Hva er Svangerskapsdiabetes?
Svangerskapsdiabetes er en type diabetes som oppstår under svangerskapet dersom den gravides kropp ikke produserer nok insulin til å møte kroppens økte behov.
Les om kostholdsveiledning ved graviditet uten svangerskapsdiabetes.
Symptomer og tegn på diabetes når gravid
Det er ikke vanlig å oppleve symptomer ved svangerskapsdiabetes da de forhøyede blodsukkernivåene som regel er svært moderate. Derfor er det viktig å gjennomføre glukosebelastningstest hvis man blir anbefalt dette av lege eller jordmor.
Diagnostisering av svangerskapsdiabetes
Diagnosen stilles dersom en glukosebelastningstest, eventuelt målinger utenom, viser forhøyede blodsukkerverdier: Mellom 5.3 og 6,9 mmol/L i fastende tilstand, og/eller mellom 9,0 og 11,0 mmol/L 2 timer etter testen. Glukosebelastningstesten innebærer at du drikker en glukoseblanding etter 8-14 timers faste og måler blodsukkeret før og to timer etter inntaket. Dersom blodsukkeret er for høyt ved en av disse to målingene, indikerer det at du har for lav produksjon av insulin, at blodsukkeret ikke reguleres slik det skal, og at du derfor har svangerskapsdiabetes.
Forekomst og årsak
Forekomsten av svangerskapsdiabetes ligger på rundt 5-10%. Tilstanden skyldes fysiologiske endringer som naturlig oppstår i den gravide kroppen inkl et økt behov for insulin. Hos de fleste vil produksjonen av insulin økes i takt med behovet, og blodsukkerreguleringen vil derfor bli opprettholdt. Dersom insulinproduksjonen ikke klarer å holde følge med det økte behovet, vil ikke tilstrekkelig insulin være tilgjengelig for å senke blodsukkernivået, og følgelig vil blodsukkeret bli for høyt. Personer med overvekt før graviditeten og de med etnisk bakgrunn utenfor Europa har en økt risiko. Det er viktig å ikke bebreide seg selv for at man får svangerskapsdiabetes. Mange utvikler det uten at de kunne ha gjort annerledes for å unngå det.
Kostholdsveiledning ved svangerskapsdiabetes
For å oppnå ønsket blodsukkernivå er det nødvendig med endringer i kostholdet. For de fleste er kostholdsendringer tilstrekkelig, men noen ganger kan insulinterapi også være nødvendig (se omtalt lengre opp på denne siden).
Svangerskapsdiabetes krever tilpassede kostholdsendringer for å oppnå ønskede blodsukkernivåer og samtidig sikre tilstrekkelig næringstilførsel. Individuell veiledning er avgjørende, da behovene varierer fra person til person.
Kostholdsveiledning for svangerskapsdiabetes:
- Skreddersydd Kosthold: Vår ernæringsfysiolog tilpasser kostholdsendringer spesifikt til dine behov, og sikrer gode blodsukkerverdier samtidig som du får tilstrekkelig energi og næringsstoffer for deg og barnet.
- Økt Kunnskap: Vi bidrar til økt forståelse for hva som påvirker blodsukkeret, slik at du kan ta informerte valg gjennom svangerskapet, i tillegg til eventuell kostholdsplan om du ønsker det.
- Grundig Gjennomgang: Vi tar oss tid til en grundig gjennomgang av kostholdet og blodsukkerverdiene dine, slik at endringer tilpasses din livssituasjon på best mulig måte.
Blodsukker når gravid med diabetes
Faktorer som påvirker blodsukkeret etter et måltid inkluderer måltidsrytme, størrelse på måltidet og sammensetning av måltidet, samt valg av karbohydratkilder.
- Regelmessig måltidsrytme: Det anbefales jevne og regelmessige måltider med flere mindre måltider, slik at det ikke går mer enn 3-4 timer mellom hver matbit.
- Grovt og sukkerfritt: Velg grove karbohydratkilder som fullkornsvarianter av brød, pasta og ris for en langsommere blodsukkerstigning.
- Godt sammensatte måltider: Inkluder langsomme karbohydrater, protein, fett, og grønnsaker/frukt til hovedmåltider for en stabil blodsukkerkurve.
- Frukt, bær og melk: Disse bør inkluderes i kostholdet på grunn av deres ernæringsverdi viktig for barnet, og bidrar med fett, protein og/eller fiber for å redusere blodsukkerpåvirkningen.
Dersom ønskede blodsukkerverdier ikke oppnås, hjelper vi deg med vurdering av insulinterapi. Å redusere karbohydratinntaket for mye kan ha uønskede konsekvenser og bør unngås uten tilstrekkelig erstatning av annen næring.
Helt avgjørende å få hjelp med et normalt blodsukker i graviditet
Ubehandlet diabetes vil kunne være skadelig for mor og barn. Det er altså kun dersom man ikke oppnår behandlingsmålene og dermed går gjennom svangerskapet med forhøyet blodsukker at man kan utvikle komplikasjoner. Ved å gjøre endringer i kostholdet og eventuelt få behandling med insulin for å oppnå behandlingsmålene, vil man ikke ha økt risiko sammenlignet med gravide uten svangerskapsdiabetes.
Indirekte konsekvenser av svangerskapsdiabetes kan oppstå dersom endringene i kostholdet, som har som hensikt å redusere blodsukkeret etter måltidene, fører til at man får i seg for utilstrekkelig mengde eller feil type mat. Dette kan resultere i lavere enn ønsket vektoppgang i svangerskapet, noe som igjen kan ha ulike konsekvenser og føre til at man ikke får i seg tilstrekkelig med nødvendige næringsstoffer. Derfor er en helhetlig kostholdsbehandling som tar hensyn til blodsukkerverdier og riktig ernæring foruten viktig. Vår ernæringsfysiolog vil kunne hjelpe deg med å oppnå denne balansen.
Les mye mer i vårt artikkelbibliotek
Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.