Kort om Nyresvikt?
Nyresvikt, som kalles kronisk nyresykdom, er en sykdom der nyrene gradvis mister evnen til å utføre sine oppgaver. Forverringen av nyrefunksjonen foregår vanligvis over mange går. Når nyrefunksjonen reduseres, begynner skadelige avfallsstoffer og væske å hope seg opp i kroppen. Da kan man føle seg uvel og i ubalanse.
Symptomer og tegn
Mange med kronisk nyresvikt har ingen plager eller symptomer. Symptomene tiltrer som regel ikke før det har oppstått betydelig skader på nyrene. De vanligste symptomene ved langtkommen nyresykdom er tretthet og slapphet, hudkløe og kvalme, oppkast, vekttap og manglende appetitt, hevelse rundt øynene og i armer og bein (ødemer), skummende eller mørk urin.
Kosthold ved kronisk nyresykdom
Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.
Nyresvikt kan ikke kureres, men behandling kan bidra til å redusere hvor fort sykdommen utvikler seg og kontrollere symptomene slik at man kan leve et godt liv. Et nyrevennlig kosthold kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen, redusere ubehagelige symptomer, og sørge for at og du får all den næringen du trenger for å holde deg sunn og frisk.
Emne: Nyresvikt kosthold, ernæringsfysiolog kronisk nyresykdom og nyresvikt, mat som ikke er bra for nyrene, nyresvikt behandling.
Kostholdsveildedning for Nyresykdom
Har du kronisk nyresykdom betyr det at nyrene fungerer dårligere enn før. Nyrene har viktige funksjoner i kroppen. De sørger for at kroppen holder seg frisk og balansert ved å rense blodet for avfallsstoffer og overflødig væske, holder viktige mineraler i balanse og regulerer blodtrykket. Nyrene har også en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer og vitamin D.
Nyresvikt, som kalles kronisk nyresykdom, er en sykdom der nyrene gradvis mister evnen til å utføre sine oppgaver. Forverringen av nyrefunksjonen foregår vanligvis over mange går. Når nyrefunksjonen reduseres, begynner skadelige avfallsstoffer og væske å hope seg opp i kroppen. Da kan man føle seg uvel og i ubalanse.
Kronisk nyresykdom kan ikke kureres, men behandling kan bidra til å redusere hvor fort sykdommen utvikler seg og kontrollere symptomene slik at man kan leve et godt liv. Kostholdet er en viktig del av behandlingen av kronisk nyresykdom. Et nyrevennlig kosthold kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen, redusere ubehagelige symptomer ved å hjelpe til å holde kroppen i balanse, og du får all den næringen du trenger for å holde deg sunn og frisk.
Symptomer ved nyresvikt
Mange med kronisk nyresvikt har ingen plager eller symptomer. Symptomene tiltrer som regel ikke før det har oppstått betydelig skader på nyrene. De vanligste symptomene ved langtkommen nyresykdom er tretthet og slapphet, hudkløe og kvalme, oppkast, vekttap og manglende appetitt, hevelse rundt øynene og i armer og bein (ødemer), skummende eller mørk urin.
Årsaker til nyresvikt
De vanligste årsakene til kronisk nyresvikt er dårlig regulert diabetes eller høyt blodtrykk over lengre tid. For mye sukker (glukose) i blodet og høyt blodtrykk kan skade de små blodkarene som filtrerer ut avfallsstoffene i nyrene. Andre årsaker som er mindre vanlig inkluderer bl.a. arvelige sykdommer som polycystisk nyresykdom, autoimmune sykdommer som lupus og sklerodermi og eksponering for giftige stoffer i lang tid.
Kosthold ved nyresvikt (kronisk nyresykdom)
Å forstå hva du bør og ikke bør spise kan være vanskelig. Hva som er riktig kosthold avhenger fra person til person, og bestemmes av både alder, vekt, nyrefunksjon og type dialyse hvis du har startet med det. Andre helsemessige forhold som f.eks. om du har høyt blodtrykk, diabetes eller høyt kolesterol vil også påvirke hvilke kostråd som passer deg. Små justeringer i kostholdet vil være nødvendig etterhvert som nyrefunksjonen avtar. Det er nyttig å få hjelp av klinisk ernæringsfysiolog for å finne ut hva som er viktig for deg. En klinisk ernæringsfysiolog hjelper deg med å holde kostholdet så normalt og enkelt som mulig, og bidra til at du ikke begrenser inntak av matvarer unødvendig.
Nyretilpasset kosthold
Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.
Tabell for veiledende anbefalinger ved nyresvikt
Hvilke kostråd man trenger å forholde seg til avhenger av grad av nyrefunksjon, og hva blodprøveverdiene dine viser. Det vil altså være individuelle forskjeller. Tabellen under viser hvilke spesialkoster som vanligvis er nødvendige ved de ulike stadiene av nyresykdom.
Gradvis kostholdsendringer
Det kan være mye å forholde seg til innen kostholdet når man har kronisk nyresykdom. Da kan det være lurt å ta det steg for steg. Vil kan hjelpe deg med å gjøre kostholdsendringer gradvis, prioritere og få på plass de viktigste endringene først.
Hjertevennlig kosthold er viktig ved nyresykdom
Et sunt og hjertevennlig kosthold bør ligge til grunn, dette er i likhet med anbefalingene for hele befolkningen. Et hjertevennlig kosthold kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Dette er ekstra viktig for nyrepasienter da sykdommen i seg selv medfører en økt risiko for hjerte- og karsykdom. Vi hjelper deg å kombinere et sunt kosthold sammen aktuelle restriksjoner med hensyn til nyrefunksjon.
Saltredusert kost er viktig for alle stadier av nyresykdom (nyresvikt)
Å redusere på mengden salt i maten er gjerne det første man starter med. Her har vi ofte mye å gå på! Nordmenn spiser i gjennomsnitt det dobbelte av anbefalt daglig inntak av salt. I tillegg til bordsalt som man tilsetter i måltidet er det mange skulte kilder til salt i matbutikken, og spesielt i høy prosesserte matvarer. Du skal vite at smaksløkene tilpasser seg mindre saltsmak etterhvert! Om maten oppleves smakløs i begynnelsen, vil det smake som «normalt» igjen etter bare 2-3 måneder.
Fosfatredusert kost (fosfat nyrekost)
Fosfat er et mineralsalt som har viktige funksjoner i kroppen. Vi får i oss mye fosfat gjennom maten vi spiser, og friske nyrer regulerer mengden fosfat i kroppen. Ved dårligere nyrefunksjon vil ikke nyrene skille ut overflødig fosfat like godt lenger, slik at fosfatverdiene i blodet blir høye. Det er viktig å regulere for å unngå plagsom kløe i huden, og på lengre sikt åreforkalkning og beinskjørhet. Du får beskjed av nyrelegen din dersom du har for høye blodverdier.
I tillegg til å bruke medikamenter som fosfatbindere, kan man holde fosfatverdiene innenfor normalområdet ved å justere på kostholdet. Fosfat finnes i mange matvarer og i alt fra sunn mat som nøtter og linser til ferdigmat og -drikke av mer usunn kvalitet. Vi hjelper deg å balansere dette slik at du får i deg sunne næringsstoffer uten at det gir negative utfall på nyrene dine. Og ikke minst legger til rette for at du kan hygge deg med mat du liker i de mengder som du kan tåle.
Hvor mye som er nødvendig å begrense av matvarene vil være forskjellig fra person til person. Hos oss kan du få hjelp til å finne hovedkildene til fosfat i kostholdet ditt og hva som er nødvendig å redusere på.
Proteinkontrollert kost
Proteiner finner vi i kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter, lever, innmat, skalldyr, bønner, linser og soyaprodukter. De fleste matvarer som inneholder fosfat inneholder også proteiner, og som regel når det kan være nødvendig å redusere på inntaket av protein har man allerede justert inntaket noe på grunn av fosfatrestriksjoner. For alle med påvist nyresykdom er det hensiktsmessig å ikke overdrive inntaket av protein.
Generelt sett vil du ved å forsyne seg med kjøtt/fisk/annen proteinkilde på en tredjedel av tallerken få i deg passe mengde proteiner. Veier du under 70 kg er 100-150 g kjøtt/fisk til middag passe mengde + proteinrikt pålegg til et par brødskiver daglig. Veier du mer enn 70 kg er 150-200 g kjøtt/fisk til middag + proteinrikt pålegg på 2-3 brødskiver daglig passelig mengde for deg. Sammen med deg vil vi tilpasse anbefalingene slik at det blir helt riktig, og kunne hjelpe deg med en plan slik at du blir trygg på veien videre.
Når nyrefunksjonen er redusert til det som kalles stadium 3b/4 (når blodprøven GFR viser under 30-45) er det vist seg å være gunstig å redusere proteininntaket ytterligere. Det virker avlastende for nyrene i denne fasen av nyresykdommen, og kan bidra til å utsette en eventuell oppstart av dialyse. Man trenger fortsatt proteiner, og det er viktig å spise noe kjøtt/fisk, melkeprodukt eller egg i mindre mengder til alle måltider slik at man fordeler proteininntaket utover dagen. Hovedmåltidet middag er gjerne det måltidet som inneholder mest proteiner, så her anbefales det å redusere mengden. Husk at du også er avhengig av noe protein for generell helse og funksjoner i kroppen.
Kaliumredusert kost
Kalium er et mineral som finnes i blodet vårt, og er nødvendig for at kroppens celler skal fungere normalt og kommunisere med hverandre. Friske nyrer klarer å regulere innholdet i kroppen. Ved nyresvikt skiller ikke nyrene like godt ut når vi får i oss for mye gjennom maten og drikken vi inntar, slik at kaliuminnholdet i blodet blir værende for høyt. For høye verdier av kalium i blodet kan blant annet føre til forstyrrelser i hjerterytmen vår. Som regel klarer de fleste nyrene å skille ut nok, men når urinmdengden avtar kan kaliumverdiene begynne å øke og det kan bli aktuelt å redusere noe på inntaket.
Kalium finnes i nesten alle matvarer i større og mindre mengder. Ved for høyt kalium i blodet er det nødvendig å begrense inntaket av matvarer med høyt kaliuminnhold. Hvor mye man må begrense er individuelt. Det er vår oppgave og gjøre deg trygg på alle praktiske forhold med kosthold slik at du slipper å bekymre deg for mye.
Koking av poteter og grønnsaker
Det er anbefalt å koke poteter og grønnsaker for å redusere kaliuminnholdet. Ved å bruke anbefalt kokemetode kan man redusere opp til 50 % av kaliuminnholdet i poteter og grønnsaker. Kokemetoden innebærer å skrelle bort skall, og skjære opp i mindre biter. Gjerne la bitene ligge i bløt over natten før man koker potetene/grønnsakene i rikelig med nytt vann. Bytt gjerne vannet underveis i kokingen. Årsaken til at man skal bytte ut kokevannet er at dette vil inneholde kalium ettersom det trekkes ut fra grønnsakene. Hvis du ønsker å tilberede poteter og grønnsaker i ovn, kan de kokes før de stekes i ovnen for å redusere kaliuminnholdet. Varier også gjerne med ris og pasta som inneholder mindre kalium enn poteter.
Væskeredusert kost
Ved langtkommen nyresykdom kan man få hovne føtter, ankler, armer og hevelser rundt øynene. Væskeopphopning i kropping skjer når nyrene ikke lenger klarer å fjerne kroppsvæsken så effektivt som de burde. Da må man være forsiktig med væskeinntaket. Husk at salt binder vann i kroppen, så saltinntaket bør samtidig holdes lavt.
Hva kan vi hjelpe deg med innen kostholdet?
En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å finne hovedkilder til salt, fosfat, kalium i kostholdet ditt, og finne gode alternativer. Vi vil kunne hjelpe deg å balansere kostholdet ditt slik at du får i deg passelige mengder proteiner. Det kan føles utfordrende å måtte sjonglere ulike kostrestriksjoner samtidig, og man kan bli usikker på om man får i seg nok vitaminer og mineraler. Vi kan hjelpe deg å vurdere inntaket, og veilede deg slik at du ikke begrenser for mye unødvendig.
Kostholdsveiledningen vil kunne innebære å optimalisere din ernæringsstatus, oppnå eller opprettholde blodsukkerkontroll, forebygge hjerte- og karsykdom, redusere opphopning av avfallsstoffer og elektrolytter. Har du i tillegg diabetes og høyt blodtrykk vil det være viktig å ha behandle disse tilstandene for å beskytte nyrene mot ytterligere sakte og forsinke sykdomstutviklingen, samt lindre plager. En klinisk ernæringsfysiolog er ekspert på hvilke matvarer og faktorer som påvirker blodsukkeret og blodtrykket, og tar hensyn til dette i veiledningen i nyrekost. Har du behov for å gå ned eller opp i vekt vil vi hjelpe deg og balansere kostholdet også for dette.
Dialyse
Når nyrene ikke lenger er i stand til å rense blodet for avfallsstoffer og overflødig væske blir det nødvendig med dialysebehandling. Det er hovedsakelig to former for dialysebehandling: periotonealdialyse (PD) og hemodialyse (HDD). Etter oppstart av dialysebehandling er det fortsatt nødvendig å bruke medisiner, være forsiktig med væskeinntak og følge kostholdsråd.
Kostråd ved dialyse
Selv om du tidligere har fått råd om å spise moderate mengder proteiner, er det nå nødvendig å spise mer proteinrik mat. Det økte proteinbehovet kommer av at man taper proteiner under dialysebehandlingen. Samtidig må man fortsatt være forsiktig med inntak av fosfatholdig matvarer, da fosfat fortsatt vil hope seg opp i blodet mellom dialysene. Man bør følge de generelle anbefalingene for fosfatredusert kost samtidig som man øker andelene kjøtt og fisk til hovedmåltid og pålegg, samt huske å ta fosfatbindere til måltidene.
Det er fortsatt viktig å være forsiktig med saltinntaket, og de fleste vil få beskjed om å begrense væskeinntaket. Det er legen som vurderer behovet for væskerestriksjon, og mengden bestemmes ut fra både urinproduksjon og blodtrykket. Når man begrenser væskeinntaket kan det være lettere å få forstoppelse. Et høyt inntak av fiber gjør avføringen fyldigere og mykere. Kalium er ofte forhøyet hos personer som går i hemodialyse, mens det sjeldent er nødvendig å begrense kaliuminntaket ved peritonealdialyse.
Det er noen forskjeller i kostrådene ved de ulike dialyseformene. Tabellen under viser en oversikt over anbefalingene ved hemodialyse og peritonealdialyse.
Hva kan vi hjelpe deg med?
Den største endringen i kostrådene fra kronisk nyresvikt til oppstart av dialyse er overgangen fra moderat til høyt proteininntak. Samtidig må fosfatholdige matvarer balanseres mot protein. En klinisk ernæringsfysiolog vil kunne hjelpe deg å ta hensyn til fosfatinntaket når mer proteinholdige matvarer anbefales. Vi kan hjelpe deg å sette sammen kostholdet slik at du føler deg trygg.
Emne: Nyresvikt kosthold, ernæringsfysiolog kronisk nyresykdom og nyresvikt, mat som ikke er bra for nyrene, nyresvikt behandling.
Mat og matvaregrupper aktuelt ved nyresykdom
For personer med nedsatt nyrefunksjon, som kronisk nyresykdom, er kostholdet en nøkkel til å bevare helsen. Nyrene spiller en avgjørende rolle i å filtrere avfallsstoffer fra blodet og opprettholde væske- og elektrolyttbalansen i kroppen. Når nyrene er svekket, blir det viktig å være oppmerksom på mat som ikke er bra for nyrene, da feil matvalg kan forverre tilstanden og øke belastningen på disse vitale organene.
Mat som ikke er bra for nyrene: Høyt inntak av salt
Et høyt inntak av natrium, som finnes i salt, er en av de største kostholdsfaktorene som kan skade nyrene. Salt er kjent for å øke blodtrykket, noe som igjen kan svekke nyrene ytterligere. Personer med nedsatt nyrefunksjon bør redusere inntaket av mat som inneholder mye salt, slik som bearbeidet mat, ferdigretter, snacks og visse typer krydderblandinger. Mat som ikke er bra for nyrene inkluderer også mat som saltede nøtter, chips, hermetisert mat og ferdigmatvarer med høyt natriuminnhold.
Mat som ikke er bra for nyrene: Mat rik på fosfor
Fosfor er et viktig mineral, men for de med kronisk nyresykdom kan høyt fosforinntak være skadelig. Når nyrene ikke fungerer optimalt, kan fosfor hope seg opp i blodet, noe som fører til komplikasjoner som bein- og hjerteproblemer. Mat som ikke er bra for nyrene når det gjelder fosfor, inkluderer bearbeidet kjøtt, melkeprodukter, mørkt brød og brus med tilsetningsstoffer. Spesielt bør man unngå mat som er rik på fosfattilsetninger, da disse er mer biologisk tilgjengelige og dermed lettere absorberes i blodet.
Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt: Mat som ikke er bra for nyrene
Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er tungt for nyrene å prosessere, da det inneholder store mengder proteiner og fosfor. Overforbruk av disse matvarene kan føre til en økt belastning på nyrene, spesielt hos personer med kronisk nyresykdom. Mat som ikke er bra for nyrene inkluderer derfor pølser, bacon, skinke, salami og andre typer bearbeidet kjøtt, samt rødt kjøtt som biff og svinekjøtt. For personer med nyresykdom anbefales det ofte å bytte til plantebaserte proteinkilder, som er lettere for nyrene å håndtere.
Mat som ikke er bra for nyrene: Matvarer med høyt kaliuminnhold
Kalium er et annet næringsstoff som kan hope seg opp i kroppen når nyrene ikke fungerer som de skal. Mat som ikke er bra for nyrene inkluderer matvarer med høyt kaliuminnhold, som bananer, poteter, avokado, spinat og tomater. For mye kalium kan føre til farlige hjerterytmeforstyrrelser. Personer med nedsatt nyrefunksjon må ofte begrense inntaket av disse matvarene og bytte til alternativer med lavere kaliuminnhold.
Meieriprodukter: Mat som ikke er bra for nyrene
Meieriprodukter som melk, ost og yoghurt er rike på både fosfor og proteiner, som begge kan være problematiske for personer med nyresykdom. Når nyrene svekkes, blir det vanskeligere å fjerne overskuddsfosfor og proteinavfallsstoffer fra kroppen, noe som kan føre til en forverring av nyrefunksjonen. Meieriprodukter er derfor mat som ikke er bra for nyrene, og bør inntas i moderate mengder eller erstattes med plantebaserte alternativer, avhengig av nyrestadiet.
Sukkerholdige- og bearbeidede matvarer
Høyt inntak av sukker og bearbeidede matvarer bidrar til utviklingen av insulinresistens, fedme og diabetes – alle tilstander som kan skade nyrefunksjonen over tid. Mat som ikke er bra for nyrene inkluderer søtsaker, kaker, brus og sukkerholdige drikker, da de kan øke risikoen for høyt blodtrykk og forverre nyretilstanden. Å unngå bearbeidet mat og raffinert sukker er derfor en viktig del av et nyrevennlig kosthold.
Alkoholholdig drikke
Alkohol er en annen substans som kan være skadelig for nyrene. Alkohol øker produksjonen av avfallsstoffer og legger ekstra belastning på nyrene for å filtrere disse ut. Regelmessig inntak av store mengder alkohol kan føre til dehydrering, noe som påvirker nyrenes evne til å fungere optimalt. Alkohol er derfor ikke bra for nyrene og bør inntas med stor forsiktighet, spesielt hos personer med nedsatt nyrefunksjon.
Hvordan spise riktig for å beskytte nyrene
Det er viktig å være bevisst på hvilke matvarer som kan skade nyrene og gjøre kostholdsjusteringer for å beskytte nyrefunksjonen. Et kosthold med mindre salt, begrenset proteininntak, reduserte mengder fosfor og kalium, samt unngåelse av bearbeidede og sukkerholdige matvarer, kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdom og redusere belastningen på nyrene.
Emne: Nyresvikt kosthold, ernæringsfysiolog kronisk nyresykdom og nyresvikt, mat som ikke er bra for nyrene, nyresvikt behandling.
Les om personell og bestill time
Time på klinikk
Videokonsultasjon
Iselin Schjelle Holen