Høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk betyr at det er et økt trykk på innsiden av blodåreveggen. Når trykket blir høyt så øker risiko for at det «løsner» forkalket masse fra innsiden av årene som kan sette seg fast i mindre blodårer (infarkt), eller at små blodårer brister i hjernen (slag). Dette er livstruende og dermed forklaringen på at svært mange får utskrevet blodtrykksdempende medisin fra fastlegen. 


Kroppen er i utgangspunktet godt skikket til å håndtere varierende trykk inne i blodårene gjennom et samspill mellom nyrer, hormoner og nervesystem. For eksempel når det blir mye væske i blodet vil vellfungerende nyrer bidra til å skille ut overskudd av væske slik at presset på blodåreveggen ikke blir for stort. Blodåreveggen bidrar også i seg selv ved å utvide seg for å avlaste økt trykk, men denne oppgaven kan bli forstyrret som følge av hvordan vi lever livene våre. 


Det er mange faktorer som kan påvirke blodtrykket, og som ved alle andre livsstilsrelaterte problemstillinger så er det da viktig å få hjelp med å identifisere hva som vil gi best effekt for redusert blodtrykk. Hvilke tiltak som bør prioriteres avhenger av hvem man er og livsførselen til hver enkelt, men felles for alle er at vektnedgang ved overvekt og fedme er avgjørende for normalisering.

Stressmestring, aktivitet og kosthold er områder som gir redusert blodtrykk. Hva som burde prioriteres avhenger av individuelle forhold og preferanser. Dette finner vi ut av sammen. Innen emnet kosthold er blant annet disse temaene aktuelle:


  • Vektnedgang ved overvekt og fedme. Viktigste tiltak for varig lindring.
  • Redusert salt-inntak i form av bordsalt, ferdigmat, fast-food, sauser og dressinger. De største kildene til salt i samfunnet er ikke bordsalt, men salt i mat og drikke fra butikken.
  • Økt inntak av næringsstoffer som motvirker negativ effekt av høyt saltinntak. Disse stoffene finner vi blant annet i frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter.
  • Redusert alkoholinntak (om for høyt)

Parallelle målsetninger

• Har du paralelle plager og mål?
• Vi målretter veiledning for flere utfordringer samtidig