Kostholdsveiledning for revmatiske sykdommer (Revmatisme)
Vi hjelper deg med persontilpasset kostholdsveiledning for revmatisme (aktuelle revmatiske sykdommer). Våre kliniske ernæringsfysiologer har femårig profesjonsutdanning i ernæring inkludert mastergrad fra universitet, og er opptatt av at du skal oppnå mindre betennelse og smerte på en mest mulig skånsom måte. De fleste revmatiske sykdommer har en livsstilskomponent som kan adresseres med kosthold, livsstil og vektregulering for mindre lavgradig kronisk systemisk betennelse og effekt på plager. Under kan du lese mer om dette og om våre ernæringsfysiologer med lang erfaring innen veiledning ved revmatisme. Vi tar oss av alle detaljer slik at du kan fokusere på målrettede kostholdsendringer fra oss, uten unødvendige og rigide totalrestriksjoner. Vi tydeliggjør for deg hva som er viktigst og hjelper deg i mål med vanlig mat, ingen dyre kosttilskudd eller asosiale tilnærminger.
“Jeg er takknemlig for nyttig veiledning i hvordan tenke og velge mat som er positivt for helsen min. Jeg har artrose i begge bein og leddgikt som har plaget meg mye. Med ernæringsfysiolog har jeg fått hjelp til å strukturere hverdagen min og måltidene uten at det er for stressende og jeg har vesentlig mindre smerte nå enn før.”
8 prioriteringer og fokus ved kostholdsveiledning for Revmatiske lidelser (Revmatisme)
Alle mennesker med revmatisk lidelse vil har nytte av gode grep innen kosthold og livsstil for generell helse og livskvalitet. I tillegg er det spesielt noen utvalgte diagnoser hvor vår bistand er forstått til å kunne ha enda bedre effekt via vektregulering og mindre kronisk lavgradig systemisk betennelse.
Kartlegging av betennelsesfaktorer og smertetriggere: Våre ernæringsfysiologer vurderer viktige faktorer som fettkvalitet, fiberinntak og kroppsvekt for å hjelpe deg med å redusere de metabolske faktorene som kan trigge revmatisk betennelse.
Mindre betennelse gjennom målrettet kosthold: Vi fokuserer på kostholdsendringer som reduserer lavgradig systemisk betennelse, spesielt ved å forbedre mage-tarm-helse og redusere fettmassen. Våre ernæringsfysiologer har kompetansen som trengs for å skille mellom effektive strategier og unødvendige matrestriksjoner.
Vitenskapelig forankrede strategier for bedre helse: Unngå forvirring i jungelen av kostholdsråd. Vi gir deg evidensbasert veiledning som hjelper deg å redusere inflammasjon uten dyre kosttilskudd eller ekstreme dietter, slik at du kan fokusere på varig forbedring av din helse.
Tilpassede livsstilsråd for bedre helse: Vi gir praktiske råd om aktivitet, alkohol, og tverrfaglige tiltak som søvn og stresshåndtering, som kan påvirke både symptomene og helsen din positivt.
Reduser evektbelastning på ledd og muskler: Vi hjelper deg med å tilpasse kostholdet for trygg vektnedgang, noe som kan redusere belastningen på ledd og andre strukturer som påvirkes av revmatiske lidelser. Dette kan bidra til mindre smerte og bedre bevegelighet i hverdagen.
8 Prioriteringer og fokus ved revmatisme
Listen nedenfor viser våre fokusområder for å hjelpe deg. Sammen vurderer vi hvilke og hvor mange punkter som bør jobbes med innen kosthold og livsstil for å påvirke smertetriggere og lavgradig systemisk betennelse. Vi tar oss av detaljene og konkretiserer for deg hva du skal fokusere på for å få det bedre:
Kartlegging og vurdering av de store risikofaktorene for «metabolske motorer» av betennelsestoffer i kroppen (Inflammasjonsmarkører) som kan trigge sykdom og anfall. Anbefalt primærfokus i veiledning vil variere med hensyn til aktuell problematikk:
Høy andel fettmasse ved fedme og/eller midjemål som risikofaktor (visceral fedme). Les om vektnedgang.
Mage-tarm-helse vurdert basert på magesymptomer og kostholdsanamnese med fokus på fiberinntak og fettkvalitet.
Lungehelse, om du røyker må røykeslutt prioriteres for å kunne forvente merkbar effekt av øvrig veiledning.
Ved sterk overvekt/fedme burde vektnedgang prioriteres for god effekt.
Sikre anbefalt totalt fiberinntak fra et variert utvalg av matvarer målrettet for en sterkere/tykkere tarmslimhinne.
Nok mengde mat som tilfører et minimum av «byggesteiner» som er styrkende for skelett, muskler og støttetvev.
Regelmessig aktivitet/trening (hyppighet og intensitet).
God fettkvalitet (forholdet mellom umettet og mettet fett i kostholdet).
Vurdering av behov for tverrfaglige tiltak (medisinsk, psykologi/stress, søvn/stress etc)
Væskeballanse / hydrering.
Ivaretakelse av eventuelle tilleggsutfordringer som f eks fordøyelsesplager og næringsstoffmangler.
Vurdering av alkoholinntak og veiledning ved for høyt konsum.
Våre kliniske ernæringsfysiologer følger en vitenskapsbasert tilnærming og bruker oppdatert kunnskap fra internasjonale fagorganisasjoner. Vi legger vekt på en god kartlegging av dine vaner og hverdag for å samarbeide med deg om prioriterte tiltak som du kan mestre. Din livssituasjon og endringskapasitet tas hensyn til i konsultasjon. Vi tror på individualisering og prioritering av tiltak for god effekt på dine revmatiske plager.
Det er stor interesse for betennelsesdempende mat. Dette skrivet har til hensikt å avklare og strukturere kunnskap på tema og hjelpe med å identifisere prioriterte kosthold- og livsstilstrategier med best effekt.
Kronisk inflammasjon:
Det er viktig å skille mellom akutt- og lavgradig kronisk inflammasjon. Akutt inflammasjon er kroppens naturlige iboende funksjon for blant annet reparasjon av vevsskade, og bekjempelse av fremmedlegemer i kroppen.
Lav-gradig kronisk betennelse kan kalles «kald betennelse» på grunn av at klassiske symptomer som varme, rødhet og hevelse ikke er til stede. Mengde betennelsesmarkører i blod er da mye lavere enn ved en akutt betennelse, men høyere enn hva som forventes å være gunstig for helsen. Denne lavgradige betennelsen er ikke nødvendigvis knyttet til spesifikk vevsskade. Betennelsesstoffer i blod kan være både konsekvens og årsak til skade på blodkar og annet type vev, og kan med dette skape og/eller forverre vevsskade. Redusert lavgradig betennelse i fravær av akutt skade reduserer dermed risiko for sykdomsprosesser i kroppen (Cowan et al, 2019 m.fl). Det finnes mange forskjellige signalproteiner som betegnes som inflammasjonsmarkører inkl akuttfase-proteiner (f eks CRP), cytokiner ( f eks TNF-a, interferon-y, IL-1b, IL-6, IL-8), cellulære adhesjons molekyler (f eks V-CAM1, I-CAM1), adipoktiner, m.fl. Per dags dato finnes det ingen gode markører for vurdering av lav-gradig betennelse i sin helhet (Calder et al, 2013).
Kosthold og livsstil
Fokus i dette skrivet er effekt av kosthold- og livsstilstiltak som kan eller er påstått å kunne redusere lavgradig kronisk inflammasjon. Denne type betennelse har negative effekter på kroppslige systemer og øker risiko for utvikling, opprettholdelse og/eller forverring av kroniske metabolske tilstander og inflammasjonssykdommer som f eks diabetes, pankreatitt, fedme, artritt, nevrodegenerativ sykdom, noen typer kreft etc. Livsstilstiltak kan påvirke denne type betennelse, men det er viktig å vite hvilke tiltak som mest sannsynlig gir best effekt, og hvilke tiltak som mest sannsynlig gir liten til ingen effekt.
Kroppen har ansvaret for å balansere signaler og nivåer av pro- og antiinflammatoriske stoffer. Dette er en kontinuerlig dynamisk prosess hvor kroppen skrur opp betennelsesstoffer ved vevsskade, infeksjon og tilstedeværelse av fremmedlegemer, og nedjusterer når problemet er løst. Noen tilstander og livsstilvalg kan føre til forstyrret kontroll av denne balansen.
Betennelsesdempende mat har de siste årene fått større fokus, og informasjon fra diverse kilder på internett er desverre i mange tilfeller lite nyansert og kan ha et overdrevent fokus på hva som betegnes som «supermat» eller «betennelsesdempende mat». Utvikling og opprettholdelse av lavgradig betennelse i kroppen er komplisert og involverer kommunikasjon mellom flere vevsprosesser og metabolske systemer. I tillegg til kosthold og livsstil er det mange faktorer som påvirker betennelsesstatus:
Risikofaktorer for lavgradig betennelse
Fysisk aktivitet: Inaktivitet øker risiko for lavgradig betennelse, og regelmessig trening reduserer lavgradig systemisk betennelse (Kruger et al, 2016)
Psykisk helse og søvn: Sammenheng mellom psykisk helse, søvn og betennelsesmarkører i blod (Lasselin et al, 2016; Wium-Andersen et al, 2013)
Røyking: Øker betennelsesmarkører (Goncalves et al, 2011; Costenbader et al, 2006)
Alder: Aldringsprosesser knyttet til svak økning i systemisk betennelse (Zhang et al, 2016)
Tarmbakterier: Påvirker lokal og systemisk betennelsesstatus (Furusawa et al, 2015; Shen et al, 2016; Alison et al, 2014)
Genetikk: (Nasef et al, 2017 m.fl)
Følelsesmessig stress: øker betennelsesmarkører via blant annet sympatiske nervesystem (Nasef et al, 2017)
Enkelte matvarer og næringsstoffer: (Richards et al, 2016; Mani et al, 2013; Fritsche et al, 2015)
m. (Calder et al, 2013)
Jo flere risikofaktorer som bidrar med økte nivåer av betennelsesmediatorer, jo høyere risiko for kronisk lavgradig betennelse, og videre økt risiko for utvikling av sykdom. Tatt i betraktning at det er en rekke faktorer som kan føre til lavgradig betennelse, er det viktig å ha kunnskap om hvilke kosthold- og livsstilstiltak som gir god betennelsesdempende effekt.
Overvekt og fedme
Vektøkning forekommer når vi spiser og drikker mer kalorier enn hva kroppen bruker til hvilestoffskiftet og til aktivitet. Kalorier finnes i nesten all type mat. I denne sammenheng er det uinteressant hvilke matvarer eller næringsstoffer som tilfører kaloriene. Mer kalorier fra mat enn hva kroppen forbrenner gir vektøkning. Mesteparten av vektøkningen er vanligvis som følge av økt lagring av fett i fettceller. Økt fettlagring gir «økt trykk» i disse cellene og vil etterhvert gi lokal betennelse i fettvevet på grunn av «sprengte lagre og småskader». Dette kan videre forstyrre fettvevets funksjon og gi endret metabolsk aktivitet gjennom økt utskillelse av pro-inflammatoriske stoffer. Lokal lavgradig betennelse i fettvev, og hypoksi (pga «døde fettceller») fører i tillegg til at immunceller tiltrekkes for å «rydde opp». Disse immuncellene påvirker til ytterligere økt utskillelse av betennelsesstoffer i tillegg til hva som produseres av fettvevet i utgangspunktet. Vektøkning og fedme gir dermed lokal betennelse som videre påvirker til systemisk lav-gradig betennelse.
Inflammasjon og insulin resistens
Vedvarende vektøkning og fedme øker risikoen sterkt for insulin resistens og metabolsk syndrom. Betent fettvev og betennelsesmarkører er en del av årsaken til utviklingen av insulinresistent fettvev. Et resultat av insulinresistens er at insulinet ikke virker som det skal i å unngå utskillelse av fettstoffer fra fettvev til blodbanen i en fase med kalorioverskudd. Dette resulterer i «fri flyt» av fettsyrer fra fettvev til blodbanen som etterhvert øker avleiring av fett i vev som vanligvis ikke lagrer fett (f eks hjerte, bukspyttkjertel, lever og skjelettmuskulatur), samt rundt indre organer (visceralt fett). Utskillelse av betennelsesøkende stoffer fra visceralt fettvev er sterkere enn fra fettlagre andre steder i kroppen og utgjør en sterk påvirkning på lavgradig systemisk betennelsestilstand. Dette er i tråd med hva vi vet om økt risiko for livsstilssykdom knyttet til økt mengde visceralt fettvev.
Fedme er en av de største risikofaktorene for utvikling av metabolsk syndrom og livsstilssykdom. Kronisk lav-gradig betennelse som følge av fedme er avgjørende for årsakssammenhengen mellom vektøkning, fedme, aterosklerose, hjerte-/karsykdom og diverse andre betennelsessykdommer inkludert noen muskel-/skjelletilstander.
Referanser:
Wensveen et al, 2015; Boutens et al, 2016; Cowan et al, 2019; Van Gaal et al, 2006; Stelzer et al, 2012; Bourlier et al, 2009; Maury et al, 2010; Gnacinska et al, 2009; Fox et al, 2007; McLaughlin et al, 2011.
Ikke alle med fedme utvikler alvorlig sykdom. Som omtalt tidligere er det flere risikofaktorer som må tas i betraktning og i de fleste sammenhenger så er det summen av risikofaktorer som utgjør endelig risiko. Genetikk spiller en viktig rolle og en slik sårbar predisposisjon må tas i betraktning. Dette gjelder selvsagt også kronisk lavgradig betennelse. F eks ved fedme som er en sterk risikofaktor for diverse sykdom så er det antatt at ca 30% med fedme har en sunn metabolsk helse, og dermed fravær av kronisk lavgradig betennelse (Cowan et al, 2019). For denne andelen med fedme så er det naturlig å tro at disse ikke utsetter seg for andre sterke risikofaktorer som f eks røyking og stress, samt sover nok og godt, har en god psykisk helse, trener regelmessig, og har et fornuftig kosthold. For de resterende 70% med fedme og lav-gradig betennelse, så er det naturlig å tro at det er flere ugunstige risikofaktorer i spill. Av hva vi vet om fedme så er dette et resultat av en utfordrende livssituasjon og det er da ikke utenkelig at andre risikofaktorer er utfordrende og aktuelle for pasient og betennelsesstatus.
Lav-gradig systemisk betennelse og sykdomsutvikling (knyttet til fedme)
Fedme og utskillelse av betennelsesmarkører fra fettvev er en sterk bidragsyter til systemisk lavgradig betennelse. Over lengre tid vil en slik tilstand føre til degenerative prosesser i ulikt vev og dette er knyttet til ulike sykdommer og tilstander. Disse betennelsesrelaterte sykdommene kan deles i «kronisk ikke-smittsomme sykdommer» og «kroniske betennelsessykdommer»:
Kronisk ikke-smittsom sykdom, hvor økt systemisk betennelse er årsaken til vevsskade. Typisk ateroskleroseutvikling ved hjerte-/karsykdom, insulin resistens og diabetes type 2, noen typer kreft, og noen nevrodegenerative sykdommer som f eks Alzheimer. Viktigste risikofaktorer er helseskadelig livsstil, fedme og økt alder (Nasef et al, 2017)
Kroniske betennelsesykdommer, hvor det er sterk betennelse i gitt vev, samtidig med økte nivåer av systemisk betennelse i blodbanen. Typisk rhematoid artritt, Chrons sykdom, ulcerøs kolitt, asthma og psoriasis. Flere av disse har også en autoimmun patologi (Nasef et al, 2017)
Insulinresistens og diabetes type 2
Kronisk lavgradig inflammasjon, uavhengig av årsak(er), øker risiko for utvikling av insulinresistens. Dette skjer ved at betennelsesmarkører inne i cellen bryter insulin/reseptor-signalet som under normale forhold resulterer til glukoseopptak. Ved insulinresistens klarer da ikke cellen å ta opp glukose og vil bidra til økt blodsukker. Insulin har også den effekt at det skal hindre nedbrytning og utskillelse av fettvev til blodbanen, samt signalisere til lever at den ikke skal skille ut blodglukose. Avbrutt signal fra insulin i disse vevene fører til økt glukose- og fettsyrekonsentrasjon i blod. Avleiring av fett i muskulatur fører til at muskelvev blir «dårligere» til å ta opp blodsukker utenom aktivitet. Da muskler vanligvis står for opp mot 80% av glukoseopptak så er det lett å forstå at insulinresistent muskelvev bidrar dramatisk til høyt blodsukker. Dette utvikler seg gradvis over tid, ettersom insulinresistensen rammer flere celler i kroppen. F eks medikamentet Metformin som skrives ut til pasienter med forhøyet blodsukker hindrer insulinresistent levervev i å skille ut ytterligere blodglukose i et miljø hvor blodsukkeret allerede er elevert.
Resultatet av viderekommen insulinresistens er forhøyede verdier av blodglukose og fettsyrer i blodbanen. For de aller fleste er dette som et resultat av at fedme gir utvikling av lokal og systemisk betennelse. Om kaloriinntak og kalorioverskudd kommer fra karbohydrat eller fett er uvesentlig. Det er økt mengde fettvev som gir betent vev og videre forstyrret regulering av cellulære forhold og insulinresistens. Kronisk forhøyede blodnivåer av glukose og fettsyrer er resultatet av fedme, og ikke resultat av inntak av matvarer rike eller lave på hhv karbohydrat eller fett.
De høye nivåene av blodglukose (hyperglykemi) og fettsyrer (hyperlipidemi) kan videre trigge utvikling av inflammasjon andre steder i kroppen. For eksempel i bukspyttkjertelen, som har i oppgave å blant annet produsere insulin. Bukspyttkjertelen reagerer på de høye glukosenivåene i blod og forsøker å kompensere med ytterligere økt insulinutskillelse for å normalisere blodsukker. Dette vil etterhvert resultere i en stressrespons, lokal inflammasjon og celledød av cellene som har i oppgave å produsere insulin. Celledøden er initiert av betennelsesmarkøren IL-1b. Dette er diabetes type to utviklingen. Jo flere celler som dør i bukspyttkjertelen jo mindre insulin produseres og dette vil gi ytterligere blodsukkerøkning. Ettersom sykdommen øker i alvorlighetsgrad må mange pasienter starte med insulinsprøyter for å kompensere for redusert kroppslig produksjon.
Referanser:
Hotamisligil et al, 1996; Bourlier et al, 2009; Arner et al, 2002; Herder et al, 2016; Park et al, 2014; Dali-Youcef et al, 2013; Stuart et al, 2014.
Ketose:
Lav-karbo dietter og ketosedietter har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Dette blant annet som tiltak i å redusere blodsukker ved insulin resistens og ikke-insulin avhengig diabetes type 2. Tanken er å redusere inntak av karbohydrat til et nivå hvor kroppen tvinges til å benytte en høyere andel fett til energiutnyttelse. Reduserte insulinnivåer som følge av lavt KH inntak resulterer til mindre «hemming» av fettlagring og videre økt nedbrytning av fettvev til blodserum som kan tas opp av perifert vev for utnyttelse av energi. I tillegg har ulikt vev vanligvis lokale fettlagre som også kan brytes ned til energi. Da mange flere celler i kroppen ikke kan benytte fett som energisubstrat så lager lever ketonlegemer som alternativt energisubstrat som et resultat av tomme leverglykogenlagre i fravær av karboinntak. Ketoner kan brukes til energi i alle celler med mitokondrie inkl muskler og hjerne. Nervesystem og RBC kan ikke bruke ketoner, så de er avhenig av glukoneogenese og produksjon av glukose fra hhv aminosyrer og glyserol. Ketonlegemer sparer nedbrytning av muskelprotein. Flere studier har sett på forskjellen i vekttap mellom lav-karbo og lav-fett dietter. Konklusjonen er det samme at det er svært små forskjeller når kontrollert for fettmasse tap og væsketap. Ingen magisk effekt i vekttap ved ketosediett, og med dette er det vekttap som er viktigst for redusert lavgradig betennelse og helseeffekter. Den sterke betennelsesdempende effekten av vekttap står fortsatt sterkt knyttet til kcal-underskudd. I denne sammenheng er ketosediett kun en vanskelig og restriktiv måte å komme i kcal-underskudd. Ketonlegemer er knyttet til noen anti-inflammatoriske effekter på lab og i dyreforsøk. Hos mennesker er det vanskelig å isolere effekt når kontrollert for vekttap. Ketose og ketonlegemer undersøkes videre basert på en mulig anti-innflammatorisk effekt på et biokjemisk nivå. Enn så lenge lite håndfast etter hva jeg kan se.. Ketosedietter har noen rapportert bivirkninger (og på bakgrunn av blant annet dette en høy høy drop out rate, i tillegg til det faktum at det er svært restriktivt og vanskelig i praksis) ifa dehydrering, hodepine, forstoppelse, hypoglykemi, hyperurecemi, og vitaminmangler (Adam-Perrot et al, 2006). Økte LDL-kolesterol-verdier er også vanlig.
Hjerte-/karsykdom
Systemisk betennelse er også en viktig bidragsyter i ateroskleroseprosessen og utvikling av hjerte-/karsykdom. Systemisk betennelse er en av årsakene til endotel dysfunksjon som blant annet innebærer at de blir «betente» og produserer betennelsestoffer som «øker opptak» og oksidering av LDL («uheldig kolesterol»). Denne lokale betennelsen tiltrekker seg immunceller for å «rydde opp», på samme måte som reaksjonen i betent fettvev. Dette er starten av hva som omtales som ateroskleroseutvikling. Økte nivåer av fettstoffer i blod som følge av insulinresistent fettvev, i kombinasjon med betente blodkar og «økt opptak» av LDL er en særdeles uheldig situasjon.
Referanser:
Gimbrone et al, 2016; Libby et al, 2009; Soeki et al, 2016
Reumatoid artritt (RA):
Det er identifisert betennelsemarkører og autoantibodies i blod lenge før utvikling av symptomer fra ledd. En mulig trigger av autoimunitet og sykdomsutvikling kan komme som følge av metabolsk dysregulering i annet vev som f eks fettvev eller tarmvev. Redusert mengde betennelsesmarkører vil kunne redusere ytterligere sykdomsutvikling, men spesifikke markører er ikke godt nok kjent. Et godt eksempel på dette er at biologisk medisin som blokkerer TNF-a og IL-6 ikke fungerer like godt på alle pasienter. Det er klart at genetikk spiller en viktig rolle, men også livsstilsfaktorer tidligere omtalt som øker betennelse i kroppen er knyttet til å kunne «trigge» autoimmunitet. Fedme er sett å øke risiko for utvikling av blant annet RA (også sett ved MS og psoriasis), og økt risiko for sterkere symptomer, samt dårligere effekt av behandling. Fedme er blant annet knyttet til økt nivåer av IL-17, Leptin, T-celler og Treg-celler som alle er assosiert med økt risiko for Reumatoid artritt. Personer med autoimmun sykdom har også økt risiko for utvikling av aterosklerose og hjerte-/karsykdom. Systemisk betennelse er antakeligvis den viktigste koblingen mellom disse sykdommene. Hypotesen er at blant annet vektnedgang ved fedme (og røykeslutt) kan for noen pasienter være viktig behandlingsstrategier for redusert risiko i utvikling av Reumatoid artritt og andre aktuelle revmatiske lidelser.
Referanser:
Demoruelle et al, 2014; Holmdahl et al, 2014;Ahearn et al, 2015; Holland et al, 2015; Costenbader et al, 2006; Versini etal, 2014
Artrose
Utvikling av artrose i diverse ledd har flere årsakssammenhenger. Traume og overbelastning som følge av høy vekt øker risiko for artrose og reduserer behandlingseffekt i vektbærende ledd. Lav-gradig kronisk betennelse som følge av blant annet fedme spiller også en destruktiv rolle i utviklingen av artrose.
Dette er også sett i ikke-vektbærende ledd som f eks håndledd. Økt aktivitetsnivå alene gir sjelden god effekt på varig vekttap og for de fleste pasienter er redusert kaloriinntak avgjørende for vekttap og effekt på redusert systemisk betennelse. Stephen og medarbeidere har sammenliknet effekter på kneartrose av vekttap vha kostholdsendringer, kun trening, og trening i kombinasjon med kostholdsendringer for vekttap. De fant blant annet at kun trening ikke ga vekttap, at vekttap var avgjørende for redusert systemisk betennelse, og at vekttap sammen med trening ga særdeles bedre smertesenkende effekt og økt funksjon enn intervensjon med kun trening. Denne forskningen viser også til at det er kaloriunderskudd vha et balansert kosthold med riktig mengde fett, karbohydrat og protein som er anbefalt for betennelsesdempende effekt. Ingen behov for ekstreme lav-karbo tiltak. Et viktig element i behandling av artrose kan være å redusere systemisk betennelse for behandlingseffekt i både vektbærende- og ikke-vektbærende ledd. For tiden blir det også forsket på potensialet av diverse næringsstoffer og matvarer knyttet til smerte. Det er spennende å følge med på.
Referanser:
Wang et al, 2018; Urban et al, 2018; Francisco et al, 2018; Francisco et al, 2017; Thomas et al, 2018; Azamat-Llamaz et al, 2017; Berenbaum et al, 2017; Messier et al, 2013; Bjørklund et al, 2019.
Mat og næringsstoffer med betennelsesøkende egenskaper:
Matvarevalg er ikke uinteressant for redusert systemisk betennelse og helse. Noen typer matvarer og næringsstoffer kan kategoriseres som betennelsesøkende og betennelsesdempende. Spørsmålet er hvor stor effekt dette utgjør i praksis da den største kostholdsrelaterte årsaken til lavgradig betennelse er fedme og dysregulert fettvev som øker egenproduksjon av pro-inflammatoriske stoffer.
Det er naturlig å starte med å introdusere kroppens største immunologiske organ; mage/tarm-kanalen og dens tarmbakteriesammensetning. Mat og drikke kommer først i kontakt med dette organet, og det er naturlig at matinntak kan påvirke dette miljøet. Sammensetningen av bakteriene ser derfor ut til å være viktig for å opprettholde god tarmhelse og god helse generelt. Det er viktig å understreke at det er mange faktorer som påvirker tarmflora inkl gener, forurensning, hygiene, medisiner, amming, intimkontakt m.m. Det er ingen tvil om at kosthold påvirker tarmbakterier, sammensetning og funksjon. Man har begynt å tilegne seg kunnskap, men det er en lang vei å gå før vi nøyaktig får vite hvordan mat og drikke påvirker betennelse lokalt i tarmen og videre til systemisk påvirkning. Bakterier og matinntak kan påvirke funksjonen til slimlaget (mucosa) som fungerer som en barriere mellom tarminnhold, tarmceller (epitellag) og blod. Denne har blant annet i oppgave å forhindre at bakterier og endotoksiner krysser fra tarm til blod. «Lekkasjer» i epitellaget opptrer ofte i forbindelse med ubalanse i mikrobiota. En «svak» slimbarriere øker sannsynlighet for økt betennelse i tarmceller og i blodbanen. Maten vi spiser danner næringsgrunnlaget til tarmbakteriene (Flint et al, 2012). Noen typer mat styrker denne barrieren, mens andre matvarer kan se ut til å svekke den. Tarmflora er også knyttet til regulering av immunrespons i tarmen (Arpaia et al, 2013). Dette avsnittet fokuserer på hvordan matvarer muligvis kan øke betennelse i kroppen gjennom blant annet påvirkning av tarmmiljø. Som nevnt er det et stort lerret å fylle før vi får god nok forståelse for spesifikke næringsstoffer, matvarer og kostholdssammensetninger, men det er noen næringsstoffer som er knyttet sterkere til tarmmiljø enn andre. Disse blir presentert og omtalt videre.
Kosthold med mye fett:
Overordnet er det sett at kosthold rikt på fett og prosessert mat (kombinert med lite fiber) stimulerer til en ugunstig tarmflorasammensettning og «svekker» tarm-blodbarrieren. Høyfett diett kan med dette øke risiko for lavgradig betennelse. Høyt fettinntak gir lavere inntak av matvarer rikt på blant annet fiber som f eks fullkorn, frukt og grønnsaker. Lavt inntak av disse gunstige matvarene er med på å påvirke den negative effekten sett ved kosthold rikt på fett. Lavkarbo dietter er fortsatt i vinden, men det anbefales å være varsom i anbefaling av denne kostholdstrategien da det utelukker matvaregrupper rik på gunstige næringsstoffer, samt er assosiert med økt sykdomsrisiko og tidligere død (Mazidi et al, 2019).
Det er store utfordringer i tolkning av forskning på lav-karbo i store befolkningsanalyser. Observasjonsstudier på lav-karbo finner både høyere og lavere assossiasjoner til sykdom og dødelighet. Kausaliteten i slike studier er lav, samt at vurdert KH E% varierer sterkt mellom forskningen. Et viktig poeng er uansett forskjellene i effekt av lav-karbo mellom ulike kulturer, f eks lav karbo i østen sammenliknet med vesten er mest sannsynlig knyttet til redusert inntak av ulike matvarer. Lav karbo fra observasjonsstudier er assosiert med økt sykdomsrisiko i vesten og redusert sykdomsrisiko i østen. Dette kan være pga nedjustert inntak av fullkorn, frukt og grønt i vesten, og nedjusert inntak av hvit ris og hvitt brød i østen. I tillegg er det vanlig å innta >60E% karbo i Østen (Mazidi et al, 2019; De Souza et al, 2019). Basert på observasjonsstudier er det nærliggende å tolke forskningen dit hen at karbokvalitet er viktige enn E% pga inntak av andre næringsstoffer med helsemessige effekter som f eks fiber og mikronæringsstoffer. Dette kan være knyttet til lav-gradig kronisk betennelse. Forskningsmaterialet fra vesten er blant annet basert på NHANES-studien. I samme studie fant de at personer med høyt fiberinntak hadde lavere CRP-nivåer, og at personer med høyt mettet fett hadde høyere CRP verdier (King et al, 2001).
Mettet fett og transfett
Den negative effekten av et kosthold rikt på fett er ikke knyttet til all type fett. Det ser ut til at mettet fett og transfett påvirker til økt produksjon av betennelsesøkende stoffer via økt opptak av endotoxin (LPS) fra tarmen. Dette gjelder for mettet fett generelt og fettsyren palmitinsyre spesielt.
Usunn høy-fett diett:
Det er usikkert om og hvordan fett og noen typer fett kan påvirke betennelsesmiljø i tarm og kropp. Det kan tyde på at spesielt noen typer fett kan påvirke betennelsesmiljø i kroppen negativt. Her er mettet fett og transfett satt i sammenheng med økt opptak av noen typer endotoksiner fra tarmlumen til blodbanen, som igjen via spesifikke reseptorer, aktiverer produksjon av en rekke betennelsesmarkører i blod. Denne effekten er satt i sammenheng med aktivering av TLR4 via endotoksinet Lipopolysaccharide (LPS) som er en gram-negativ bakterie fra tarmlumen. Et høyt fettinntak er knyttet til kronisk forhøyede verdier av LPS i serum og det er sterk korrelasjon mellom økte nivåer av flere endotoksiner i blod og mengde fett i måltid. Dette er spesielt knyttet til måltider med mye mettet fett, da inntak av umettet fett ikke aktiverer TLR4 og dernest ikke iverksetter produksjon av betennelsesmarkører.
Umettet fett er også knyttet til å blokkere det betennelsesøkende signalet fra LPS og spesielt den mettede fettsyren laurinsyre (som også er en potent fettsyre i økning av LDL-kolesterol). Palmitinsyre er knyttet til økt opptak av LPS fra Tarmlumen (som også er knyttet til økt LDL-kolesterol) (Lee et al, 2001; Lee et al, 2004). Som omtalt tidligere handler ikke kosthold og næringsstoffer om fravær av det ene eller det andre. Det handler om et balansert inntak hvor ulike næringsstoffer utfyller hverandre og jobber i symbiose. På dette tema må fettinntak sees i sammenheng med lavt inntak av næringsstoffer som fiber, som kan virke mer «beskyttende» i tarmen ved produksjon av SCFA som styrker tarmslimhinnen. Og endelig risiko for økt betennelse må ikke minst sees i sammenheng med andre faktorer som påvirker dette bildet. Hos friske, normalvektige, er ikke type fett satt i sammenheng med økte nivåer av betennelsesmearkører (Voon et al, 2011). Dette understrekes i publisert review fra 2013 hvor resultater er sprikende. Dette er antakeligvis blant annet pga det ikke kontrolleres i god nok grad for fedme, vektendring og andre faktorer (Santos et al, 2013). Det er for tidlig si noe om endelig risiko for type fett i sammenheng med betennelse, da det igjen er faktorer som f eks fedme, røyking og inaktivitet som påvirker dette i størst grad. Det kan se ut til at det er balansen mellom type fett og fiber er avgjørende for optimaliseringer på kosthold på lav-gradig betennelse.
Noen fettsyrer er værre enn andre
Noen typer mettede fettsyrer og transfett øker også LDL-kolesterol i blodet, som ved høye nivåer også er knyttet til økt risiko for utvikling aterosklerose og hjerte-/karsykdom. Kombinasjonen av økt nivåer av serum endotoxin (f eks LPS) og LDL-kolesterol, er ugunstig da endotoxiner kan øke produksjon av betennelsesstoffer som påvirker blodårene negativt, og videre stimulere til økt opptak av LDL-kolesterol i blodåreveggen. Resultatet av dette er ateroskleroseutvikling. Fedme som følge av et kaloritett kosthold med mye mettet fett og lite fiber/sunt fett er derfor spesielt ugunstig. Det settes nå også søkelys på en mulig sammenheng mellom høyt mettet fett inntak og negative effekter ved artrose (Sekar et al, 2017).
Som vist til i foregående avsnitt er det ikke snakk om forholdet mellom mengde karboydrat og mengde fett som er fokus i diskusjon på makronæringsstoffer, men heller fettkvalitet og karbohydratkvalitet som et resultat av ulike typer matvarer. I kostholdsammenheng er man opptatt av et skifte på redusert inntak av matvarer med innhold av næringsstoffer med mulig ugunstig effekt og et økt inntak av matvarer med næringsstoffer med mulig gunstige effekter.
Det blir ofte unyansert og lite hensiktsmessig med et ensidig fokus på redusert inntak av enkeltnæringsstoffer når man ikke legger fokus på hva man skal øke inntak av som en del av anbefaling. Et aktuelt eksempel i denne sammenheng er fokus på redusert inntak av mettet fett for redusert serum LDL kolesterol. Dette tiltaket har vist å gi dårlige resultater når det ikke kombineres med tiltak på økt inntak av umettet fett og økt inntak av fiber, samt kcal-underskudd for redusert fettprosent, og gjerne i kombinasjon med trening, om inaktiv.
Redusert sirkulerende LDL gir liten effekt i seg selv om dette ikke blir støttet opp med strategier som bidrar til redusert produksjon av betennelsesmarkører via redusert fettmasse og «sunne» kortkjedede fettsyrer fra fiber. Her er det også nærliggende å trekke frem at ved råd på livsstil må vi legge fokus på tiltak som gir mest effekt. Her er det ikke sikkert at redusert mettet fett er det viktigste/sterkeste tiltaket for reduser betennelse og redusert helserisiko. Muligvis er det viktigere å legge trykk på tiltak som er enda sterkere for å redusere lav-gradig betennelse som f eks vekttap ved overvekt, trening ved inaktivitet, og tilfredsstillende inntak av noen typer umettet fett og fiber som antakeligvis kan virke «nøytraliserende» i mulig negativ effekt av matvarekilder til mettet fett.
Balanse er viktigere enn restriksjon
Ved normalvekt, nok aktivitet og et variert kosthold med sunne matvarer så slipper man kanskje å vie noe særlig fokus på mettet fett alene da som det er omtalt tidligere sjeldent gir noen positiv effekt å fokusere for mye på et enkeltnæringsstoff i den store sammenheng for økt helse og redusert risiko for sykdom. Det samme argumentet kan muligvis trekkes inn til noen typer medisiner som f eks statiner for hyperkolestrolemi som virker via HMG-CoA reduktasehemmere til å hemme produksjon av LDL kolesterol i lever, samtidig som det øker HDL kolesterol produksjon. Statiner tilfører ingen positive effekter på betennelsesstatus og redusert systemisk betennelse, så her vil det kanskje i tillegg være viktig å fokusere på livsstilstiltak (eller medisinsk intervensjon) som bidrar til positive effekter på betennelse mm for sterkere effekt på redusert risiko for aterosklerose og generell sykdomsrisiko. Riktige livsstil og kostholdstiltak for blant annet redusert total og LDL-kolesterol virker ikke kun ved å redusere LDL-kolesterol, det bidrar også til redusert produksjon av betennelsesmarkører via oppregulering av matvarer med antatt gunstige effekter. Det er naturlig å tenke at vi må anbefale tiltak som reduserer LDL kolesterol samtidig med tiltak for redusert lav-gradig betennelse for så å angripe risiko på flere plan; redusert mengde av sirkulerende LDL som kan oksideres i karveggen, sammen med redusert betennelse i blod med påfølgende redusert risiko for endotel dysfunksjon som kan senke risiko for opptak av LDL-kolesterol i karveggen.
Kun fokus på redusert LDL kolesterol gir ikke god effekt om karveggen «er betent» og fortsatt gir økt risiko for «å ta opp normale mengder» sirkulerende LDL kolesterol. Dette er et viktig poeng i behandling av kjente risikofaktorer for hjerte-/karsykdom generelt, og for tiltak på LDL kolesterol spesielt. Redusert mengde betennelsesmarkører er knyttet til kosthold lavt på rødt- og prosessert kjøtt, og andre prosesserte matvarer, søtsaker, desserter, pommes frites og raffinert brød. Og høyere inntak av fullkorn, grønnsaker, frukt, legumer, fisk og kylling (Lopez-Garzia et al, 2004)
Kilder til mettet fett
Aktuelle mettede fettsyrer: laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre
Vanlige kilder: fete meieriprodukter, kokkosolje, kjeks, iskrem, lys sjokolade, prosessert mat, rødt kjøtt og fete kjøttvarer som farse/kjøttdeig, burgere, pølser
Referanser:
Richards et al, 2016; Mani et al, 2013; Fritsche et al, 2015; Lopez-Garcia et al, 2005; Lee et al, 2001; Lee et al, 2004; Mazadi et al, 2019; Sekar et al, 2017; Melhem et al, 2019; Clifton et al, 2009; Cani et al, 2007.
Et «vestlig kosthold» rikt på fett og sukker er ikke heldig for organismen. Det er generell enighet i at det er fornuftig å innta mindre sukker og fett i form av snacks, bakverk, prosessert mat og sukkerholdig drikke. Jeg velger å ikke gå inn på de mange positive helseeffektene ved å begrense disse type matvarer. I dette skrivet fokuseres det på de kostholdsrelaterte faktorene som gir mest effekt på lav-gradig systemisk betennelse.
Kjøtt- og kjøttvarer
Et stort kjøtt- og bearbeidet kjøtt-inntak tilfører kroppen blant annet mettet fett. Som omtalt i avsnittet over så er dette fettet satt i sammenheng med økt LDL-kolesterol og muligvis også betennelsesmarkører i blod ved et høyt inntak, og spesielt ved samtidig et lavt inntak av gunstige næringsstoffer. I tillegg til dette øker kjøttinntak mikrobiota-fermentering av protein, hemejern og heterosykliske aminer i tarmen. Dette forekommer spesielt ved et lavt karbohydrat/fiber-inntak, da tarmflora bytter til fermentering av protein for energi i tykktarmen. Resultatet av fermentering av aminosyrer fører med seg produksjon av en rekke stoffer, inkl ulike aminer. Det er blant annet disse mutagene stoffene som er assosiert med redusert tarmmucosa, økt betennelse i tarm, og i værste fall utvikling av tarmkreft (Marchesi et al, 2016). I tillegg er kjøtt knyttet til produksjon av mutagene N-nitroso compound (NOC) som muligvis øker betennelse i tarm via aktivering av hemejern som vi også finner i rødt kjøtt. Tilberedning av kjøtt på høye temperaturer er også assosiert med dannelse av andre mutagener knyttet til betennelse i tarmen som f eks mutagene heterosykliske aminer (HCA) og mutagene polysykliske, aromatiske hydrokarboner (PAH) (Cross et al, 2004). Sammenhengen mellom høyt kjøttinntak og risiko for utvikling av tarmkreft er vurdert til en overbevisende årsakssammenheng. Rødt kjøtt og risiko for kreft lokalt i tarm har med andre ord ikke noe å gjøre med kolesterolmetabolismen. Det er viktig å ikke blande kortene her.
Tilsetningsstoffer: Konsistensmidler i prosesserte matvarer
Prosesserte matvarer er satt i sammenheng med økt risiko for uhelse. Som omtalt i tidligere avsnitt er en av grunnen til dette at disse matvarene ofte er lavt på fiber og høyere på tilsatt sukker og fett som er uheldig, men det er også andre forhold som kan påvirke organismen negativt ved høyt inntak av slike matvarer. Det er spesielt satt lys på noen typer tilsettningsstoffer i kategorien «konsistensmidler». Dyreforsøk viser at disse stoffene kan øke betennelse og redusere tarmslimhinne i tarmen. Stoffene det vises til er Karboksymethylcellulose (CMC, E466-E467), polysorbat 80 (P-80, E433), Karragenan (E407), og Monoglyserider av fettsyrer (E471). Endelig påvirkning på tarmhelsen er usikker, men det kan tyde på at det er fornuftig å være noe «føre var» og begrense inntaket av prosesserte matvarer med disse stoffene til mer kunnskap om effekt i mennesker forekommer.
Referanser:
Swidsinski et al. Inflamm Bowel Dis. 2009; Chassaing et al. Nature 2015; Viennois. Cancer Res. 2017; Martino et al. Front Pediatr. 2017 ; Jiang et al. Mol Nutr Food Res. 2017.
Omega 6 og eikosanoider:
Betennelsesøkende effekter diskutert over er i liten til stor grad knyttet til hvordan mat og stoffer påvirker negativt på tarmflora, slimbarriere (mucosa), tarmceller og transport av uheldige stoffer fra tarmlumen til sirkulasjonen. De flerumettede fettsyrene omega3 og omega6 yter sin effekt i blodserum. Dette avsnittet tar for seg omega6 og omega3:6ratio som har fått mye oppmerksomhet i tilknytning til betennelse og sykdom. Metabolittene til disse fettsyrene innebærer et komplekst samspill som går gjennom flere ledd og påvirkes av en rekke faktorer. Vi trenger begge disse flerumettede fettsyrene da kroppen ikke kan produsere dem selv, men vi inntar vanligvis mye mer omega 6 enn hva vi trenger.
Omega 6 og spesielt fettsyren arakidonsyre (ARA) er forløperen til pro-inflammatoriske eikosanoider som f eks prostaglandiner og leukotriener. På bakgrunn av dette er det tenkt at et høyt inntak av omega 6, ARA og fettyren Linolsyre (LA) kan øke inflammasjonsstatus i mennesker ved et høyt inntak. Teorien har vært at om vi inntar en høy mengde Omega6 mot omega3 (ratio) så er dette uheldig for betennelse. Det er nå kjent at ARA også stimulerer til produksjon av stoffer som bidrar til å redusere inflammasjon. Flere studier finner ingen økning i betennelsesmarkører ved inntak av LA og ARA. Det har også vært tenkt at omega6 hemmer anti-inflammatorisk effekt av omega3 pga disse to hovedgruppene omega-fettsyrer konkurrerer i hver sin individuelle metabolisme-kaskade vha de samme mediatorene. Det konkluderes med at dette heller ikke resulterer i noen økt betennelse i menneskekroppen (Pischon et al, 2003). Allikevel vet vi ikke nok om disse stoffene og deres svært komplekse reaksjonsveier. Det ser ut til å være en viss enighet i at det ikke er hensiktsmessig å tilegne omega3-6 ratio et for sterkt fokus i sammenheng med lav-gradig betennelse, og at fokus burde ligge på tilfredsstillende/økt inntak av omega3 i befolkningen pga dens potente anti-inflammatoriske effekter (Stanley et al, 2007). Igjen, er det viktig å ta med fokus på den sterke betennelsesøkende effekten av et høyt kcal-inntak og fedme. Det er ikke sett noen god betennelsesdempende effekt ved kun fokus på omega 6:3-ratio når kontrollert for vektendring. Det er nærliggende å tenke at god effekt på lavgradig betennelse ligger i nedjustert kcal-inntak (til kaloriunderskudd) og sikre et tilfredsstillende inntak av omega 3 gjennom blant annet fet fisk og evt tran-tillskudd da maritime fettsyrer er rikt på fettsyrene EPA og DHA, som er mest poteten i en betennelsessammenheng. Mer om dette under avsnitt om omega 3 senere i dette dokumentet.
Referanser:
Innes et al, 2018.
Raffinerte karbohydrater og sukker med høy GI:
Kronisk hyperglykemi er sett å øke produksjon av frie radikaler og økt mengde betennelsesmediatorer i blodbanen (Ricker et al, 2017).
Karbohydrater brytes ned i tarmen til di- og monosakkarider, inkl blant annet glukose. Ulike matvarer har ulik sammensetning av monosakkarider og tilfører organismen forskjellige typer sukkerstoffer. Matvarer med karbohydrater varierer sterkt ihht sammensettning av andre næringsstoffer i tillegg. Det er blant annet total sammensetning som avgjør om matvaren er klassifisert som høy GI eller lav GI. Altså hvor raskt karbohydrat-rike matvarer brytes ned i tarm og skilles ut i blod. Dette er aktuelt for spørsmålet rundt lav-gradig betennelse. Et kosthold med rikt, og hyppig inntak, av mat med høy GI som f eks raffinerte kornprodukter (f eks loff) hvor fiber og andre næringsstoffer er tatt ut av matvaren, sukkerbrus, godteri etc kan dermed være uheldig pga det øker blodsukker raskt og sterkt. Hva man spiser sammen med matvarer med høy GI er også aktuelt da balanserte måltider med andre næringsstoffer kan bidra til å forsinke fordøyelsen og nedbrytning av karbohydrat til glukose og dermed bidra til lavere GI i et helt måltid. Det er kronisk forhøyede blodsukker-verdier som påvirker produksjon av betennelsesstoffer. Det er ikke karbohydrat-matvaren i seg selv som er et problem, men hvorvidt matvare og måltidssammensetning påvirker blodsukkerregulering og hvor lang tid kroppen bruker på å redusere forhøyet blodsukker (hyperglykemi) til normale nivåer.
Ved insulin-resistens som følge av fedme (90% av individer med diabetes er overvektige), og inaktivitet, klarer ikke kroppen å effektivt normalisere blodsukkernivåer i kroppen, dette kan resultere i kronisk hyperglykemi som her bidrar til økte nivåer av betennelse i tillegg til den sterke betennelsesøkende effekten fra fettvev i seg selv. Dette er omtalt tidligere i dokumentet hvor fedme er satt som vanligste hovedårsak til insulinresistens.
I tillegg til betennelsesøkende effekter fra hyperglykemi, så kan kroniske høye nivåer av insulin (som jobber for å normalisere blodsukker) bidra til å øke betennelse ved å påvirke til et skifte i produksjon av metabolitter knyttet flerumettet fett (omega 6 og omega 3) via stimulering til produksjon av arakidonsyre fra Linolensyre, og videre økt produksjon av pro-inflammatoriske stoffene; leukotriener og prostagladiner. Det at kronisk forhøyede nivåer av insulin stimulerer til uheldige typer metabolitter er nok mer aktuelt i forbindelse med langvarig kcal-overskudd og vektøkning hvor insulin er høyaktiv som et lagringshormon (som også omtalt i avsnitt på omega6, hvor det ser ut til at flere forfattere konkluderer med at fokus burde ligge på tilfredsstillende inntak av omega 3). Til motsetning, har hormonet glukagon (økte nivåer ved nattfaste, ved trening og mellom måltider) motsatt effekt av insulin og hemmer produksjonen av omtalte betennelsesøkende metabolitter. Et annet poeng i denne sammenheng er at diabetikere som bruker insulin som en del av behandling, er sett å ha betennelsesdempende egenskaper (Salazar et at, 2018).
Vektøkning og fedme er værstingene
Både hyperglykemi og høye nivåer av insulin er mer vanlig hos personer som er i en fase med vektøkning, pga usunt kosthold (høy GI mat) og lite aktivitet, eller har et mye høyere totalt kcal-inntak sammenliknet med forbrenning. Med dette kan nok de negative effektene knyttet til noen type karbohydrater knyttes til vektøkning og fedme, og dermed vil det også være vanskelig å skille mellom hvor mye karbohydratene påvirker til økt betennelse alene, og hvor stor del av skylden som er knyttet til kcal-overskudd, vektøkning og fedme. Dette er også funnene til Cowan og medarbeidere (2019) som har kartlagt forskning som kontrollerer for vekttap i sine undersøkelser på spesifikke matvarer og lavgradig betennelse ved overvektige. Sukker-inntak i seg selv er her ikke omtalt som en faktor som er sett å øke lav-gradig kronisk betennelse.
Hos personer som inntar mat og drikke ihht energibalanse (balansert aktivering av insulin og glukagon), er fysisk aktive (redusert insulin), og har en fornuftig sammensetting av matvarer og næringsstoffer, samt lavere inntak av matvarer med høy GI så er ikke karbohydrater knyttet til noen avgjørende negative effekter på betennelse. I hvertfall ikke når sammenliknet med andre mekanismer og tilstander som påvirker betennelse i sterk grad som f eks fedme. Det er altså ikke sukker eller raffinerte produkter i seg selv som stimulerer til økt betennelse, men mengde og type karbohydrat, hyppighet, og måltidssammensettning, mot kroppens evne til å redusere blodsukker til normalverdier etter inntak, som er avgjørende faktor. Hyppig inntak og større mengder høy GI-mat kan resultere i kroniske forhøyede nivåer av blodsukker (hyperglykemi) og dermed bidra til å øke betennelse i blodbanen. Som med alt annet innen ernæring handler inntak av usunne karbokilder også om mengde og hyppighet, sett i sammenheng med annen mat og andre næringsstoffer som inntas over tid. Det er en missforståelse at sukker i små mengder gir negative helseeffekter. Det er ikke gift.
Referanser:
Ricker et al, 2017, Cowan et al 2019.
Det er også et poeng å rydde opp i en missforståelse. I 2013 ble det lagt grunnlaget for diagnosen «ikke-cøliakisk glutensensitivitet» på bakgrunn av forskningen til De Punder og kollegaer som konkluderer med at hvete-inntak øker risiko for symptomer uavhengig av cøliaki og hveteallergi. I noen lav-karbo kretser har gluten og all type korn (og karbo) fått skylden for problemer med magesymptomer. Kort tid etter at denne diagnosen ble etablert så ble det avdekket at reaksjon på kornvarer skyldes noen gassproduserende stoffer fra FODMAP-familien ved navn fruktaner og GOS. Redusert inntak av disse lindrer symptomer av oppblåsthet og magesmerter. Det er altså ikke gluten som er problemet, men et annet stoff i glutenholdige kornvarer, og disse stoffene er mengde-bestemt og krever derfor ikke nødvendigvis en streng eliminasjon. Andre korn innholder ikke fruktaner, eller har svært lite mengder som da kan brukes som substitutt. Dette er blant annet viktig for nok inntak av løselig fiber til mage/tarm helse mm. Gluten er heller ikke relatert til betennelse, så i diskusjonen på lav gradig betennelse så er dette ikke et tema.
Referanser:
De punder et al, 2013; Bucci et al, 2014; Hustoft et al, 2017; Skodje et al, 2018; Halmos et al, 2014; Ong et al, 2010; Gibson et al, 2010; Richards et al, 2016; Lee et al, 2015.
Oppsummering: kosthold, matvarer og næringsstoffer som kan øke lavgradig betennelse:
Det er viktig å starte å understreke at det ser ut til at fedme, inaktivitet og røyking påvirker sterkest til økt lav-gradig betennelse. Ut over dette kan det se ut til at visse næringsstoffer kan være uheldig, men hvor sterkt disse påvirker negativt er usikker; Store fettrike måltider, med lite fiber, kronisk forhøyede blodsukkernivåer som følge av insulinresisten eller et hyppig inntak av matvarer med høy GI og fravær av matvarer som redusere fordøyelse av karbohydrat, noen typer tilsettningsstoffer, og høyt omega 6 inntak kombinert med lavt inntak av omega 3. Samlet sett er det med dette viktig å se potensielt negative næringsstoffer og matvarer i sammenheng med hva man spiser for lite av. Mer om dette i kommende avsnitt. Et «vestlig kosthold» rikt på fett og sukker, og lavt på fiber og omega 3 er ikke heldig for organismen. Det er generell enighet i at det er fornuftig å innta mindre sukker og fett i form av snacks, bakverk, prosessert mat, «fast food» og sukkerholdig drikke. Et høyt inntak av slike matvarer vil naturlig nok resultere i et lavt inntak av matvarer som er ansett som sunt, f eks fullkorn, gr.saker, frukt, fisk og kylling. Når vi prater om kosthold må man alltid ta hensyn til balansen i inntaket. Det er her endelig risiko for diverse helseplager gjør seg gjeldende. Fokus på «farlig» mat og næringsstoffer kan gi et skeivt inntrykk av hva som er sunt, samt forstyrre for budskap og fokus på positive matvarer og kosthold som kan ha antiinflammatoriske effekter. Neste del av dette dokumentet har fokus på matvarer og næringsstoffer som kan bidra med positive effekter på tema lav-gradig betennelse.
Betennelsesdempende kostholdsstrategier
Vekttap reduserer lokal- og systemisk betennelse og er den viktigste strategien for redusert lav-gradig kronisk betennelse og metabolsk syndrom, og dermed redusert risiko for utvikling av sykdommer og tilstander som kan utvikles på bakgrunn av betennelse i kroppen. Dette konkluderes også med i en stor metaanalyse som så på vekttap hos individer med en gj.snittlig BMI på 33kg/h2 som konkluderer med at vekttap i seg selv vha kcal-underskudd gir sterk effekt på redusert lav-gradig betennelse, bedret insulin sensitivitet og videre redusert risiko for ikke livsstilssykdom. Dette uavhengig av type mat og makronæringsstoffer (Bianchi et al, 2018). Review utbroderer på følgende funn i sin literaturgjennomgang:
Direkte sammenheng mellom redusert fettmasse og red inflammasjon
Vekttap ved ↓kcal-inntak mest effektive tiltak for inflammasjon, metabolske sykdommer og DIA2
10% vekttap ⇢ > 50% redusert betennelsesmarkører
Vekttap ⇢ 25% redusert insulin
Fedmekiruri: sterk reduksjon IL-6 / TNF-a i fettvev, men ikke i lever
Vekttap og kcal-underskudd viktigst for lav-gradig betennelse. Dette uavhengig av type diett (samme effekter ved lav-karbo, balansert diet, glykemisk index, høy-protein etc.)
Kortvarig faste gir ingen effekt på betennelsesmarkører
Sunt kosthold, uten vekttap, gir bedre endotel funksjon, men ingen effekt på betennelsesmarkører
Kcal underskudd øker insulin sensitivitet
Vekttap vha kcal-underskudd bedre effekt på metabolsk syndrom, enn trening
Vekttap gir bedre effekt på laggradig inflammasjon enn tilskudd av omega3
Rolig vekttap gir sterk effekt på betennelsesmarkører
Kcal underskudd gir bedre effekt på betennelsesmarkører enn fedmekirurgi (by-pass)
Kcal-underskudd og vekttap gir gode metabolske effekter ved DIA2 uavhengig av mengde karbohydrat i kostholdet
Samme vekttap på gitt kcal-underskudd, uavhengig av glykemisk indeks (type karbohydrat)
Vekttap ved fedme
Vekttap vha redusert kcal-inntak er med dette en svært viktig strategi for redusert risiko for sykdom knyttet til lav-gradig betennelse. I tillegg til effekter på betennelsesmarkører og insulinsensitivitet er moderat vekttap også knyttet til andre positive effekter målt i blodserum. Flere store og kjente studier har knyttet vekttap til gode effekter, f eks:
Look AHEAD- studien: vekttap av 8,6%/1år i en populasjon med DIA2 ga redusert blodsukker, blodtrykk og bedre fettstatus i blod, samt mindre behov for medisiner.
The diabetes prevention program (DPP 2002) og Finnish Diabetes Prevention study viste av 5-10% vekttap hos individer med nedsatt glukosetoleranse/redusert insulin sensitivitet ga bedre effekt enn medisinering av metformin.
Visceralt fettvev (VAS) er som tidligere omtalt mest potent i utskillelse av betennelsesmarkører og økt risiko for blant annet insulinresistent vev. Økt lagring av VAS forekommer som en respons av at fettlagre i underhudsfettet jobber mot sin kapasitet og som en konsekvens av dette gir skader i fettcellene og økt produksjon av betennelsesmarkører. Det er foreslått at økt visceralt fettvev øker i hastighet ved BMI over 28. Vekttap til minimum <BMI:28 er et godt utgangspunkt for redusert risiko for sykdom og behandling av etablert sykdom, og plager knyttet til fedme og lav-gradig betennelse.
Vekttapsstrategier: Energiunderskudd vs. ketose
Det er mange strategier på markedet som hevder å være gode for vekttap. Kaloriunderskudd er avgjørende for vekttap i form av redusert fettmasse. De siste årene har det blitt foreslått en teori omtalt som karbohyrat-insulin modellen som mener at det er insulin som er avgjørende for vektøkning, og at kaloribalansen (kalori inn og kalori ut) er mindre viktig pga insulin-nivåer i serum fører til fettlagring og økt appetitt. Hovedargumentet er at lav karbo (og med dette lavere insulinnivåer) stimulerer til økt forbrenning. Dette er motbevist ved flere anledninger.
Betennelsesdempende matvarer
Det foreligger literatur som viser at enkeltnæringsstoffer og enkeltmatvarer kan redusere kronisk betennelse, men disse undersøkelsene har sjeldent kontrollert for vekttap. Universitetet Monash i Australia (Cowan et al, 2019) har gjennomført en omfattende metaanalyse på tema. Studien vurdere enkeltmatvarer og hele kosthold/diett for effekt på lav-gradig betennelse ved vektstabile, overvektige individer. Altså effekten av matvarer kontrollert for betennelsesdempende effekt av vekttap. De konkluderer med at det ikke forekommer noen klare resultater på at matvarer og dietter kan redusere lavgradig betennelse hos denne gruppen med mennesker når kontrollert for vekttap (Cowan et al, 2019).
Som figuren over viser så er det kun et fåtall av en rekke studier som har kontrollert for vektendring i søken etter om diverse matvarer påvirker betennelsesmarkører. Dette er en sterk mangel som undergraver resultatene betraktelig. Ekskluderingen av studier understreker budskapet i dette skrivet på den måte at effekten av enkeltmatvarer og næringsstoffer påvirker organismen i liten grad ift vekttap. Det er kun et fåtall matvarer som har kontrollert for vekttap og resultatene på betennelse basert på disse matvarene er sprikende og gir inget grunnlag for å konkludere hverken betennelsesøkende eller betennelsesdempende effekt. Det er påfallende at hverken sukker eller mettet fett er inkludert i tabellen. Dvs at forskning på disse næringsstoffene og kunnskap om reaksjonsveier muligvis har lite å si i praksis når kontrollert for mengde mat og vekt.
Kosthold og matvarevalg som kan påvirke betennelsesmiljø i kroppen
Som tidligere omtalt kan enkelte næringsstoffer og matvarer omtales om antiinflammatorisk. Spørsmålet er hvor mye dette kan nøytralisere pro inflammatoriske effekter av f eks røyking, fedme, inaktivitet, genetikk, emosjonelt stress, alder m.m. Uavhengig av hvor sterke positive effekter man kan forvente av enkelt sunne matvarer og næringsstoffer så er det helsebringende å sikre et tilfredsstillende inntak av matvarer som bidrar med viktige næringsstoffer for andre effekter i kroppen enn på tema lavgradig betennelse. F eks nok byggesteiner for å unngå diverse mangler inngår ikke som fokus i dette skrivet.
Som ved faktorer som muligvis kan påvirke til økt lavgradig betennelse så er det muligvis kostholdselementer som kan redusere lavgradig betennelse. Videre skal jeg se på hvordan ulike elementer kan bidra i å styrke kroppens forsvar mot betennelse. Vi kan muligvis sortere en eventuell effekt på tre nivåer:
Type kosthold (overordnet): middelhavskosthold
Enkeltmatvare og mengde: frukt, grønnsaker, fullkorn, fet fisk etc
Enkelte næringsstoffer: fiber, omega3, entioksidanter mm.
Type kosthold og redusert lavgradig betennelse
Undersøkelser på sammenhenger mellom enkeltnæringsstoffer eller matvarer og sykdom er svært utfordrende pga vi inntar mange forskjellige matvarer og næringsstoffer som sterkt kan påvirke utfallet i undersøkelser, samt andre ikke-ernæringsrelaterte faktorer. Det kan derfor være mer fornuftig å se på hele kosthold og effekt på betennelse i kroppen. Dette kan muligvis medfører færre feilkilder, selv om det ikke blir like konkret og detaljert i anbefaling/rådføring.
Et typisk vestlig kosthold rikt på energi (som gir vektøkning) er en årsak til fedmeepidemien. I Norge er 70-75% klassifisert som overvektige (BMI 25-29,9), og 20-25% klassifisert med fedme (BMI >30). Et vestlig kosthold er også rikt på næringsstoffer som kan bidra til økt betennelse; høy-fett, mettet fett, sukker og prosesserte matvarer. Som tidligere omtalt så er den indirekte effekten av dette via lavt inntak av nyttige næringsstoffer like relevant, og kanskje også mer relevant. Det er her spesielt to typer kosthold som kan virke positivt kommer til syne; kosthold rikt på fiber, og middelhavskostholdet.
Kosthold rikt på fiber:
inntak av fullkorn, gr.saker, belgfrukter, frukt og bær.
Fiber og tarmhelse
Igjen kan det være fornuftig å starte med mage-tarm kanalen som første kontakt med mat rikt på fiber. Som tidligere omtalt kan tarmflora bidra i spm på lokal betennelse gjennom produksjon av metabolitter som ser ut til å kunne beskytte mot inflammasjon og sykdom. Disse gunstige metabolittene dannes ved fermentering av fiberholdige matvarer. Et mangfold av bakterier med positive egenskaper for tarmslimhinnen og immunforsvar i tarm er positivt. Dette er blant annet sett i undersøkelser på overvektige hvor lav diversitet av bakterier var knyttet til økt fedme. Vi vet er at kosthold rikt på fiber er assosiert med økt tarmflora diversitet, som er et viktig poeng for god tarmhelse. Til motsetning, er kosthold lavt på fiber (og høyt på mettet fett og rødt kjøtt) assosiert med lavere diversitet. Inntak av fiber øker fermenteringsgraden i tarmen og med dette stimulere til oppblomstring av disse bakteriene. Fravær av fiber «sulter» disse bakteriene og fører til færre bakterier av denne typen som er knyttet til positive helseeffekter. Det er foreslått at dette en av årsakene som bidra til økt risiko for livsstilssykdom i vesten. Det er også et poeng at fasting reduserer tarmflora-diversitet, mens spising øker diversiteten.
Fiber kan grovt sett deles i to grupper hhv løselig og uløselig fiber, og disse gruppene oppfører seg annerledes i kroppen. Løselig fiber er vannløselig, fermenteres lett av tarmbakterier i tykktarm, og danner en gel/svamp-lignende substans i tarmen. Det er fermenteringsgraden av ulike løselige fibre som er knyttet til signifikante anti-inflammatoriske effekt. Uløselig fiber løser seg ikke opp i væske og lager heller ikke gel-substans i tarmen. Denne type fiber reduserer tid til tarmtransport i tarmen (øker hastighet av mat gjennom GI-trakten), og via dette reduserer kontakttid av uheldige substanser og stoffer i tarmen. Det er denne typen fiber som også er knyttet til redusert risiko for hard mage / forstoppelse og øker metthetsfølelse. Matvarer inneholder som oftest en blanding av løselig og uløselig fiber, men man kan sortere matvarer og matvarekilder etter forholdet mellom fibertyper og fermenteringsgrad.
Prebiotika er begrepet som omhandler løselig, fermenterbar fiber som mat til tarmbakterier. Disse gir altså gode vektsvilkår for tarmbakteriene. Eksempler på dette er utbrodert i tabellen over og kan kortfattes med frukt, grønnsaker, bær, kornprodukter og nøtter. Den viktigste anti-innflammatoriske effekten av fiber er fermentering av løselig fiber i tykktarm og produksjon av kort-kjedede fettsyrer inkl acetat, propionat og butyrat. Acetat lages av de fleste bakteriene i tarmen og utgjør 60 % av total SCFA produksjon. Disse tre fettsyrene kan påvirke lokalt i tarm, men også systemisk, og er sett å virke på ulikt vis i kroppen:
Acetat:
Største andel produsert, og finnes i høye konsentrasjoner i blod
Kan påvirke immunsystemet og mulig også i annet vev enn tarm
Knyttes til stabilitet i tarmceller (epitellag) og mulig funksjon i motvirkning av «lekkasjer»
Kan omdannes til butyrat
Butyrat:
Foretrukken energikilde til tarmceller
Inkludert i immunrespons
Mulig effekt i å hindre makrofager i å angripe tarmbakterier
Forbundet med redusert risiko for flere sykdommer
Clostridiales, Bacteroides og Prevotella, samt Bifidobakteriene er kjente butyratprodusenter.
Propionat:
Metaboliseres i lever som del av blant annet glukoneogenesen
Som det fremkommer fra punktene over så bidrar de kortkjedede fettsyrene med til å styrke integritet og funksjon til tarmceller og slimbarriere (mucosa). En sterk tarm-blod barriere reduserer affektering av tarmceller, samt reduserer translokasjon/transport av bakterier, antigener og LPS fra tarmlumen til blod. Dette understreker nytten av et kosthold rikt på fiber. I tillegg til sin direkte funksjon lokalt i tarmen så er noen av fettsyrene knyttet til systemiske betennelsesdemepende effekter via hemming av NF-kB kaskaden som da gir mindre produksjon av betennelsesmediatorene TNF-a og IL-6 via aktivering av GCPR-reseptor. Dette er samme rekasjonsvei som for omega 3, som blir omtalt senere.
Som med alt annet, så er nok ikke fiber så magisk at det nøytraliserer betennelsesøkende effekt av fedme, men undersøkelser har sett på sammenhengen mellom inntak av mengde fullkorn og relativ risiko for hjerte-kar sykdom. De konkluderer med at det er sammenheng mellom økt fullkorn inntak og redusert risiko for hjerte-karsykdom, kreft og dødelighet (Aune D et al. BMJ 2016;353:bmj.i2716)
Fullkorn er en rik kilde til fiber, men de har også en rekke andre stoffer i seg med antioksidant-effekt. Det kan være at kombinasjonen av fiber og andre stoffer er spesielt gunstig i fullkorn.
Fiber er sunt for redusert betennelse uavhengig av hvor sterk effekt det kan yte. Kombinasjonen av redusert fett og sukker og økt inntak av fiber-holdige matvarer er gunstig. Ved normalvektige vil denne faktoren kanskje være ekstra viktig, da fedme ikke er tilstede med sin potente betennelsesøkende effekt. Det er her naturlig å trekke frem at lav-karbo/ketose diett er spesielt ugunstig i denne forbindelse, da det utelater en masse matvarer rike på fiber som feks frukt, rotgrønnsaker, legumer, fullkorn og potet. Alle disse har gode mengder med løselig fiber som stimulerer til produksjon av kortkjedede fettsyrer med betennelsesdempende egenskaper.
Referanser:
Bøhn et al, 2017; Carding et al, 2015;Liu et al, 2012; Thorburn et al, 2014; Morrison et al, 2016; Richards et al, 2016; Chang et al, 2014; Louis et al 2017; Shen et al, 2016.
Fra fiber er det en naturlig overgang til middelhavskosthold som også er ganske god på fiber. I tillegg er dette kostholdet rik på umettet fett, som er en sunn fettkilde ift hjertehelse. Middelhavskosthold er med dette god på både fiber og fettkvalitet, i tillegg til gunstig inntak av frukt og grønt rike på antioksidanter.
Middelhavskosthold
Middelhalvskost er en type kosthold som er vist å medføre lavere betennelsestilstand i kroppen. Dette antakeligvis gjennom godt balansert inntak av matvarer rikt på antioksidanter, omega3 fettsyrer og fiber. Det som kjennetegner et slikt kosthold er økt inntak av olivenolje, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fullkorn, fisk og magre meieriprodukter, samt lavt moderat alkoholinntak, og lavt inntak av rødt kjøtt.
Middelhalskosthold og kosthold med samme type næringsstoff-sammensetning er vist effekt på betennelse og risiko for sykdom. Dette er gode eksempler på kosthold som tar for seg en samlet effekt av viktige næringsstoffer fra positive matvarer og mindre av matvarer med ugunstig effekt. Dette er nok også avgjørende for god effekt via matveien når kontrollert for vekttap.
I tillegg til fiber, som er omtalt tidligere, så er middelhavskostholdet rik på omega 3 og antioksidanter. Disse to gruppene kan påvirke systemisk betennelse på hhv to måter:
antioksidanter kan nøytraliserer stoffer i kroppen som kan skade DNA i celler. Dette reduserer indirekte betennelsesreaksjon.
Omega 3 kan direkte påvirker til økt produksjon av betennelsesdempende stoffer i kroppen.
Omega 3: flerumettet fett
Omega 3 er tidligere om omtalt ifm omega 6 og omega 6:3 ratio. Som konkludert med så er inntaket av tilfredsstillende mengde omega 3 viktigere enn ratioen mellom disse to essensielle flerumettede fettsyrene. Som nevnt ved flere anledninger så er vektøkning, fedme og insulinresistens av sterkere betydning enn omega 3 inntak. F eks kronisk forhøyede insulinnivåer er sett å stimulere til produksjon av betennelsesøkende metabolitter via «aktivering» av omega6 fettsyren linolsyre til produksjon av prostagladiner og leukotriener. Omega 3 er knyttet til betennelsesdempende egenskaper lokalt i tarm og systemisk. Lokalt i tarmen er det sett at omega 3 fettsyrene DHA og EPA (marine fettsyrer) kan bidra til økt immunforsvar i tarm via stoffene Resolvins og Protectins (Fritsche et al, 2015). Systemiske effekter er knyttet til eikosanoidene som er et resultat av en kaskade-reaksjon i omdannelse av stoffer fra omega 3. det er viktig å understreke at vi fortsatt ikke vet nok om hvor sterke disse effektene er i praksis.
Omega 3 er knyttet til betennelsesdempende effekter via flere reaksjonsveier i serum:
Inhibering av TLR4-reseptor i celler ved DHA til stede i cellemembran og dernest redusert produksjon av betennelsesmediatorer. Dette er motsatt effekt av LPS som er sett å aktivere denne reaksjonsveien. Den mettede fettsyren laurinsyre er knyttet til økt transport av LPS fra tarmlumen. Tilfredsstillende inntak av marine DHA og lavere inntak av kilder til mettet fett med laurinsyre kan se ut til å være positivt.
Inhibering av NF-kB kaskade og dernest redusert produksjon av TNF-a og IL-6. Dette er igjen knyttet til motsatt effekt av LPS som øker ved økt mettet fett og transfett inntak.
Det finnes flere typer omega 3, og mest kjente, og mest aktuelle, i denne sammenheng er ALA, DHA og EPA. Som det fremkommer fra figuren over så er det de marine fettsyrene som først og fremst er aktuelle i betennelse, mens ALA i liten grad kan omdannes videre til DHA og EPA.
Omega 3 inntak er også sett å kunne redusere triglyserid-nivåer i serum. Dette er ikke direkte knyttet til vurdering av helserisiko, men er en indirekte måling på insulin resistens.
Referanser:
Fritsche et al, 2015; Wolowczuk et al, 2008.
Gode kilder til de viktigste omeg3 fettsyrene:
ALA
(Alfa linolensyre)
DHA og EPA
(docosahexaenoic acid)
(eicosapentaenoic acid)
Vegetabilske oljer (raps-, linfrøolje)
Chia frø
Valnøtter og linfrø
Soyaprodukter
Fet fisk (laks, sild, makrell, ørret, sardin)
Tran og andre omega3 tillskudd
2 porsjoner med fet fisk per uke tilfredsstiller anbefaling (f eks 1 middagsmåltid og 2-3 brød/knekkebrød med fiskepålegg)
Næringsstoffer med antioksidant-effekter
Kroppen fungerer dårlig under forhold spesielt tre ulike forhold; Fedme, undervekt og feilernæring/malnutrition. Feilernæring er tema for dette avsnittet da det innebærer fravær eller utilfredsstillende inntak av matvarer som bidrar med næringsstoffer som yter en possitiveffekt i immunforsvaret. Nå omtales det næringsstoffer med antioksidant effekt, som vil si at de beskytter celler og vev i kroppen mot oksidativ skade som ødelegger / forstyrrer normalfunksjon og kan gi sykdom. Videre følger en oppsummering over stoffer som kan yte en slik effekt. Dette er et svært komplekst system, så det beste og mest praktiske fokus er å innta et sunt og variert kosthold.
Mat rik på antioksidanter:
Kroppen har egne antioksidantsystemer som hele tiden jobber med å nøytralisere skadelige stoffer. Disse «arbeiderne» (f eks glutathione og superoxide dismutase) er avhengig av nok sink, kobber og selen for å fungere tilfredsstillende. Disse stoffene finnes det mye av i sjømat, leverpostei, kjøtt, nøtter, frø og meieriprodukter. Inntak av disse matvarene burde inntas på regelmessig basis og er med dette ansett som sunt. Dette skrivet går ikke dypere inn på dette.
Viktigste antioksidanter fra mat er vitamin C, vitamin E og selen. Effekt av tilskudd er omdiskutert og har lavere effekt enn når vitaminet inntas gjennom matvaren. Dette er på grunn av at matvaren inneholder en rekke andre næringsstoffer som antakeligvis styrker antioksidant-effekten.
Matvarer rik på respektive næringsstoffer:
Vitamin C
(Askorbinsyre)
Vitamin E
(alpha-tokoferol)
Selen
Sitrus frukt
Tomat
Potet
Kiwi
Jordbær
Paprika (rød og grønn)
Brokkoli
Rosenkål
Nøtter
Frø
Vegetabilske oljer (gjerne oliven og rapsolje)
Grønne bladgrønnsaker
Fisk
Skalldyr
Kjøtt
Inntak av x2 frukt per dag, og inkludere tomat, brokkoli og potet som grønnsak og energikilde til middag er fornuftige tiltak for økt vitamin C inntak
Nøtter og frø til mellommåltider, olje til steking og på salat, samt grønne bladgrønnsaker til middag/lunsj er lurt
Spise fisk 3 dager i uken, og kjøtt 1 dag per uke til middag er gode tiltak. Fiskepålegg er også et godt tiltak
Mengden teller
Forskningen viser beskyttende effekt av total mengde inntak av frukt og grønnsaker, sammenliknet med effekten fra enkeltmatvarer og enkelttilskudd. Det er med dette viktigere med nok mengde frukt og grønnsaker enn å fokusere på enkelte matvarer, urter eller krydder. Dette er bakgrunnen for anbefalt inntak av 2 frukt og 3-5 grønnsaker per dag. Økt beskyttende effekt er sett opp til 800g frukt og grønt per dag. Ulike typer frukt og grønnsaker inneholder ulike beskyttende stoffer så variasjon i inntak er fornuftig.
Fytokjemikalier er en gruppe næringsstoffer som også er knyttet til gunstige effekter i kroppen via genregulering i stimulering av proteinproduksjon, og de har mest sannsynligvis også antioksidante effekter. De er også knyttet til å muligvis kunne påvirke (modulere) tarmflora og kan med dette kanskje være en av årsakene til at matvarer rike på disse er gunstig for tarmflora og helse, inkl betennelse (i tillegg til f eks fiber). Eksempel på slike stoffer er gruppen karotenoider som opptrer naturlig iblant annet frukt og grønt. Disse stoffene kan identifiseres i ulike matvarer basert på farge pga de sørger også for pigmentering av maten. Tilberede mat gjerne med litt sunne oljer pga disse stoffene er fettløselige og trenger da fett i måltidet for godt opptak fra tarmen. Varier inntak basert på farge så får du i deg ulike typene karotenoider som har vist seg å ha ulike beskyttende egenskaper. Tabellen under viser en lite oversikt:
Norske kosthold- og befolkningsråd:
Matinntak handler ikke kun om makronæringsstoff-sammensettning og kcal. Inntak av matvarer som tilfører kroppen fornuftige mengder mikronæringsstoffer er et viktig område for et sunt kosthold. Et avgjørende element for kunnskap og retningslinjer ved et variert kosthold fra ulike matvaregrupper tar hensyn til både makro- og mikronæringsstoffer. Continuing Survey og Food Intake by individuals (CSFII 1994-1996) undersøkte næringsinntak i diverse kosthold og populærdietter mot anbefalinger av et variert kosthold. Det ble avdekket at Lav-karbo dietter (KH <30E%) kom dårligst ut i næringstetthet-score med 44,6 poeng, mot koshtold med >55E% fra KH gav en score på 82,9. Kosthold som ekskluderer eller fører et svært lavt inntak av frukt, grønnsaker og fullkorn er assosiert med et lavt inntak av fiber, vitaminer, kalsium, kalium, magnasium og jern. På det tidspunkt som denne undersøkelsen ble gjennomført var det ingen kliniske studier som forelå som hadde sett på dette i praksis (Adam-Perrot et al, 2006).
Referanser:
Calder PC, Ahluwalia N, Albers R, et al. (2013) A Consideration of Biomarkers to be used for Evaluation of Inflammation in Human Nutritional Studies. Br J Nutr. 109:S1-S34
Cowan et al (2019) Effect of whole foods and dietary patterns on markers of subclinical inflammation in weight-stable overweight and obese adults: a systematic review, Oxford university, International Life Science Institute.
Krüger K, Mooren FC, Pilat C. The immunomodulatory effects of physical activity. Curr Pharmaceut Design 2016;22:3730e48.
Lasselin J, Alvarez-Salas E, Grigoleit J-S. Well-being and immune response: a multi-system perspective. Curr Opin Pharmacol 2016;29:34e41.
Wium-Andersen MK , Orsted DD , Nielsen SF et al. (2013 ) Elevated C-reactive protein levels, psychological distress, and depression in 73,131 individuals . JAMA Psychiatry 70 , 176 -184 .10.1001/2013.jamapsychiatry.102 23266538
Nasef NA, Mehta S, Ferguson LR (2017) Susceptibility to chronic inflammation: an update. Arch Toxicol. 91(3):1131-1141
Goncalves RB, Coletta RD, Silverio KG, Benevides L, Casati MZ, da Silva JS, Nociti FH, Jr. (2011) Impact of smoking on inflammation: overview of molecular mechanisms. Inflamm Res 60(5):409-424.
Zhang J, Rane G, Dai X, Shanmugam MK, Arfuso F, Samy RP, Lai MK, Kappei D, Kumar AP, Sethi G (2016) Ageing and the telomere connection: An intimate relationship with inflammation. Ageing Res Rev 25:55-69.
Furusawa Y, Obata Y, Hase K (2015) Commensal microbiota regulates T cell fate decision in the gut. Sem Immunopath 37(1):17-25.
Shen S, Wong CH (2016) Bugging inflammation: the role of the gut microbiota Clin Transl Immunol 5(4): e72
Alison N. Thorburn, Laurence Macia, Charles R. Mackay (2014). Diet, Metabolites, and ‘‘Western-Lifestyle’’ Inflammatory Diseases. Immunity 40
Van Gaal LF, Mertens IL, De Block CE (2006) Mechanisms linking obesity with cardiovascular disease. Nature, 444(7121):875-880.
Stelzer I, Zelzer S, Raggam RB, Pruller F, Truschnig-Wilders M, Meinitzer A, Schnedl WJ, Horejsi R, Moller R, Weghuber D et al (2012) Link between leptin and interleukin-6 levels in the initial phase of obesity related inflammation. Transl Res 159(2):118-124
Bourlier V, Bouloumie A (2009) Role of macrophage tissue infiltration in obesity and insulin resistance. Diabetes Metab 35(4):251-260.
Maury E, Brichard SM (2010) Adipokine dysregulation, adipose tissue inflammation and metabolic syndrome. Mol Cell Endocrinol 314(1):1-16.
Gnacinska M, Malgorzewicz S, Stojek M, Lysiak-Szydlowska W, Sworczak K (2009) Role of adipokines in complications related to obesity: a review. Adv Med Sci 54(2):150-157
Fox CS, Massaro JM, Hoffmann U, Pou KM, Maurovich-Horvat P, Liu CY, Vasan RS, Murabito JM, Meigs JB, Cupples LA et al (2007) Abdominal visceral and subcutaneous adipose tissue compartments: association with metabolic risk factors in the Framingham Heart Study. Circulation 116(1):39-48.
Wensveen FM, Valentić S, Šestan M, Turk Wensveen T, Polić B (2015) The «Big Bang» in obese fat: Events initiating obesity-induced adipose tissue inflammation. Eur J Immunol. 45(9):2446-56
Boutens L, Stienstra R (2016) Adipose tissue macrophages: going off track during obesity. Diabetologia 59 (5): 879-94JM (2014) Macrophages, immunity and metabolic disease. Immunity 41 (1): 36-48
Demoruelle MK, Deane KD, Holers VM (2014) When and where does inflammation begin in rheumatoid arthritis? Curr Opin Rheumatol, 26(1):64-71.
Holmdahl R, Malmstrom V, Burkhardt H (2014) Autoimmune priming, tissue attack and chronic inflammation – the three stages of rheumatoid arthritis. Eur J Immunol, 44(6):1593-1599.
Ahearn J, Shields KJ, Liu CC, Manzi S (2015) Cardiovascular disease biomarkers across autoimmune diseases. Clin Immunol 161(1):59-63.
Hollan I, Meroni PL, Ahearn JM, Cohen Tervaert JW, Curran S, Goodyear CS, Hestad KA, Kahaleh B, Riggio M, Shields K et al (2013) Cardiovascular disease in autoimmune rheumatic diseases. Autoimmunity Rev 12(10):1004-1015.
Costenbader KH, Karlson EW (2006) Cigarette smoking and autoimmune disease: what can we learn from epidemiology? Lupus 15(11):737-745.
Versini M, Jeandel PY, Rosenthal E, Shoenfeld Y (2014) Obesity in autoimmune diseases: not a passive bystander. Autoimmunity Rev 13(9):981-1000.
Hotamisligil GS, Peraldi P, Budavari A, Ellis R, White MF, Spiegelman BM (1996) IRS-1-mediated inhibition of insulin receptor tyrosine kinase activity in TNF-alpha- and obesity-induced insulin resistance. Science 271(5249):665-668.
McLaughlin T, Lamendola C, Liu A, Abbasi F (2011) Preferential fat deposition in subcutaneous versus visceral depots is associated with insulin sensitivity. J Clin Endocrinol Metab 96(11):E1756-1760.
Arner P (2002) Insulin resistance in type 2 diabetes: role of fatty acids. Diabetes Metab Res Rev 18 Suppl 2:S5-9.
Herder C, Faerch K, Carstensen-Kirberg M, Lowe GD, Haapakoski R, Witte DR, Brunner EJ, Roden M, Tabak AG, Kivimaki M et al (2016) Biomarkers of subclinical inflammation and increases in glycaemia, insulin resistance and beta-cell function in non-diabetic individuals: the Whitehall II study. Eur J Endocrinol, 175(5):367-377.
ParkMH,KimDH,LeeEK,KimND,ImDS,LeeJ,YuBP,ChungHY (2014) Age-related inflammation and insulin resistance: a review of their intricate interdependency. Arch Pharmacol Res 37(12):1507-1514.
Dali-Youcef N, Mecili M, Ricci R, Andres E (2013) Metabolic inflammation: connecting obesity and insulin resistance. Ann Med 45(3):242-253.
Stuart CA, Howell ME, Cartwright BM, McCurry MP, Lee ML, Ramsey MW, Stone MH (2014) Insulin resistance and muscle insulin receptor substrate- 1 serine hyperphosphorylation. Physiol Rep 2(12).
Gimbrone MA, Jr., Garcia-Cardena G (2016) Endothelial Cell Dysfunction and the Pathobiology of Atherosclerosis. Circul Res 118(4):620-636.
Libby P, Ridker PM, Hansson GK, Leducq Transatlantic Network on A (2009) Inflammation in atherosclerosis: from pathophysiology to practice. J Am Coll Cardiol 54(23):2129-2138.
Soeki T, Sata M (2016) Inflammatory biomarkers and atherosclerosis Int Heart J 57(2): 134-9
Weng T, He C (2018) Pro-inflammatory cytokines: The link between obesity and osteoarthritis. Cytokine Growth Factor rev.
Urban H, Little CB (2018) Therole of fat and inflammation in the pathogenesis and management of osteoarthritis. Rheumatology Vol.57
Francisco V, Pino J, Gonzalez-Gay (2018) Adipokines andinflammation: is it a question of weight? Br J Pharmacol 175(10)
Francisco V, Perez T, Pino J (2017) Biomechanics, obesity, and osteoarthritis. The role of adipokines: When the levee breaks. J Orthop Res 36(2)
Thomas S, Browne H (2018) What is the evidence for a role for diet and nutrition in osteoarthritis? Rheumatology Vol 57
Azamar-Llamas D, Hernandez-Molina G (2017) Adipokine Contribution to the Pathogenesis ofOsteoarthritis. Mediators Inflamm
Berenbaum F, Griffin TM (2017) Metabolic Regulation of Inflammation in Osteoarthritis. Arthritis Rheumatol.
Messier S, Mihalko SL (2013) Effects of Intensive Diet and Exercise on Knee Joint Loads, Inflammation, and Clinical Outcomes Among Overweight and Obese Adults With Knee Osteoarthritis. JAMA vol310(12)
Richards JL, Yap Ya, Mcleod KH, Mackay CR, Marino E (2016) Dietary metabolites and the gut microbiota: an alternative approach to control inflammatory and autoimmune disorders. Clin Transl Immunology 5(5);e82
Mani V, Hollis JH, Gabler NK (2013) Dietary oil composition differentially modulates intestinal endotoxin transport and postprandial endotoxemia. Nutr Metab (Lond) 10:6–15
Fritsche KL (2015) The science of fatty acids in inflammation. Adv Nutr. 6(3);293S-301S
Lopez-Garcia E, Schulze MB, Meigs JB, Manson JE, Rifai N, Stampfer MJ, et al. (2005) Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction. J Nutr 135(3):562- 6
Lee JY, Sohn KH, Rhee SH, Hwang D (2001) Saturated fatty acids, but not unsaturated fatty acids, induce the expression of cyclooxygenase-2 mediated through Toll-like receptor 4. J Biol Chem 276:16683–9
Lee JY, Zhao L, Youn HS, Weatherill AR, Tapping R, Feng L, Lee WH, Fitzgerald KA, Hwang DH (2004) Saturated fatty acid activates but polyunsaturated fatty acid inhibits Toll-like receptor 2 dimerized with Toll- like receptor 6 or 1. J Biol Chem 279:16971–9
Mazadi M, Katsiki N et al (2019). Lower carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: a population-based cohort study and pooling of prospective studies. European heart journal 40, 2870–2879
Sekar S, Crawford R, et al (2017). DietaryFats and Osteoarthritis: Insights, Evidences, and NewHorizons. Journal of Cellular Biochemistry. Volume 118 (3)
Bjørklund et al (2019). Does diet play a role in reducing nociception related to inflammation and chronic pain? Nutrition 66;153-165
Arpaia N, Campbell, Fan C, et al (2013). Metabolites produced by commensal bacteria promote peripheral regulatory T cell generation. Nature. December 19; 504
Flint HJ, Scott KP, Louis P et al. The role of the gut microbiota in nutrition and health. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2012;9(10):577 – 89.
De Souxa R, Dehghan M, Anand S (2019). Low carb og high carb? Everything in moderation… intil further notice (editorial). ESC 40, 2880-2882
Melhem H, Kaya B, Ayata CH (2019). Metabolite-Sensing G Protein-Coupled Receptors Connect the Diet-Microbiota-Metabolites Axis to Inflammatory Bowel Disease. Cells may 8(5)
Clifton P, Colquhoun D, Hewat C, Jones P, Litt J, Noakes M, et al. (2009) Dietary intervention to lower serum cholesterol. Aust Fam Physician 38(6);424-9
King DE, Egan BM, Geesey ME (2003) Relation of dietary fat and fiber to elevation of C-reactive protein. Am J Cardiol.92:1335–1339
Lopez-Garcia E, Schulze MB, Fung TT, Meigs JB, Rifai N, Manson JE (2004) Major dietary patterns are related to plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction. Am J Clin Nutr 80:1029–1035
Marchesi JR, Adams DH, Fava F et al. The gut microbiota and host health: a new clinical frontier. Gut. 2016;65(2):330 – 9.
Cross AJ,Sinha R (2004). Meat-related mutagens/carcinogens in the etiology of colorectal cancer. Environ Mol Mutagen 44(1):44-55.
Stanley JC, Elsom RL, Calder PC, Griffin BA, Harris WS, Jebb SA, et al.(2007) UK Food Standards Agency workshop report: the effects of the dietary n-6:n-3 fatty acid ratio on cardiovascular health. Br J Nutr 98;1305- 10.
Pischon T, Hankinson SE, Hotamisligil GS, Rifai N, Willett WC, Rimm EB (2003) Habitual dietary intake of n-3 and n-6 fatty acids in relation to inflammatory markers among US men and women. Circulation 108(2);155–60
Innes JK, Calder PC (2018). Omega-6 fatty acids and inflammation. Doi.org/10.1016/j.plefa.2018.03.004
Cani PD, Amar J, Iglesias MA, Poggi M, Knauf C, Bastelica D, Neyrinck AM, Fava F, Tuohy KM, Chabo C et al (2007) Metabolic endotoxemia initiates obesity and insulin resistance. Diabetes 56(7):1761-1772.
Ricker MA, Haas WH (2017). Anti-Inflammatory Diet in Clinical Practice: A Review. Nutrition in Clinical Practice Volume 32 Number 3, June 2017 318–325,American Society for Parenteral and Enteral Nutrition
De Punder K, Pruimboom L (2013) The dietary intake of wheat and other cereal grains and their role in inflammation. Nutrients 5(3):771-87.
Bucci C, Zingone F, Russo I, Morra I, Tortora R, Pogna N, et al (2013) Gliadin does not induce mucosal inflammation or basophil activation in patients with nonceliac gluten sensitivity. Clin Gastroenterol Hepatol.11(10):1294-9.
Lee JY, Sohn KH, Rhee SH, Hwang D (2001) Saturated fatty acids, but not unsaturated fatty acids, induce the expression of cyclooxygenase-2 mediated through Toll-like receptor 4. J Biol Chem 276:16683–9
Lee JY, Zhao L, Youn HS, Weatherill AR, Tapping R, Feng L, Lee WH, Fitzgerald KA, Hwang DH (2004) Saturated fatty acid activates but polyunsaturated fatty acid inhibits Toll-like receptor 2 dimerized with Toll- like receptor 6 or 1. J Biol Chem 279:16971–9
Voon PT, Ng TKW, Lee VKM, Nesaretnam K (2011) Diets high in palmitic acid (16:0), lauric and myristic acids (12:0+14:0), or oleic acid (18:1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults. Am J Clin Nutr 94:1451–7.
Santos, Oliveira, Lopes (2013). Systematicreview of saturated fatty acids on inflammation and circulating levels of adipokines. Nutr Res. 2013 Sep;33(9):687-95. doi: 10.1016/j.nutres.2013.07.002. Epub 2013 Aug 6.
Monteiro S, Azevedo A (2010). Review Article Chronic Inflammation in Obesity and the Metabolic Syndrome. Department of Biochemistry (U38-FCT), Faculty of Medicine
Bianchi VE (2018). Weight loss is a critical factor to reduce inflammation. Department of Nutrition, Metabolism, and Endocrinology. Volume 28, Pages 21–35
Włodarczyk M,Nowicka G (2019). Obesity, DNA Damage, and Development of Obesity-Related Diseases. Int J Mol Sci. 2019 Mar; 20(5): 1146.
Calder O, Ahluwalia N, Brouns F, et al (2011). Dietary factors and low-grade inflammation in relation to overweight and obesity. The British journal of nutrition
Janochova K, Haluzik M, Buzga M (2019). Visceral fat and insulin resistance – what we know? Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2019 Feb;163(1):19-27
Diabetes and its impact on wound healing: Sharp, A. Clark, J. (2011) Nursing Standard. 25, 45, 41-47.
Adam-Perrot AClifton P, Brouns F (2006). Low-carbohydrate diets: nutritional and physiological aspects. Obes Rev. Feb;7(1):49-58.
Carding S, Verbeke K, Vipond DT et al. Dysbiosis of the gut microbiota in disease (2015). Microbial ecology in health and disease.26:26191
Liu T, Li J, Liu Y, Xiao N, Suo H, Xie K, et al. (2012) Short-chain fatty acids suppress lipopolysaccharide-induced production of nitric oxide and proinflammatory cytokines through inhibition of NF-kappaB pathway in RAW264.7 cells. Inflammation 35(5):1676-84
Morrison DJ, Preston T. Formation of short chain fatty acids by the gut microbiota and their impact on human metabolism. Gut microbes. 2016;7(3):189 – 200.
Richards JL, Yap YA, McLeod KH et al. Dietary metabolites and the gut microbiota: an alternative approach to control inflammatory and autoimmune diseases. Clinical & translational immunology. 2016;5(5):e82.
Chang PV, Hao L, Offermanns S et al. The microbial metabolite butyrate regulates intestinal macrophage function via histone deacetylase inhibition. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2014;111(6):2247 – 52.
Louis P, Flint HJ. Formation of propionate and butyrate by the human colonic microbiota. Environmental microbiology. 2017;19(1):29 – 41.
Wolowczuk I, Verwaerde C, Viltart O, Delanoye A, Delacre M, Pot B, Grangette C (2008). Feeding our immune system: impact on metabolism. Clin Dev Immunol. 2008;2008:639803
Bøhn SK (2017).Tarmbakterienes betydning for interaksjonen mellom kosthold og helse. Norwegian University of life sciences
Zatterale F, Longo M, Naderi J, Raciti GA, et al (2020). Chronic Adipose Tissue Inflammation Linking Obesity to Insulin Resistance and Type 2 Diabetes. Frontiers in Physiology, January 2020, Volume 10, Article 1607
Longo et al (2019). Adipose Tissue Dysfunction as Determinant of Obesity-Associated Metabolic Complications. Int. J. Mol. Sci. 2019, 20, 2358; doi:10.3390/ijms20092358
Cercato C, Fonseca FA (2019). Cardiovascular risk and obesity. Cercato and Fonseca Diabetol Metab Syndr https://doi.org/10.1186/s13098-019-0468-0
Hall J, Carmo JM, DaSilva AA et al (2019). Obesity, kidney dysfunction and hypertension: mechanistic links. Nature reviews, nephrology. Vol15
Patel BM og Goyal RK (2019). Liver and insulin resistance: new wine in old bottle!!!. European journal of pharmacology 862
Våre tjenester ved revmatisme / revmatisk sykdom
Kostholdsveiledning med Klinisk ernæringsfysiolog ved urinsyregikt (ordinær tjeneste) – persontilpasset veiledning med mulighet for skreddersydd kostholdsplan – bestill time med ernæringsfysiolog.
Fysikalsk medisiner Kolsrud: Behandling av muskel-skjelettplager.
Vi samarbeider med ulike aktører og helseprofesjoner som kan bidra ved behov. Vårt kvalitetssikrede nettverk sparer deg tid og reduserer usikkerhet når ytterligere bistand er nødvendig. Vi sikrer kort ventetid og en grundig overlevering av bakgrunnsinformasjon, med ditt samtykke.
Norsk Revmatikerforbund (NRF): Medlemspris tilsvarende 20% rabatt på førstekonsultasjon med ernæringsfysiolog.
Søvnlege Andersen: Når dårlig søvn oppleves som en trigger av smerteanfall.
Kort om Revmatiske lidelser
Hva er revmatisk lidelse?
Revmatisk lidelse er en fellesbetegnelse for sykdommer og tilstander som påvirker ledd, muskler, sener og bindevev. De fleste revmatiske sykdommer er kroniske og kan gi betennelser, smerter, stivhet og redusert bevegelse i ledd og muskler. Mange av disse sykdommene er autoimmune, der kroppens immunsystem feilaktig angriper eget vev.
Ulike typer revmatiske lidelser
Det finnes mange forskjellige revmatiske lidelser, og de kan påvirke ledd, muskler, sener og bindevev på ulike måter. Nedenfor er en oversikt over noen av de vanligste typene. Dette er ikke en uttømmende liste, da det finnes over 200 ulike revmatiske sykdommer. Noen av disse lidelsene kan påvirkes i større grad av kosthold og livsstil, mens andre krever medisinsk behandling som hovedtiltak.
Leddgikt (Revmatoid artritt, RA) – En kronisk autoimmun betennelsessykdom som angriper ledd og kan føre til varig leddskade. Livsstil, inkludert et betennelsesdempende kosthold (rikt på omega-3, antioksidanter og lite bearbeidet mat), kan redusere betennelse og forbedre livskvalitet.
Slitasjegikt (Artrose) – En degenerativ leddsykdom som skyldes slitasje i leddbrusken. Selv om det ikke er en «betennelsessykdom» i tradisjonell forstand, kan livsstil og kosthold spille en viktig rolle. Vektreduksjon og et kosthold målrettet for mindre utskillelse av betennelsesstoffer kan redusere belastningen på leddene og lindre symptomer.
Psoriasisartritt – En form for leddgikt som ofte forekommer hos personer med psoriasis. Betennelsesdempende kosthold og vektkontroll kan redusere betennelse og lindre symptomer. Stressreduksjon kan også spille en rolle.
Bekhterevs sykdom (Ankyloserende spondylitt, AS) – En betennelsessykdom som primært påvirker ryggraden og bekkenleddene. Kostholdsendringer kan bidra til å redusere systemisk betennelse som har en viktig rolle i sykdommen.
Fibromyalgi – En kronisk tilstand med muskelsmerter, tretthet og økt smertefølsomhet. Fibromyalgi er ikke en betennelsessykdom, men livsstilsfaktorer som kosthold, fysisk aktivitet og stressmestring kan ha stor betydning.
Lupus (Systemisk Lupus Erythematosus, SLE) – En autoimmun sykdom som kan angripe mange organer, inkludert hud, ledd og indre organer. Livsstilsendringer som stressmestring og kosthold kan bidra til å håndtere symptomer, men medisinering er ofte nødvendig.
Sklerodermi – En bindevevssykdom som fører til opphopning av bindevev i huden og indre organer. Kosthold kan ha en viss betydning, spesielt ved håndtering av mage-tarm-symptomer som halsbrann og fordøyelsesplager.
Polymyalgia rheumatica (PMR) – En betennelsessykdom som forårsaker smerter og stivhet, ofte i skuldre og hofter. Kostholdsendringer har begrenset direkte effekt, men målrettet veiledning for mindreutskillelse av betennelsesstoffer i kroppen kan bidra positivt.
Gikt (Urinsyregikt, podagra) – En svært smertefull form for leddbetennelse som skyldes opphopning av urinsyrekrystaller i leddene. Kosthold spiller en stor rolle i å forebygge og behandle gikt. Begrensning av purinrike matvarer og alkohol, samt økt inntak av væske og plantebaserte matvarer, kan redusere risikoen for anfall.
Ved mange av disse sykdommene er det anbefalt å samarbeide med en klinisk ernæringsfysiolog for å få skreddersydd veiledning. Dette sikrer at kostholdet er optimalt for å redusere betennelse, opprettholde energi og støtte generell helse.
Symptomer og tegn
Symptomene varierer avhengig av type revmatisk lidelse, men vanlige tegn inkluderer:
Smerter og stivhet i ledd, særlig om morgenen
Betente, hovne eller røde ledd
Begrenset bevegelighet i leddene
Tretthet og utmattelse (fatigue)
Muskelsmerter og ømhet
Hudforandringer (f.eks. utslett ved lupus)
Redusert styrke og tap av funksjon i hender eller føtter
Diagnostisering av revmatiske lidelser
Diagnostisering krever en kombinasjon av klinisk vurdering, laboratorietester og bildediagnostikk:
Klinisk undersøkelse – Legen undersøker ledd, muskler og eventuelle symptomer som smerte, hevelse og stivhet.
Blodprøver – Måler betennelsesmarkører (CRP, senkning) og antistoffer (f.eks. revmafaktorer og anti-CCP).
Bildediagnostikk – Røntgen, MR eller ultralyd brukes for å vurdere leddskader og betennelse.
Tidlig diagnose er viktig for å starte behandling og forhindre varige leddskader.
Forekomst og årsak
Revmatisk lidelse rammer mennesker i alle aldre, men risikoen øker med alder. Noen tilstander, som leddgikt, er vanligere blant kvinner. Årsakene varierer, men kan inkludere:
Genetikk – Arv og genetisk predisposisjon kan øke risikoen.
Miljøfaktorer – Røyking, infeksjoner og visse miljøeksponeringer kan trigge sykdom.
Forekomsten av revmatiske lidelser er relativt høy, og mange lever med udiagnostiserte symptomer over lang tid.
Kosthold ved revmatiske lidelser
Et balansert kosthold kan bidra til å redusere betennelse og lindre symptomer ved revmatiske lidelser. Anbefalinger inkluderer:
Omega-3-fettsyrer – Finnes i fet fisk (laks, makrell) og kan redusere betennelse i kroppen.
Anti-inflammatorisk kosthold – Grønnsaker, frukt, fullkorn, bær og olivenolje har betennelsesdempende egenskaper. Den viktigste funksjonen til sunn mat fra planteriket er tilførsel av kostfiber som virker direkte på tarmhelsen ved å styrke tarmslimhinnen. En sterk og tykk barriere mellom avføring og tarmvegg bidrar til å redusere betennelsesstoffer i blod.
Unngå ultrabearbeidet mat – Sukker, transfett og ferdigmat kan forverre betennelse.
Opprettholde sunn kroppsvekt – Overvekt kan belaste leddene og forverre smerter. I tillegg vil vektnedgang ved fedme redusere fettmassen`s utskillelse av betennelsesstoffer i blod.
Individuell veiledning – Samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog kan gi personlige råd og tilpasning av kostholdet basert på sykdomstype og symptomer.
Medisinsk behandling
Behandlingen av revmatiske lidelser har som mål å redusere betennelse, lindre smerte og opprettholde funksjon i ledd og muskler. Tiltakene inkluderer:
Medisiner – Anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs), kortikosteroider og sykdomsmodifiserende legemidler (DMARDs) brukes for å kontrollere betennelse. Biologiske legemidler er også effektive ved visse autoimmune sykdommer.
Fysioterapi – Opprettholder leddmobilitet og forebygger muskelsvinn.
Ergoterapi – Tilpasning av hjelpemidler for å gjøre hverdagen enklere.
Kirurgi – I alvorlige tilfeller kan operasjon være nødvendig for å reparere eller erstatte skadede ledd. Kombinasjonen av medisinsk behandling, fysioterapi og kostholdsveiledning gir best resultat for pasienter med revmatiske lidelser.
Kostholdsveiledning for spesifikk revmatiske lidelser
Vi spesialiserer oss på videokonsultasjoner og bruker verktøy godkjent for helsepersonell som sikrer personsikkerhet. Under timen kan vi dele skjerm for å gjennomgå informasjon og lage skreddersydde kostholdsplaner. For best opplevelse, bruk en større skjerm (iPad, PC/Mac), men smarttelefon fungerer også.
Vi bruker Whereby, en videomøteplattform som kjører i nettleseren uten behov for nedlasting. Du mottar en møtelink på epost og kan enkelt bli med uten registrering eller innlogging. Videomøter gir fleksibilitet og sparer reisetid. Du kan også velge å slå av kameraet hvis ønskelig.
Time på klinikk i Oslo:
Bor du i Oslo-området? Besøk oss på vår klinikk på Oslo Tennisarena, Hasle. Vi tilbyr hyggelige og romslige lokaler som fremmer motivasjon og mestring. Kombiner gjerne første time på klinikken med videre hjelp via video. Les om ernæringsfysiologer på klinikk i Oslo.
Adresse og transport:
Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)
Parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.
Kontakt oss enkelt for timebestilling eller spørsmål via telefon, epost, eller kontaktskjema. Informasjon om våre tjenester er kostnadsfritt.
Ved timebestilling samtykker du til å motta meldinger fra Pasientsky på epost eller mobil:
Timebekreftelse og informasjon
Timepåminnelse 48 timer før konsultasjon
Epost med link til videokonsultasjon på samme dag
Forespørsel om tilbakemelding etter gjennomført time
Avbestilling av time:
Du kan uten kostnad endre eller kanseller avtale innen 36 timer før konsultasjon. Ved senere endring eller kansellering belastes timepris i sin helhet. Ikke møtt til time belastes også fullt.
Betaling:
Vi sender betalingsinfo/efaktura til din nettbank/Vipps eller på epost etter timen. Hvis du ikke mottar betalingsforespørsel innen 24 timer, sjekk “søppelpost”-mappen.
Vi målretter tiltak for din problemstilling. Det betyr at vi identifiserer tiltak som virker spesifikt for din utfordring eller målsetning. Dette til forskjell fra generelle råd eller dietter som har til hensikt å øke sannsynlighet for en viss effekt. Parallelt har vi fokus på at kostholdsendringer skal være minst mulig belastende for deg. Vi tar derfor ansvar for detaljer og næringsstoffer slik at du slipper å forholde deg til dette i praksis. Du får kunnskap om hva som er viktigst for måloppnåelse, og hjelp til å sortere vekk myter og usannheter som ikke gir ønsket resultat.
Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan:
Skreddersydd kostholdsplan tilpasset for gitt problemstilling (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime, oppfølging ved ønske/behov).
Kostholdsveiledning med oppfølging (Med eller uten persontilpasset kostholdsplan, vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
Vi tilbyr også enkelttimer for svar på spørsmål og prioritert rådgivning.
Førstekonsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog:
Konsultasjonen kan blant annet inkludere kartlegging av ernæringsproblemer, identifisering av effektive tiltak, vurdering av fysiologiske behov og skreddersydd kostholdsplan. Vi innhenter samtykke fra deg for kommunikasjon med fastlege ved behov.
Oppfølgingstimer:
Vi tilbyr støtte og motivasjon til kostholds- og livsstilsendringer, tilpasset dine behov og budsjett. Oppfølgingen inkluderer motiverende samtaler, vurdering og justering av tiltak, samt økt kunnskap om kroppslige reaksjoner. Vi samarbeider med fastlege og annet helsepersonell ved behov.
Skreddersydd kostholdsplan målrettet for revmatisk sykdom:
Vi tilbyr skreddersydde kostholdsplaner tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planene utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer. Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, og fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat. Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din. En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av økt energi og velvære. Vi følger vitenskapsbaserte metoder og samarbeider tett med andre helseprofesjoner ved behov for å sikre best mulig resultat for deg.
Ernæringsutfordringer knyttet til psykiske lidelser
Undervekt/underernæring
«Lidenskapen min ligger i å hjelpe mennesker til å finne frem til en balansert livsstil, bestående av fysisk aktivitet, godt kosthold og friskt sinn. Jeg brenner for psykisk helse, og trives spesielt godt når jeg får brukt de ulike utdannelsene mine og erfaringene mine i arbeidet med klienter.»
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Sertifisert Personlig trener fra Norges Idrettshøyskole (NIH).
Mindful yoga instruktør, Oslo Yoga.
Integral Terapeut, Integral Psykologisk Institutt.
Erfaring:
Over 15 års erfaring som klinisk ernæringsfysiolog på Diakonhjemmet sykehus og Ullevål Universitetssykehus (UiO)/RASP hvor hun har jobbet mye med spiseforstyrrelser, fedme, revmatiske lidelser og fordøyelsesplager.
I flere å jobbet på SiO Athletica som ernæringsfysiolog og personlig trener hvor hun har bygget opp en solid erfaring med livsstilsveiledning og bærekraftige kosthold- og treningsstrategier.
Hun har også jobbet som psykisk helsearbeider i kommune.
Veiledning:
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.
«Victoria er opptatt av spisevaner for å fremme sunn relasjon til mat og kropp. Hun brenner spesielt for å hjelpe barn og unge med kostholdsvaner og forhold til kropp som støtter en sunn mental- og fysisk utvikling. Victoria holder spesielt kjær hjelp til unge som er avhengig av tilpasninger i kosthold som følge av psykiske lidelser og spiseforstyrrelser. Voksne med spiseutfordringer kan også bestille time da hun generelt sett har god erfaring med hjelp og veiledning innen sine felt.»
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen.
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Erfaring:
Lang erfaring fra arbeid med barn og unge innen ernæring og psykisk helse/sykdom.
Ved siden av rollen hos oss jobber hun som klinisk ernæringsfysiolog i Barne- og Ungdomspsykiatrien i Oslo. Her har hun ansvar for både innlagte- og polikliniske barn/unge med blant annet spiseforstyrrelser, spisevansker, undervekt, overvekt og fedme. God erfaring med hjelp for feilernæring som konsekvens av psykiske lidelser eller nevroutviklingsforstyrrelser.
Lang arbeidserfaring med spiseforstyrrelser på Regional Avdeling for Spiseforstyrrelser (RAS) og på Ungdomsposten i Bergen før fullført utdannelse som klinisk ernæringsfysiolog.
Veiledning:
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
Persontilpasset kostholdsplan.
Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.
Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)
Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.
Åtte avgjørende kostholdsprinsipper for idrettsutøvere
Foredragsholder: Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog
Previous slide
Next slide
Målgruppe:
Primært: Idrettsutøvere i alle aldre (foredragsholder justerer takt og tone etter alder)
sekundært: Trenere og foreldre
Kort om foredrag:
Foredraget tar for seg åtte grunnleggende prinsipper i idrettsernæring for god restitusjon, prestasjonsutvikling over tid og i konkurranse. Et vesentlig element i foredrag er å øke utøveres forståelse og bevissthet for egne kroppslige signaler som de kan bruke som retningssnor på god ernæringsrutine. Dette er blant annet viktig for å presentere et bedre alternativ til uheldig detaljfokus og kjente uheldige kostholdstilnærminger.
Utøvere vil få hjelp til å identifisere hva de individuelt burde fokusere på for å prestere bedre, og konkrete forslag på type mat som er hensiktsmessig.
Kostholdsprinsipper i prioritert rekkefølge:
Foreleser tar utøvere gjennom alle prinsipper på en leken og lett forståelig måte.
1. Aldri skrubbsulten!
2. Idrettsernæring x5-6
3. Fyll på tanken etter trening (selv om du ikke er sulten)
4. Aldri tørst – drikkeflaska klar
5. Proff matbag pakket og klar (hver kveld)
6. Alltid karbobrensel (for energi)
7. Alltid muskelprotein (for kraft)
8. Hydrert og fokusert når det gjelder
Interaktive hjelpemidler/sampspill (ved ønske):
Mentimeter kan benyttes under foredrag (anbefalt)
Tilhørere oppfordres til å skrive ned sine fokusområder underveis i foredrag.
Lengde/varighet:
Foredraget kan leveres og tilpasses innenfor 1 – 2t (anbefaler 2t for økt læringsutbytte og mulighet for å ta spørsmål fra publikum)
Priser:
Priser er inkludert dialog med bestiller, forberedelser og diverse koordinering.
Ordinære priser:
1 t: kr.7,000,-
1,5t: kr.8,000,-
2-2,5t: kr.10,000,-
Godtgjørelse for reise kommer i tillegg (ingen kostnad i Oslo-området)
Det kan forekomme unntak i prislisten. Ta kontakt med oss for endelig pristilbud og utvidet info om hvordan vi best mulig kan bistå dere med en spennende og givende seanse.
Skreddersøm:
Vi tilpasser foredrag til din/deres idrettsgren. Det er avgjørende for at utøvere skal kjenne seg igjen og øke sannsynlighet for god forståelse og implementering av budskap.
Vi har klart foredrag for en del idretter, og vil lage nye for din/deres idrett om vi ikke har det i portoføljen.
Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog (MSc)
Helge Andreas Felberg
klinisk ernæringsfysiolog (MSc)
Helge har lang erfaring som fordragsholder innen en rekke kostholdsemner. På tema idrettsernæring har han levert foredrag for trenere og utøvere i Norges Skiforbund, Tennisforbundet, Norges motorsportforbund, Norges Rytterforbund, Sunn Idrett, Turnforeningen og mange fler.
Helge er opptatt av å tydligjere kostholdsprioriteringer slik at tilhører sitter igjen med en god forståelse av hva som er viktigst å fokusere på for god effekt. Han er også opptatt av et avslappet forhold til mat og kropp som har tar med seg som en rød tråd i sine foredrag.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Over 24 års erfaring fra vurdering og veiledning av søvnvansker som en viktig del av utredning og behandling av fysisk- og psykisk sykdom. Lang erfaring som overlege i forsvaret, overlege på sykehjem, og landslagslege i NSF. Sterk kompetanse innen søvn, geriatri, idrettsmedisin og avhengighet.
Remi er opptatt av søvn som viktig for god helse og et godt liv. Gjennom sin brede erfaring med de sprekeste (Landslagsutøvere), de skrøpeligste (sykehjemsbeboere), de mest sårbare (avhengige) og de tøffeste (soldatene) har han samlet seg en unik erfaringer på tvers av befolkningen. Han er alltid nysgjerrig og tar med seg kunnskap fra en gruppe til en annen som har kommet alle til gode. Felles for alle disse gruppene er hvordan dårlig søvn bidrar til nedsatt prestasjon og psykisk eller fysisk sykdom.
Utdanning:
Lege fra Universitetet i Oslo (1999).
Forbedringsutdanning for leger (2017).
Idrettsmedisinske grunnkurs NIMF.
Deltaker prosjekt NextGen Olympiatoppen.
Erfaring:
Tidligere Avdelingsoverlege i Forsvaret HMKG.
Mangeårig Sykehjemsoverlege.
Lektor UiO.
Lege i Tverrfaglig Spesialisert Behandling av avhengighet.
Landslagslege for Norges Skiforbund langrenn med hovedansvar junior-, rekrutt- og parautøvere.
Lege for Olympiatoppen under Ungdoms-OL Azerbaijan 2019.
Aktiv langrennsløper i 20 år.
Priser og info:
Førstekonsultasjon (60 min): kr.2540,-
Kontroll (60min): kr.1960,-
Kontroll (30min): kr.1490,- (unntaksvis benyttet)
Timer oppført med 60min utgjør inntil 45min konsultasjon pluss 15min etterarbeid inkl utskrift journalnotat, rekvisisjon av blodprøve/resept, henvisning etc.
Oppfølgende telefon-samtale med gjennomgang av prøvesvar, utskrift av eksisterende journal eller fornyelse av resept: kr.535,-
Annet arbeid etter telefonsamtale som krever større journal-arbeid som nye epikriser eller henvisninger til nye undersøkelser, o.l, – belastes som en kontroll-konsultasjon.
Leie, søvnmonitor (v/behov i utredning) kr.300,- / uke + porto ved sending.
Akutte skader, smerter og kroniske problemer i forbindelse med aktivitet, hverdagsfunksjon og trening. Med sin imponerende erfaring kan Lars bistå med undersøkelse, utredning, diagnostisering og behandling av de aller fleste typer plager/skader i muskel- og skjeletapparatet:
Fysikalsk medisin & rehabilitering er en medisinsk legespesialitet med fokus på og kunnskap om kroppens skjelett (benstrukturer, ledd og leddbånd) og muskulatur (muskler, sener, seneskjeder, slimposer) og tilhørende nervesystem.Idrettslege vurderer, behandler og søker å finne best mulig løsninger for akutte og kroniske skader/plager i bevegelsesapparatet, uansett om dette skyldes uhell, belastning over tid eller slitasjeproblemer med alder som forklaring.
Utdanning:
Legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
Idrettslege NIMF.
ACSM Certificate (USA)
Fysioterapeut (UiO)
Erfaring og utmerkelser:
Over 40 års erfaring med legearbeid innen aktivitets- og idrettsmedisinske problemstillinger.
I sin tid deltatt i oppbygging av NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt), nå en del av Volvat.
Jobbet ved helseavdelingen på Olympiatoppen som idrettslege og overlege i over 20år.
Tidligere landslagslege for turn, Rytmisk sportsgymnastikk (RG), sykkel, skiskyting (2001-fortsatt), hopp, kombinert og skøyter.
Lege ved åtte OL fra Seoul 1988 til og med Beijing 2022.
Tidligere toppidrettsutøver, landslagsutøver og landslagstrener i turn.
Har utgitt to bøker; «I hode på en Toppidrettsutøver» og «Best når det gjelder».
Æresmedlem av Idrettsmedisinsk forening 2013.
Idrettsforbundets Hedersutmerkelse 2020.
Tilnærminger:
Du får en grundig klinisk undersøkelse som, i kombinasjon med din sykehistorie, vil bli brukt til å identifisere årsaken til problemene dine og utarbeide en behandlingsplan.
Behandling kan variere fra enkle tiltak som riktig trening og fysioterapi, til mer komplekse inngrep som operasjon.
Ved behov kan idrettslegen også henvise deg til ytterligere utredning eller behandling.
Priser og info:
Førstekonsultasjon (60min): kr.1960,-
Kontroll (60min): kr.1490,-
Kontroll (30min): kr.1090,- (unntaksvis benyttet)
Timer oppført med 60min utgjør inntil 45min konsultasjon pluss 15min etterarbeid inkl utskrift journalnotat, rekvisisjon av blodprøve/resept, henvisning etc.
Oppfølgende telefon-samtale med gjennomgang av prøvesvar, utskrift av eksisterende journal eller fornyelse av resept: kr.535,-
Annet arbeid etter telefonsamtale som krever større journal-arbeid som nye epikriser eller henvisninger til nye undersøkelser, o.l, – belastes som en kontroll-konsultasjon.
Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc) fra Edith Cowan University.
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Sertifisert FODMAP-veileder for Irritabel tarm syndrom (Monash university).
Sertifisert veileder for lavgradig kronisk systemisk betennelse og riktig bruk og perspektiver ved antiiflammatorisk kosthold (Monash university).
Sertifisert personlig trener og fitness instruktør fra Norges Idrettshøyskole.
Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.
Erfaring:
Over femten års erfaring fra helse- og ernæringsbransjen som klinisk ernæringsfysiolog, rådgiver/konsulent og prosjektleder.
Sterk erfaring fra utvikling og drift av helseprosjekter, klinikkvirksomhet og pasientrettet arbeid.
Har jobbet ved kjente virksomheter som for eksempel Norges Idrettshøyskole, Sunnaas Sykehus HF, Volvat Nimi og Norges Skiforbund.
I tillegg har han lang fartstid i drift av egne bedrifter innen tverrfaglige klinikktjenester og helseteknologi.
Han jobber i dag 100% som daglig leder med fagansvar i Kostholdsendring AS.
Veiledning:
Tilbyr enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål. Typisk førstekonsultasjon + oppfølgingstime.
Helge er tilgjengelig for førstegangskonsultasjon over video. Ved behov for oppfølging over tid og/eller skreddersydd kostholdsplan så vil han bistå med en grundig overlevering av informasjon til aktuell ernæringsfysiolog dyktig på gitt problemstilling.
«I møte med deg er jeg opptatt av at du skal få trygghet i hvilke kostråd som er viktig for akkurat din problemstilling og stadium av alvorlighetsgrad. Et tilpasset kosthold vil kunne bidra i å bremse videre sykdomsutvikling og forebygge følgesykdommer. Jeg ønsker å hjelpe deg med å holde det så enkelt som mulig og gi deg kunnskapen du trenger for å føle deg trygg på det du gjør.
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen.
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Erfaring:
Trygg erfaring med kostholdsveiledning innen nyre-, hjerte- og karsykdommer.
I tillegg til rollen hos oss forsker hun på risikoreduksjon for hjerte- og karsykdom.
Med sin sterke erfaring fra ernæringsbehandling på Oslo Universitetssykehus (OUS) er hun en god samarbeidspartner på hvordan identifisere og gjennomføre målrettede kostholdsendringer for bedring av blodprøver og helsestatus ved alvorlig sykdom.
Hun tar også med seg erfaring fra kostholdsveiledning på Frisklivssentral som har gitt henne verktøy innen endring og mestring av kostholdsomlegging i dagliglivet.
Da varig vektnedgang ved overvekt og fedme spiller en vesentlig rolle for god helse ved hjerte- og nyresykdom, vil du møte en behandler som kan samarbeide om parallelle kostholdsstrategier for optimal bedring.
Veiledning:
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
Persontilpasset kostholdsplan.
Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.
«Saini har et brennende ønske å hjelpe barn, ungdommer og familier som sliter med matinntaket, men også de som ønsker å lære mer om riktig mat for kroppen. Med selv en flerkulturell bakgrunn kan hun hjelpe deg som lurer på hvilke type mat, men også hvor mye mat er sunn for deg. Hun tilbyr individuelle, men også familiebasert oppfølging.»
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc, Universitetet i Oslo).
Bachelorgrad ernæring (BSc, æresutmerkelse, Robert Gordon University).
To årsstudium i klinisk ernæring (Université Paris-Est Créteil).
Autorisert helsepersonell i Norge med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Erfaring:
Sainiga har jobbet med barnepasienter på sykehus i både Frankrike og Norge, og har god erfaring å veilede barn, ungdommer og familier med etablerte diagnoser som har noe med kroppen å gjøre (ikke forårsaket av psykiske faktorer).
Ved siden av rollen hos oss jobber Sainiga på barne- og ungdomsavdelingen på sykehus, i to tverrfaglige team bestående av barneleger og psykologsspesialister. Hun jobber i Spiseteam og ved overvektspoliklinikken. Denne erfaringen har gitt Sainiga svært god forståelse for familiendynamikk og er opptatt av å møte hver enkelt person på deres premisser og for deres utfordrende situasjon.
Sainiga har tidligere jobbet som prosjektleder innen bærekraftig mat, med ansvar for mat og helse. Hun har i forbindelse med den jobben god erfaring med å veilede voksne individer og grupper med minoritetsbakgrunn i sunt kosthold, samt livsstilsendring.
Veiledning:
Veiledning i samarbeid med foreldre for barn fra 0-10 år. For eldre barn vurderes strategi sammen med foreldre.
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
persontilpasset kostholdsplan.
Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.
“Jeg er opptatt av å skape en trygg relasjon for å gjøre det lettere å snakke om det som kan oppleves som vanskelig. Mat er mye mer enn kun næringsstoffer, og jeg interesserer meg for hvordan tanker, erfaringer og følelser påvirker kostholdet og livet vårt. Noen ganger kan mat bli ekstra vanskelig, og ernæring blir da tett opp mot psykisk helse. Jeg har erfaring fra arbeid med spiseforstyrrelser.»
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Erfaring:
God erfaring fra ernæringsarbeid for spiseforstyrrelser inkludert anoreksi, bulimi og overspisingslidelse, men også mildere former for problematisk spiseatferd som gjerne forekommer sammen med overvekt og/eller fordøyelsesplager.
Har jobbet ved Distriktspsykiatrisk Senter (DPS) og har i dag en viktig rolle i Regional Seksjon for Spiseforstyrrelser (RASP). Jobber først og fremst med voksne og unge voksne over 18år.
Tidligere jobbet ved gastrologisk avdeling på Ullevål sykehus og med dette har hun god erfaring fra arbeid med mage-tarmsykdom og funksjonelle fordøyelsesplager.
I tillegg har hun jobbet mye med vektnedgang, samt kostholdsveiledning for gravide og ammende. Trygg psykologisk kompetanse er godt for et effektivt og ivaretakende samarbeid også innen disse problemstillingene.
Veiledning:
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
«Kosthold kan for mange oppleves som komplisert, særlig når det kommer velmente råd både fra internett, sosiale medier og folk rundt seg. Det kan være utfordrende å skille mellom hva som er riktig generelt og hva som er riktig og bra for akkurat deg og din problemstilling. Jeg ønsker å skape trygghet i kostholdsvalg, slik at mat ikke blir en stressfaktor, men noe man kan glede seg over. For meg er det viktig at kosthold skal være en kilde til glede, uansett hvilket mål du har, hvilken livsstil du lever eller hvilke kosthensyn du må ta på grunn av ulike ernæringsutfordringer.»
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.
Erfaring:
Med god erfaring fra diabetespoliklinikken på Stavanger Universitetssykehus (SUS) og som styremedlem i Norsk Interesseforening for Diabetes i Svangerskap, er Synnøve en trygg og kompetent veileder innen alle typer diabetes.
Hun har også sterk erfaring fra arbeid i hjemmesykepleien hvor hun har hjulpet personer med lav appetitt og/eller undervekt, på grunn av tilstander som kreft, Parkinson, buksyttkjertelproblematikk og fordøyelsesutfordringer.
I tillegg til rollen hos oss jobber hun som ernæringsfysiolog på Frisklivssentral hvor hun har opparbeidet seg viktig erfaring med veiledning for vektnedgang og livsstilssykdom. Hennes brede erfaring har bidratt til hennes personsentrerte tilnærming med fokus på strategier for varig endring og sunt forhold til mat, kropp og aktivitet.
Veiledning:
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
“Jeg er spesielt opptatt av å skape trygge rammer i møtet med deg. Det er viktig for meg at du føler deg både sett og forstått. I tillegg til å identifisere kostholdstiltak som virker for din problemstilling, så er jeg opptatt av at du skal få økt forståelse for hvordan kroppen din fungerer. Økt kunnskap om kropp og kosthold erfarer jeg at bidrar til økt motivasjon og mestring i gjennomføring av kostholdsendringer.
Synes du det er vanskelig å finne ut av hvilke kostholdsråd som er riktig for akkurat deg? Jeg hjelper deg gjerne på veien.”
Utdanning:
Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.
Erfaring:
God poliklinisk erfaring fra veiledning innen flere ernæringsemner og klient-/pasientarbeid utenfor spesialisthelsetjenesten.
Koordinator med personalansvar i Kostholdsendring AS.
Involvert i flere tverrfaglige interne og eksterne insentiver inkl. helseattestordning for Norges Skiforbund.
Sterk i oppfølging av parallelle problemstillinger og en trygg behandler å møte både menneskelig og for et godt resultat.
Veiledning:
Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).