Beinskjørhet, også kjent som osteoporose, er en tilstand som svekker skjelettet og øker risikoen for brudd. Et kosthold med tilstrekkelig inntak av energi og næringsstoffer, samt tilpassede doser av tilskudd, utgjør en helt sentral del av behandlingen ved beinskjørhet. I kombinasjon med fysisk aktivitet og røykeslutt, kan prognosene ved beinskjørhet forbedres vesentlig, og man kan forebygge risiko for fall og brudd.
Sunt kosthold
Et generelt sunt kosthold med tilstrekkelig inntak av nok mat, protein, kalsium og vitamin D, i tillegg til tilpasset dose av kosttilskudd med av kalsium og vitamin D, utgjør viktige faktorer i forebyggingen og behandlingen av beinskjørhet. Det kan imidlertid være utfordrende å oppnå et kosthold som dekker behovet for disse næringsstoffene. Behovet for de ulike næringsstoffene og mengde mat, og hva utfordringer man har, vil variere fra person til person. Derfor er individuell veiledning og råd nødvendig. Noen har et tilstrekkelig energiinntak, men trenger veiledning for å oppnå et sunt og balansert kosthold med tilstrekkelig inntak av næringsstoffer. For de som har utfordringer med å få i seg nok mat og energi, vil kostveiledningen kreve en annen tilnærming. Som kliniske ernæringsfysiologer kan veilede deg til endringer i kostholdet ditt og sikre at dine utfordringer og behov blir ivaretatt. Her følger en kort innføring i fokusområdene ved beinskjørhet.
Kalsium
Kalsium er et essensielt næringsstoff for å opprettholde sterke bein. Det er mulig å få i seg nok kalsium gjennom kostholdet ved å ha et daglig inntak av melk- og melkeprodukter, men flere spiser ikke nok av dette og får dermed ikke i seg anbefalt mengde. Det finnes også andre alternative kilder til kalsium i kostholdet, inkludert visse plantekilder som nøtter og grønnsaker. Disse vil imidlertid sjelden alene dekke behovet for kalsium uten inntak av melk- og melkeprodukter vil sjelden dekke behovet. Uansett om du inntar melk- og melkeprodukter eller ikke, kan vi hjelpe deg med å sikre tilstrekkelig kalsiuminntak.
Vitamin D
Vitamin D er avgjørende for opptaket av kalsium i kroppen. Uten tilstrekkelig vitamin D vil kroppen ikke kunne utnytte kalsiumet ordentlig. Når man blir eldre, får man et økt behov for vitamin D. Om sommeren produserer vi vitaminet i huden ved direkte eksponering for sollys. Denne produksjonen er imidlertid nedsatt hos eldre. Med et økt behov og lavere produksjon av vitamin D fra sollys i en aldrende kropp, i tillegg til beinskjørhet, blir det ekstra viktig å sikre tilstrekkelig inntak av dette vitaminet. Tilskudd, i tillegg til å inkludere de få gode kildene vi har til vitaminet i kostholdet, vil være viktige tiltak.
Protein
Protein spiller også en viktig rolle for beinhelsen, da det er en viktig komponent i beinvevet. I tillegg er det er viktig for å opprettholde muskel- og beinstyrke. Flere får ikke i seg tilstrekkelig med protein med det kostholdet de har. Vi kan se på hvordan du kan øke proteininntaket i kostholdet ditt sammen.
En sunn vekt (ikke for lav) og tilstrekkelig matinntak er helt essensielt for å unngå forverring av beinhelse. Dersom man ikke i seg nok mat, vil kroppen begynne å bryte ned beinvevet, noe som forverrer beinskjørheten. I tillegg vil en underernært kropp også gi dårligere muskelstyrke, balanse og energinivå, som kan være med på å øke risikoen for fall. Dersom man sliter med å få i seg tilstrekkelig med mat, kan tilpasninger i kostholdet som sikrer tilstrekkelig inntak av mat og næringsstoffer være noe vi kan hjelpe med.
Klinisk ernæringsfysiolog med spisskompetanse på eldre
Les om klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Halvorsen under. Hun har god erfaring fra veiledning av eldre med og uten sykdom.