Oppblåsthet kan være både sjenerende, ubehagelig og skikkelig vondt. For de fleste er magesmerter knyttet til oppblåsthet. Det kan føles som om at tarmen skal sprekke, men det er ingen grunn til bekymring. Tarmen er særdeles sterk.
Det er ikke uvanlig å beskrive oppblåsthet med at man har “gravidmage” eller at det “ser ut som man er ni måneder på vei”. Dette beskriver godt hvor plagsomt og sjenerende oppblåsthet kan være. Det er ikke rart at dette bidrar til redusert livskvalitet og at søken etter en løsning er pressende.
Oppblåsthet kan være både sjenerende, ubehagelig og skikkelig vondt. For de fleste er magesmerter knyttet til oppblåsthet. Det kan føles som om at tarmen skal sprekke, men det er ingen grunn til bekymring. Tarmen er særdeles sterk.
Det er ikke uvanlig å beskrive oppblåsthet med at man har “gravidmage” eller at det “ser ut som man er ni måneder på vei”. Dette beskriver godt hvor plagsomt og sjenerende oppblåsthet kan være. Det er ikke rart at dette bidrar til redusert livskvalitet og at søken etter en løsning er pressende.
Det finnes et virvar av tilskudd og “gode råd” for hvordan bli kvitt oppblåst mage og oppblåsthet. Desverre vil det aller meste av dette gi liten til ingen effekt. Noen kan oppleve lindring på kort sikt, men så kommer oppblåstheten snikende tilbake. Det er avgjørende å få hjelp til å identifisere tiltak med best effekt. Hva som gir best effekt vil avhenge av individuelle forhold i tarm og dagligliv.
Så hva er det egentlig som skjer i tarmen ved sterk oppblåsthet? Gassproduksjon, spesielt i tykktarmen, er helt vanlig. For å forstå mer om kroppen må vi raskt inn på hva som skjer med maten etter det er tygget og svelget.
Via spiserøret ender maten i magesekken. Her møter maten magesyre som bryter ned innhold til en grøtete konsistens slik at det kan ta ferden videre til tynntarmen. Denne delen av tarmen er vanligvis fire til fem meter lang. Her har maten relativt god tid til å bli “klippet” i ørsmå enheter. Det er ulike “arbeidere” som har spesifikke oppgaver i nedbrytning av mat. Oppgaven er å bryte ned maten i så små mengder at det kan transporteres fra tarm og inn i blodbanen.
I blod er maten tilgjengelig for bruk til ulike oppgaver og som brensel. Tarmen jobber for å bryte ned all mat i bittesmå deler slik at det kan fraktes “inn i kroppen” via blodet. Det som ikke brytes ned passerer gjennom og ut i toalettskålen.
Hvor var vi? jo, i tynntarmen, hvor maten klippes i små biter og det meste av næringen fraktes til blod. Det som ikke kan klippes i små nok biter beveger seg videre til neste del av tarmen, nemlig tykktarmen.
I tykktarmen møter maten en stor andel bakterier. Også kalt tarmbiota / mikrobiota. Det er et vanvittig antall bakterier i tarmen som opptrer forskjellig og som kan påvirke kroppen via ulike mekanismer. På tema oppblåsthet er vi mest interessert i en andel bakterier som er spesielt effektive i å fortære (“spise” / fermentere) noen typer næringsstoffer. Det er to konsekvenser som følge av disse bakterienes festmåltid:
Kostholdstiltak for mindre gassproduksjon handler om å justere inntaket av mat og næringsstoffer som tarmbakterier er ekstra glade i, og produserer gass av. Det er mye mat som kan bidra til gassproduksjon, men det er spesielt noen typer FODMAP-stoffer som er mest potent. FODMAP er et akronym som betyr Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider, og Polyoler. Merk deg at ikke alle FODMAP-stoffene er potente i gassproduksjon. Det betyr at mange vil ha nytte av en tilpasset FODMAP-tilnærming i søken etter mindre gassplager. Mindre restriksjon skaper mer fleksibilitet i kostholdsveiledning.
Vi som utdannede kliniske ernæringsfysiologer kan hjelpe deg med ernæringsutredning og tiltak som krever mindre styr. Det er sjeldent nødvendig med noen totalrestriksjon av aktuelle næringsstoffer eller matvarer i arbeidet for mindre kronisk eller akutte magesmerter når oppblåsthet er roten til mageplagene.
Lider du av langvarig løs mage / diare samtidig med oppblåsthet så er det lurt å få en vurdering av lege. Sjansen for at det er noe alvorlig i tarmen er svært liten i forhold til hvor mange som sliter med oppblåsthet, men det er viktig at du får en medisinsk vurdering for å være sikker.
Emner: Hvordan bli kvitt oppblåst mage, magesmerter, kosthold, kostholdsveiledning, mageplager
Det finnes et virvar av tilskudd og “gode råd” for hvordan bli kvitt oppblåst mage og oppblåsthet. Desverre vil det aller meste av dette gi liten til ingen effekt. Noen kan oppleve lindring på kort sikt, men så kommer oppblåstheten snikende tilbake. Det er avgjørende å få hjelp til å identifisere tiltak med best effekt. Hva som gir best effekt vil avhenge av individuelle forhold i tarm og dagligliv.
Så hva er det egentlig som skjer i tarmen ved sterk oppblåsthet? Gassproduksjon, spesielt i tykktarmen, er helt vanlig. For å forstå mer om kroppen må vi raskt inn på hva som skjer med maten etter det er tygget og svelget.
Via spiserøret ender maten i magesekken. Her møter maten magesyre som bryter ned innhold til en grøtete konsistens slik at det kan ta ferden videre til tynntarmen. Denne delen av tarmen er vanligvis fire til fem meter lang. Her har maten relativt god tid til å bli “klippet” i ørsmå enheter. Det er ulike “arbeidere” som har spesifikke oppgaver i nedbrytning av mat. Oppgaven er å bryte ned maten i så små mengder at det kan transporteres fra tarm og inn i blodbanen.
I blod er maten tilgjengelig for bruk til ulike oppgaver og som brensel. Tarmen jobber for å bryte ned all mat i bittesmå deler slik at det kan fraktes “inn i kroppen” via blodet. Det som ikke brytes ned passerer gjennom og ut i toalettskålen.
Hvor var vi? jo, i tynntarmen, hvor maten klippes i små biter og det meste av næringen fraktes til blod. Det som ikke kan klippes i små nok biter beveger seg videre til neste del av tarmen, nemlig tykktarmen.
I tykktarmen møter maten en stor andel bakterier. Også kalt tarmbiota / mikrobiota. Det er et vanvittig antall bakterier i tarmen som opptrer forskjellig og som kan påvirke kroppen via ulike mekanismer. På tema oppblåsthet er vi mest interessert i en andel bakterier som er spesielt effektive i å fortære (“spise” / fermentere) noen typer næringsstoffer. Det er to konsekvenser som følge av disse bakterienes festmåltid:
Kostholdstiltak for mindre gassproduksjon handler om å justere inntaket av mat og næringsstoffer som tarmbakterier er ekstra glade i, og produserer gass av. Det er mye mat som kan bidra til gassproduksjon, men det er spesielt noen typer FODMAP-stoffer som er mest potent. FODMAP er et akronym som betyr Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider, og Polyoler. Merk deg at ikke alle FODMAP-stoffene er potente i gassproduksjon. Det betyr at mange vil ha nytte av en tilpasset FODMAP-tilnærming i søken etter mindre gassplager. Mindre restriksjon skaper mer fleksibilitet i kostholdsveiledning.
Vi som utdannede kliniske ernæringsfysiologer kan hjelpe deg med ernæringsutredning og tiltak som krever mindre styr. Det er sjeldent nødvendig med noen totalrestriksjon av aktuelle næringsstoffer eller matvarer i arbeidet for mindre kronisk eller akutte magesmerter når oppblåsthet er roten til mageplagene.
Lider du av langvarig løs mage / diare samtidig med oppblåsthet så er det lurt å få en vurdering av lege. Sjansen for at det er noe alvorlig i tarmen er svært liten i forhold til hvor mange som sliter med oppblåsthet, men det er viktig at du får en medisinsk vurdering for å være sikker.
Emner: Hvordan bli kvitt oppblåst mage, magesmerter, kosthold, kostholdsveiledning, mageplager
Videokonsultasjon –
Dyktige veiledere –
Fleksibel kostholdsplan –
Bærekraftig tilnærming –
Parallell hjelp –
Avslappet forhold til mat –
Enkel tilgang på ernæringsfysiolog.
Endringer tilpasset deg og dine preferanser.
En plan det går an å følge.
Ingen kaloritelling, veiing av mat, eller kostdagbok.
Oppblåst og sliter med sure oppstøt?
Vi har kompetansen som gjør det lettere.
Videokonsultasjon
Dyktige ernæringsfysiologer
Bærekraftig tilnærming
Fleksibel kostholdsplan
Fokus på avslappet forhold til mat
Andre gode kilder til informasjon om oppblåsthet og magesmerter:
Andre gode kilder til informasjon om oppblåsthet og magesmerter:
Enkel tilgang på spesialkompetanse
Enkel tilgang på spesialkompetanse
Kostholdsendring AS
Org. nr. 927 532 840
helge@kostholdsendring.no
91 52 93 53
Kostholdsendring AS
Org. nr. 927 532 840
helge@kostholdsendring.no
91 52 93 53
Copyright © alle rettigheter reservert
Copyright © alle rettigheter reservert