Graviditeten er en periode i livet hvor å ta vare på kostholdet ditt får økt betydning. Det er en tid med både glede og forventning, men også med spesielle hensyn å ta når det gjelder ernæring. Å sørge for at du spiser riktig mat er essensielt for å sikre både din og babyens helse gjennom denne unike reisen.
Viktige næringsstoffer under graviditet
Under graviditet er det en rekke næringsstoffer som spiller en avgjørende rolle. Folsyre er kjent for å støtte utviklingen av babyens nervesystem og redusere risikoen for nevralrørsdefekter. Jern er en annen viktig faktor, da det hjelper til med å danne røde blodlegemer som transporterer oksygen til babyen din. Kalsium er nødvendig for å bygge sterke bein og tenner hos babyen, mens jod er kritisk for riktig utvikling av babyens hjerne. Omega-3 fettsyrer er essensielle for babyens hjerne- og øyeutvikling, mens B12 spiller en viktig rolle i produksjonen av blodceller.
Et variert kosthold for en sunn graviditet
For å sikre at du får tilstrekkelige mengder av disse viktige næringsstoffene, er det viktig å inkludere en rekke matvarer i kostholdet ditt. En balansert diett bør omfatte frukt, grønnsaker, fullkornsprodukter, fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter. Å spise 3-4 måltider om dagen, inkludert en næringsrik frokost, er en god praksis å følge. Samtidig bør du være oppmerksom på matvarer som er høye i sukker, salt og mettet fett, da overflødig inntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og gestasjonsdiabetes. Du behøver ikke å avstå fra søtsaker helt, men de bør være en moderert del av kostholdet for å ikke gå på bekostning av sunn og næringsrik mat.
Vektøkning og energiinntak i svangerskapet
Når du er gravid vil du ha et økt behov for energi og næringsstoffer for å støtte babyens vekst og utvikling. Det er likevel viktig å holde vektøkningen i sjakk. For kvinner med normal vekt før graviditet, anbefales det å legge på seg mellom 11 og 16 kilo gjennom svangerskapet, med den største vektøkningen i tredje trimester. Anbefalt vektøkning varierer for overvektige og undervektige kvinner. Vi hjelper deg om du synes mat og vekt er krevende.
Matvarer som bør unngås eller begrenses
Det er noen matvarer som du bør unngå helt eller begrense inntaket av under graviditeten. Dette inkluderer rått eller halvstekt kjøtt, fisk med høyt innhold av kvikksølv, upasteuriserte melkeprodukter og rå egg. Disse matvarene kan inneholde skadelige bakterier eller virus som kan være farlige for babyen din.
Samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog
For å sikre at du får riktig ernæring tilpasset dine individuelle behov, er det en god idé å samarbeide med en klinisk ernæringsfysiolog. Vår oppgave er å gjøre kosthold enkelt for deg, og samtidig sørge for at du og baby får det dere trenger. Sammen med deg kan vi lage kostholdsplan personlig tilpasset deg og din baby.
I løpet av svangerskapet øker gradvis kroppens behov for energi og næringsstoffer i takt med fosterets utvikling. Vårt fokus er å assistere deg med å sikre et godt næringsinntak, og følge retningslinjene fra Helsedirektoratet, for å opprettholde en sunn vekt og generell helse gjennom hele svangerskapsperioden. Vi hjelper deg med å gradvis øke inntaket av næringsrike matvarer gjennom svangerskapet. Om du har vært uheldig og utviklet Svangerskapsdiabetes så kan klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Halvorsen bistå deg på en trygg og god måte.
Tilskudd og vitaminer under graviditet
Selv om kostholdet ditt bør være hovedkilden til næringsstoffer, kan det noen ganger være utfordrende å dekke alle behov gjennom maten alene. I slike tilfeller kan helsepersonell anbefale tilskudd eller vitaminer for å sikre at du får tilstrekkelige mengder av nødvendige næringsstoffer. Tilskudd av folsyre, jern og vitamin D er lurt å sikre seg i hele eller deler av svangerskapet. Vi hjelper deg med balansen mellom restriksjoner av mat og drikke som kan være skadelig, og nok næringsstoffer og energi fra sunne kilder.
Hjelp og veiledning med kosthold når gravid
For noen kan svangerskapet være ekstra utfordrende, og spesielt hvis man har spiseforstyrrelser eller sliter med svangerskapskvalme. I slike tilfeller kan det være ekstra viktig å søke hjelp og veiledning for å få den støtten man trenger for å opprettholde vekt og helse i denne viktige perioden. Vi er her for å hjelpe deg. Husk at et sunt kosthold under graviditet ikke bare er til fordel for babyen din, men også for din egen helse. Det kan bidra til å redusere risikoen for svangerskapsrelaterte komplikasjoner og gi deg den energien og velværet du trenger gjennom hele svangerskapet.
Emner: Kosthold gravid, kosthold amming, kostholdsråd gravide, kostholdsplan gravid, ernæringsfysiolog kostholdsveiledning.