Høyt kolesterol reduseres med riktige kostholdsgrep når du mestrer balansen i fettkvalitet, nok fiber og en vekt du kan leve med. Våre ernæringsfysiologer har høyeste utdanning innen kosthold for hjertehelse og lang erfaring innen feltet. Hjelp via videotime eller på vår klinikk i Oslo.
Høyt kolesterol reduseres med riktige kostholdsgrep når du mestrer balansen i fettkvalitet, nok fiber og en vekt du kan leve med. Våre ernæringsfysiologer har høyeste utdanning innen kosthold for hjertehelse og lang erfaring innen feltet. Hjelp via videotime eller på vår klinikk i Oslo.
Hos oss møter du kliniske ernæringsfysiologer med femårig profesjonsutdanning og mastergrad i ernæring. Vi hjelper deg å senke LDL- og totalkolesterol med kostholdsgrep som er praktiske, gjennomførbare og trygge over tid. Du får råd basert på dine blodverdier og vaner – uten nei-matlister eller krevende dietter.
Risiko for hjerte- og karsykdom påvirkes både av livsstil og genetikk. Vi hjelper deg å tydeliggjøre hvilke grep som gir størst effekt for deg og ditt kolesterol – enten det handler om vektendring, fibermengde, sammensetningen, fettkvalitet i kostholdet eller enkle matbytter. Sammen legger vi en plan du mestrer og som er direkte målrettet for redusert kolesterol til målverdi.
De fleste har hørt at man bør redusere mettet fett og sukker for å senke kolesterolet – og det stemmer. Men det mange ikke vet, er at dette bare er halve rådet. Den virkelige effekten kommer først når man erstatter noe av det mettede fettet med umettet fett og samtidig øker inntaket av fiber.
Det handler ikke om å kutte ut alt fett og sukker fra kostholdet, men om å skape en bedre balanse av riktig type næring, som faktisk påvirker blodfettverdiene. Vi hjelper deg å finne den rette kombinasjonen som fungerer for deg – slik at du får både bedre kolesterolverdier og et kosthold du trives med over tid.
Selv små vektreduksjoner kan gi tydelig forbedring i både kolesterol, blodsukker og blodtrykk. Ved behov hjelper deg med en bærekraftig strategi som virker på lang sikt – uten kaloritelling, sultstrategier eller dietter som kan skade hjertehelsen. Hos oss handler vektnedgang om gode rutiner, trygg oppfølging og matvaner som kroppen trives med.
Når du gjør riktige endringer i kostholdet, vil resultater synes allerede etter 6–8 uker. LDL-kolesterolet faller, HDL-kolesterolet styrkes (spesielt om du øker aktivitet og kutter røyken), og triglyseridnivåene stabiliseres. Vi hjelper deg å tolke prøvesvar og målretter kostholdsgrep for din profil slik at du kan slippe medisiner eller kan kutte ned på nåværende doser i fremtiden.
Du kan få støtte fra oss over tid dersom du ønsker det. Mange opplever det som verdifullt å ha en fagperson å sparre med for å holde motivasjonen oppe, justere kosthold etter nye blodprøver og finne balansen i ulike perioder gjennom året. Hos oss får du fleksibel oppfølging uten forpliktelser – vi tilpasser hjelpen etter behovet ditt.
Vi prioriterer kostholdstiltakene som har størst effekt på kolesterol og hjertehelse – tilpasset din medisinske situasjon, hverdag og gjennomføringsevne. Dette gir mer treffsikker hjelp enn generelle råd eller standard dietter. Under finner du de viktigste fokusområdene vi vurderer sammen med deg for trygg, målrettet og realistisk endring.
Vi prioriterer kostholdstiltakene som har størst effekt på kolesterol og hjertehelse – tilpasset din medisinske situasjon, hverdag og gjennomføringsevne. Dette gir mer treffsikker hjelp enn generelle råd eller standard dietter. Under finner du de viktigste fokusområdene vi vurderer sammen med deg for trygg, målrettet og realistisk endring.
En grundig kartlegging av din helsesituasjon er alltid første steg. Vi vurderer diagnostisert hjertesykdom, annen samsykelighet, tidligere blodprøver, medisinbruk, familiehistorie og eventuelle genetiske risikofaktorer. Disse faktorene påvirker både hvilke tiltak som er trygge, og hvilke som vil gi størst effekt på kolesterolverdier og hjertehelse. Kartleggingen gjør at vi kan prioritere riktig fra start og unngå tiltak som ikke er relevante for akkurat din situasjon.
Fettkvalitet er en av de mest avgjørende faktorene for LDL-kolesterol. Mange tror at løsningen er å spise minst mulig fett, eller å unngå mettet fett helt – men dette gir ikke nødvendigvis god effekt. Det som har tydeligst dokumentasjon, er å redusere inntaket av mettet fett dersom det er høyt, samtidig som man øker inntaket av umettet fett. Denne kombinasjonen gir merkbar forbedring i LDL-kolesterol.
Vi vurderer derfor hvordan fettkvaliteten faktisk ser ut i ditt kosthold, og hvordan vi kan justere balansen på en måte som fungerer i praksis. Det handler ikke om å spise lite fett, men å spise en sammensetning som støtter hjertehelsen. Dersom man kun reduserer mettet fett og i stedet får i seg mer mat med lite fiber (f.eks. raffinerte karbohydrater), blir effekten på LDL som regel liten. Riktig fettkvalitet gir langt bedre resultat – og dette tilpasses dine matvaner og preferanser.
Fiber – særlig løselig og fermenterbar fiber – spiller en sentral rolle i kolesterolregulering og hjertehelse. Løselig fiber bidrar til å redusere LDL-kolesterol ved å binde galle i tarmen og øke utskillelsen, noe som gjør at kroppen må bruke kolesterol fra blodet til å lage ny galle. Denne effekten oppnås først når fiberinntaket når et terapeutisk nivå, og vi hjelper deg å øke til et nivå som gir målbar forbedring.
I tillegg fermenteres enkelte typer fiber av tarmens mikrobiota. Dette gir produksjon av kortkjedede fettsyrer (SCFA), som blant annet reduserer lavgradig systemisk inflammasjon og støtter en sunn blodårefunksjon. En bedre fungerende årevegge gjør det mindre sannsynlig at LDL-partikler “tas opp” og bidrar til utvikling av aterosklerose. Vi kartlegger derfor hvor du ligger i dag, og legger en plan for et fiberinntak som både gir effekt og fungerer i hverdagen.
Hvordan måltidene fordeles gjennom dagen påvirker evnen til å følge planen, velge mat som støtter god hjertehelse og unngå mønstre som svekker effekten av kostholdstiltakene for kolesterol. Når man blir skrubbsulten, øker kroppen utskillelsen av sulthormonet ghrelin og stresshormonet kortisol. Det gjør det langt vanskeligere å holde seg til de matvalgene som gir best effekt – og kan føre til et inntak der både fettkvaliteten og fiberandelen blir mindre gunstig.
Vi tilpasser derfor måltidsrytmen sammen med deg, slik at energien fordeles på en måte som gjør det enklere å spise som planlagt og ta gode valg i praksis. Det finnes ingen fasit på hvor mange måltider som er riktig; rytmen må tilpasses preferanser, rutiner og hverdagsliv. Når du unngår perioder med sterk sult, blir hverdagen ofte roligere, valgene enklere og det blir lettere å opprettholde et kosthold som gir forbedring i både kolesterol og vekt.
Overvekt og fedme påvirker kolesterolnivåene, og selv moderat vektnedgang kan gi tydelige forbedringer i LDL, HDL og triglyserider. Vektnedgang må likevel tilpasses individuelt – både i tempo, metode og kaloriunderskudd – for å sikre at prosessen er trygg, gjennomførbar og bærekraftig. Vi vurderer din forbrenning, aktivitetsnivå, sultsignaler og tidligere erfaringer, og legger en plan som gjør det mulig å redusere vekten uten økt stress, skrubbsult eller rigid kontroll.
For mange gir en kombinasjon av riktig fettkvalitet, tilstrekkelig fiber, god måltidsrytme og et moderat, stabilt energiunderskudd de beste resultatene. Vi følger deg tett gjennom prosessen og tilpasser tiltakene for å sikre at de fungerer i ditt hverdagsliv og samtidig gir målbar forbedring i både kolesterol og generell hjertehelse.
Regelmessig fysisk aktivitet har en tydelig og dokumentert effekt på både kolesterolprofilen og den generelle hjertehelsen. Aktivitet kan bidra til å senke triglyserider, øke HDL-kolesterol og styrke blodårenes evne til å håndtere belastning og inflammasjon. Effekten kommer ikke bare av treningsmengde, men av å finne et aktivitetsnivå som faktisk er mulig å gjennomføre over tid.
Vi kartlegger ditt utgangspunkt – alt fra nåværende aktivitetsnivå og tidligere erfaring til preferanser og eventuelle begrensninger – og tilpasser anbefalingene deretter. For noen vil en økning i hverdagsaktivitet gi best effekt, mens andre har nytte av en kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening. Målet er en aktivitetsplan som støtter kolesterolsenkende tiltakene, bygger kapasitet gradvis og passer inn i din faktiske hverdag.
Enkelte mat- og drikkevarer kan påvirke kolesterolet direkte, uavhengig av fettkvalitet og energiinnhold. Et kjent eksempel er ufiltrert kaffe, som inneholder stoffene cafestol og kahweol. Disse forbindelsene kan øke LDL-kolesterolet betydelig hos enkelte – og effekten kan være større enn mange er klar over. Også andre matvarer, kosttilskudd og naturpreparater kan påvirke kolesterolverdier på måter som ikke nødvendigvis er intuitive.
Vi gjennomgår derfor hva du vanligvis drikker og spiser, inkludert kaffevarianter, drikkemønster og eventuelle produkter som kan ha en kolesteroløkende effekt. Målet er ikke nødvendigvis å fjerne noe helt, men å finne et mønster eller alternative løsninger som gir bedre balanse og støtter de øvrige tiltakene for kolesterolsenking.
Matvarer beriket med beta-glukaner eller plantesteroler kan gi en målbar og dokumentert reduksjon i LDL-kolesterol når de brukes riktig. Beta-glukaner fra havre og bygg bidrar til å redusere kolesterol ved å danne en viskøs gel i tarmen som binder galle og øker utskillelsen – en mekanisme som på mange måter ligner effekten av løselig fiber. Plantesteroler virker på en annen måte: de konkurrerer med kolesterol om opptaket i tarmen, noe som kan senke LDL-nivåene ytterligere hos personer som responderer godt.
Berikede produkter kan være nyttige som et supplement til andre tiltak, men ikke alle tåler dem like godt eller liker smaken. Vi vurderer derfor om denne typen matvarer er aktuelle for deg, hvilken dose som må til for at det faktisk skal ha effekt, og hvordan de kan inngå i kostholdet på en praktisk måte dersom du ønsker å bruke dem.
Triglyserider påvirkes ofte raskt og tydelig av både alkohol og sukker. Alkohol brytes ned i leveren før andre næringsstoffer, og dette fortrenger normal fettmetabolisme. Resultatet kan bli økt produksjon og opphopning av triglyserider i blodet. Et høyt inntak av sukker og raffinerte karbohydrater kan ha lignende effekt ved å stimulere leveren til å produsere mer fettstoffer.
Vi vurderer derfor hvordan alkohol, søtsaker og raske karbohydrater inngår i hverdagen din, og finner nivåer som gir målbar forbedring i triglyseridene uten at det går på bekostning av matglede eller sosial hygge. Målet er ikke strenge forbud, men en fleksibel og gjennomførbar tilnærming hvor riktige mengder og et balansert mønster gir best mulig effekt i blodprøvene – og samtidig fungerer i ditt faktiske liv.
Mange med høyt kolesterol har også andre helseutfordringer som påvirker hvilke kostholdstiltak som er trygge og realistiske. Høyt blodtrykk, mageplager, IBS, diabetes, stoffskifteproblemer og ulike medisiner kan endre hvordan kroppen reagerer på både fettkvalitet, fiber, måltidsrytme og aktivitet. Tiltak som er effektive for kolesterol, må derfor vurderes i lys av hele helhetsbildet – ikke i isolasjon.
Vi kartlegger hvilke tilleggsutfordringer du har, hvordan de påvirker hverdagen din, og hvilke tiltak som gir best mulig samlet effekt. Det kan innebære å justere fibermengde ved mageplager, vurdere saltreduksjon ved høyt blodtrykk, prioritere stabilt energiinntak ved diabetes eller tilpasse treningsmengde ved belastningsrelaterte plager. Målet er at alle tiltakene skal virke sammen, ikke mot hverandre – slik at både kolesterol, symptomer og generell helse forbedres på en trygg og integrert måte.
Endringer i kolesterol og hjertehelse skjer over tid, og derfor må kostholdstiltakene fungere også når hverdagen ikke er helt «etter planen». Ferier, helger, reiser og sosiale settinger kan innebære mer energitett mat, uregelmessige måltider eller matvalg man ikke styrer helt selv. Uten gode strategier kan slike perioder føles krevende, men de trenger ikke forstyrre fremgangen.
Vi hjelper deg å finne et nivå av fleksibilitet som både ivaretar helsen og gir rom for matglede og sosiale opplevelser. Det kan handle om å definere hva som er viktigst å prioritere, hvilke tiltak som gir størst gevinst å holde fast ved, og hvordan du kan navigere situasjoner der valgene er begrenset. Målet er at du skal føle trygghet, kontroll og forutsigbarhet – og vite at fremgangen i kolesterol og hjertehelse fortsatt holder seg, selv når hverdagen varierer.
Vi tror på individualisering og målrettede tiltak for varige forbedringer i kolesterol og hjertehelse. Våre kliniske ernæringsfysiologer jobber vitenskapsbasert og bygger på oppdatert kunnskap fra internasjonale fagmiljøer — slik at du får tiltak som faktisk har dokumentert effekt. Vi tilpasser alltid veiledningen til din livssituasjon, helsetilstand og endringskapasitet, slik at endringene både gir merkbare utslag i blodprøver og oppleves gjennomførbare i hverdagen.
Vi tror på individualisering og målrettede tiltak for varige forbedringer i kolesterol og hjertehelse. Våre kliniske ernæringsfysiologer jobber vitenskapsbasert og bygger på oppdatert kunnskap fra internasjonale fagmiljøer — slik at du får tiltak som faktisk har dokumentert effekt.
Daglig leder og klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg holder foredrag på tema hjertehelse og hvordan senke kolesterolnivået i forbindelse med Hjerte-rehab-gruppe Helse SørØst.
Studio Vektnedgang hvor vi prater om vektnedgang ved overvekt og fedme. Til stede i panelet er fra v. Christian Lyckander, Katrine Pettersen, Helge Andreas Felberg (daglig leder).
Online webinar på tema vektnedgang for individer med overvekt eller fedme. Levert av C. Lyckander og K. Pettersen.
Noen studier og personer i media har de siste årene skapt tvil om hvor effektivt det er å redusere inntaket av mettet fett for å senke kolesterolet og for hjertehelse. I forskning er det viktig å være åpen for ny kunnskap, og nye funn kan endre hvordan vi forstår både kroppen og kosthold. Likevel har ingen av de nyere studiene klart å motbevise nasjonale- og internasjonale helsemyndigheters anbefalinger om sammenhengen mellom mettet fett og høyt kolesterol.
Forskning på enkeltstående næringsstoffer, som mettet fett, er komplisert. Vi mennesker er forskjellige – vi spiser ulik mat, i ulike mengder. I tillegg varierer søvn, aktivitetsnivå, stress og kroppsvekt. Da det er flere ting som kan øke kolesterolet, og det er flere ting som kan øke risiko for åreforkalkning/hjertesykdom, så er det komplisert å isolere effekt av mettet fett. Denne kompleksiteten må være en av grunnene til at alternative aktører i mediabildet ikke har forstått det store bildet.
To avgjørende grunner til misstolkning av forskning:
Ved beskjed fra legen om at kolesterolet er blitt for høyt så er det vanlig å bli opptatt av «alt som er farlig». Det er lurt å spise mindre mettet fett og sukker, men det er også viktig å være klar over hva man burde spise mer av for å effektivt redusere LDL-kolesterolet. Mat med fiber er en av disse tingene.
Nok fiber i kostholdet er essensielt for både lavere kolesterol og for å styrke kropp og blodårer til å bli mer motstandsdyktig mot opptak av LDL-kolesterol fra blod til blodårevegg (første steg i åreforkalkning/plakk/aterosklerose).
HDL-kolesterol er det «gode kolesterolet» i blod. Det er bra fordi det transporterer LDL-kolesterolet vekk fra blodet og tilbake til lever for nedbrytning. Trening og røykeslutt er blant annet effektivt for økt HDL.
Tove Andersen
Klient
Vi samarbeider med ulike aktører og helseprofesjoner som kan bidra ved behov. Vårt kvalitetssikrede nettverk sparer deg tid og reduserer usikkerhet når ytterligere bistand er nødvendig. Vi sikrer kort ventetid og en grundig overlevering av bakgrunnsinformasjon, med ditt samtykke.
Personlinge trenere / treningsfysiologer (Oslo)
Psykologbistand på nett eller ved oppmøte.
Når søvnforstyrrelser står i veien for en god livsstil.
Behandling av muskel-skjelettplager som begrenser aktivitet.
Bistand ved Overspisingslidelse.
Hos oss får du rask hjelp – uten binding, skjulte kostnader eller helsekø. Vi starter med konkrete tiltak allerede fra første time.
Vi spesialiserer oss på videokonsultasjoner og bruker verktøy godkjent for helsepersonell.
Du får tilsendt møtelink på e-post – ingen nedlasting eller registrering.
Møtet fungerer på PC, Mac, nettbrett eller mobil.
Vi kan dele skjerm for å gjennomgå informasjon eller lage skreddersydde kostholdsplaner i samarbeid med deg.
Bor du i Oslo-området? Da kan du møte oss på Oslo Tennisarena, Hasle.
Lyse og trivelige lokaler som fremmer motivasjon og mestring.
Parkeringsmuligheter: kr. 25/time (Aimo Park).
T-bane/buss: 2 minutters gange fra Hasle T-banestasjon.
Noen velger å kombinere første time på klinikken med videre oppfølging på video.
Vi ser på matvalg, livsstil og blodprøver. Målet er å redusere kolesterolverdier gjennom kostholdstiltak.
Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.
Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.
Vanlig tematikk i første time:
Oppfølging sikrer varig effekt.
Vi tilbyr oppfølging, støtte og motivasjon til gjennomføring av kostholds- og livsstilsendringer. Antall konsultasjoner tilpasses etter ditt ønske, problemstilling og kompleksitet. Hyppigheten av oppfølging varierer fra person til person, og vi tilpasser oss dine behov og budsjett.
Vanlige temaer i oppfølging:
Våre ernæringsfysiologer samarbeider med fastlege og annet relevant helsepersonell der det er hensiktsmessig. Kun på ditt samtykke.
En plan kan bidra til å redusere kolesterolverdier gjennom matvalg.
Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.
Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.
Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.
En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.
Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.
Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.
Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.
Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.
Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.
Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.
Praktisk:
Du betaler kun for gjennomførte timer – ingen pakkepriser.
Avbestilling uten kostnad inntil 36 timer før time.
Betaling skjer etter time via Vipps eller nettbank.
Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.
Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.
Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.
En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.
Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.
Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.
Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.
Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.
Innholdsfortegnelse
Hva er kolesterol og åreforkalkning?Symptomer og tegnDiagnostiseringForekomst og risikofaktorerHøyt kolesterol og risikofaktorer for hjertesykdomHva betyr blodprøven?Overvekt og hjertehelseKosthold for lavere LDL-kolesterolHDL kolesterol og falsk positiv økningGenetisk predisposisjonLes mer i vårt artikkelbibliotekDet florerer mange kostholdsråd med lovnader om bedre helse og sterkere hjerte. Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen rundt hvilke råd som gir effekt eller ikke, og hvilke råd som gir liten eller stor effekt.
Behandlingstiltak for å unngå og redusere utvikling av åreforkalkning står i høysete. Dette er viktig da åreforkalkning gjør blodårene stivere og trangere. Denne kombinasjonen uheldig da det øker trykket på innsiden av åreveggen og øker risikoen for turbulens i blodflyten som kan føre til at større eller mindre «klumper» løsner i de trange partiene i blodårene. Disse kan «sette seg fast» i mindre blodårer rundt om i kroppen og stoppe blodtilførsel til ulike organer. Det er dette som omtales som blodpropp og infarkt. Blant annet høyt kolesterol og høyt blodtrykk øker risikoen for åreforkalkning og er viktige behandlingsområder. Siden 19070-taller et er utviklet effektive medisiner som har bidratt til å halvere dødsrisiko for hjerte-/karsykdom. Medisinering er svært viktige tiltak, men det løser ikke nødvendigvis årsakene til problemet. Det er flere årsaker til høyt kolesterol og blodtrykk, og kosthold og aktivitet er to av dem.
Kolesterol er en fettlignende substans som finnes i kroppen og maten vi spiser. Når nivåene blir for høye, kan kolesterol bygge seg opp i blodårene, noe som kan føre til åreforkalkning eller aterosklerose. Åreforkalkning gjør blodårene trangere og mindre elastiske, og dette øker risikoen for blodpropper og hjerteproblemer.
Kolesterol er en fellesbetegnelse på ulike kolesterol-stoffer. Høye nivåer av “dårlig” LDL-kolesterol i blodet kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, øke risikoen for hjertesykdom, og dermed potensielt føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Man kan også rettet tiltak mot “å styrke” blodårenes motstandskraft til å lagre kolesterol i åreveggen, og det gjøres vha tiltak som reduserer lavgradig systemisk inflammasjon i blodbanen.
Høyt kolesterol gir vanligvis ingen symptomer eller tegn, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolnivået regelmessig ved hjelp av en blodprøve. Personer med risikofaktorer bør ta en blodprøve en gang hvert femte år (se under). Hyppigere kontroller om etablert forhøyet kolesterol, eller hjertesykdom i familien. For personer som ikke har noen risikofaktorer, kan en blodprøve tas sjeldnere, for eksempel hvert tiende år.
Høyt kolesterol diagnostiseres ved å ta en blodprøve som viser nivåene av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol i blodet. Normalt bør LDL-kolesterolet ligge under 3,0 mmol/L, mens HDL-kolesterolet bør ligge over 1,0 mmol/L for menn, og over 1,3 mmol/L for kvinner etter overgangsalder.
I Norge har omtrent halvparten av alle voksne høye kolesterolnivåer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken. Risikofaktorer til høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer inkluderer fedme, inaktivitet, usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, og arvelighet.
Årsaker til høyt kolesterol og åreforkalkning har flere årsaker og er kompleks. Viktige risikofaktorer er blant annet genene våre, røyking, lavt aktivitetsnivå, mye stress, lite søvn, uheldig kosthold m.m. Summen av alle disse tingene dekker godt hva som kan omtales som en overordnet vurdering av livsstil innen helse. De ulike delene av livsstilen påvirker hjerte og kar på ulike måter.
Grovt sett kan det deles inn i to avgjørende reaksjonsveier:
Hos fastlegen måles blant annet totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglyserider (TG), og blodtrykk. Dette kan oppleves forvirrende. I denne artikkelen håper vi på å forklare disse termene og presentere hvordan man kan påvirke disse verdiene. La oss starte med det helt overordnede:
Normale verdier av kolesterol i blod er viktig. Grunnen til dette er at om kolesterolet forblir høyt over tid så øker risikoen for at kolesterolet blir lagret i blodåreveggen. Dette er hva som omtales som åreforkalkning, eller aterosklerose. Det betyr i praksis at blodåreveggen blir hardere og mindre fleksibel, som igjen fører til høyt blodtrykk fordi åreveggen ikke klarer å utvide seg i takt med blodgjennomstrømning. Om åreforkalkningen får vokse ved at mer og mer kolesterol “hoper seg opp og forkalkes” i blodåreveggen, så blir åpningen inne i årene desto trangere. En trang blodåre er uheldig da det kan løsne små biter av forkalket masse som kan sette seg fast i mindre blodårer. Om det setter seg fast i kransarteriene som forsyner hjertemuskelen med blod så omtales dette som hjerteinfarkt eller Angina Pectoris.
Overvekt og fedme er den største bidragsyteren til uheldig fettstoff- og kolesterolprofil, høyt blodtrykk og blodsukkerforstyrrelser. Linken mellom høy vekt og hjerte-/karsykdom omtales som metabolsk syndrom. Vektnedgang, økt aktivitet og sunnere kostholdsvalg vil i de aller fleste tilfeller forebygge utvikling av metabolsk syndrom og hjertesykdom. Vektnedgang er komplekst i praksis, men teorien er soleklar. Mindre mengde mat og økt aktivitet i riktige forhold gir kcal-underskudd og vektnedgang. Dette er forvirrende i praksis, men tre viktige poenger for vedvarende vekttap er følgende:
For å redusere total- og LDL-kolesterolnivåene er det viktig å følge flere kostholdstiltak. Vektnedgang ved overvekt og fedme, redusert inntak av mettet fett fra kilder som er høye på typene Redusert inntak av kilder til mettet fett av typene laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, og økt inntak av umettet fett fra kilder som for eksempel nøtter er essensielle grep. Videre bør man unngå transfett, da dette øker LDL-kolesterolet betydelig. Inkludering av fiberrik mat, spesielt betaglukaner fra havre, og plantesteroler fra margarinen Vita Pro Aktiv kan også hjelpe. Et økt inntak av frukt og grønnsaker, opp til 800g per dag, og valg av fullkornsprodukter bidrar til redusert risiko for hjertesykdom. For mer omfattende og personlig tilpasset veiledning, anbefaler vi en konsultasjon med en klinisk ernæringsfysiolog. Vi hjelper deg med å mestre kostholdsomleggingen for lavere kolesterol og bedre helse.
For å senke kolesterolnivået, er det viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som har negativ innvirkning på kolesterolet. Matvarer rike på mettet fett og transfett er kjent som høyt kolesterol mat, og det er anbefalt å redusere inntaket av disse.
Typiske kilder til høyt kolesterol mat inkluderer:
Ved å redusere mengden av høyt kolesterol mat i kostholdet ditt, kan du bidra til å forbedre din hjertehelse, senke kolesterolet, og samtidig nyte et mer balansert kosthold.
I tillegg til å redusere skadelig mat, er det avgjørende å inkludere matvarer som er gunstige for kolesterolnivået ditt. Et høyt kolesterol kosthold bør være rikt på mat som senker LDL-kolesterolet (det «dårlige» kolesterolet) og samtidig støtter kroppens produksjon av HDL-kolesterol (det «gode» kolesterolet). Noen av de beste valgene i et slikt kosthold inkluderer:
Dette kostholdet hjelper ikke bare med å senke kolesterolnivået, men kan også bidra til generell bedre helse og energi.
HDL-kolesterolet («det gode kolesterolet») vurderes som en del av risikoprofilen for hjerte-/karsykdom. Denne typen kolesterol skal ikke være for lav. Tiltak som er med på å øke HDL er blant annet vektnedgang ved overvekt og fedme, røykeslutt og trening.
OBS: Det kan forekomme falskt positiv økning av HDL-kolesterol ved inntak av matvarer med mye mettet fett. Bakgrunnen for dette er at leveren øker utskillelse av HDL-kolesterol for å redusere LDL-kolesterolet i blod. I denne sammenheng er det naturlig av HDL-nivåer øker når man spiser mye mettet fett. Vær obs på uttalelser om at kokkosolje øker HDL-kolesterol. Årsaken til dette er at kokkosfett inneholder mye mettet fett av typen som øker LDL-kolesterolet.
Det er flere gener som øker risiko for høyt kolesterol, men den mest kjente tilstanden er familiær hyperkolestrolemi. I disse tilfellene er kolesterolet vanligvis svært høyt. Denne tilstanden blir vanligvis fanget opp som følge av kjent arvelig faktor i familien og/eller ved tilfeldig målt blodprøve. Om man har Familiær hyperkolestrolemi så er det avgjørende å få foreskrevet kolesterolsenkende medisiner fra legen fordi det ikke er mulig å normalisere verdier med kosthold- eller atferdsendring.
For alle andre, som ikke lider av denne genetiske tilstanden, så vil kosthold, vektnedgang, økt aktivitet, og/eller røykeslutt gi svært god effekt på høyt kolesterol.
Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.
Det florerer mange kostholdsråd med lovnader om bedre helse og sterkere hjerte. Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen rundt hvilke råd som gir effekt eller ikke, og hvilke råd som gir liten eller stor effekt.
Behandlingstiltak for å unngå og redusere utvikling av åreforkalkning står i høysete. Dette er viktig da åreforkalkning gjør blodårene stivere og trangere. Denne kombinasjonen uheldig da det øker trykket på innsiden av åreveggen og øker risikoen for turbulens i blodflyten som kan føre til at større eller mindre «klumper» løsner i de trange partiene i blodårene. Disse kan «sette seg fast» i mindre blodårer rundt om i kroppen og stoppe blodtilførsel til ulike organer. Det er dette som omtales som blodpropp og infarkt. Blant annet høyt kolesterol og høyt blodtrykk øker risikoen for åreforkalkning og er viktige behandlingsområder. Siden 19070-taller et er utviklet effektive medisiner som har bidratt til å halvere dødsrisiko for hjerte-/karsykdom. Medisinering er svært viktige tiltak, men det løser ikke nødvendigvis årsakene til problemet. Det er flere årsaker til høyt kolesterol og blodtrykk, og kosthold og aktivitet er to av dem.
Kolesterol er en fettlignende substans som finnes i kroppen og maten vi spiser. Når nivåene blir for høye, kan kolesterol bygge seg opp i blodårene, noe som kan føre til åreforkalkning eller aterosklerose. Åreforkalkning gjør blodårene trangere og mindre elastiske, og dette øker risikoen for blodpropper og hjerteproblemer.
Kolesterol er en fellesbetegnelse på ulike kolesterol-stoffer. Høye nivåer av “dårlig” LDL-kolesterol i blodet kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, øke risikoen for hjertesykdom, og dermed potensielt føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Man kan også rettet tiltak mot “å styrke” blodårenes motstandskraft til å lagre kolesterol i åreveggen, og det gjøres vha tiltak som reduserer lavgradig systemisk inflammasjon i blodbanen.
Høyt kolesterol gir vanligvis ingen symptomer eller tegn, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolnivået regelmessig ved hjelp av en blodprøve. Personer med risikofaktorer bør ta en blodprøve en gang hvert femte år (se under). Hyppigere kontroller om etablert forhøyet kolesterol, eller hjertesykdom i familien. For personer som ikke har noen risikofaktorer, kan en blodprøve tas sjeldnere, for eksempel hvert tiende år.
Høyt kolesterol diagnostiseres ved å ta en blodprøve som viser nivåene av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol i blodet. Normalt bør LDL-kolesterolet ligge under 3,0 mmol/L, mens HDL-kolesterolet bør ligge over 1,0 mmol/L for menn, og over 1,3 mmol/L for kvinner etter overgangsalder.
I Norge har omtrent halvparten av alle voksne høye kolesterolnivåer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken. Risikofaktorer til høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer inkluderer fedme, inaktivitet, usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, og arvelighet.
Årsaker til høyt kolesterol og åreforkalkning har flere årsaker og er kompleks. Viktige risikofaktorer er blant annet genene våre, røyking, lavt aktivitetsnivå, mye stress, lite søvn, uheldig kosthold m.m. Summen av alle disse tingene dekker godt hva som kan omtales som en overordnet vurdering av livsstil innen helse. De ulike delene av livsstilen påvirker hjerte og kar på ulike måter.
Grovt sett kan det deles inn i to avgjørende reaksjonsveier:
Hos fastlegen måles blant annet totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglyserider (TG), og blodtrykk. Dette kan oppleves forvirrende. I denne artikkelen håper vi på å forklare disse termene og presentere hvordan man kan påvirke disse verdiene. La oss starte med det helt overordnede:
Normale verdier av kolesterol i blod er viktig. Grunnen til dette er at om kolesterolet forblir høyt over tid så øker risikoen for at kolesterolet blir lagret i blodåreveggen. Dette er hva som omtales som åreforkalkning, eller aterosklerose. Det betyr i praksis at blodåreveggen blir hardere og mindre fleksibel, som igjen fører til høyt blodtrykk fordi åreveggen ikke klarer å utvide seg i takt med blodgjennomstrømning. Om åreforkalkningen får vokse ved at mer og mer kolesterol “hoper seg opp og forkalkes” i blodåreveggen, så blir åpningen inne i årene desto trangere. En trang blodåre er uheldig da det kan løsne små biter av forkalket masse som kan sette seg fast i mindre blodårer. Om det setter seg fast i kransarteriene som forsyner hjertemuskelen med blod så omtales dette som hjerteinfarkt eller Angina Pectoris.
Overvekt og fedme er den største bidragsyteren til uheldig fettstoff- og kolesterolprofil, høyt blodtrykk og blodsukkerforstyrrelser. Linken mellom høy vekt og hjerte-/karsykdom omtales som metabolsk syndrom. Vektnedgang, økt aktivitet og sunnere kostholdsvalg vil i de aller fleste tilfeller forebygge utvikling av metabolsk syndrom og hjertesykdom. Vektnedgang er komplekst i praksis, men teorien er soleklar. Mindre mengde mat og økt aktivitet i riktige forhold gir kcal-underskudd og vektnedgang. Dette er forvirrende i praksis, men tre viktige poenger for vedvarende vekttap er følgende:
For å redusere total- og LDL-kolesterolnivåene er det viktig å følge flere kostholdstiltak. Vektnedgang ved overvekt og fedme, redusert inntak av mettet fett fra kilder som er høye på typene Redusert inntak av kilder til mettet fett av typene laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, og økt inntak av umettet fett fra kilder som for eksempel nøtter er essensielle grep. Videre bør man unngå transfett, da dette øker LDL-kolesterolet betydelig. Inkludering av fiberrik mat, spesielt betaglukaner fra havre, og plantesteroler fra margarinen Vita Pro Aktiv kan også hjelpe. Et økt inntak av frukt og grønnsaker, opp til 800g per dag, og valg av fullkornsprodukter bidrar til redusert risiko for hjertesykdom. For mer omfattende og personlig tilpasset veiledning, anbefaler vi en konsultasjon med en klinisk ernæringsfysiolog. Vi hjelper deg med å mestre kostholdsomleggingen for lavere kolesterol og bedre helse.
For å senke kolesterolnivået, er det viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som har negativ innvirkning på kolesterolet. Matvarer rike på mettet fett og transfett er kjent som høyt kolesterol mat, og det er anbefalt å redusere inntaket av disse.
Typiske kilder til høyt kolesterol mat inkluderer:
Ved å redusere mengden av høyt kolesterol mat i kostholdet ditt, kan du bidra til å forbedre din hjertehelse, senke kolesterolet, og samtidig nyte et mer balansert kosthold.
I tillegg til å redusere skadelig mat, er det avgjørende å inkludere matvarer som er gunstige for kolesterolnivået ditt. Et høyt kolesterol kosthold bør være rikt på mat som senker LDL-kolesterolet (det «dårlige» kolesterolet) og samtidig støtter kroppens produksjon av HDL-kolesterol (det «gode» kolesterolet). Noen av de beste valgene i et slikt kosthold inkluderer:
Dette kostholdet hjelper ikke bare med å senke kolesterolnivået, men kan også bidra til generell bedre helse og energi.
HDL-kolesterolet («det gode kolesterolet») vurderes som en del av risikoprofilen for hjerte-/karsykdom. Denne typen kolesterol skal ikke være for lav. Tiltak som er med på å øke HDL er blant annet vektnedgang ved overvekt og fedme, røykeslutt og trening.
OBS: Det kan forekomme falskt positiv økning av HDL-kolesterol ved inntak av matvarer med mye mettet fett. Bakgrunnen for dette er at leveren øker utskillelse av HDL-kolesterol for å redusere LDL-kolesterolet i blod. I denne sammenheng er det naturlig av HDL-nivåer øker når man spiser mye mettet fett. Vær obs på uttalelser om at kokkosolje øker HDL-kolesterol. Årsaken til dette er at kokkosfett inneholder mye mettet fett av typen som øker LDL-kolesterolet.
Det er flere gener som øker risiko for høyt kolesterol, men den mest kjente tilstanden er familiær hyperkolestrolemi. I disse tilfellene er kolesterolet vanligvis svært høyt. Denne tilstanden blir vanligvis fanget opp som følge av kjent arvelig faktor i familien og/eller ved tilfeldig målt blodprøve. Om man har Familiær hyperkolestrolemi så er det avgjørende å få foreskrevet kolesterolsenkende medisiner fra legen fordi det ikke er mulig å normalisere verdier med kosthold- eller atferdsendring.
For alle andre, som ikke lider av denne genetiske tilstanden, så vil kosthold, vektnedgang, økt aktivitet, og/eller røykeslutt gi svært god effekt på høyt kolesterol.
Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.
Trenger du hjelp med kolesterolet?
Videokonsultasjon
Time på klinikk
Priser
Du betaler kun for hjelpen du trenger. Det er min oppgave å sørge for at veiledning blir verdifull for deg. Les om priser her.
God erfaring med hjelp for:
Er også trygg innen:
Les om vår kompetansemodell
Utdanning og kvalifikasjoner:
Interne kvalifikasjoner:
Gjennomført og godkjent omfattende opplæringsløp innen:
Status: Aktiv KEF
Les om vår kompetansemodell
Arbeidserfaring:
Metodikk og tilnærming
Resultatorientert hjelp
Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:
Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.
Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.
I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.
Gjennomføring og effekt – Jeg hjelper deg å holde fokus, justere underveis og finne løsninger som fungerer i praksis. Målet er mestring, trygghet og målbare resultater.
Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.
Her finner du oss:
Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).
Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.
Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).
Videokonsultasjon
Time på klinikk
Priser
Du betaler kun for hjelpen du trenger. Det er min oppgave å sørge for at veiledning blir verdifull for deg. Les om priser her.
God erfaring med hjelp for:
Er også trygg innen:
Les om vår kompetansemodell
Utdanning og kvalifikasjoner:
Interne kvalifikasjoner:
Gjennomført og godkjent omfattende opplæringsløp innen:
Status: Aktiv KEF
Les om vår kompetansemodell
Arbeidserfaring:
Metodikk og tilnærming
Resultatorientert hjelp
Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:
Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.
Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.
I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.
Gjennomføring og effekt – Jeg hjelper deg å holde fokus, justere underveis og finne løsninger som fungerer i praksis. Målet er mestring, trygghet og målbare resultater.
Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.
Her finner du oss:
Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).
Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.
Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).
Videokonsultasjon
Time på klinikk
Priser
Du betaler kun for hjelpen du trenger. Det er min oppgave å sørge for at veiledning blir verdifull for deg. Les om priser her.
God erfaring med hjelp for:
Er også trygg innen:
Les om vår kompetansemodell
Utdanning og kvalifikasjoner:
Interne kvalifikasjoner:
Gjennomført og godkjent omfattende opplæringsløp innen:
Les om vår kompetansemodell
Arbeidserfaring:
Metodikk og tilnærming
Resultatorientert hjelp
Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:
Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.
Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.
I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.
Gjennomføring og effekt – Jeg hjelper deg å holde fokus, justere underveis og finne løsninger som fungerer i praksis. Målet er mestring, trygghet og målbare resultater.
Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.
Her finner du oss:
Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).
Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.
Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).
God erfaring med hjelp for:
Er også trygg innen:
Les om vår kompetansemodell
Utdanning og kvalifikasjoner:
Interne kvalifikasjoner:
Fagansvarlig i Klinikk Kostholdsendring (Kostholdsendring AS). Daglig leder og eier.
Status: Senior KEF
Les om vår kompetansemodell
Arbeidserfaring:
Helge kan bistå med:
Resultatorientert hjelp
Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:
Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.
Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.
I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.
Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.
Her finner du oss:
Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).
Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.
Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).