Vektnedgang

 • Høy vekt øker risiko for en rekke sykdommer og plager.
 • Vektnedgang ved fedme er et av de viktigste grepene man kan gjøre for helse og redusert sykdomsrisiko.
 • På nett og folkemunne er det ikke lett å bli klok på hva som er beste strategi for varig vektnedgang, men strenge og rigide matregler og dietter er ikke løsningen.
 • Vi hjelper deg med kcal-underskudd og vektnedgang gjennom kostholdsjusteringer du kan leve med, uten kalori-telling, anti-sosiale tilnærminger, eller umulige sultregimer.
 • Du må trives i hverdagen for varig endring og effekt.
vektnedgang

Ordentlig hjelp med vektnedgang som skal vare

En viktig grunn til at nesten alle går opp i vekt igjen etter vektnedgang (over 90% i følge forskning) er på grunn uheldige strategier som vanlige strenge slankedietter og nei-matregler som ikke lar seg følge over tid.

 

Vårt fokus er å samarbeide med deg om individualiserte kostholdsjusteringer som du  kan se for deg å kunne leve med, og som gir en positiv verdi i hverdagen her og nå, i tillegg til vektnedgang. Eksempler er mindre sult og slitenhet, mindre rigiditet og mer avslappet forhold til mat. Endringer som tilfører verdi er forventet å vare.

 

Spill deg selv sterkere med fravær av skrubbsult og  økt mathygge med godsamvittighet. Vi er opptatt av langsiktig effekt og styrket mestringstro.

 

Hold deg til en trygg strategi

På internett og i ulike miljøer florerer det med meninger og strategiforslag på hvordan raskt og enkelt oppnå vektreduksjon. Dette oppfattes for de fleste som et kaos av ulike råd som er umulig å vurdere om er gode eller dårlige, riktige eller usanne. Dette skaper forvirring og frustrasjon. I jakten etter god hjelp for vektnedgang føles det trygt å velge strategier som det snakkes mye om, men her blir det viktig å holde «tungen rett i munn».

 

Ikke legg lista for høyt

Vi hjelper deg å identifisere endringer du synes er minst mulig krevende. Vi presenterer muligheter og du bestemmer endringer. Vektnedgang handler om riktig mengde mat til ulike kropper – vi hjelper deg å bygge en gjennomførbar rutine som fungerer, og samtidig gir verdi i hverdagen. Trygt og tett samarbeid med helsepersonell med spisskompetanse på kosthold, kropp og mestring. Et avslappet forhold til mat, uten totalrestriksjon av diverse mat- og drikkevarer, er avgjørende for varig vektendring. 

 
Opplegg tilpasset din hverdag

Vi hjelper deg med individualisert, tydelig og fleksibelt kostholdsfundament målrettet for vektnedgang og mestring i hverdagen. Justering av dine nåværende rutiner (eller fravær av rutiner) for redusert «endringsmerte». 

 
Hensyn til andre plager og mål

Tiltak for andre plager i tillegg til ønsket vektendring integrert i tilnærming, som f eks utfordring med fordøyelse og/eller høyt kolesterol etc.

vektnedgang med livskvalitet - du skal kunne kose deg

Gå ned i vekt med maten du liker - Ingen spesialmat eller dyre kosttilskudd

100% støtte, 100% oppfølging - dette klarer vi sammen

Hjelp med flere problem og mål samtidig

• Har du flere plager eller mål du ønsker løst?
• Vi målretter veiledning for flere utfordringer samtidig

Les mer om hva vi synes er svært viktig

Begrepet «sunt» er nærmest ødelagt som følge av feilinformasjon på nett og i medier.

Sunt kosthold handler i virkeligheten om et variert kosthold som gir kroppen alle de byggesteinene den trenger, og at man har et sunt forhold til mat og kropp. Dette er ødelagt av kosttilskudd- og slankebransjen.

Rekordmange tar tilskudd for en sunnere og finere kropp, og rekordmange får livsstilssykdom og har sterke komplekser for kroppen sin.


Riktig mengde

Vektnedgang handler om riktig mengde mat til riktig kropp, uavhengig av sunn- eller usunn mat. Du kan velge å gå ned i vekt med både «sunn» og «usunn» mat. Helst en god blanding, men poenget er at vektnedgang ikke skiller mellom type mat.


Viktigste utgangspunkt for endring er at tiltak tar hensyn til en hektisk og emosjonell hverdag.

Ved fedme er vektnedgang en av de sterkeste tiltakene man kan gjøre for bedre helse og redusert sykdomsrisiko. Vektnedgangen må vare, ikke bli et blaff med innsats som ikke lot seg opprettholde på grunn av for rigide og vanskelige tiltak. Vi må holde det enklest mulig og ta vare på andre livsgleder. Da kan det vare.


Du bestemmer hvor «sunn» vektnedgangen din skal være. Om du ønsker kan vi hjelp deg med vektnedgang som samtidig dekker behovet ditt for viktige næringsstoffer, men de fleste velger å først få kontroll på vektnedgang, for så å optimalisere for sunt kosthold etterpå.

Det er tilnærmet umulig å slite seg gjennom strenge kostholdsendringer når magen «skriker» etter rask og enkel mat.

Skrubbsult til middag er den vanligste hverdagstabben som ødelegger for vektnedgang og øker sjansen for vektøkning.

Derfor hjelper vi deg med kosthold og måltidsrytme som holder sulthormoner i sjakk. Det er viktig for livskvalitet og mestring.

 
Småsulten?

Irriterende nok så er det nødvendig å være «litt fysen» når man er på vei ned i vekt. Denne følelsen er kroppens signal på at du ligger i kaloriunderskudd og opplever vektnedgang.  Du skal ikke være kjempefysen eller sulten. Vi hjelper deg med balansen for å ivareta at du har de bra. Og husk.. fysenheten vil gå over… Koble følelsen til noe positivt.. for det er faktisk kroppens applauderende tilbakemelding om at du  er på vei dit du ønsker. Ved å fokusere mindre på fysenheten så vil den forsvinne etter noen minutter.

Livet blir bedre uten skrubbsult, og du vil oppleve mer overskudd til jobb, familie, eller andre ting du verdsetter.

Vektnedgangstrategi må ta hensyn til tre elementer samtidig; følelser, vaner, og kalorier.

Fra oss får du kunnskap og strategi for å fjerne dårlig samvittighet rundt mat.

Vi hjelper deg å øve på justering av vaner som er overkommelige.

 

Ingen kaloritelling

Vi hjelper deg med positivt fokus på mat og drikke hvor du IKKE skal telle kalorier eller veie mat – Vi gjør jobben for deg. Vi ønsker å hjelpe deg med å, fra dag 1, øve på egenskaper du trenger resten av livet. Det er viktig for å ivareta varig vektnedgang. Du skal ikke telle kalorier resten av livet. Derfor skal du heller ikke gjøre det fra start. Vi hjelper deg å spille deg god med egenskapene du faktisk trenger for å leve et liv uten overfokus på mat og kropp.

Du fokuserer på hva du liker. Sammen legger vi plan for en hverdag uten skam, og mer overskudd til hva du ønsker å fylle livet ditt med.

Slankedietter og strenge kostholdsregler, som du må kjempe deg i gjennom, tvinger deg til å øve på egenskaper du ikke har bruk for resten av livet.

 

Når du har nådd vektmålet ditt ønsker du naturligvis å inkludere kos og hygge av sjokolade eller smågodt, øl eller vin, potetgull eller cheese dodles, loff eller bacon.

 

Etter en lengre periode med strenge regler er det menneskelig å få ekstra lyst på det du har «sultet deg fra»… det du er aller mest glad i.

 

Da er det kort vei til store mengder av hva du har savnet. Vekten øker vanligvis gradvis på igjen. Ved sterk eliminasjon har du øvet på å nekte deg selv de tingene du er glad i. Egenskapen hvor du avstår fra «nei-mat» trenger du kun midlertidig. Kun så lenge du følger dietten. Det er umulig å leve etter dietten resten av livet. Dette virker ikke på sikt.

 

Derfor hjelper vi deg heller med dine riktige mengder mat. En referanse du har bruk for resten av livet, og som ikke nekter deg alt du er glad i.

 

 

Den gylne balanse

«Alt i moderasjon» og «den gylne balansen» er trege og kjedelige begreper som mange er lei av høre. I praksis kan det virke tilnærmet umulig. Men, det er nettopp egenskapen av å stoppe inntak tidligere, eller å spise saktere som er veien til varig vektnedgang. Det er ikke lett «å stoppe», men det er nettopp derfor vi skal hjelpe deg å mestre dette. Når det sitter, så er vektutfordring for de fleste løst. Selvom det er vanskelig så er fordelen at du kan unne deg det du liker samtidig som du går ned i vekt.

 

Vi hjelper deg med å tydeliggjøre riktige mengder av maten du er glad i, og som du skal øve på å mestre. Øving gjør mester og vi gjør det enklere for deg. Start å øve på det du får bruk for resten av livet. Det er varig vektnedgang.

Endring av vaner er noe av det tøffeste og vanskeligste vi kan gjøre som mennesker. Derfor må endringer være enklest mulig.


Endring av vaner koster innsats over tid. Derfor ønsker vi å hjelpe deg med støtte og motivasjon på veien til målet.

Visshet om avtale med en trygg støttespiller hjelper deg å fokusere i hverdagen og vil lette håndtering av utfordrende situasjoner. 


Vi hjelper deg å jobbe vekk dårlig samvittighet for mat og drikke, støtter deg til å etablere vaner på riktig mengde mat, sikrer at du slipper å slite med skrubbsult, og gir deg egenskapene og kunnskapen du trenger for å balansere hygge og resultat. 


Støttespillere er viktig

For mange er det viktig å dele utfordringer og få hjelp til å stagge stemmen i hodet som kritisk forteller at man «ikke får det til», eller at man «har gjort alt feil». Det er trygt med en samarbeidspartner som kan lede vei og repetere viktig fokus.


Det er også en trygghet i å få veiledning i hva man kan forvente under vektnedgangen som for eksempel vektnedgangshastighet, kroppslige reaksjoner, vektsvingninger som følge av glykogen/væske, og vanlige tanker og følelser som dukker opp. Og det er lettere å være to.

Det er svært mange ting du kan gjøre som på et eller annet vis har en effekt på vektnedgang, men det er stor forskjell på hvilke tiltak som gir stor effekt, eller liten effekt.


Det finnes en rekke tiltak som kan øke forbrenning, og det finnes en rekke tiltak som kan redusere kaloriinntak. Men det betyr ikke at alle tiltak er verdt innsatsen, tiden eller pengene.

 
Hjelp til å sortere informasjon

Mange råd og tjenester på nett gir så liten effekt at det i praksis er ubetydelig for vektnedgang. Det er derfor viktig å vite hvilke tiltak som gir best effekt og hvilke tiltak som er tullball.

Det er mange myter om kosthold og trening. Vi prioriterer tid til å svare på spørsmål om hva som er viktigst og hvilke strategier som ikke burde vektlegges.


Det trygghet og ro i å få tydeliggjort hva som er riktig og effektivt uten for strenge regler. Dette kan lindrer stress og frustrasjon, og øke kapasitet til å øve på en hverdag som bærer frukter.

Vektnedgang ved fedme er det viktigste man kan gjøre for bedre helse og forebygging av sykdom og helseplager.

Vektnedgang vil aldri være enkelt. Derfor er det viktig å velge den enkleste tilnærmingen i virrvarret av strenge populærdietter. Visshet om at du følger den letteste og mest effektive kostholdsstrategien kan gi ro og motivasjon.


Valg av strategi

Det er ingen spesifikk fasit på matvarer eller næringsstoffer for vektnedgang.  Den beste strategien er de grepene som enklest lar seg gjennomføre for deg over tid. Et viktig element som må individualiseres er «unngå skrubbsult» for økt kapasitet og livskvalitet.


Vi har laget utallige kostholdsfundamenter for klienter og pasienter. Ingen har vært like. Ikke gå i fellen med å kutte vekk alt du liker, eller å sloss mot sult og sterkt søtsug store deler av døgnet.

Vi hjelper deg å finne din strategi, i din hverdag og helg, som gjør et liv med vektnedgang verdt å leve.

I tillegg til vektnedgang i seg selv, vil du kunne oppleve bedring av plager og symptomer som har sterk forankring i fedme:


 • Mindre smerteplager
 • Lavere blodtrykk
 • Regulert blodsukker
 • Lavere triglyserider
 • Lavere kolesterol
 • Sterkere hjerte
 • Mindre søvnapne

…og mange, mange fler!

Frykten for å feile med vektnedgang er vanlig. Mange har tidligere gått ned i vekt med varierende resultat, men for å oppleve vektøkning igjen i ettertid. Gjentakende vektøkning og følelsen av å ikke få det til gjør det deprimerende og skremmende å ta fatt på et nytt vektnedgangsprosjekt.

 

Bryt mønsteret

Frykten for å feile er knyttet til tidligere erfaringer. Tidligere erfaringer med populære slankedietter og strenge regler som du vet er vanskelig og umulig å fortsette med over tid.

Ikke begynn med strenge, rigide dietter og nei-mat-lister. Ikke tren på deg smerter og vondter.

Denne gangen skal du øve på kostholdsjusteringer som er lettere, og som gir deg verdi i hverdagen samtidig med vektnedgang.

 

Du feiler ikke når du øver på egenskaper og vaner du har bruk for resten av livet.

Sammen finner vi balansen som gir vektnedgang i fred og ro uten plagsomme følelser og gjentakende kommentarer fra kollegaer og venner.

Ingen behøver å merke at du gjør endringer med mål om vektnedgang. vi hjelper deg.

Det finnes nok av strenge og rigide dietter for vektnedgang. Hadde disse virket så hadde vekten i befolkning gått ned. Vekten i befolkningen går opp i takt med frustrasjon og håpløshet.

Slankeindustrien er en kynisk bransje som presenterer løsninger som virker avgrenset og forståelig. Dette er en forenkling som gjør alle som ønsker vektnedgang en stor bjørnetjeneste. Generaliserte dietter og regler krever sterk omlegging og store endringer som krever mye.

 

Tilpasset opplegg

Enklere tilnærminger lar seg ikke  generalisere og selges med «gullkanter». Enklere tilnærminger individualiseres til ulike liv og preferanser. Vi hjelper deg å justere kostholdet ditt. Du skal ikke snu mat og livet ditt på hodet for å oppnå vektnedgang. Et godt opplegg tilpasses deg, ikke omvendt hvor du må passe inn i et rigid opplegg.

Vi har laget hundrevis av kostholdsfundamenter, men aldri en lik plan. Dine nåværende vaner er utgangspunktet for endringer du bestemmer deg for å etterfølge.

 

En enklere tilnærming som spiller på lag med deg tar hensyn til følgende:

 • Utelater ingen matvarer eller næringsstoffer, kun justerer til riktig mengde.
 • Tydeliggjør mengde kos, og støtter til gjennomføring og god samvittighet.
 • Fleksibelt og beskriver flere alternativer til alle måltider uten å kreve  spesielle oppskrifter og ingredienser.
 • Spiller på lag med et innholdsrikt liv.
 • Legger til rette for at du ikke er sulten og støtter til økt overskudd til de tingene som er viktig for deg.

 

I samarbeid meg deg tilpasser vi et opplegg du har troen på – du skal ikke tilpasse deg planen.

Livet handler om fleksibilitet i matveien for hygge og hverdag. Dårlig samvittighet etter inntak av mat og måltider er dessverre svært vanlig og denne følelsen er en viktig årsak til vektøkning, ødelagte slankeprosjekter, og redusert livskvalitet.


Rigide råd og unyansert informasjon om matvarer og næringsstoffer har skapt forvirring av hva som er riktig og galt.

Livet handler ikke om en evig kamp mot vekten. Det handler ikke om «gode dager hvor man er flink» eller «dårlige dager hvor man er svak».


Du skal ikke gå ned i vekt hver dag, og du skal ikke være «flink» hele året. Unntak fra rutine er sunt, og du skal «planlegge å feile» for hyggelige stunder.


Det er rom for unntak

Unntak har liten betydning i det store bildet. Ikke la festligheter gi deg dårlig samvittighet.

Husk at du har 12 «buffer-uker» i året hvor vedlikehold av vekt er suksess. Disse ukene dekker ferie og helligdager, sykdom og sorg, demotivasjon og tøffe uker. Her skal du ikke gjøre annet enn å spise litt mindre mengde i større måltider  enn hva du vanligvis pleier. Resten av ukene vil kostholdsfundamentet vi lager sammen fungere fint og gi vektnedgang.


Ikke vær urettferdig streng med deg selv. Det fortjener du ikke.

Litteraturen er soleklar og alle seriøse fagmiljøer er enige i at kaloriunderskudd er avgjørende for vektnedgang. Uenighet om strategi ser vi hver dag i sosiale medier gjennom markedsførte råd og dietter.


Det er ikke rart at kosthold for vektnedgang er «big business» når 1/3 av verdens befolkning klassifiseres som overvektige, og over 70% av nordmenn havner i samme «strenge» kategori. Les mer om BMI i en av våre artikler.


Det er kalorier i alle matvarer. Det er ulik mengde kalorier i forskjellige matvarer og ulike næringsstoffer, men betyr det at man skal unngå det ene eller det andre? Nei, det betyr det ikke. Det betyr kun at noen matvarer må inntas i litt mindre mengder enn andre.


Alt er ja-mat

Ikke bli lurt av overskrifter om nei-mat og nei-næringsstoffer. Alt er ja-mat i riktige mengder.

Vi hjelper deg med dine riktige mengder som hensyntar individuelle forhold i forbrenning, så slipper du å bli ekspert på håpløse og forvirrende kalorier.


Du slipper frustrasjon rundt motsigende artikler på nett og kan konsentrere deg om en lettere hverdag uten skrubbsult og asosiale regler.

Det er lett å falle for fristelsen av de mange lovnader om vektnedgang med dyre og unike matvarer og kosttilskudd.

Det kan virke som du ikke har råd eller tid til å la være å teste tilskuddene som lover «økt forbrenning», «blokking av fett og karbo», «smalere midje», og «mindre søtsug».

Ofte virker det som om resten av verden får til vektnedgang på «enkelt vis» gjennom «lav-karbo», kaloritelling, fastedietter, Herbal Life, og blodtypedietter.

 

Du trenger ikke bytte ut maten din

Heldigvis trenger du absolutt ikke  «lav-karbobrød», måltidserstattere, slankebarer og slankeshakes.

Du trenger en tydelig plan med riktig mengde av maten du er vant til å spise. Dette kan du kan leve med.

Du trenger en plan som kan spille på lag med familie, kolleger og venner.

Planen må ikke gi slitsomme signaler til de du er glad i.

Du trenger veiledning til hvordan være «passe mett» hele dagen for nok overskudd til å øve på kostholdendringene du trenger resten av livet for varig effekt.

Det er enklere enn du skulle tro. Men, ikke missforstå. Det er ikke lett. Derfor hjelper vi deg med den letteste veien til varig vektnedgang.

Det er vanlig å tenke at man ikke kan ha sjokolade eller potetgull i hus når man skal ned i vekt. De fleste forteller at de ikke klarer å stoppe når de først har startet å spise «kosemat».


Med nok stahet og innsats er det på kortsikt en nokså «lett» utvei å flykte fra vanskelige situasjoner og matvarer. På langsikt er denne flukten en sterk delårsak til ny vektøkning.


Hvor forlokkende er ikke «godteskuffen» når den endelig er fylt opp igjen? 


Øv deg på dine egne matvaner

Vektkontroll handler om å øve på vanskelige situasjoner og nye egenskaper. Det handler om å øve på å spise mindre mengde av mat og drikke du er ekstra glad i (om du har lett for å spise veldig mye av det). Ikke kutte det vekk.


Du skal ikke flykte fra det du synes er godt. Du skal få støtte til å mestre situasjoner og mat som vanligvis går ned på høykant.


Vi støtter deg til mestring ved å tydeliggjøre konkrete matmengder, i gitte måltider og tidspunkter, slik at du kan bygge egenskaper og vaner som varer livet ut med rom for maten du er ekstra glad i samtidig med vektnedgangen.

Du bestemmer selv hvilke mengder du ønsker å justere. Vi forklarer og viser.


Stopp med strenge nei-mat-regler. Vi hjelper deg med kosekvote for vektnedgang med Ja-mat.

Det er naturlig å ønske vekk overflødig vekt i morgen, og aller helst i går. Vekt er i stor grad knyttet til følelser. Og følelser er utålmodige.

 

Det er lett å kaste seg på dietter som lover titalls kg vektnedgang på kun noen uker. Problemet er at vekten øker på igjen i rask fart etter periode med sterk restriksjon, sult og dehydrering.


Du skal vite at personene på «etter bilder» mest sannsynelig har gått opp i vekt igjen når du leser og ser bildet av personen knyttet til en «magisk diett» eller et «revolusjonerende kosttilskudd».

 

Planlegg for varig vektnedgang

Det er mot sin hensikt å velge populærdietter for rask og midlertidig vektnedgang. Den sterke skuffelsen i vektøkning er ikke verdt jobben for vektnedgang.


En god strategi som støtter varig vektnedgang kan også gi raskt resultat, men vi støtter deg og veileder for å sikre minst mulig «hverdagsplager» på vei ned i vekt, som for eksempel sterk sult, hodepine, slitenhet etc. 

Hos oss får du selv bestemme vekttapshastighet.


Vektnedgang er i teorien et enkelt regnestykke som vi tar ansvaret for.


For å gå ned 1kg må man over tid spise og drikke ca 7000 kcal mindre enn hva man forbrenner. Du skal ikke telle kalorier eller veie mat. Vi gjør det for deg slik at du kan fokusere på livet og maten du liker.

 

Vi hjelper deg i tillegg å tydeliggjøre hva som må til av endringer i kosten for å oppnå en viss vektnedgangashastighet. Dette er verdifullt for deg og skaper riktig forventning. Riktig forventning gir mestring og motivasjon.

 

Du får selv velge endringer i ditt nåværende kosthold. Vi tydeliggjør hva som må til for at du skal få resultatene du ønsker deg og hvor mye tid det vil ta. Dette gir deg mulighet til å vurdere innsats mot effekt.

 

Vi bistår i vektnedgangsprosjektet og støtter med refleksjoner og tilpasninger underveis.

Du bestemmer selv. Vi ser frem til å hjelpe deg.

Jojo-effekten

Kaloriunderskudd gir vektnedgang.


Det er mange håpløse forslag på hvordan spise seg til kaloriunderskudd.


Noen foreslår kutt av karbohydrater, andre ber deg kutte måltider for faste, og noen sier du skal kutte fett.

Felles for alle disse tilnærmingene er krav om utmattende endringer som øker sannsynlighet for slitenhet, ukonsentrasjon, hodepine og feilernæring.


Derfor går nesten alle opp i vekt etter en eventuell vektnedgang.


Varig vektnedgang

Du trenger mer følelse av energi og overskudd for varig vektnedgang. Du trenger et kosthold som gir verdi i hverdagen og ivaretar helsen.


Det handler ikke om å kutte måltider og enkelte næringsstoffer. Det handler om å tilføre kroppen nyttig næring ofte nok til at du kan fokusere på ting som er viktige for deg…. og samtidig oppleve vektnedgangen du ønsker.

Vektnedgang er krevende for alle. For å lykkes må endringer være lettest mulig. Endringer må gi minst mulig stress og «endringssmerte».


Derfor skal du ikke loggføre hver bidige lille matbit du koser deg med via kostdagbok. Og heller ikke bedrive kjedsommelig analyse av kostholdet ditt i apper og andre kaloritellings-programmer.


Vi gjør den kjedelige jobben

Du slipper å skrive ned hva du lærer om kostholds og kropp av oss. Ingen forberedelse eller notater nødvendig. Vi gjør jobben for deg. Vi stiller deg de riktige spørsmålene, og vi registrerer all aktuell info du trenger i ditt personlige- og fleksible kostholdsfundament for vektnedgang. Du behøver ikke huske noe ting. Alt er i planen din.


De færreste husker alt de spiser, og du trenger heller ikke å huske alt. Kosthold og god strategi for vektnedgang handler om «ca mengder» av mat du vanligvis spiser. Streben etter kontroll på detaljer av mat gir kun usikkerhet og unøyaktighet. 


Vi hjelper deg å akseptere et fleksibelt forhold til mat og vi vil tydeliggjøre hvorfor «ca» er den mest nøyaktige måten å forholde seg til mat og drikke.


Du husker hva du gjør oftest og det er dette vi skal ta mest vare på i planen din for å gjøre det enklere. Vi gjør justeringene i fellesskap – ingen ny rigid diett.