Kostholdsveiledning for høyt kolesterol

  • For å senke kolesterolnivåene og redusere lavgradig systemisk betennelse, er det viktig å inkludere hjertevennlige matvarer i kostholdet som helkorn, frukt, grønnsaker, nøtter og fisk med høy omega-3-fettsyreinnhold. Samtidig bør man begrense inntaket av mettet fett, transfett og prosesserte matvarer. Regelmessig fysisk aktivitet, stressmestring og røykeslutt kan også bidra til å forbedre hjertehelsen og redusere betennelse i kroppen. Vi er gode på veiledning av endring og mestring.
  • Våre kliniske ernæringsfysiologer besitter omfattende kompetanse når det gjelder kosthold og kolesterolsenkende strategier. Vi tilbyr skreddersydd veiledning for å senke kolesterolnivået og hjelper deg med å identifisere matvarer og spisevaner som er gunstige for hjertehelsen. Med vår hjelp kan du enklere navigere gjennom kostholdsvalg og prioritere de viktigste endringene for å oppnå behandlingsmålene dine når det gjelder kolesterol.
  • Form for hjelp: Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog. Lege tilgjengelig for rekvirering av blodprøver.

Kostholdsveiledning for høyt kolesterol

Bilde av en av våre kliniske ernæringsfysiologer som avholder videokonsultasjon / videotime med en klient som trenger hjelp med kostholdsveiledning for spiseforstyrrelse og oppblåst mage.

For å senke kolesterolnivåene og redusere lavgradig systemisk betennelse, er det viktig å inkludere hjertevennlige matvarer i kostholdet som helkorn, frukt, grønnsaker, nøtter og fisk med høy omega-3-fettsyreinnhold. Samtidig bør man begrense inntaket av mettet fett, transfett og prosesserte matvarer. Regelmessig fysisk aktivitet, stressmestring og røykeslutt kan også bidra til å forbedre hjertehelsen og redusere betennelse i kroppen. Vi er gode på veiledning av endring og mestring.

Våre kliniske ernæringsfysiologer besitter omfattende kompetanse når det gjelder kosthold og kolesterolsenkende strategier. Vi tilbyr skreddersydd veiledning for å senke kolesterolnivået og hjelper deg med å identifisere matvarer og spisevaner som er gunstige for hjertehelsen. Med vår hjelp kan du enklere navigere gjennom kostholdsvalg og prioritere de viktigste endringene for å oppnå behandlingsmålene dine når det gjelder kolesterol.

Form for hjelp: 

Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog. Lege tilgjengelig for rekvirering av blodprøver.

Kliniske ernæringsfysiologer og

leger på nett

Hva er kolesterol og åreforkalkning?

Kolesterol er et stoff som finnes i blodet og i kroppens celler. Høye nivåer av “dårlig” LDL-kolesterol i blodet kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, øke risikoen for hjertesykdom, og dermed potensielt føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Man kan også rettet tiltak mot “å styrke” blodårenes motstandskraft til å lagre kolesterol i åreveggen, og det gjøres vha tiltak som reduserer betennelsesstatus i blodbanen.

Symptomer og tegn

Høyt kolesterol gir vanligvis ingen symptomer eller tegn, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolnivået regelmessig ved hjelp av en blodprøve. Personer med risikofaktorer bør ta en blodprøve en gang hvert femte år (se under). Hyppigere kontroller om etablert forhøyet kolesterol, eller hjertesykdom i familien. For personer som ikke har noen risikofaktorer, kan en blodprøve tas sjeldnere, for eksempel hvert tiende år.

Hva er kolesterol og åreforkalkning?

Kolesterol er et stoff som finnes i blodet og i kroppens celler. Høye nivåer av “dårlig” LDL-kolesterol i blodet kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, øke risikoen for hjertesykdom, og dermed potensielt føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Man kan også rettet tiltak mot “å styrke” blodårenes motstandskraft til å lagre kolesterol i åreveggen, og det gjøres vha tiltak som reduserer betennelsesstatus i blodbanen.

Symptomer og tegn

Høyt kolesterol gir vanligvis ingen symptomer eller tegn, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolnivået regelmessig ved hjelp av en blodprøve. Personer med risikofaktorer bør ta en blodprøve en gang hvert femte år (se under). Hyppigere kontroller om etablert forhøyet kolesterol, eller hjertesykdom i familien. For personer som ikke har noen risikofaktorer, kan en blodprøve tas sjeldnere, for eksempel hvert tiende år.

Diagnostisering

Høyt kolesterol diagnostiseres ved å ta en blodprøve som viser nivåene av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol i blodet. Normalt bør LDL-kolesterolet ligge under 3,0 mmol/L, mens HDL-kolesterolet bør ligge over 1,0 mmol/L for menn, og over 1,3 mmol/L for kvinner etter overgangsalder.

Forekomst og risikofaktorer

I Norge har omtrent halvparten av alle voksne høye kolesterolnivåer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken. Risikofaktorer til høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer inkluderer fedme, inaktivitet, usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, og arvelighet.

Diagnostisering

Høyt kolesterol diagnostiseres ved å ta en blodprøve som viser nivåene av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol i blodet. Normalt bør LDL-kolesterolet ligge under 3,0 mmol/L, mens HDL-kolesterolet bør ligge over 1,0 mmol/L for menn, og over 1,3 mmol/L for kvinner etter overgangsalder.

Forekomst og risikofaktorer

I Norge har omtrent halvparten av alle voksne høye kolesterolnivåer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken. Risikofaktorer til høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer inkluderer fedme, inaktivitet, usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, og arvelighet.

Ernæring for redusert kolesterol

Ernæring og kosthold spiller en viktig rolle for å redusere kolesterolnivået og forbedre hjertehelsen. Å spise et sunt og balansert kosthold som inneholder fiber, frukt og grønnsaker, magert protein og sunne fettstoffer kan bidra til å redusere risikoen, men det er viktig at kostholdsendringer er gjennomførbare og mulig å etterleve over tid. Dette kan bidra til at man oppnår varige resultater og en sunnere livsstil som er bra for både hjertehelsen og generell helse.

Tilnærminger i kostholdsveiledning

Vi tilpasser hjelp til våre klienters behov. Mulige tilnærminger:

  • Veiledning/coaching for prioriterte kostholdsendringer.
  • Skreddersydd kostholdsfundament (kostholdsplan).

Ved behov behandling for søvnvansker (lege), og / eller psykologisk støtte fra vår samarbeidspartner.

Ernæring for redusert kolesterol

Ernæring og kosthold spiller en viktig rolle for å redusere kolesterolnivået og forbedre hjertehelsen. Å spise et sunt og balansert kosthold som inneholder fiber, frukt og grønnsaker, magert protein og sunne fettstoffer kan bidra til å redusere risikoen, men det er viktig at kostholdsendringer er gjennomførbare og mulig å etterleve over tid. Dette kan bidra til at man oppnår varige resultater og en sunnere livsstil som er bra for både hjertehelsen og generell helse.

Tilnærminger i kostholdsveiledning

Vi tilpasser hjelp til våre klienters behov. Mulige tilnærminger:

  • Veiledning/coaching for prioriterte kostholdsendringer.
  • Skreddersydd kostholdsfundament (kostholdsplan).

Ved behov behandling for søvnvansker (lege), og / eller psykologisk støtte fra vår samarbeidspartner.

Ernæringsfysiologer med spisskompetanse på hjertehelse

Iselin Schjelle Holen

Iselin Schjelle Holen

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog,
MSc, Universitetet i Oslo.

Kostholdsveiledning for:

Bestill videotime

Videotimer kveldstid

v/ timebestilling: Oppgi utfordring

Katrine Pettersen

Katrine Pettersen

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog,
MSc, Universitetet i Oslo.

Bestill videotime

Videotimer dagtid

v/ timebestilling: Oppgi utfordring

Remi Andersen

Remi Andersen

Allmennlege (UiO)

Lang erfaring som overlege i forsvaret, overlege på sykehjem, og landslagslege i NSF. Sterk kompetanse innen søvn, geriatri, idrettsmedisin og avhengighet.

Allmennlege med bred erfaring innen allmennmedisin og pasienter med hjertesykdom.

  • Allmenne sykdommer
  • Søvnvansker og -lidelser
  • Geriatri (eldre)
  • Muskel- skjelettplager og smerter
  • Avhengighet / legemiddelgjennomgang

Sterk interesse for søvnproblemer og hvordan dette påvirker helse og hjertesykdom.

Bestill videotime

v/ timebestilling: Oppgi utfordring

Kostholdsveiledning for høyt kolesterol og hjertehelse

Kostholdsveiledning for høyt kolesterol og hjertehelse

Høyt kolesterol kan øke risikoen for flere alvorlige sykdommer. Hos fastlegen måles blant annet totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglyserider (TG), og blodtrykk. Dette kan oppleves forvirrende. I denne artikkelen håper vi på å forklare disse termene og presentere hvordan man kan påvirke disse verdiene. La oss starte med det helt overordnede:

  • LDL-kolesterol: Type kolesterol vi ikke ønsker skal være for høyt, da det kan «sette seg fast» i blodåreveggen og starte åreforkalkning.
  • HDL-kolesterol: Transporterer LDL-kolesterolet vekk fra blodårene og til lever for nedbrytning. HDL er hva som omtales «det gode kolesterolet».
  • Total-kolesterol: Summen av LDL- og HDL-kolesterol.
  • Triglyserider: Fettsubstanser som brukes til energi av blant annet muskler. Dette transporteres i blod for å gjøres tilgjengelig for ulikt vev.
  • Høyt blodtrykk: Les mer om høyt blodtrykk her*.
Kostholdsveiledning for høyt kolesterol fra klinisk ernæringsfysiolog

Normale verdier av kolesterol i blod er viktig. Grunnen til dette er at om kolesterolet forblir høyt over tid så øker risikoen for at kolesterolet blir lagret i blodåreveggen. Dette er hva som omtales som  åreforkalkning, eller aterosklerose. Det betyr i praksis at blodåreveggen blir hardere og mindre fleksibel, som igjen fører til høyt blodtrykk fordi åreveggen ikke klarer å utvide seg i takt med blodgjennomstrømning. Om åreforkalkningen får vokse ved at mer og mer kolesterol “hoper seg opp og forkalkes” i blodåreveggen, så blir åpningen inne i årene desto trangere. En trang blodåre er uheldig da det kan løsne små biter av forkalket masse som kan sette seg fast i mindre blodårer. Om det setter seg fast i kransarteriene som forsyner hjertemuskelen med blod så omtales dette som hjerteinfarkt eller Angina Pectoris.

 

Årsaker til høyt kolesterol

 

Årsaker til høyt kolesterol og åreforkalkning har flere årsaker og er kompleks. Viktige risikofaktorer er blant annet genene våre, røyking, lavt aktivitetsnivå, mye stress, lite søvn, uheldig kosthold m.m. Summen av alle disse tingene dekker godt hva som kan omtales som en overordnet vurdering av livsstil innen helse. De ulike delene av livsstilen påvirker hjerte og kar på ulike måter. Grovt sett kan det deles inn i to avgjørende reaksjonsveier:

 

  1. Faktorer som øker mengde LDL-kolesterol i blod (omtales i denne artikkelen).
  2. Faktorer som øker lavgradig systemisk betennelse. Dette skal ikke forveksles med “bokhandel-literatur” som tar for seg “betennelsesdempende mat”. Det blir for unyansert. Konsekvenser av denne tilstanden er at kroppen ikke klarer å gjøre ulike oppgaver den er ment til å gjøre. Et eksempel er at blodåreveggen lagrer uheldig kolesterol.

Genetikk og høyt kolesterol:

 

Det er flere gener som øker risiko for høyt kolesterol, men den mest kjente tilstanden er familiær hyperkolestrolemi. I disse tilfellene er kolesterolet vanligvis svært høyt. Denne tilstanden blir vanligvis fanget opp som følge av kjent arvelig faktor i familien og/eller ved tilfeldig målt blodprøve. Om man har Familiær hyperkolestrolemi så er det avgjørende å få foreskrevet kolesterolsenkende medisiner fra legen fordi det ikke er mulig å normalisere verdier med kosthold- eller atferdsendring.

For alle andre, som ikke lider av denne genetiske tilstanden, så vil kosthold, vektnedgang, økt aktivitet, og/eller røykeslutt gi svært god effekt på høyt kolesterol.

Vi hjelper deg å mestre avgjørende kostholdsendringer

Avhengig av ditt utgangspunkt, og basert på kostholdsanamnese, vil du i møte med oss få hjelp med en eller flere av følgende kostholdselementer:

  • Vektreduksjon ved fedme (prioriteret tiltak, god effekt på kolesterol).
  • Reduksjon i inntak av mettet fett av visse typer (spesielt leurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre)
  • Økning i inntaket av umettet fett, spesielt enumettet fett.
  • Eliminere inntak av transfett.
  • Økt inntak av fiberrike matvarer som bidrar til å redusere LDL-kolesterol.
  • Økt forbruk av frukt og grønnsaker.
  • Prioritering av fullkornsprodukter for å redusere risiko for hjertesykdom.
  • Livsstilstiltak for å håndtere triglyserider og øke HDL-kolesterolet, inkludert vektnedgang, økt aktivitetsnivå, redusert sukkerinntak og røykeslutt.

Vår kostholdsveiledning er skreddersydd for å hjelpe klienter med å implementere kostholdsendringer i dagliglivet. Vi er her for å støtte deg gjennom hele prosessen med å gjøre sunne kostholdsvalg som passer for deg. Sammen finner vi løsningen.

Se innspilling av foredrag

Vi avholder faste foredrag knyttet til hjerte-rehabilitering støttet av Helse-SørØst.

 

Tema er kosthold- og livsstilstiltak avgjørende for hjertehelse og redusert risiko for åreforkalkning (aterosklerose). Tilhørere i innspilling har selv vært utsatt for blant annet hjerteinfarkt. 

Forskning på høyt kolesterol og fett

 

Noen publiseringer de siste årene har sådd tvil i effekten av redusert mettet fett-inntak for lavere kolesterol. Et viktig element i forskning er å være åpen for at ny kunnskap kan bidra til å endre forståelsen av kropp og kosthold, men per dags dato er det ingen ny kunnskap som har klart å motbevise myndighetenes standpunkt på sammenhengen mellom mettet fettinntak og høyt kolesterol.

 

Forskning på enkeltnæringsstoffer og effekter i kroppen er svært kompleks da vi alle spiser ulike typer mat og ulike mengder av denne maten. Vi har ulik kroppsvekt, ulikt søvnmønster, og ulikt aktivitet- og stressnivå. Når man tar en nærmere titt på enkeltforskning som har blitt presentert som «bevis» på at mettet fett ikke påvirker kolesterolet til den grad man har trodd, så er det flere hensyn som ikke er presentert i tolkning av resultatene:

 

  • Vi ser reduserte kolesterolnivåer hos de fleste ved vektnedgang. Om studier ikke kontrollerer for vektendring i resultatene så blir det vanskelig å få et godt svar på tiltakene som det forskes på. Det er forventet at LDL-kolesterol reduseres ved sunn vektnedgang. Dette til dels uavhengig av hva man spiser så lenge man oppnår kaloriunderskudd over tid.

 

  • Anbefalingen om redusert mettet fett (om høyt) inkluderer anbefaling om økt inntak av “det sunne fettet”; umettet fett. Om forskningspersoner redusere inntak av mettet fett og øker inntak av andre næringsstoffer enn umettet fett så har man ikke noen god mulighet til å sammenlikne effekt mot nåværende anbefaling.

 

Det er krevende å omsette teoretisk kunnskap til endringer i praksis. Vår oppgave som kliniske ernæringsfysiologer er å gjøre det enklere og mer oversiktlig å justere kostholdet for målrettede effekter. Vi lager fleksible kostholdsfundament tilpasset hver enkelt. Du er hele veien med å bestemmer hvilke endringer som passer for deg. Vi finner løsningen sammen.

Forskning på høyt kolesterol og fett

 

Noen publiseringer de siste årene har sådd tvil i effekten av redusert mettet fett-inntak for lavere kolesterol. Et viktig element i forskning er å være åpen for at ny kunnskap kan bidra til å endre forståelsen av kropp og kosthold, men per dags dato er det ingen ny kunnskap som har klart å motbevise myndighetenes standpunkt på sammenhengen mellom mettet fettinntak og høyt kolesterol.

Forskning på enkeltnæringsstoffer og effekter i kroppen er svært kompleks da vi alle spiser ulike typer mat og ulike mengder av denne maten. Vi har ulik kroppsvekt, ulikt søvnmønster, og ulikt aktivitet- og stressnivå. Når man tar en nærmere titt på enkeltforskning som har blitt presentert som «bevis» på at mettet fett ikke påvirker kolesterolet til den grad man har trodd, så er det flere hensyn som ikke er presentert i tolkning av resultatene:

  • Vi ser reduserte kolesterolnivåer hos de fleste ved vektnedgang. Om studier ikke kontrollerer for vektendring i resultatene så blir det vanskelig å få et godt svar på tiltakene som det forskes på. Det er forventet at LDL-kolesterol reduseres ved sunn vektnedgang. Dette til dels uavhengig av hva man spiser så lenge man oppnår kaloriunderskudd over tid.
  • Anbefalingen om redusert mettet fett (om høyt) inkluderer anbefaling om økt inntak av “det sunne fettet”; umettet fett. Om forskningspersoner redusere inntak av mettet fett og øker inntak av andre næringsstoffer enn umettet fett så har man ikke noen god mulighet til å sammenlikne effekt mot nåværende anbefaling.

 

Livsstilstiltak for redusert triglyserider og frie fettsyrer

 

Høye triglyserider kan gi informasjon om risikoprofil for utvikling av metabolsk syndrom og hjerte- og karsykdommer. I de fleste sammenhenger er det ikke et prioritert behandlingsmål, men det er en fordel å ikke ha mye fettstoffer sirkulerende i blod, da dette kan redusere insulinsensitivitet og samtidig gi blodsukkerforstyrrelser. Følgende tiltak er spesifikt rettet mot høye triglyserider:

  • Varig vektnedgang ved overvekt og fedme. Kroppsmasseindeks (BMI) over 28 er sett å øke risiko for utvikling av livsstilssykdom.
  • Omega 3 fra f. eks. tran reduserer triglyserider i blod.
  • Økt aktivitetsnivå og trening.
  • Redusert sukkerinntak.

 

Livsstilstiltak for økt HDL

 

På lik linje som for triglyserider så vurderes HDL-kolesterol (“det gode kolesterolet”) som en del av risikoprofilen for hjerte-/karsykdom. Tiltak som er med på å øke HDL:

  • Vektnedgang ved overvekt og fedme.
  • Røykeslutt.
  • Økt aktivitetsnivå og trening.
  • Inntak av umettet fett opprettholder nivåer av HDL-kolesterol når erstattet for mettet fett.
 

OBS: Det kan forekomme falskt positiv økning av HDL-kolesterol ved inntak av matvarer med mye mettet fett. Bakgrunnen for dette er at leveren øker utskillelse av HDL-kolesterol for å redusere LDL-kolesterolet i blod. I denne sammenheng er det naturlig av HDL-nivåer øker når man spiser mye mettet fett. Vær obs på uttalelser om at kokkosolje øker HDL-kolesterol. Årsaken til dette er at kokkosfett inneholder mye mettet fett av typen som øker LDL-kolesterolet.

Det er krevende å omsette teoretisk kunnskap til endringer i praksis. Vår oppgave som kliniske ernæringsfysiologer er å gjøre det enklere og mer oversiktlig å justere kostholdet for målrettede effekter. Vi lager fleksible kostholdsfundament tilpasset hver enkelt. Du er hele veien med å bestemmer hvilke endringer som passer for deg. Vi finner løsningen sammen.

Kostholdsveiledning for høyt kolesterol og hjertehelse

Kostholdsveiledning for høyt kolesterol, hjertehelse og diabetes. Bildet illustrere en blodprøve som måler kolesterol- og blodsukkerverdier i blod. Kliniske ernæringsfysiologer hos oss målretter ernæringsbehandling for redusert kolesterol, normalisert blodsukker og bedre hjertehelse.

Hos fastlegen måles blant annet totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglyserider (TG), og blodtrykk. Dette kan oppleves forvirrende. I denne artikkelen håper vi på å forklare disse termene, og presentere hvordan man kan påvirke disse verdiene. La oss starte med det helt overordnede:

  • LDL-kolesterol: Type kolesterol vi ikke ønsker skal være for høyt, da det kan «sette seg fast» i blodåreveggen og starte åreforkalkning.
  • HDL-kolesterol: Transporterer LDL-kolesterolet vekk fra blodårene og til lever for nedbrytning. HDL er hva som omtales «det gode kolesterolet».
  • Total-kolesterol: Summen av LDL- og HDL-kolesterol.
  • Triglyserider: Fettsubstanser som brukes til energi av blant annet muskler. Dette transporteres i blod for å gjøres tilgjengelig for ulikt vev.
  • Høyt blodtrykk: Les mer om høyt blodtrykk her*.

Normale verdier av kolesterol i blod er viktig. Grunnen til dette er at om kolesterolet forblir høyt over tid så øker risikoen for at kolesterolet blir lagret i blodåreveggen. Dette er hva som omtales som  åreforkalkning, eller aterosklerose. Det betyr i praksis at blodåreveggen blir hardere og mindre fleksibel, som igjen fører til høyt blodtrykk fordi åreveggen ikke klarer å utvide seg i takt med blodgjennomstrømning. Om åreforkalkningen får vokse ved at mer og mer kolesterol “hoper seg opp og forkalkes” i blodåreveggen, så blir åpningen inne i årene desto trangere. En trang blodåre er uheldig da det kan løsne små biter av forkalket masse som kan sette seg fast i mindre blodårer. Om det setter seg fast i kransarteriene som forsyner hjertemuskelen med blod så omtales dette som hjerteinfarkt eller Angina Pectoris.

 

Årsaker til høyt kolesterol

 

Årsaker til høyt kolesterol og åreforkalkning har flere årsaker og er kompleks. Viktige risikofaktorer er blant annet genene våre, røyking, lavt aktivitetsnivå, mye stress, lite søvn, uheldig kosthold m.m. Summen av alle disse tingene dekker godt hva som kan omtales som en overordnet vurdering av livsstil innen helse. De ulike delene av livsstilen påvirker hjerte og kar på ulike måter. Grovt sett kan det deles inn i to avgjørende reaksjonsveier:

  1. Faktorer som øker mengde LDL-kolesterol i blod (omtales i denne artikkelen).
  2. Faktorer som øker lavgradig systemisk betennelse. Dette skal ikke forveksles med “bokhandel-literatur” som tar for seg “betennelsesdempende mat”. Dette blir for unyansert. Konsekvenser av denne tilstanden er at kroppen ikke klarer å gjøre ulike oppgaver den er ment til å gjøre. Et eksempel er at blodåreveggen lagrer uheldig kolesterol.

Genetikk og høyt kolesterol:

 

Det er flere gener som øker risiko for høyt kolesterol, men den mest kjente typen er familiær hyperkolestrolemi. I disse tilfellene er kolesterolet vanligvis svært høyt. Denne tilstanden blir vanligvis fanget opp som følge av kjent arvelig faktor i familien og/eller ved tilfeldig målt blodprøve. Om man har Familiær hyperkolestrolemi så er det avgjørende å få foreskrevet kolesterolsenkende medisiner fra legen fordi det ikke er mulig å normalisere verdier med kosthold- eller adferdsgrep.

For alle andre, som ikke lider av denne genetiske tilstanden, så vil kosthold, vektnedgang, aktivitet, og/eller røykeslutt gi svært god effekt på høyt kolesterol.

 

Vi hjelper deg å mestre avgjørende kostholdsendringer

 

Avhengig av ditt utgangspunkt, og basert på kostholdsanamnese, vil du i møte med oss få hjelp med en eller flere av følgende kostholdselementer:

 

  • Vektreduksjon ved fedme (prioriteret tiltak, god effekt på kolesterol).
  • Reduksjon i inntak av mettet fett av visse typer (spesielt leurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre)
  • Økning i inntaket av umettet fett, spesielt enumettet fett.
  • Eliminere inntak av transfett.
  • Økt inntak av fiberrike matvarer som bidrar til å redusere LDL-kolesterol.
  • Økt forbruk av frukt og grønnsaker.
  • Prioritering av fullkornsprodukter for å redusere risiko for hjertesykdom.
  • Livsstilstiltak for å håndtere triglyserider og øke HDL-kolesterolet, inkludert vektnedgang, økt aktivitetsnivå, redusert sukkerinntak og røykeslutt.

 

Vår kostholdsveiledning er skreddersydd for å hjelpe klienter med å implementere kostholdsendringer i dagliglivet. Vi er her for å støtte deg gjennom hele prosessen med å gjøre sunne kostholdsvalg som passer for deg. Sammen finner vi løsningen.

Forskning på fett og høyt kolesterol

 

Noen publiseringer de siste årene har sådd tvil i effekten av redusert mettet fett-inntak for lavere kolesterol. Et viktig element i forskning er å være åpen for at ny kunnskap kan bidra til å endre forståelsen av kropp og kosthold, men per dags dato er det ingen ny kunnskap som har klart å motbevise myndighetenes standpunkt på sammenhengen mellom mettet fettinntak og høyt kolesterol

 

Forskning på enkeltnæringsstoffer og effekter i kroppen er svært kompleks da vi alle spiser ulike typer mat og ulike mengder av denne maten. Vi har ulik kroppsvekt, ulikt søvnmønster, og ulikt aktivitet- og stressnivå. Når man tar en nærmere titt på enkeltforskning som har blitt presentert som «bevis» på at mettet fett ikke påvirker kolesterolet til den grad man har trodd, så er det flere hensyn som ikke er presentert i tolkning av resultatene:

  • Vi ser reduserte kolesterolnivåer hos de fleste ved vektnedgang. Om studier ikke kontrollerer for vektendring i resultatene så blir det vanskelig å få et godt svar på tiltakene som det forskes på. Det er forventet at LDL-kolesterol reduseres ved vektnedgang. Dette til dels uavhengig av hva man spiser så lenge man oppnår kaloriunderskudd over tid.

 

  • Anbefalingen om redusert mettet fett (om høyt) inkluderer anbefaling om økt inntak av “det sunne fettet”; umettet fett. Om forskningspersoner redusere inntak av mettet fett og øker inntak av andre næringsstoffer enn umettet fett så har man ikke noen god mulighet til å sammenlikne effekt mot nåværende anbefaling.

Det er krevende å omsette teoretisk kunnskap til endringer i praksis. Vår oppgave som kliniske ernæringsfysiologer er å gjøre det enklere og mer oversiktlig å justere kostholdet for målrettede effekter. Vi lager fleksible kostholdsfundament tilpasset hver enkelt. Du er hele veien med å bestemmer hvilke endringer som passer for deg. Vi finner løsningen sammen.

Logo Kostholdsendring.no og bilde av en av vår kliniske ernæringsfysiologer som avholder videotime med sin klient. Bilde skal illustrere det faktum at vi har spesialisert oss på kostholdsveiledning over video.
  • Vi hjelper deg med kostholdsendringer som virker, og som du kan leve med.
  • Personlig kostholdsplan og oppfølgingen du trenger.
  • Kliniske ernæringsfysiologer har høyeste utdanning innen kropp og kosthold.
Logo Kostholdsendring.no og bilde av en av vår kliniske ernæringsfysiologer som avholder videotime med sin klient. Bilde skal illustrere det faktum at vi har spesialisert oss på kostholdsveiledning over video.

Vi hjelper deg å få det til.

Personlig kostholdsplan og oppfølging.

Vi har høyeste utdanning innen kosthold og kropp.

Takk for interessen for vårt webinar om vektnedgang!

Registrer deg i skjema under - og du vil motta tilgang på epost innen kort tid.


Ved registrering melder du deg på vårt nyhetsbrev. Du vil ikke motta mange eposter fra oss. Kun info om kampanjer ved noen sjeldne anledninger.
* må fylles ut
Kostholdsendring logo. kliniske ernæringsfysiologer og lege