Kostholdsveiledning for nyresvikt og nyresykdom

Klinisk ernæringsfysiolog i gang med kostholdsveiledning med en av sine hyggelige klienter. Vi hjelper med kostholdsveiledning for en rekke mål og helseplager inkludert vektnedgang, fordøyelsesplager, mage-tarmsykdommer, idrettsernæring og kosthold for trening, kosthold ved revmatiske lidelser som f eks Artrose og leddgikt, undervekt, og hjertehelse inkludert høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Vi hjelper med kosthold gravid og kosthold amming, så vell som kostholdsråd gravide og gravid kostholdsplan.

Vi hjelper deg med kostholdsveiledning for kronisk nyresykdom og nyresvikt. Våre kliniske ernæringsfysiologer har femårig profesjonsutdanning i ernæring inkludert mastergrad fra universitet, og er opptatt av at du skal mestre kostholdsendringer tilpasset din nyrefunksjon på en mest mulig skånsom måte og med minst mulig rigide restriksjoner. Under kan du lese om ernæringsfysiolog med lang erfaring fra veiledning for nyresykdom. Vi tar oss av alle detaljer slik at du kan fokusere på dine kostholdsendringer fra oss og støtter deg for mestring for vedlikehold av nyrefunksjon.

Vi hjelper deg med kostholdsveiledning for kronisk nyresykdom og nyresvikt. Våre kliniske ernæringsfysiologer har femårig profesjonsutdanning i ernæring inkludert mastergrad fra universitet, og er opptatt av at du skal mestre kostholdsendringer tilpasset din nyrefunksjon på en mest mulig skånsom måte og med minst mulig rigide restriksjoner.

Under kan du lese om ernæringsfysiolog med lang erfaring fra veiledning for nyresykdom. Vi tar oss av alle detaljer slik at du kan fokusere på dine kostholdsendringer fra oss og støtter deg for mestring for vedlikehold av nyrefunksjon.

Klinisk ernæringsfysiolog i gang med kostholdsveiledning med en av sine hyggelige klienter. Vi hjelper med kostholdsveiledning for en rekke mål og helseplager inkludert vektnedgang, fordøyelsesplager, mage-tarmsykdommer, idrettsernæring og kosthold for trening, kosthold ved revmatiske lidelser som f eks Artrose og leddgikt, undervekt, og hjertehelse inkludert høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Vi hjelper med kosthold gravid og kosthold amming, så vell som kostholdsråd gravide og gravid kostholdsplan.

Jørgen G.

Klient

Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
“Veldig flink, kunnskapsrik og imøtekommende, har fått god effekt og hun ga meg mye nyttig info og en god plan for veien videre.”

Vi er dyktige på kosthold for nyrer

Kostholdsveiledning og kostholdsplan med klinisk ernæringsfysiolog for en rekke problemstillinger inkludert diabetes type 2 kosthold, vektnedgang og diabetes type 1 kosthold, nyresvikt og kronisk nyresykdom, urinsyregikt kosthold (podagra), underernæring ved sykdom som for eksempel kreft, parkinsong og lungesykdom. Om du er utøver er vi gode på lav energitilgjengelighet / REDs. Når gravid hjelper vi deg ved svangerskapsdiabetes kosthold / diabetes gravid.
Bilde av en av våre kliniske ernæringsfysiologer som avholder videokonsultasjon / videotime med en klient som trenger hjelp med kostholdsveiledning for høyt blodtrykk og metabolsk syndrom.

Vi er dyktige på kosthold for nyrer

  • Kosthold tilpasset din nyrefunksjon:

    Vår ernæringsfysiolog hjelper deg å tilpasse kosthold til din nyrekapasitet for mindre belastningen på nyrene og bremset sykdomsutvikling. Du blir trygg på hva du kan spise, ikke kun umulige «nei-mat»-lister.

  • Balansert inntaket av nyrespesifikke næringsstoffer:

    Du får veiledning i hvordan balansere aktuelle næringsstoffer til ditt nyrestadium som for eksempel natrium, protein, fosfor og kalium. Dette sikrer god ernæring uten å overbelaste nyrefunksjonen.

  • Mat som støtter både nyrefunksjon og generell helse:

    Vi gir råd om hvordan du kan velge matvarer som både fremmer generell helse og samtidig er skånsomme for nyrene, slik at du kan føle deg trygg på valgene dine. Om du har andre sykdommer så tar vi også hensyn til disse.

  • Råd om væskeinntak tilpasset din tilstand:

    Veiledning for riktig væskeinntak, inkl hydreringsrytme, med hensyn til nyrekapasitet og for generell fysiskt- og mentalt overskudd. 

  • Oppfølging og støtte etter behov:

    Vi tilbyr oppfølging etter dine behov for å overvåke kostholdets effekt på nyrefunksjon. Ved endringer i nyreprøver kan vi effektivt hjelpe deg med kostholdsjusteringer. 

Våre 8 prioriteringer i hjelp for nyresykdom

Våre 8 prioriteringer i hjelp for nyresykdom

viktige kostholdsråd

Vi målretter kostholdstiltak spesifikt for din utfordring, din kropp og livssituasjon.  Dette til forskjell fra generelle råd eller dietter som har til hensikt å øke sannsynlighet for en viss effekt. Parallelt har vi fokus på at kostholdsendringer skal være minst mulig belastende for deg. Vi tar derfor ansvar for alle detaljer og næringsstoffer slik at du slipper å forholde deg til dette i praksis. I listen under ser du våre prioriterte fokusområder for å hjelpe deg. Sammen med deg vurderer vi hvilke- og hvor mange punkter vi skal ta hensyn til for god effekt og realistisk gjennomføring:

Vi målretter kostholdstiltak spesifikt for din utfordring, din kropp og livssituasjon.  Parallelt har vi fokus på at kostholdsendringer skal være minst mulig belastende for deg. Vi tar derfor ansvar for alle detaljer og næringsstoffer slik at du slipper å forholde deg til dette i praksis. 

I listen under ser du våre prioriterte fokusområder for å hjelpe deg. Sammen med deg vurderer vi hvilke- og hvor mange punkter vi skal ta hensyn til for god effekt og realistisk gjennomføring:

  1. Tilpasning av nyrespesifikke næringsstoffer tilpasset nyrestadium og nyrefunsjon inkludert vurdering og anbefaling av mengde salt, fosfat, protein, kalium og/eller væske.
  2. Ivaretakelse av kosthold for eventuelle parallelle utfordringer som for eksempel høyt kolesterol, urinsyregikt eller diabetes type 2.
  3. God fettkvalitet i kosthold (forhold mellom mettet- og umettet fett) for hjertehelse for å redusere eller vedlikeholde total- og LDL kolesterol. Viktig da nyresykdom og hjertehelse påvirker hverandre.
  4. Tiltak og hjelp til å mestre en sunn vekt. Både undervekt og overvekt er negativt for nyrer, hjerte og generell helse. 
  5. Tilstrekkelig fiberinntak for generell helse inkludert nyre- og hjertehelse.
  6. Regelmessig aktivitet/trening.
  7. Etablere strategier for untaksperioder inkludert ferie og sosiale arrangementer.
  8. Vurdering av behov for tverrfaglige tiltak (medisinsk, psykologi/stress, søvn/stress etc)

Vi tror på individualisering og prioritering av tiltak for gode resultater og varige løsninger. Våre ernæringsfysiologer følger en vitenskapsbasert tilnærming og bruker oppdatert kunnskap fra internasjonale fagorganisasjoner i valg av strategi. Din livssituasjon og endringskapasitet tas hensyn til og vi sørger for å tilpasse veiledningen for best mulig effekt og gjennomførbarhet.

viktige kostholdsråd
time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Bestill videotime eller på klinikk i Oslo

Se oversikt over når vi har ledige timer og bestill time direkte i timeboken til ernæringsfysiologen du ønsker hjelp fra. Du kan også ta kontakt med oss for bistand til timeoppføring.

time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Videokonsultasjon:

Vi spesialiserer oss på videokonsultasjoner og bruker verktøy godkjent for helsepersonell som sikrer personsikkerhet. Under timen kan vi dele skjerm for å gjennomgå informasjon og lage skreddersydde kostholdsplaner. For best opplevelse, bruk en større skjerm (iPad, PC/Mac), men smarttelefon fungerer også.

Vi bruker Whereby, en videomøteplattform som kjører i nettleseren uten behov for nedlasting. Du mottar en møtelink på epost og kan enkelt bli med uten registrering eller innlogging. Videomøter gir fleksibilitet og sparer reisetid. Du kan også velge å slå av kameraet hvis ønskelig.

Time på klinikk i Oslo:

Bor du i Oslo-området? Besøk oss på vår klinikk på Oslo Tennisarena, Hasle. Vi tilbyr hyggelige og romslige lokaler som fremmer motivasjon og mestring. Kombiner gjerne første time på klinikken med videre hjelp via video.

Adresse og transport:

  • Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)
  • Parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
  • T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

Timebestilling og avbestilling

Du betaler kun for gjennomført time. Ingen dyre programmer eller pakkepriser. Vi tilpasser all hjelpen til deg.

Bestill time online ved å trykke på profilbildet til personell og videre knapp for timebestilling. Oversikt over ernæringsfysiologer med spisskompetanse er presentert lengre opp på denne siden.

Ved timebestilling mottar du timebekreftelse og informasjon om timen din på epost eller sms. Du får timepåminnelse 48 timer før konsultasjon. Om du har videotime mottar du epost med link til videoplattform samme dag. Etter konsultasjon sender vi deg epost med ønske om tilbakemelding på hjelpen du har fått.

Avbestilling av time: Du kan uten kostnad endre eller kanseller avtale innen 36 timer før konsultasjon. Ved senere endring eller kansellering belastes timepris i sin helhet. Ikke møtt til time belastes også fullt.

Betaling: Etter time mottar du betalingslenke/faktura på sms eller epost. Kan betales via vipps eller nettbank. Betalingsfrist er 14 dager. Les om priser her.

Førstekonsultasjon:

Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.

Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.

Vanlig tematikk i første time:

  • Kartlegging av ernæringsproblemer, symptomer og påvirkende faktorer.
  • Forståelse av sammenhengen mellom problemstilling og effektive tiltak
  • Identifisering av prioriterte tiltak med best effekt.
  • Vurdering og kalkulering av fysiologiske behov, som forbrenning eller væskebehov.
  • Intervju om kosthold og tilbud om skreddersydd kostholdsplan, vanligvis over to 60-minutters konsultasjoner.
  • Samtykke til kommunikasjon med fastlege eller annet relevant helsepersonell om det skulle være verdifult.

Oppfølgingstime(r):

Vi tilbyr oppfølging, støtte og motivasjon til gjennomføring av kostholds- og livsstilsendringer. Antall konsultasjoner tilpasses etter ditt ønske, problemstilling og kompleksitet. Hyppigheten av oppfølging varierer fra person til person, og vi tilpasser oss dine behov og budsjett.

Vanlige temaer i oppfølging:

  • Vurdering av effekt og gjennomførbarhet.
  • Justering av tiltak ved behov.
  • Motiverende samtale/intervju (MI)
  • Økt kunnskap om kroppslige reaksjoner og effektive grep for å mestre utfordrende situasjoner.

Våre ernæringsfysiologer samarbeider med fastlege og annet relevant helsepersonell der det er hensiktsmessig. Kun på ditt samtykke.

Skreddersydd kostholdsplan:

Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.

Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.

Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.

En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.

Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.

Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.

Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.

Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.

Les mer om våre kostholdsplaner.

Er du trygg på hvilken mat du kan spise og hvilke næringsstoffer du må være forsiktig med?

Nyresykdom nyresvikt kosthold

Å forstå hva du bør og ikke bør spise kan være vanskelig. Hva som er riktig kosthold avhenger fra person til person, og bestemmes av både alder, vekt, nyrefunksjon og type dialyse hvis du har startet med det. Andre helsemessige forhold som f.eks. om du har høyt blodtrykk, diabetes eller høyt kolesterol vil også påvirke hvilke kostråd som passer deg.

Små justeringer i kostholdet vil være nødvendig etterhvert som nyrefunksjonen avtar. Det er nyttig å få hjelp av klinisk ernæringsfysiolog for å finne ut hva som er viktig for deg. En klinisk ernæringsfysiolog hjelper deg med å holde kostholdet så normalt og enkelt som mulig, og bidra til at du ikke begrenser inntak av matvarer unødvendig.

Få hjelp til å tilpasse kostholdet til ditt nåværende nyrestadium

Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost.

Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.

Nyresykdom nyresvikt kosthold

Samarbeidspartnere ved behov

Vi samarbeider med ulike aktører og helseprofesjoner som kan bidra ved behov. Vårt kvalitetssikrede nettverk sparer deg tid og reduserer usikkerhet når ytterligere bistand er nødvendig. Vi sikrer kort ventetid og en grundig overlevering av bakgrunnsinformasjon, med ditt samtykke.

 

NSIPH psykologspesialister:

 Psykologbistand på nett eller ved oppmøte.

Sportsklinikken:

 Personlinge trenere / treningsfysiologer (Oslo)

LNT samarbeid med kostholdsendring og ernæringsfysiolog

Medlem av Landsforeningen?

Vi samarbeider med forbundet for å øke kunnskap om kosthold ved nyresykdom og for å gjøre tilgjengelig god kostholdsveiledning målrettet for ulike diagnoser og nyrefunksjon.

Som medlem får du 20% prisavslag på førstekonsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog med lang erfaring.

Meld deg på nyhetsbrev

for nyresykdom:

    Alt du trenger å vite om nyresykdom og kosthold

    Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.
    Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.

    Mat og drikke ved kronisk nyresykdom

    Nyresvikt, som kalles kronisk nyresykdom, er en sykdom der nyrene gradvis mister evnen til å utføre sine oppgaver. Forverringen av nyrefunksjonen foregår vanligvis over mange går. Når nyrefunksjonen reduseres, begynner skadelige avfallsstoffer og væske å hope seg opp i kroppen. Da kan man føle seg uvel og i ubalanse.

    Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.

    Nyresvikt kan ikke kureres, men behandling kan bidra til å redusere hvor fort sykdommen utvikler seg og kontrollere symptomene slik at man kan leve et godt liv. Et nyrevennlig kosthold kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen, redusere ubehagelige symptomer, og sørge for at og du får all den næringen du trenger for å holde deg sunn og frisk.

     


     

    Kostholdsveildedning for Nyresykdom

    Har du kronisk nyresykdom betyr det at nyrene fungerer dårligere enn før. Nyrene har viktige funksjoner i kroppen. De sørger for at kroppen holder seg frisk og balansert ved å rense blodet for avfallsstoffer og overflødig væske, holder viktige mineraler i balanse og regulerer blodtrykket. Nyrene har også en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer og vitamin D.

    Nyresvikt, som kalles kronisk nyresykdom, er en sykdom der nyrene gradvis mister evnen til å utføre sine oppgaver. Forverringen av nyrefunksjonen foregår vanligvis over mange går. Når nyrefunksjonen reduseres, begynner skadelige avfallsstoffer og væske å hope seg opp i kroppen. Da kan man føle seg uvel og i ubalanse.

    Kronisk nyresykdom kan ikke kureres, men behandling kan bidra til å redusere hvor fort sykdommen utvikler seg og kontrollere symptomene slik at man kan leve et godt liv. Kostholdet er en viktig del av behandlingen av kronisk nyresykdom. Et nyrevennlig kosthold kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen, redusere ubehagelige symptomer ved å hjelpe til å holde kroppen i balanse, og du får all den næringen du trenger for å holde deg sunn og frisk.

     


     

    Symptomer ved nyresvikt

    Mange med kronisk nyresvikt har ingen plager eller symptomer. Symptomene tiltrer som regel ikke før det har oppstått betydelig skader på nyrene. De vanligste symptomene ved langtkommen nyresykdom er tretthet og slapphet, hudkløe og kvalme, oppkast, vekttap og manglende appetitt, hevelse rundt øynene og i armer og bein (ødemer), skummende eller mørk urin.

    Årsaker til nyresvikt

    De vanligste årsakene til kronisk nyresvikt er dårlig regulert diabetes eller høyt blodtrykk over lengre tid. For mye sukker (glukose) i blodet og høyt blodtrykk kan skade de små blodkarene som filtrerer ut avfallsstoffene i nyrene. Andre årsaker som er mindre vanlig inkluderer bl.a. arvelige sykdommer som polycystisk nyresykdom, autoimmune sykdommer som lupus og sklerodermi og eksponering for giftige stoffer i lang tid.

     


     

    Nyretilpasset kosthold

    Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.

    Tabell for veiledende anbefalinger ved nyresvikt

    Hvilke kostråd man trenger å forholde seg til avhenger av grad av nyrefunksjon, og hva blodprøveverdiene dine viser. Det vil altså være individuelle forskjeller. Tabellen under viser hvilke spesialkoster som vanligvis er nødvendige ved de ulike stadiene av nyresykdom.

    Kronisk nyresykdom og nyresvikt kosthold tabell. Klinisk ernæringsfysiolog

    Gradvis kostholdsendringer

    Det kan være mye å forholde seg til innen kostholdet når man har kronisk nyresykdom. Da kan det være lurt å ta det steg for steg. Vil kan hjelpe deg med å gjøre kostholdsendringer gradvis, prioritere og få på plass de viktigste endringene først.

     


     

    Hjertevennlig kosthold er viktig ved nyresykdom

    Et sunt og hjertevennlig kosthold bør ligge til grunn, dette er i likhet med anbefalingene for hele befolkningen. Et hjertevennlig kosthold kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Dette er ekstra viktig for nyrepasienter da sykdommen i seg selv medfører en økt risiko for hjerte- og karsykdom. Vi hjelper deg å kombinere et sunt kosthold sammen aktuelle restriksjoner med hensyn til nyrefunksjon.

     


     

    Saltredusert kost er viktig for alle stadier av nyresykdom (nyresvikt)

    Å redusere på mengden salt i maten er gjerne det første man starter med. Her har vi ofte mye å gå på! Nordmenn spiser i gjennomsnitt det dobbelte av anbefalt daglig inntak av salt. I tillegg til bordsalt som man tilsetter i måltidet er det mange skulte kilder til salt i matbutikken, og spesielt i høy prosesserte matvarer.  Du skal vite at smaksløkene tilpasser seg mindre saltsmak etterhvert! Om maten oppleves smakløs i begynnelsen, vil det smake som «normalt» igjen etter bare 2-3 måneder.

     


     

    Fosfatredusert kost (fosfat nyrekost)

    Fosfat er et mineralsalt som har viktige funksjoner i kroppen. Vi får i oss mye fosfat gjennom maten vi spiser, og friske nyrer regulerer mengden fosfat i kroppen. Ved dårligere nyrefunksjon vil ikke nyrene skille ut overflødig fosfat like godt lenger, slik at fosfatverdiene i blodet blir høye. Det er viktig å regulere for å unngå plagsom kløe i huden, og på lengre sikt åreforkalkning og beinskjørhet. Du får beskjed av nyrelegen din dersom du har for høye blodverdier.

    I tillegg til å bruke medikamenter som fosfatbindere, kan man holde fosfatverdiene innenfor normalområdet ved å justere på kostholdet. Fosfat finnes i mange matvarer og i alt fra sunn mat som nøtter og linser til ferdigmat og -drikke av mer usunn kvalitet. Vi hjelper deg å balansere dette slik at du får i deg sunne næringsstoffer uten at det gir negative utfall på nyrene dine. Og ikke minst legger til rette for at du kan hygge deg med mat du liker i de mengder som du kan tåle.

    Hvor mye som er nødvendig å begrense av matvarene vil være forskjellig fra person til person. Hos oss kan du få hjelp til å finne hovedkildene til fosfat i kostholdet ditt og hva som er nødvendig å redusere på.

     


     

    Proteinkontrollert kost

    Proteiner finner vi i kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter, lever, innmat, skalldyr, bønner, linser og soyaprodukter. De fleste matvarer som inneholder fosfat inneholder også proteiner, og som regel når det kan være nødvendig å redusere på inntaket av protein har man allerede justert inntaket noe på grunn av fosfatrestriksjoner. For alle med påvist nyresykdom er det hensiktsmessig å ikke overdrive inntaket av protein.

    Generelt sett vil du ved å forsyne seg med kjøtt/fisk/annen proteinkilde på en tredjedel av tallerken få  i deg passe mengde proteiner. Veier du under 70 kg er 100-150 g kjøtt/fisk til middag passe mengde + proteinrikt pålegg til et par brødskiver daglig. Veier du mer enn 70 kg er 150-200 g kjøtt/fisk til middag + proteinrikt pålegg på 2-3 brødskiver daglig passelig mengde for deg. Sammen med deg vil vi tilpasse anbefalingene slik at det blir helt riktig, og kunne hjelpe deg med en plan slik at du blir trygg på veien videre.

    Når nyrefunksjonen er redusert til det som kalles stadium 3b/4 (når blodprøven GFR viser under 30-45) er det vist seg å være gunstig å redusere proteininntaket ytterligere. Det virker avlastende for nyrene i denne fasen av nyresykdommen, og kan bidra til å utsette en eventuell oppstart av dialyse. Man trenger fortsatt proteiner, og det er viktig å spise noe kjøtt/fisk, melkeprodukt eller egg i mindre mengder til alle måltider slik at man fordeler proteininntaket utover dagen. Hovedmåltidet middag er gjerne det måltidet som inneholder mest proteiner, så her anbefales det å redusere mengden. Husk at du også er avhengig av noe protein for generell helse og funksjoner i kroppen.

     


     

    Kaliumredusert kost

    Kalium er et mineral som finnes i blodet vårt, og er nødvendig for at kroppens celler skal fungere normalt og kommunisere med hverandre. Friske nyrer klarer å regulere innholdet i kroppen. Ved nyresvikt skiller ikke nyrene like godt ut når vi får i oss for mye gjennom maten og drikken vi inntar, slik at kaliuminnholdet i blodet blir værende for høyt. For høye verdier av kalium i blodet kan blant annet føre til forstyrrelser i hjerterytmen vår. Som regel klarer de fleste nyrene å skille ut nok, men når urinmdengden avtar kan kaliumverdiene begynne å øke og det kan bli aktuelt å redusere noe på inntaket.

    Kalium finnes i nesten alle matvarer i større og mindre mengder. Ved for høyt kalium i blodet er det nødvendig å begrense inntaket av matvarer med høyt kaliuminnhold. Hvor mye man må begrense er individuelt. Det er vår oppgave og gjøre deg trygg på alle praktiske forhold med kosthold slik at du slipper å bekymre deg for mye.

    Koking av poteter og grønnsaker

    Det er anbefalt å koke poteter og grønnsaker for å redusere kaliuminnholdet. Ved å bruke anbefalt kokemetode kan man redusere opp til 50 % av kaliuminnholdet i poteter og grønnsaker. Kokemetoden innebærer å skrelle bort skall, og skjære opp i mindre biter. Gjerne la bitene ligge i bløt over natten før man koker potetene/grønnsakene i rikelig med nytt vann. Bytt gjerne vannet underveis i kokingen. Årsaken til at man skal bytte ut kokevannet er at dette vil inneholde kalium ettersom det trekkes ut fra grønnsakene. Hvis du ønsker å tilberede poteter og grønnsaker i ovn, kan de kokes før de stekes i ovnen for å redusere kaliuminnholdet. Varier også gjerne med ris og pasta som inneholder mindre kalium enn poteter.

     


     

    Væskeredusert kost

    Ved langtkommen nyresykdom kan man få hovne føtter, ankler, armer og hevelser rundt øynene. Væskeopphopning i kropping skjer når nyrene ikke lenger klarer å fjerne kroppsvæsken så effektivt som de burde. Da må man være forsiktig med væskeinntaket. Husk at salt binder vann i kroppen, så saltinntaket bør samtidig holdes lavt.

     


     

    Dialyse

    Når nyrene ikke lenger er i stand til å rense blodet for avfallsstoffer og overflødig væske blir det nødvendig med dialysebehandling. Det er hovedsakelig to former for dialysebehandling: periotonealdialyse (PD) og hemodialyse (HDD). Etter oppstart av dialysebehandling er det fortsatt nødvendig å bruke medisiner, være forsiktig med væskeinntak og følge kostholdsråd.

    Kostråd ved dialyse

    Selv om du tidligere har fått råd om å spise moderate mengder proteiner, er det nå nødvendig å spise mer proteinrik mat. Det økte proteinbehovet kommer av at man taper proteiner under dialysebehandlingen. Samtidig må man fortsatt være forsiktig med inntak av fosfatholdig matvarer, da fosfat fortsatt vil hope seg opp i blodet mellom dialysene. Man bør følge de generelle anbefalingene for fosfatredusert kost samtidig som man øker andelene kjøtt og fisk til hovedmåltid og pålegg, samt huske å ta fosfatbindere til måltidene.

    Det er fortsatt viktig å være forsiktig med saltinntaket, og de fleste vil få beskjed om å begrense væskeinntaket. Det er legen som vurderer behovet for væskerestriksjon, og mengden bestemmes ut fra både urinproduksjon og blodtrykket. Når man begrenser væskeinntaket kan det være lettere å få forstoppelse. Et høyt inntak av fiber gjør avføringen fyldigere og mykere. Kalium er ofte forhøyet hos personer som går i hemodialyse, mens det sjeldent er nødvendig å begrense kaliuminntaket ved peritonealdialyse.

    Det er noen forskjeller i kostrådene ved de ulike dialyseformene. Tabellen under viser en oversikt over anbefalingene ved hemodialyse og peritonealdialyse.

    Dialyse kronisk nyresykdom kostholdsveiledning

     

     

     

     

     

     

     

     


     

    Hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog

    En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å finne hovedkilder til salt, fosfat, kalium i kostholdet ditt, og finne gode alternativer. Vi vil kunne hjelpe deg å balansere kostholdet ditt slik at du får i deg passelige mengder proteiner. Det kan føles utfordrende å måtte sjonglere ulike kostrestriksjoner samtidig, og man kan bli usikker på om man får i seg nok vitaminer og mineraler. Vi kan hjelpe deg å vurdere inntaket, og veilede deg slik at du ikke begrenser for mye unødvendig.

    Kostholdsveiledningen vil kunne innebære å optimalisere din ernæringsstatus, oppnå eller opprettholde blodsukkerkontroll, forebygge hjerte- og karsykdom, redusere opphopning av avfallsstoffer og elektrolytter. Har du i tillegg diabetes og høyt blodtrykk vil det være viktig å ha behandle disse tilstandene for å beskytte nyrene mot ytterligere sakte og forsinke sykdomstutviklingen, samt lindre plager. En klinisk ernæringsfysiolog er ekspert på hvilke matvarer og faktorer som påvirker blodsukkeret og blodtrykket, og tar hensyn til dette i veiledningen i nyrekost. Har du behov for å gå ned eller opp i vekt vil vi hjelpe deg og balansere kostholdet også for dette.

    kostholdsveiledning ved Dialyse

    Den største endringen i kostrådene fra kronisk nyresvikt til oppstart av dialyse er overgangen fra moderat til høyt proteininntak. Samtidig må fosfatholdige matvarer balanseres mot protein. En klinisk ernæringsfysiolog vil kunne hjelpe deg å ta hensyn til fosfatinntaket når mer proteinholdige matvarer anbefales. Vi kan hjelpe deg å sette sammen kostholdet slik at du føler deg trygg.

     


     

    Les mye mer i vårt artikkelbibliotek

    Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.

    Mat og drikke ved nyresvikt

    Mat og drikke ved kronisk nyresykdom

    Nyresvikt, som kalles kronisk nyresykdom, er en sykdom der nyrene gradvis mister evnen til å utføre sine oppgaver. Forverringen av nyrefunksjonen foregår vanligvis over mange går. Når nyrefunksjonen reduseres, begynner skadelige avfallsstoffer og væske å hope seg opp i kroppen. Da kan man føle seg uvel og i ubalanse.

    Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.

    Nyresvikt kan ikke kureres, men behandling kan bidra til å redusere hvor fort sykdommen utvikler seg og kontrollere symptomene slik at man kan leve et godt liv. Et nyrevennlig kosthold kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen, redusere ubehagelige symptomer, og sørge for at og du får all den næringen du trenger for å holde deg sunn og frisk.

     


     

    Kostholdsveildedning for Nyresykdom

    Kostholdsveildedning for Nyresykdom

    Har du kronisk nyresykdom betyr det at nyrene fungerer dårligere enn før. Nyrene har viktige funksjoner i kroppen. De sørger for at kroppen holder seg frisk og balansert ved å rense blodet for avfallsstoffer og overflødig væske, holder viktige mineraler i balanse og regulerer blodtrykket. Nyrene har også en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer og vitamin D.

    Nyresvikt, som kalles kronisk nyresykdom, er en sykdom der nyrene gradvis mister evnen til å utføre sine oppgaver. Forverringen av nyrefunksjonen foregår vanligvis over mange går. Når nyrefunksjonen reduseres, begynner skadelige avfallsstoffer og væske å hope seg opp i kroppen. Da kan man føle seg uvel og i ubalanse.

    Kronisk nyresykdom kan ikke kureres, men behandling kan bidra til å redusere hvor fort sykdommen utvikler seg og kontrollere symptomene slik at man kan leve et godt liv. Kostholdet er en viktig del av behandlingen av kronisk nyresykdom. Et nyrevennlig kosthold kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen, redusere ubehagelige symptomer ved å hjelpe til å holde kroppen i balanse, og du får all den næringen du trenger for å holde deg sunn og frisk.

     


     

    Symptomer og årsakder

    Symptomer ved nyresvikt

    Mange med kronisk nyresvikt har ingen plager eller symptomer. Symptomene tiltrer som regel ikke før det har oppstått betydelig skader på nyrene. De vanligste symptomene ved langtkommen nyresykdom er tretthet og slapphet, hudkløe og kvalme, oppkast, vekttap og manglende appetitt, hevelse rundt øynene og i armer og bein (ødemer), skummende eller mørk urin.

    Årsaker til nyresvikt

    De vanligste årsakene til kronisk nyresvikt er dårlig regulert diabetes eller høyt blodtrykk over lengre tid. For mye sukker (glukose) i blodet og høyt blodtrykk kan skade de små blodkarene som filtrerer ut avfallsstoffene i nyrene. Andre årsaker som er mindre vanlig inkluderer bl.a. arvelige sykdommer som polycystisk nyresykdom, autoimmune sykdommer som lupus og sklerodermi og eksponering for giftige stoffer i lang tid.

     


     

    Nyretilpasset kosthold for stadium

    Nyretilpasset kosthold

    Ved nyresykdom vil det være behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene er saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. Det er viktig å tilpasse kostholdet til de ulike stadiene av nyresykdommen. De ulike spesialkostene vil derfor kunne være nødvendig på ulike tidspunkter og ikke alle er nødvendig å følge samtidig.

    Tabell for veiledende anbefalinger ved nyresvikt

    Hvilke kostråd man trenger å forholde seg til avhenger av grad av nyrefunksjon, og hva blodprøveverdiene dine viser. Det vil altså være individuelle forskjeller. Tabellen under viser hvilke spesialkoster som vanligvis er nødvendige ved de ulike stadiene av nyresykdom.

    Kronisk nyresykdom og nyresvikt kosthold tabell. Klinisk ernæringsfysiolog

    Gradvis kostholdsendringer

    Det kan være mye å forholde seg til innen kostholdet når man har kronisk nyresykdom. Da kan det være lurt å ta det steg for steg. Vil kan hjelpe deg med å gjøre kostholdsendringer gradvis, prioritere og få på plass de viktigste endringene først.

     


     

    Hjertevennlig kosthold

    Hjertevennlig kosthold er viktig ved nyresykdom

    Et sunt og hjertevennlig kosthold bør ligge til grunn, dette er i likhet med anbefalingene for hele befolkningen. Et hjertevennlig kosthold kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Dette er ekstra viktig for nyrepasienter da sykdommen i seg selv medfører en økt risiko for hjerte- og karsykdom. Vi hjelper deg å kombinere et sunt kosthold sammen aktuelle restriksjoner med hensyn til nyrefunksjon.

     


     

    Saltredusert kost

    Saltredusert kost er viktig for alle stadier av nyresykdom (nyresvikt)

    Å redusere på mengden salt i maten er gjerne det første man starter med. Her har vi ofte mye å gå på! Nordmenn spiser i gjennomsnitt det dobbelte av anbefalt daglig inntak av salt. I tillegg til bordsalt som man tilsetter i måltidet er det mange skulte kilder til salt i matbutikken, og spesielt i høy prosesserte matvarer.  Du skal vite at smaksløkene tilpasser seg mindre saltsmak etterhvert! Om maten oppleves smakløs i begynnelsen, vil det smake som «normalt» igjen etter bare 2-3 måneder.

     


     

    Fosfatredusert kost

    Fosfatredusert kost (fosfat nyrekost)

    Fosfat er et mineralsalt som har viktige funksjoner i kroppen. Vi får i oss mye fosfat gjennom maten vi spiser, og friske nyrer regulerer mengden fosfat i kroppen. Ved dårligere nyrefunksjon vil ikke nyrene skille ut overflødig fosfat like godt lenger, slik at fosfatverdiene i blodet blir høye. Det er viktig å regulere for å unngå plagsom kløe i huden, og på lengre sikt åreforkalkning og beinskjørhet. Du får beskjed av nyrelegen din dersom du har for høye blodverdier.

    I tillegg til å bruke medikamenter som fosfatbindere, kan man holde fosfatverdiene innenfor normalområdet ved å justere på kostholdet. Fosfat finnes i mange matvarer og i alt fra sunn mat som nøtter og linser til ferdigmat og -drikke av mer usunn kvalitet. Vi hjelper deg å balansere dette slik at du får i deg sunne næringsstoffer uten at det gir negative utfall på nyrene dine. Og ikke minst legger til rette for at du kan hygge deg med mat du liker i de mengder som du kan tåle.

    Hvor mye som er nødvendig å begrense av matvarene vil være forskjellig fra person til person. Hos oss kan du få hjelp til å finne hovedkildene til fosfat i kostholdet ditt og hva som er nødvendig å redusere på.

     


     

    Proteinkontrollert kost

    Proteinkontrollert kost

    Proteiner finner vi i kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter, lever, innmat, skalldyr, bønner, linser og soyaprodukter. De fleste matvarer som inneholder fosfat inneholder også proteiner, og som regel når det kan være nødvendig å redusere på inntaket av protein har man allerede justert inntaket noe på grunn av fosfatrestriksjoner. For alle med påvist nyresykdom er det hensiktsmessig å ikke overdrive inntaket av protein.

    Generelt sett vil du ved å forsyne seg med kjøtt/fisk/annen proteinkilde på en tredjedel av tallerken få  i deg passe mengde proteiner. Veier du under 70 kg er 100-150 g kjøtt/fisk til middag passe mengde + proteinrikt pålegg til et par brødskiver daglig. Veier du mer enn 70 kg er 150-200 g kjøtt/fisk til middag + proteinrikt pålegg på 2-3 brødskiver daglig passelig mengde for deg. Sammen med deg vil vi tilpasse anbefalingene slik at det blir helt riktig, og kunne hjelpe deg med en plan slik at du blir trygg på veien videre.

    Når nyrefunksjonen er redusert til det som kalles stadium 3b/4 (når blodprøven GFR viser under 30-45) er det vist seg å være gunstig å redusere proteininntaket ytterligere. Det virker avlastende for nyrene i denne fasen av nyresykdommen, og kan bidra til å utsette en eventuell oppstart av dialyse. Man trenger fortsatt proteiner, og det er viktig å spise noe kjøtt/fisk, melkeprodukt eller egg i mindre mengder til alle måltider slik at man fordeler proteininntaket utover dagen. Hovedmåltidet middag er gjerne det måltidet som inneholder mest proteiner, så her anbefales det å redusere mengden. Husk at du også er avhengig av noe protein for generell helse og funksjoner i kroppen.

     


     

    Kaliumredusert kost

    Kaliumredusert kost

    Kalium er et mineral som finnes i blodet vårt, og er nødvendig for at kroppens celler skal fungere normalt og kommunisere med hverandre. Friske nyrer klarer å regulere innholdet i kroppen. Ved nyresvikt skiller ikke nyrene like godt ut når vi får i oss for mye gjennom maten og drikken vi inntar, slik at kaliuminnholdet i blodet blir værende for høyt. For høye verdier av kalium i blodet kan blant annet føre til forstyrrelser i hjerterytmen vår. Som regel klarer de fleste nyrene å skille ut nok, men når urinmdengden avtar kan kaliumverdiene begynne å øke og det kan bli aktuelt å redusere noe på inntaket.

    Kalium finnes i nesten alle matvarer i større og mindre mengder. Ved for høyt kalium i blodet er det nødvendig å begrense inntaket av matvarer med høyt kaliuminnhold. Hvor mye man må begrense er individuelt. Det er vår oppgave og gjøre deg trygg på alle praktiske forhold med kosthold slik at du slipper å bekymre deg for mye.

    Koking av poteter og grønnsaker

    Det er anbefalt å koke poteter og grønnsaker for å redusere kaliuminnholdet. Ved å bruke anbefalt kokemetode kan man redusere opp til 50 % av kaliuminnholdet i poteter og grønnsaker. Kokemetoden innebærer å skrelle bort skall, og skjære opp i mindre biter. Gjerne la bitene ligge i bløt over natten før man koker potetene/grønnsakene i rikelig med nytt vann. Bytt gjerne vannet underveis i kokingen. Årsaken til at man skal bytte ut kokevannet er at dette vil inneholde kalium ettersom det trekkes ut fra grønnsakene. Hvis du ønsker å tilberede poteter og grønnsaker i ovn, kan de kokes før de stekes i ovnen for å redusere kaliuminnholdet. Varier også gjerne med ris og pasta som inneholder mindre kalium enn poteter.

     


     

    Væskeredusert kost

    Væskeredusert kost

    Ved langtkommen nyresykdom kan man få hovne føtter, ankler, armer og hevelser rundt øynene. Væskeopphopning i kropping skjer når nyrene ikke lenger klarer å fjerne kroppsvæsken så effektivt som de burde. Da må man være forsiktig med væskeinntaket. Husk at salt binder vann i kroppen, så saltinntaket bør samtidig holdes lavt.

     


     

    Dialyse

    Dialyse

    Når nyrene ikke lenger er i stand til å rense blodet for avfallsstoffer og overflødig væske blir det nødvendig med dialysebehandling. Det er hovedsakelig to former for dialysebehandling: periotonealdialyse (PD) og hemodialyse (HDD). Etter oppstart av dialysebehandling er det fortsatt nødvendig å bruke medisiner, være forsiktig med væskeinntak og følge kostholdsråd.

    Kostråd ved dialyse

    Selv om du tidligere har fått råd om å spise moderate mengder proteiner, er det nå nødvendig å spise mer proteinrik mat. Det økte proteinbehovet kommer av at man taper proteiner under dialysebehandlingen. Samtidig må man fortsatt være forsiktig med inntak av fosfatholdig matvarer, da fosfat fortsatt vil hope seg opp i blodet mellom dialysene. Man bør følge de generelle anbefalingene for fosfatredusert kost samtidig som man øker andelene kjøtt og fisk til hovedmåltid og pålegg, samt huske å ta fosfatbindere til måltidene.

    Det er fortsatt viktig å være forsiktig med saltinntaket, og de fleste vil få beskjed om å begrense væskeinntaket. Det er legen som vurderer behovet for væskerestriksjon, og mengden bestemmes ut fra både urinproduksjon og blodtrykket. Når man begrenser væskeinntaket kan det være lettere å få forstoppelse. Et høyt inntak av fiber gjør avføringen fyldigere og mykere. Kalium er ofte forhøyet hos personer som går i hemodialyse, mens det sjeldent er nødvendig å begrense kaliuminntaket ved peritonealdialyse.

    Det er noen forskjeller i kostrådene ved de ulike dialyseformene. Tabellen under viser en oversikt over anbefalingene ved hemodialyse og peritonealdialyse.

    Dialyse kronisk nyresykdom kostholdsveiledning

     

     

     

     

     

     

     

     


     

    Hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog

    Hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog

    En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å finne hovedkilder til salt, fosfat, kalium i kostholdet ditt, og finne gode alternativer. Vi vil kunne hjelpe deg å balansere kostholdet ditt slik at du får i deg passelige mengder proteiner. Det kan føles utfordrende å måtte sjonglere ulike kostrestriksjoner samtidig, og man kan bli usikker på om man får i seg nok vitaminer og mineraler. Vi kan hjelpe deg å vurdere inntaket, og veilede deg slik at du ikke begrenser for mye unødvendig.

    Kostholdsveiledningen vil kunne innebære å optimalisere din ernæringsstatus, oppnå eller opprettholde blodsukkerkontroll, forebygge hjerte- og karsykdom, redusere opphopning av avfallsstoffer og elektrolytter. Har du i tillegg diabetes og høyt blodtrykk vil det være viktig å ha behandle disse tilstandene for å beskytte nyrene mot ytterligere sakte og forsinke sykdomstutviklingen, samt lindre plager. En klinisk ernæringsfysiolog er ekspert på hvilke matvarer og faktorer som påvirker blodsukkeret og blodtrykket, og tar hensyn til dette i veiledningen i nyrekost. Har du behov for å gå ned eller opp i vekt vil vi hjelpe deg og balansere kostholdet også for dette.

    kostholdsveiledning ved Dialyse

    Den største endringen i kostrådene fra kronisk nyresvikt til oppstart av dialyse er overgangen fra moderat til høyt proteininntak. Samtidig må fosfatholdige matvarer balanseres mot protein. En klinisk ernæringsfysiolog vil kunne hjelpe deg å ta hensyn til fosfatinntaket når mer proteinholdige matvarer anbefales. Vi kan hjelpe deg å sette sammen kostholdet slik at du føler deg trygg.

     


     

    Les mer i vårt artikkelbibliotek

    Les mye mer i vårt artikkelbibliotek

    Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.

    Kartlegging samtale

    Dijana Stupar

    klinisk ernæringsfysiolog Dijana Stupar

    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    «Lidenskapen min ligger i å hjelpe mennesker til å finne frem til en balansert livsstil, bestående av fysisk aktivitet, godt kosthold og friskt sinn. Jeg brenner for psykisk helse, og trives spesielt godt når jeg får brukt de ulike utdannelsene mine og erfaringene mine i arbeidet med klienter.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert Personlig trener fra Norges Idrettshøyskole (NIH).
    • Mindful yoga instruktør, Oslo Yoga.
    • Integral Terapeut, Integral Psykologisk Institutt.

    Erfaring:

    • Over 15 års erfaring som klinisk ernæringsfysiolog på Diakonhjemmet sykehus og Ullevål Universitetssykehus (UiO)/RASP hvor hun har jobbet mye med spiseforstyrrelser, fedme, revmatiske lidelser og fordøyelsesplager. 
    • I flere å jobbet på SiO Athletica som ernæringsfysiolog og personlig trener hvor hun har bygget opp en solid erfaring med livsstilsveiledning og bærekraftige kosthold- og treningsstrategier. 
    • Hun har også jobbet som psykisk helsearbeider i kommune. 

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Victoria Oline Ringseth

    klinisk ernæringsfysiolog Victoria Ringseth
    Timebestilling:
    Kostholdsveiledning spisskompetanse:

    «Victoria er opptatt av spisevaner for å fremme sunn relasjon til mat og kropp. Hun brenner spesielt for å hjelpe barn og unge med kostholdsvaner og forhold til kropp som støtter en sunn mental- og fysisk utvikling. Victoria holder spesielt kjær hjelp til unge som er avhengig av tilpasninger i kosthold som følge av psykiske lidelser og spiseforstyrrelser. Voksne med spiseutfordringer kan også bestille time da hun generelt sett har god erfaring med hjelp og veiledning innen sine felt.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring:

    • Lang erfaring fra arbeid med barn og unge innen ernæring og psykisk helse/sykdom.
    • Ved siden av rollen hos oss jobber hun som klinisk ernæringsfysiolog i Barne- og Ungdomspsykiatrien i Oslo. Her har hun ansvar for både innlagte- og polikliniske barn/unge med  blant annet spiseforstyrrelser, spisevansker, undervekt, overvekt og fedme. God erfaring med hjelp for feilernæring som konsekvens av psykiske lidelser eller nevroutviklingsforstyrrelser.
    • Lang arbeidserfaring med spiseforstyrrelser på Regional Avdeling for Spiseforstyrrelser (RAS) og på Ungdomsposten i Bergen før fullført utdannelse som klinisk ernæringsfysiolog. 

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Persontilpasset kostholdsplan.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Åtte avgjørende kostholdsprinsipper for idrettsutøvere

    Foredragsholder: Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog

    Målgruppe:

    Primært: Idrettsutøvere i alle aldre (foredragsholder justerer takt og tone etter alder)

    sekundært: Trenere og foreldre

    Kort om foredrag:

    Foredraget tar for seg åtte grunnleggende prinsipper i idrettsernæring for god restitusjon, prestasjonsutvikling over tid og i konkurranse. Et vesentlig element i foredrag er å øke utøveres forståelse og bevissthet for egne kroppslige signaler som de kan bruke som retningssnor på god ernæringsrutine. Dette er blant annet viktig for å presentere et bedre alternativ til uheldig detaljfokus og kjente uheldige kostholdstilnærminger.

    Utøvere vil få hjelp til å identifisere hva de individuelt burde fokusere på for å prestere bedre, og konkrete forslag på type mat som er hensiktsmessig.

    Kostholdsprinsipper i prioritert rekkefølge:

    Foreleser tar utøvere gjennom alle prinsipper på en leken og lett forståelig måte.

    1. Aldri skrubbsulten!

    2. Idrettsernæring x5-6

    3. Fyll på tanken etter trening (selv om du ikke er sulten)

    4. Aldri tørst – drikkeflaska klar

    5. Proff matbag pakket og klar (hver kveld)

    6. Alltid karbobrensel (for energi)

    7. Alltid muskelprotein (for kraft)

    8. Hydrert og fokusert når det gjelder

    Interaktive hjelpemidler/sampspill (ved ønske):

    • Mentimeter kan benyttes under foredrag (anbefalt)
    • Tilhørere oppfordres til å skrive ned sine fokusområder underveis i foredrag.

    Lengde/varighet:

    Foredraget kan leveres og tilpasses innenfor 1 – 2t (anbefaler 2t for økt læringsutbytte og mulighet for å ta spørsmål fra publikum)

    Priser:

    Priser er inkludert dialog med bestiller, forberedelser og diverse koordinering. 

    Ordinære priser:

    • 1 t:         kr.7,000,-
    • 1,5t:       kr.8,000,-
    • 2-2,5t:  kr.10,000,-

    Godtgjørelse for reise kommer i tillegg (ingen kostnad i Oslo-området)

    Det kan forekomme unntak i prislisten. Ta kontakt med oss for endelig pristilbud og utvidet info om hvordan vi best mulig kan bistå dere med en spennende og givende seanse.

    Skreddersøm:

    Vi tilpasser foredrag til din/deres idrettsgren. Det er avgjørende for at utøvere skal kjenne seg igjen og øke sannsynlighet for god forståelse og implementering av budskap.

    Vi har klart foredrag for en del idretter, og vil lage nye for din/deres idrett om vi ikke har det i portoføljen.

    Helge Andreas Felberg klinisk ernæringsfysiolog

    Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog (MSc)

    Helge Andreas Felberg

    klinisk ernæringsfysiolog (MSc)

    Helge har lang erfaring som fordragsholder innen en rekke kostholdsemner. På tema idrettsernæring har han levert foredrag for trenere og utøvere i Norges Skiforbund, Tennisforbundet, Norges motorsportforbund, Norges Rytterforbund, Sunn Idrett, Turnforeningen og mange fler.

    Helge er opptatt av å tydligjere kostholdsprioriteringer slik at tilhører sitter igjen med en god forståelse av hva som er viktigst å fokusere på for god effekt. Han er også opptatt av et avslappet forhold til mat og kropp som har tar med seg som en rød tråd i sine foredrag.

    Course template title 2

    Subtitle

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

    Course template title 1

    Subtitle

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

    Remi Andersen

    Søvnlege, Landslagslege
    Problemstillinger:
    Over 24 års erfaring fra vurdering og veiledning av søvnvansker som en viktig del av utredning og behandling av fysisk- og psykisk sykdom. Lang erfaring som overlege i forsvaret, overlege på sykehjem, og landslagslege i NSF. Sterk kompetanse innen søvn, geriatri, idrettsmedisin og avhengighet.
    Remi er opptatt av søvn som viktig for god helse og et godt liv. Gjennom sin brede erfaring med de sprekeste (Landslagsutøvere), de skrøpeligste (sykehjemsbeboere), de mest sårbare (avhengige) og de tøffeste (soldatene) har han samlet seg en unik erfaringer på tvers av befolkningen. Han er alltid nysgjerrig og tar med seg kunnskap fra en gruppe til en annen som har kommet alle til gode. Felles for alle disse gruppene er hvordan dårlig søvn bidrar til nedsatt prestasjon og psykisk eller fysisk sykdom.

    Utdanning: 

    • Lege fra Universitetet i Oslo (1999).
    • Forbedringsutdanning for leger (2017).
    • Idrettsmedisinske grunnkurs NIMF.
    • Deltaker prosjekt NextGen Olympiatoppen.

    Erfaring: 

    • Tidligere Avdelingsoverlege i Forsvaret HMKG.
    • Mangeårig Sykehjemsoverlege.
    • Lektor UiO.
    • Lege i Tverrfaglig Spesialisert Behandling av avhengighet.
    • Landslagslege for Norges Skiforbund langrenn med hovedansvar junior-, rekrutt- og parautøvere.
    • Lege for Olympiatoppen under Ungdoms-OL Azerbaijan 2019.
    • Aktiv langrennsløper i 20 år.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.2540,-
    • Kontroll (60min): kr.1960,-

    Timer oppført med 60min utgjør inntil 45min konsultasjon pluss 15min etterarbeid inkl utskrift journalnotat, rekvisisjon av blodprøve/resept, henvisning etc.

    • Oppfølgende telefon-samtale med gjennomgang av prøvesvar, utskrift av eksisterende journal eller fornyelse av resept: kr.535,-
    • Annet arbeid etter telefonsamtale som krever større journal-arbeid som nye epikriser eller henvisninger til nye undersøkelser, o.l, – belastes som en kontroll-konsultasjon.
    • Leie, søvnmonitor (v/behov i utredning) kr.300,- / uke + porto ved sending.

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Lars Kolsrud

    Idrettslege NIMF, Legespesialist i fysikalsk medisin
    Lars Kolsrud, idrettslege / fysikalsk medisiner, legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
    Timebestilling:
    Problemstillinger muskel/skjelett:
    Akutte skader, smerter og kroniske problemer i forbindelse med aktivitet, hverdagsfunksjon og trening. Med sin imponerende erfaring kan Lars bistå med undersøkelse, utredning, diagnostisering og behandling av de aller fleste typer plager/skader i muskel- og skjeletapparatet:
    Fysikalsk medisin & rehabilitering er en medisinsk legespesialitet med fokus på og kunnskap om kroppens skjelett (benstrukturer, ledd og leddbånd) og muskulatur (muskler, sener, seneskjeder, slimposer) og tilhørende nervesystem. Idrettslege vurderer, behandler og søker å finne best mulig løsninger for akutte og kroniske skader/plager i bevegelsesapparatet, uansett om dette skyldes uhell, belastning over tid eller slitasjeproblemer med alder som forklaring.

    Utdanning: 

    • Legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
    • Idrettslege NIMF.
    • ACSM Certificate (USA)
    • Fysioterapeut (UiO)

    Erfaring og utmerkelser:

    • Over 40 års erfaring med legearbeid innen aktivitets- og idrettsmedisinske problemstillinger.
    • I sin tid deltatt i oppbygging av NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt), nå en del av Volvat.
    • Jobbet ved helseavdelingen på Olympiatoppen som idrettslege og overlege i over 20år.
    • Tidligere landslagslege for turn, Rytmisk sportsgymnastikk (RG), sykkel, skiskyting (2001-fortsatt), hopp, kombinert og skøyter.
    • Lege ved åtte OL fra Seoul 1988 til og med Beijing 2022.
    • Tidligere toppidrettsutøver, landslagsutøver og landslagstrener i turn.
    • Har utgitt to bøker; «I hode på en Toppidrettsutøver» og «Best når det gjelder».
    • Æresmedlem av Idrettsmedisinsk forening 2013.
    • Idrettsforbundets Hedersutmerkelse 2020.

    Tilnærminger:

    • Du får en grundig klinisk undersøkelse som, i kombinasjon med din sykehistorie, vil bli brukt til å identifisere årsaken til problemene dine og utarbeide en behandlingsplan.
    • Behandling kan variere fra enkle tiltak som riktig trening og fysioterapi, til mer komplekse inngrep som operasjon.
    • Ved behov kan idrettslegen også henvise deg til ytterligere utredning eller behandling. 

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60min): kr.1960,-
    • Kontroll (60min): kr.1490,-
    • Kontroll (30min): kr.1090,- (unntaksvis benyttet)

    Timer oppført med 60min utgjør inntil 45min konsultasjon pluss 15min etterarbeid inkl utskrift journalnotat, rekvisisjon av blodprøve/resept, henvisning etc.

    • Oppfølgende telefon-samtale med gjennomgang av prøvesvar, utskrift av eksisterende journal eller fornyelse av resept: kr.535,-
    • Annet arbeid etter telefonsamtale som krever større journal-arbeid som nye epikriser eller henvisninger til nye undersøkelser, o.l, – belastes som en kontroll-konsultasjon.

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Helge Andreas Felberg

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc) fra Edith Cowan University.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert FODMAP-veileder for Irritabel tarm syndrom (Monash university).
    • Sertifisert veileder for lavgradig kronisk systemisk betennelse og riktig bruk og perspektiver ved antiiflammatorisk kosthold (Monash university).
    • Sertifisert personlig trener og fitness instruktør fra Norges Idrettshøyskole.
    • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.

    Erfaring: 

    • Over femten års erfaring fra helse- og ernæringsbransjen som klinisk ernæringsfysiolog, rådgiver/konsulent og prosjektleder.
    • Sterk erfaring fra utvikling og drift av helseprosjekter, klinikkvirksomhet og pasientrettet arbeid.
    • Har jobbet ved kjente virksomheter som for eksempel Norges Idrettshøyskole, Sunnaas Sykehus HF, Volvat Nimi og Norges Skiforbund.
    • I tillegg har han lang fartstid i drift av egne bedrifter innen tverrfaglige klinikktjenester og helseteknologi.
    • Han jobber i dag 100% som daglig leder med fagansvar i Kostholdsendring AS.

    Veiledning:

    • Tilbyr enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål. Typisk førstekonsultasjon + oppfølgingstime.
    • Helge er tilgjengelig for førstegangskonsultasjon over video. Ved behov for oppfølging over tid og/eller skreddersydd kostholdsplan så vil han bistå med en grundig overlevering av informasjon til aktuell ernæringsfysiolog dyktig på gitt problemstilling.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,- 
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Iselin Schjelle Holen

    Iselin Schjelle Holen klinisk ernæringsfysiolog
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    «I møte med deg er jeg opptatt av at du skal få trygghet i hvilke kostråd som er viktig for akkurat din problemstilling og stadium av alvorlighetsgrad. Et tilpasset kosthold vil kunne bidra i å bremse videre sykdomsutvikling og forebygge følgesykdommer. Jeg ønsker å hjelpe deg med å holde det så enkelt som mulig og gi deg kunnskapen du trenger for å føle deg trygg på det du gjør.

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring: 

    • Trygg erfaring med kostholdsveiledning innen nyre-, hjerte- og karsykdommer.
    • I tillegg til rollen hos oss forsker hun på risikoreduksjon for hjerte- og karsykdom.
    • Med sin sterke erfaring fra ernæringsbehandling på Oslo Universitetssykehus (OUS) er hun en god samarbeidspartner på hvordan identifisere og gjennomføre målrettede kostholdsendringer for bedring av blodprøver og helsestatus ved alvorlig sykdom.
    • Hun tar også med seg erfaring fra kostholdsveiledning på Frisklivssentral som har gitt henne verktøy innen endring og mestring av kostholdsomlegging i dagliglivet.
    • Da varig vektnedgang ved overvekt og fedme spiller en vesentlig rolle for god helse ved hjerte- og nyresykdom, vil du møte en behandler som kan samarbeide om parallelle kostholdsstrategier for optimal bedring.

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Persontilpasset kostholdsplan.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Sainiga Sivasuthasarma

    Klinisk ernæringsfysiolog spesialisert på barn
    Klinisk ernæringsfysiolog Sainiga Sivasuthasarma (Saini Siva)
    Timebestilling:

    I SVANGERSKAPSPERMISJON

    Spisskompetanse innen hjelp for barn (og familier) med følgende utfordringer:

    «Saini har et brennende ønske å hjelpe barn, ungdommer og familier som sliter med matinntaket, men også de som ønsker å lære mer om riktig mat for kroppen. Med selv en flerkulturell bakgrunn kan hun hjelpe deg som lurer på hvilke type mat, men også hvor mye mat er sunn for deg. Hun tilbyr individuelle, men også familiebasert oppfølging.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc, Universitetet i Oslo).
    • Bachelorgrad ernæring (BSc, æresutmerkelse, Robert Gordon University).
    • To årsstudium i klinisk ernæring (Université Paris-Est Créteil).
    • Autorisert helsepersonell i Norge med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring: 

    Sainiga har jobbet med barnepasienter på sykehus i både Frankrike og Norge, og har god erfaring å veilede barn, ungdommer og familier med etablerte diagnoser som har noe med kroppen å gjøre (ikke forårsaket av psykiske faktorer). 

     

    Ved siden av rollen hos oss jobber Sainiga på barne- og ungdomsavdelingen på sykehus, i to tverrfaglige team bestående av barneleger og psykologsspesialister. Hun jobber i Spiseteam og ved overvektspoliklinikken. Denne erfaringen har gitt Sainiga svært god forståelse for familiendynamikk og er opptatt av å møte hver enkelt person på deres premisser og for deres utfordrende situasjon. 

     

    Sainiga har tidligere jobbet som prosjektleder innen bærekraftig mat, med ansvar for mat og helse. Hun har i forbindelse med den jobben god erfaring med å veilede voksne individer og grupper med minoritetsbakgrunn i sunt kosthold, samt livsstilsendring. 

    Veiledning:

    Veiledning i samarbeid med foreldre for barn fra 0-10 år. For eldre barn vurderes strategi  sammen med foreldre.

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • persontilpasset kostholdsplan.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Karoline Østereng Nilsen

    Karoline Østereng Nilsen klinisk ernæringsfysiolog
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    “Jeg er opptatt av å skape en trygg relasjon for å gjøre det lettere å snakke om det som kan oppleves som vanskelig. Mat er mye mer enn kun næringsstoffer, og jeg interesserer meg for hvordan tanker, erfaringer og følelser påvirker kostholdet og livet vårt. Noen ganger kan mat bli ekstra vanskelig, og ernæring blir da tett opp mot psykisk helse. Jeg har erfaring fra arbeid med spiseforstyrrelser.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring: 

    • God erfaring fra ernæringsarbeid for spiseforstyrrelser inkludert anoreksi, bulimi og overspisingslidelse, men også mildere former for problematisk spiseatferd som gjerne forekommer sammen med overvekt og/eller fordøyelsesplager.
    • Har jobbet ved Distriktspsykiatrisk Senter (DPS) og har i dag en viktig rolle i Regional Seksjon for Spiseforstyrrelser (RASP). Jobber først og fremst med voksne og unge voksne over 18år.
    • Tidligere jobbet ved gastrologisk avdeling på Ullevål sykehus og med dette har hun god erfaring fra arbeid med mage-tarmsykdom og funksjonelle fordøyelsesplager.
    • I tillegg har hun jobbet mye med vektnedgang, samt kostholdsveiledning for gravide og ammende. Trygg psykologisk kompetanse er godt for et effektivt og ivaretakende samarbeid også innen disse problemstillingene.

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Skreddersydd kostholdsplan tilpasset problemstilling.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Synnøve Halvorsen

    klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Halvorsen
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    «Kosthold kan for mange oppleves som komplisert, særlig når det kommer velmente råd både fra internett, sosiale medier og folk rundt seg. Det kan være utfordrende å skille mellom hva som er riktig generelt og hva som er riktig og bra for akkurat deg og din problemstilling. Jeg ønsker å skape trygghet i kostholdsvalg, slik at mat ikke blir en stressfaktor, men noe man kan glede seg over. For meg er det viktig at kosthold skal være en kilde til glede, uansett hvilket mål du har, hvilken livsstil du lever eller hvilke kosthensyn du må ta på grunn av ulike ernæringsutfordringer.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.
    Erfaring:
    • Med god erfaring fra diabetespoliklinikken på Stavanger Universitetssykehus (SUS) og som styremedlem i Norsk Interesseforening for Diabetes i Svangerskap, er Synnøve en trygg og kompetent veileder innen alle typer diabetes.
    • Hun har også sterk erfaring fra arbeid i hjemmesykepleien hvor hun har hjulpet personer med lav appetitt og/eller undervekt, på grunn av tilstander som kreft, Parkinson, buksyttkjertelproblematikk og fordøyelsesutfordringer.
    • I tillegg til rollen hos oss jobber hun som ernæringsfysiolog på Frisklivssentral hvor hun har opparbeidet seg viktig erfaring med veiledning for vektnedgang og livsstilssykdom. Hennes brede erfaring har bidratt til hennes personsentrerte tilnærming med fokus på strategier for varig endring og sunt forhold til mat, kropp og aktivitet.

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Skreddersydd kostholdsplan tilpasset problemstilling.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Katrine Pettersen

    Katrine Pettersen klinisk ernæringsfysiolog
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    “Jeg er spesielt opptatt av å skape trygge rammer i møtet med deg. Det er viktig for meg at du føler deg både sett og forstått. I tillegg til å identifisere kostholdstiltak som virker for din problemstilling, så er jeg opptatt av at du skal få økt forståelse for hvordan kroppen din fungerer. Økt kunnskap om kropp og kosthold erfarer jeg at bidrar til økt motivasjon og mestring i gjennomføring av kostholdsendringer.
    Synes du det er vanskelig å finne ut av hvilke kostholdsråd som er riktig for akkurat deg? Jeg hjelper deg gjerne på veien.”

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.

    Erfaring: 

    • God poliklinisk erfaring fra veiledning innen flere ernæringsemner og klient-/pasientarbeid utenfor spesialisthelsetjenesten.
    • Koordinator med personalansvar i Kostholdsendring AS.
    • Involvert i flere tverrfaglige interne og eksterne insentiver inkl. helseattestordning for Norges Skiforbund.
    • Sterk i oppfølging av parallelle problemstillinger og en trygg behandler å møte både menneskelig og for et godt resultat. 

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Skreddersydd kostholdsplan tilpasset problemstilling.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Takk for interessen for vårt webinar om vektnedgang!

    Registrer deg i skjema under - og du vil motta tilgang på epost innen kort tid.


    Ved registrering melder du deg på vårt nyhetsbrev. Du vil ikke motta mange eposter fra oss. Kun info om kampanjer ved noen sjeldne anledninger.
    * må fylles ut
    Kostholdsendring logo. kliniske ernæringsfysiologer og lege