Hard mage / forstoppelse

Hard -/treg mage oppleves ubehagelig. Om det går over fem dager uten toalettbesøk kalles det en klinisk forstoppelse. Dette kan være alvorlig og vi anbefaler å oppsøke lege for vurdering og akutt hjelp. I mange tilfeller vil man få medikamenter til hjelp med tarmtømming. 

 

Noen typer lakserende medisin bør man unngå å benytte over lengre perioder da det kan medføre uheldige bivirkninger. I de aller fleste tilfeller vil hard mage normaliseres med gode og målrettede kosthold- og atferdstiltak. 

 

Det er flere myter innen populære råd og triks. De fleste av disse har liten til ingen effekt på problemet. Som innen alt annet på tema kosthold og livsstil er det avgjørende å fokusere tiltak som gir mest effekt. For mindre hard mage er det avgjørende å sikre god og jevn hydrering gjennom dagen, til de mengder som er riktig for hver enkelt. Vi hjelper deg med kalkulering av riktig mengde væske og oppsett av tilpasset hydreringsregime. Nok aktivitet, riktig typer fiber og tilpassede mengde fiber er også viktige tiltak. 

 

I tillegg er det flere mat- og drikke varer som kan bistå med å løse opp i en «treg tarm». Om du også plages med mye oppblåsthet (og eventuelt smerter) er det avgjørende å lindre hard mage før du ser på andre tiltak. Sammen med oss hjelper vi deg å målrette rutine og tiltak tilpasset din hverdag som lar seg gjennomføre.

Parallele målsetninger

• Har du paralelle plager og mål?
• Vi målretter veiledning for flere utfordringer samtidig