Kostholdsveiledning kan være en viktig del av behandlingen for oppblåsthet og magesmerter. Ved å identifisere matvarer som utløser symptomer og tilpasse kostholdet til individuelle behov, kan kostholdsveiledning bidra til å redusere symptomer og forbedre livskvaliteten. En klinisk ernæringsfysiolog kan også hjelpe til med å sikre at kroppen får de næringsstoffene den trenger, selv med begrensninger i kostholdet.
Form for behandling: Kostholdsveiledning / ernæringsbehandling.
Oppblåsthet og magesmerter
Kostholdsveiledning kan være en viktig del av behandlingen for oppblåsthet og magesmerter. Ved å identifisere matvarer som utløser symptomer og tilpasse kostholdet til individuelle behov, kan kostholdsveiledning bidra til å redusere symptomer og forbedre livskvaliteten. En klinisk ernæringsfysiolog kan også hjelpe til med å sikre at kroppen får de næringsstoffene den trenger, selv med begrensninger i kostholdet.
Form for behandling: Kostholdsveiledning / ernæringsbehandling.
Hva er oppblåsthet?
Oppblåsthet oppstår når magen føles full, stram og utvidet. Dette er en vanlig årsak til magesmerter, spesielt når det er assosiert med matintoleranser eller irritabel tarm syndrom.
Symptomer og tegn
Oppblåsthet kan føles som om magen er full og stram, mens magesmerter kan variere fra skarpe til verkende smerter som kan være konstante eller komme i bølger. Sammen kan oppblåsthet og magesmerter føles ubehagelig og påvirke dagliglivet svært negativt.
Hva er oppblåsthet?
Oppblåsthet oppstår når magen føles full, stram og utvidet. Dette er en vanlig årsak til magesmerter, spesielt når det er assosiert med matintoleranser eller irritabel tarm syndrom.
Symptomer og tegn
Oppblåsthet kan føles som om magen er full og stram, mens magesmerter kan variere fra skarpe til verkende smerter som kan være konstante eller komme i bølger. Sammen kan oppblåsthet og magesmerter føles ubehagelig og påvirke dagliglivet svært negativt.
Utredning
Utredning av oppblåsthet og magesmerter innebærer en grundig medisinsk historie og kostholdsanamnese, samt mulig bruk av avanserte bilde- og blodprøver for å utelukke underliggende medisinske tilstander.
Forekomst og årsak
Oppblåsthet og magesmerter er vanlige gastrointestinale symptomer i Norge, med ulike årsaker som irritabel tarm syndrom, cøliaki, laktoseintoleranse og matintoleranser. Tall fra HelseNorge viser at cirka 15% av befolkningen i Norge lider av irritabel tarm syndrom.
Utredning
Utredning av oppblåsthet og magesmerter innebærer en grundig medisinsk historie og kostholdsanamnese, samt mulig bruk av avanserte bilde- og blodprøver for å utelukke underliggende medisinske tilstander.
Forekomst og årsak
Oppblåsthet og magesmerter er vanlige gastrointestinale symptomer i Norge, med ulike årsaker som irritabel tarm syndrom, cøliaki, laktoseintoleranse og matintoleranser. Tall fra HelseNorge viser at cirka 15% av befolkningen i Norge lider av irritabel tarm syndrom.
Ernæring ved oppblåsthet og magesmerter
Ernæring og kosthold spiller en viktig rolle ved oppblåsthet og magesmerter, da visse matvarer og drikker kan forårsake eller forverre symptomene. Å identifisere og eliminere disse triggerne kan bidra til å redusere ubehag og forbedre fordøyelseshelsen.
Tilnærminger i kostholdsveiledning
Vi tilpasser hjelp til våre klienters behov. Mulige tilnærminger:
Ernæring ved oppblåsthet og magesmerter
Ernæring og kosthold spiller en viktig rolle ved oppblåsthet og magesmerter, da visse matvarer og drikker kan forårsake eller forverre symptomene. Å identifisere og eliminere disse triggerne kan bidra til å redusere ubehag og forbedre fordøyelseshelsen.
Tilnærminger i kostholdsveiledning
Vi tilpasser hjelp til våre klienters behov. Mulige tilnærminger:
Tjenester og omfang
Tjenester og omfang
Oppblåsthet kan være både sjenerende, ubehagelig og skikkelig vondt. For de fleste er magesmerter knyttet til oppblåsthet. Det kan føles som om at tarmen skal sprekke, men det er ingen grunn til bekymring. Tarmen er særdeles sterk.
Det er ikke uvanlig å beskrive oppblåsthet med at man har “gravidmage” eller at det “ser ut som man er ni måneder på vei”. Dette beskriver godt hvor plagsomt og sjenerende oppblåsthet kan være. Det er ikke rart at dette bidrar til redusert livskvalitet og at søken etter en løsning er pressende.
Oppblåsthet kan være både sjenerende, ubehagelig og skikkelig vondt. For de fleste er magesmerter knyttet til oppblåsthet. Det kan føles som om at tarmen skal sprekke, men det er ingen grunn til bekymring. Tarmen er særdeles sterk.
Det er ikke uvanlig å beskrive oppblåsthet med at man har “gravidmage” eller at det “ser ut som man er ni måneder på vei”. Dette beskriver godt hvor plagsomt og sjenerende oppblåsthet kan være. Det er ikke rart at dette bidrar til redusert livskvalitet og at søken etter en løsning er pressende.
Det finnes et virvar av tilskudd og “gode råd” for hvordan bli kvitt oppblåst mage og oppblåsthet. Desverre vil det aller meste av dette gi liten til ingen effekt. Noen kan oppleve lindring på kort sikt, men så kommer oppblåstheten snikende tilbake. Det er avgjørende å få hjelp til å identifisere tiltak med best effekt. Hva som gir best effekt vil avhenge av individuelle forhold i tarm og dagligliv.
Så hva er det egentlig som skjer i tarmen ved sterk oppblåsthet? Gassproduksjon, spesielt i tykktarmen, er helt vanlig. For å forstå mer om kroppen må vi raskt inn på hva som skjer med maten etter det er tygget og svelget.
Via spiserøret ender maten i magesekken. Her møter maten magesyre som bryter ned innhold til en grøtete konsistens slik at det kan ta ferden videre til tynntarmen. Denne delen av tarmen er vanligvis fire til fem meter lang. Her har maten relativt god tid til å bli “klippet” i ørsmå enheter. Det er ulike “arbeidere” som har spesifikke oppgaver i nedbrytning av mat. Oppgaven er å bryte ned maten i så små mengder at det kan transporteres fra tarm og inn i blodbanen.
I blod er maten tilgjengelig for bruk til ulike oppgaver og som brensel. Tarmen jobber for å bryte ned all mat i bittesmå deler slik at det kan fraktes “inn i kroppen” via blodet. Det som ikke brytes ned passerer gjennom og ut i toalettskålen.
Hvor var vi? jo, i tynntarmen, hvor maten klippes i små biter og det meste av næringen fraktes til blod. Det som ikke kan klippes i små nok biter beveger seg videre til neste del av tarmen, nemlig tykktarmen.
I tykktarmen møter maten en stor andel bakterier. Også kalt tarmbiota / mikrobiota. Det er et vanvittig antall bakterier i tarmen som opptrer forskjellig og som kan påvirke kroppen via ulike mekanismer. På tema oppblåsthet er vi mest interessert i en andel bakterier som er spesielt effektive i å fortære (“spise” / fermentere) noen typer næringsstoffer. Det er to konsekvenser som følge av disse bakterienes festmåltid:
Kostholdstiltak for mindre gassproduksjon handler om å justere inntaket av mat og næringsstoffer som tarmbakterier er ekstra glade i, og produserer gass av. Det er mye mat som kan bidra til gassproduksjon, men det er spesielt noen typer FODMAP-stoffer som er mest potent. FODMAP er et akronym som betyr Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider, og Polyoler. Merk deg at ikke alle FODMAP-stoffene er potente i gassproduksjon. Det betyr at mange vil ha nytte av en tilpasset FODMAP-tilnærming i søken etter mindre gassplager. Mindre restriksjon skaper mer fleksibilitet i kostholdsveiledning.
Vi som utdannede kliniske ernæringsfysiologer kan hjelpe deg med ernæringsutredning og tiltak som krever mindre styr. Det er sjeldent nødvendig med noen totalrestriksjon av aktuelle næringsstoffer eller matvarer i arbeidet for mindre kronisk eller akutte magesmerter når oppblåsthet er roten til mageplagene.
Lider du av langvarig løs mage / diare samtidig med oppblåsthet så er det lurt å få en vurdering av lege. Sjansen for at det er noe alvorlig i tarmen er svært liten i forhold til hvor mange som sliter med oppblåsthet, men det er viktig at du får en medisinsk vurdering for å være sikker.
Emner: Hvordan bli kvitt oppblåst mage, magesmerter, kosthold, kostholdsveiledning, mageplager
Det finnes et virvar av tilskudd og “gode råd” for hvordan bli kvitt oppblåst mage og oppblåsthet. Desverre vil det aller meste av dette gi liten til ingen effekt. Noen kan oppleve lindring på kort sikt, men så kommer oppblåstheten snikende tilbake. Det er avgjørende å få hjelp til å identifisere tiltak med best effekt. Hva som gir best effekt vil avhenge av individuelle forhold i tarm og dagligliv.
Så hva er det egentlig som skjer i tarmen ved sterk oppblåsthet? Gassproduksjon, spesielt i tykktarmen, er helt vanlig. For å forstå mer om kroppen må vi raskt inn på hva som skjer med maten etter det er tygget og svelget.
Via spiserøret ender maten i magesekken. Her møter maten magesyre som bryter ned innhold til en grøtete konsistens slik at det kan ta ferden videre til tynntarmen. Denne delen av tarmen er vanligvis fire til fem meter lang. Her har maten relativt god tid til å bli “klippet” i ørsmå enheter. Det er ulike “arbeidere” som har spesifikke oppgaver i nedbrytning av mat. Oppgaven er å bryte ned maten i så små mengder at det kan transporteres fra tarm og inn i blodbanen.
I blod er maten tilgjengelig for bruk til ulike oppgaver og som brensel. Tarmen jobber for å bryte ned all mat i bittesmå deler slik at det kan fraktes “inn i kroppen” via blodet. Det som ikke brytes ned passerer gjennom og ut i toalettskålen.
Hvor var vi? jo, i tynntarmen, hvor maten klippes i små biter og det meste av næringen fraktes til blod. Det som ikke kan klippes i små nok biter beveger seg videre til neste del av tarmen, nemlig tykktarmen.
I tykktarmen møter maten en stor andel bakterier. Også kalt tarmbiota / mikrobiota. Det er et vanvittig antall bakterier i tarmen som opptrer forskjellig og som kan påvirke kroppen via ulike mekanismer. På tema oppblåsthet er vi mest interessert i en andel bakterier som er spesielt effektive i å fortære (“spise” / fermentere) noen typer næringsstoffer. Det er to konsekvenser som følge av disse bakterienes festmåltid:
Kostholdstiltak for mindre gassproduksjon handler om å justere inntaket av mat og næringsstoffer som tarmbakterier er ekstra glade i, og produserer gass av. Det er mye mat som kan bidra til gassproduksjon, men det er spesielt noen typer FODMAP-stoffer som er mest potent. FODMAP er et akronym som betyr Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider, og Polyoler. Merk deg at ikke alle FODMAP-stoffene er potente i gassproduksjon. Det betyr at mange vil ha nytte av en tilpasset FODMAP-tilnærming i søken etter mindre gassplager. Mindre restriksjon skaper mer fleksibilitet i kostholdsveiledning.
Vi som utdannede kliniske ernæringsfysiologer kan hjelpe deg med ernæringsutredning og tiltak som krever mindre styr. Det er sjeldent nødvendig med noen totalrestriksjon av aktuelle næringsstoffer eller matvarer i arbeidet for mindre kronisk eller akutte magesmerter når oppblåsthet er roten til mageplagene.
Lider du av langvarig løs mage / diare samtidig med oppblåsthet så er det lurt å få en vurdering av lege. Sjansen for at det er noe alvorlig i tarmen er svært liten i forhold til hvor mange som sliter med oppblåsthet, men det er viktig at du får en medisinsk vurdering for å være sikker.
Emner: Hvordan bli kvitt oppblåst mage, magesmerter, kosthold, kostholdsveiledning, mageplager
Vi hjelper deg å få det til.
Personlig kostholdsplan og oppfølging.
Vi har høyeste utdanning innen kosthold og kropp.
Andre gode kilder til informasjon om oppblåsthet og magesmerter:
Andre gode kilder til informasjon om oppblåsthet og magesmerter:
Enkel tilgang på spesialkompetanse
Enkel tilgang på spesialkompetanse
Kostholdsendring AS
Org. nr. 927 532 840
post@kostholdsendring.no
(+47) 915 29 353
Kostholdsendring AS
Org. nr. 927 532 840
post@kostholdsendring.no
(+47) 915 29 353
Copyright © Kostholdsendring AS. Alle rettigheter reservert.
Copyright © Kostholdsendring AS. Alle rettigheter reservert.