Klinisk ernæringsfysiolog i hele Norge

Klinisk ernæringsfysiolog som gir kostholdsveiledning i videokonsultasjon. Vi har team av autorisert kostholdsveileder med kompetanse innen blant annen overspisingslidelse og overspising. Treningsapp og kostholdsveiledning på nett

Vi er et stort team av Kliniske ernæringsfysiologer (KEF) dyktige på kostholdsveiledning for en rekke helseplager og målsetninger. For å bli klinisk ernæringsfysiolog kreves minst 5 års utdanning (inkludert mastergrad) innen ernæring med spesialisering innen veiledning av sykdommer.

Klinisk ernæringsfysiolog som gir kostholdsveiledning i videokonsultasjon. Vi har team av autorisert kostholdsveileder med kompetanse innen blant annen overspisingslidelse og overspising. Treningsapp og kostholdsveiledning på nett

Klinisk ernæringsfysiolog er spesialist på mat for helse og sykdom

klinisk ernæringsfysiolog

En klinisk ernæringsfysiolog (ofte forkortet KEF) er spesialisert i å forebygge, utrede, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte tilstander og sykdommer hos personer i alle aldre og livsfaser.

Klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel. Det vil si at den kun kan benyttes av personer som har fått godkjenning fra Statens autorisasjonskontor for Helsepersonell. For å få dette kreves minst 5 års utdanning innen ernæring med spesialisering innen klinisk arbeid. Klinisk arbeid vil si behandling av pasienter.

Høyeste utdanning:

Kliniske ernæringsfysiologer tilegner seg gjennom utdanningsløpet avansert kunnskap om menneskekroppen. Studiet gir grundig innsikt i kroppens funksjon og sammensetning samt dens behov for næringsstoffer, både hos friske og syke. Deler av undervisningen foregår sammen med studentene ved medisinstudiet.

En klinisk utdanning har i tillegg kommunikasjon og samarbeid med pasienter i fokus og understreker viktigheten av å etablere tillit og ivareta god relasjon mellom pasient og behandler.

Annen kompetanse en klinisk ernæringsfysiolog innehar er å kritisk vurdere, formidle og omsette ernæringsinformasjon både til enkeltpersoner, annet helsepersonell, media osv. Ernæringsforskning er et ungt fagfelt der mye fremdeles er ukjent og ny forskning med tilhørende resultater stadig publiseres. En klinisk ernæringsfysiolog må derfor holde seg faglig oppdatert og kunne analysere og forholde seg kritisk til egen og andres forskning.

Klinisk ernæringsfysiolog er spesialist på mat for helse og sykdom

En klinisk ernæringsfysiolog (ofte forkortet KEF) er spesialisert i å forebygge, utrede, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte tilstander og sykdommer hos personer i alle aldre og livsfaser.

Klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel. Det vil si at den kun kan benyttes av personer som har fått godkjenning fra Statens autorisasjonskontor for Helsepersonell. For å få dette kreves minst 5 års utdanning innen ernæring med spesialisering innen klinisk arbeid. Klinisk arbeid vil si behandling av pasienter.

Minimum fem årig profesjonsutdanning med mastergrad:

Kliniske ernæringsfysiologer tilegner seg gjennom utdanningsløpet avansert kunnskap om menneskekroppen. Studiet gir grundig innsikt i kroppens funksjon og sammensetning samt dens behov for næringsstoffer, både hos friske og syke. Deler av undervisningen foregår sammen med studentene ved medisinstudiet.

En klinisk utdanning har i tillegg kommunikasjon og samarbeid med pasienter i fokus og understreker viktigheten av å etablere tillit og ivareta god relasjon mellom pasient og behandler.

Annen kompetanse en klinisk ernæringsfysiolog innehar er å kritisk vurdere, formidle og omsette ernæringsinformasjon både til enkeltpersoner, annet helsepersonell, media osv. Ernæringsforskning er et ungt fagfelt der mye fremdeles er ukjent og ny forskning med tilhørende resultater stadig publiseres. En klinisk ernæringsfysiolog må derfor holde seg faglig oppdatert og kunne analysere og forholde seg kritisk til egen og andres forskning.

Hva er forskjellen på ulike tittler og utdanninger innen kosthold og ernæring?

klinisk ernæringsfysiolog helsepersonell

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsveileder

Mange lurer på hva som er forskjellen på en klinisk ernæringsfysiolog og en ernæringsveileder, ernæringsekspert, ernæringskonsulent, kostholdsveileder osv. I Norge er klinisk ernæringsfysiolog den eneste beskyttede yrkestittelen innen ernæring. Det betyr at alle andre titler slik som ernæringsveileder, ernæringsekspert, ernæringskonsulent eller kostholdsveileder ikke er beskyttede titler og kan brukes av alle som ønsker det, uansett kvalifikasjoner. Dette er viktig å huske på når man søker informasjon og råd innen ernæring.

Det betyr likevel ikke at kliniske ernæringsfysiologer er de eneste med kompetanse innen ernæring. Personer med ikke-klinisk ernæringsutdannelse på bachelor- eller masternivå er ikke autorisert helsepersonell og kan ikke jobbe i spesialisthelsetjenesten, men kan likevel gi kostbasert veiledning til friske personer samt til syke dersom disse parallelt følges opp av lege.

Klinisk ernæringsfysiolog og ernæringsfysiolog?

klinisk ernæringsfysiolog helsepersonell

Hva kan en klinisk ernæringsfysiolog hjelpe deg med?

ernæringsfysiologer dyktig på kostholdsveiledning

En KEF har spesialkompetanse innen ernæring og kan gi tilpasset ernæringsbehandling til ulike pasientgrupper. Ernæringsfysiologen jobber ofte tverrfaglig som en del av et behandlingsteam med leger, sykepleiere og annet helsepersonell. På denne måten sikres pasienten et helhetlig fokus der ernæring får en viktig plass i behandlingsforløpet.

Klinisk ernæringsfysiolog kan jobbe med rådgivning og forebygging hos friske grupper:

Eller de kan gi kostbehandling til pasienter med ulike diagnoser og tilstander:

ernæringsfysiologer dyktig på kostholdsveiledning

Kosthold for din type utfordring

ernæringsfysiologer dyktig på kostholdsveiledning

Vi har gjort det enkelt og oversiktlig for deg å finne riktig ernæringsfysiolog for det du trenger hjelp med.

Fyll ut vårt kartleggingsskjema

klinisk ernæringsfysiolog helsepersonell

Etter innsendt skjema vil du få tilbud om en gratis telefonsamtale for tilbakemelding på kartlegging.

Kosthold for din type utfordring

ernæringsfysiologer dyktig på kostholdsveiledning

Vi har gjort det enkelt og oversiktlig for deg å finne riktig ernæringsfysiolog for det du trenger hjelp med.

Fyll ut vårt kartleggingsskjema

klinisk ernæringsfysiolog helsepersonell

Etter innsendt skjema vil du få tilbud om en gratis telefonsamtale for tilbakemelding på kartlegging.

Hvor jobber kliniske ernæringsfysiologer?

Klinisk ernæringsfysiolog i gang med kostholdsveiledning med en av sine hyggelige klienter. Vi hjelper med kostholdsveiledning for en rekke mål og helseplager inkludert vektnedgang, fordøyelsesplager, mage-tarmsykdommer, idrettsernæring og kosthold for trening, kosthold ved revmatiske lidelser som f eks Artrose og leddgikt, undervekt, og hjertehelse inkludert høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Vi hjelper med kosthold gravid og kosthold amming, så vell som kostholdsråd gravide og gravid kostholdsplan.

Pasientbehandling

  • Sykehus
  • Fastlegetjenesten

Forebyggende arbeid

  • Kommunen (sykehjem, hjemmetjenesten, frisklivssentral, barnehage, helsestasjoner for barn og unge osv.)
  • Folkehelse- og forebyggingsarbeid (eks. rådgivning for helsemyndighetene, utvikling av informasjonsmateriell om kosthold og ernæring)
  • Rådgiver innen idrett, for eksempel hos Olympiatoppen

Privat sektor

Forskning og undervisning

Hvorfor er arbeidet til en klinisk ernæringsfysiolog viktig?

Klinisk ernæringsfysiolog som gir kostholdsveiledning i videokonsultasjon. Vi har team av autorisert kostholdsveileder med kompetanse innen blant annen overspisingslidelse og overspising. Treningsapp og kostholdsveiledning på nett

Sykdom relatert til ernæring er en av de største utfordringene i dagens helsevesen. Ikke-smittsomme sykdommer slik som hjerte-/karsykdom, kreft, diabetes og KOLS er de viktigste årsakene til tidlig død i store deler av verden, også i Norge. I tillegg lever vi stadig lenger, og flere av oss lever lenger med kronisk sykdom.

I Norge er ca. én tredjedel av innlagte pasienter på sykehus underernært eller i fare for å bli det. Underernæring fører til redusert livskvalitet samt økt sykelighet og risiko for tidlig død. Å få på plass god ernæringsbehandling på sykehus vil redusere liggetiden til pasientene og vil dermed være kostnadsbesparende. Samtidig trengs forebygging i den generelle befolkningen slik at færre utvikler livsstilssykdommer. Som eneste autoriserte helsepersonell blant ernæringsfaglig utdannede vil kliniske ernæringsfysiologer være svært viktige i dette arbeidet, både med forebygging og behandling.

Diagram som viser sammenhengen mellom antall dødsfall og hvilke tilstander og sykdommer som forårsaker død. Aktuelt i artikkel som følge av at flere av tilstandene kan forebygges eller behandles med livsstilstiltak og kostholdsveiledning

Henvisning til klinisk ernæringsfysiolog

Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.

I spesialisthelsetjenesten kan man få henvisning fra lege til klinisk ernæringsfysiolog. Henvisning fra lege trengs ikke for å få hjelp hos private aktører slik som kostholdsendring.no.

Norske sykehus har refusjons- og finansieringsordninger for mange ulike helsetjenester, slik som fastlegetjenester, fysioterapitjenester, forebyggende helsetjenester og psykisk helsearbeid. Refusjon gis også for behandling hos kliniske ernæringsfysiologer ved noen tilstander, deriblant fordøyelsessykdommer, sykdommer i lever, galleveier og bukspyttkjertel og underernæring.

Det finnes dog per dags dato ingen slik ordning for andre tilstander slik som overvekt/fedme og heller ikke for privatpraktiserende kliniske ernæringsfysiologer. Det betyr at sykehus og klinikker fremdeles ikke får refusjon eller egenandel for mye av arbeidet KEF’ene gjør, og arbeidskraften blir dermed dyrere. Dette er svært uheldig i og med at samfunnet sårt trenger denne kompetansen. Det betyr også at pasienten må betale fullpris for time hos klinisk ernæringsfysiolog, noe som bidrar til sosiale forskjeller. Vi håper dermed at staten får på plass en bredere refusjonsordning i fremtiden slik at behandling hos klinisk ernæringsfysiolog kan være tilgjengelig for alle som trenger det.

Helsedirektoratets publikasjon på Ernæringskompetanse i Helse- og omsorgstjenesten (2009 - 2012).

Klinisk ernæringsfysiolog på nett

Klinisk ernæringsfysiolog på nett
Barn spisevansker og spiseforstyrrelser

Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog

Klinikk Kostholdsendring har kun kliniske ernæringsfysiologer med autorisasjon som helsepersonell

Else-Lill Jørgenvaag

Klient

Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
Våre ernæringsfysiologer kan hjelpe med kosthold gravid og kosthold amming, så vell som bistand av gravide kostholdsplan, og kostholdsråd gravide. Vi tilbyr også veiledning ved ufrivillig vekttap hos eldre, dårlig matlyst og kosthold for eldre.
“De gir en tilnærming til kostholdsendring som muliggjør en varig endring. Det er en glede å samarbeide både menneskelig og med utfordringene. Et tankesett og en tilnærming som muliggjør at alle kan klare å nå sine mål.”
time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Bestill time hos klinisk ernæringsfysiolog

Hos oss får du rask hjelp – uten binding, skjulte kostnader eller helsekø. Vi starter med konkrete tiltak allerede fra første time.

time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Slik fungerer videotime:

Vi spesialiserer oss på videokonsultasjoner og bruker verktøy godkjent for helsepersonell.

  • Du får tilsendt møtelink på e-post – ingen nedlasting eller registrering.

  • Møtet fungerer på PC, Mac, nettbrett eller mobil.

  • Vi kan dele skjerm for å gjennomgå informasjon eller lage skreddersydde kostholdsplaner i samarbeid med deg.

Klinikk i Oslo:

Bor du i Oslo-området? Da kan du møte oss på Oslo Tennisarena, Hasle.

  • Lyse og trivelige lokaler som fremmer motivasjon og mestring.

  • Parkeringsmuligheter: kr. 25/time (Aimo Park).

  • T-bane/buss: 2 minutters gange fra Hasle T-banestasjon.

Noen velger å kombinere første time på klinikken med videre oppfølging på video.

Første time – hva kan du forvente?

I første konsultasjon kommer du i gang med løsninger som er tilpasset deg.

  • Kartlegging av utfordringer og symptomer.

  • Vurdering av fysiologiske behov (f.eks. forbrenning eller væskebehov).

  • Identifisering av tiltak med best effekt.

  • Tilbud om skreddersydd kostholdsplan dersom det er hensiktsmessig.

Praktisk:

  • Du betaler kun for gjennomførte timer – ingen pakkepriser.

  • Avbestilling uten kostnad inntil 36 timer før time.

  • Betaling skjer etter time via Vipps eller nettbank.

👉 Se priser for førstegangstime

Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.

Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.

Vanlig tematikk i første time:

  • Kartlegging av ernæringsproblemer, symptomer og påvirkende faktorer.
  • Forståelse av sammenhengen mellom problemstilling og effektive tiltak
  • Identifisering av prioriterte tiltak med best effekt.
  • Vurdering og kalkulering av fysiologiske behov, som forbrenning eller væskebehov.
  • Intervju om kosthold og tilbud om skreddersydd kostholdsplan, vanligvis over to 60-minutters konsultasjoner.
  • Samtykke til kommunikasjon med fastlege eller annet relevant helsepersonell om det skulle være verdifult.

Oppfølging og videre prosess:

Oppfølging sikrer mestring, motivasjon og varige resultater.

  • Vi tilpasser hyppigheten etter dine behov og mål.

  • Oppfølging inkluderer vurdering av effekt, justering av tiltak og motiverende samtaler.

  • Vi samarbeider med fastlege eller annet helsepersonell dersom du ønsker det.

👉 Se priser for oppfølgingstimer

Vi tilbyr oppfølging, støtte og motivasjon til gjennomføring av kostholds- og livsstilsendringer. Antall konsultasjoner tilpasses etter ditt ønske, problemstilling og kompleksitet. Hyppigheten av oppfølging varierer fra person til person, og vi tilpasser oss dine behov og budsjett.

Vanlige temaer i oppfølging:

  • Vurdering av effekt og gjennomførbarhet.
  • Justering av tiltak ved behov.
  • Motiverende samtale/intervju (MI)
  • Økt kunnskap om kroppslige reaksjoner og effektive grep for å mestre utfordrende situasjoner.

Våre ernæringsfysiologer samarbeider med fastlege og annet relevant helsepersonell der det er hensiktsmessig. Kun på ditt samtykke.

Skreddersydd kostholdsplan:

For noen er en detaljert plan et nyttig verktøy i tillegg til veiledningen.

  • Utvikles i samarbeid mellom deg og ernæringsfysiologen.

  • Tilpasset helseutfordringer, preferanser og livsstil.

  • Fleksibel nok til å fungere i hverdagen og sosiale situasjoner.

  • Fri for rigide dietter – fokus på praktiske løsninger.

Tidsbruk: Vanligvis 2 timer (førstekonsultasjon + én oppfølgingstime). Ved mer komplekse behov kan det kreves 3 timer.

👉 Se priser for kostholdsplan

Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.

Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.

Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.

En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.

Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.

Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.

Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.

Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.

Les mer om våre kostholdsplaner.

Kostholdsveiledning for din utfordring:

Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.

Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.

👉 Problemstillinger vi kan hjelpe med

Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.

Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.

Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.

En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.

Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.

Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.

Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.

Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.

Les mer om våre kostholdsplaner.

Finn din utfordring

Gratis kartleggingssamtale

Ønsker du hjelp?