
En av de mest populære tilnærmingene for vektnedgang i dag er lavkarbodiett, eller et karbohydratredusert kosthold, også kjent som «lavkarbo». Karbohydrater får ofte skylden for vektøkning, og mange hevder at ved å redusere karbohydratrike matvarer vil man raskt gå ned i vekt. Er denne dietten den beste løsningen for alle som ønsker å gå ned i vekt? Er det egentlig nødvendig å kutte ut karbohydrater for å oppnå vekttap? Det er to spørsmål vi skal undersøke nærmere i denne artikkelen.
Hva er karbohydrater og hvorfor er de viktige?
Karbohydrater er molekyler som består av karbon, hydrogen og oksygen, og de gir energi til kroppen. Sammen med proteiner, fett og alkohol er karbohydrater en av de energigivende næringsstoffene. Mange forbinder karbohydrater med matvarer som lyst brød, ris, pasta og poteter, men karbohydrater finnes også i sunne matvarer som grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter. De norske kostrådene anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter, som alle inneholder karbohydrater.
Til tross for dette blir karbohydrater ofte feilaktig ansett som en hovedårsak til vektøkning. Mange mener at et kosthold rikt på karbohydrater er ansvarlig for fedmeepidemien, men realiteten er at få i Norge faktisk følger Helsedirektoratets kostråd. Dette tyder på at det ikke nødvendigvis er karbohydratene i seg selv som er problemet, men heller hvordan vi følger eller ikke følger anbefalte helseråd.
Ulike varianter av lavkarbodiett
Lavkarbodietter varierer i graden av karbohydratbegrensning. De fleste anbefaler å kutte ned på karbohydratrike matvarer som brød, ris, pasta og poteter. I mer ekstreme varianter skal man begrense karbohydratinntaket så mye at også frukt og grønnsaker må unngås for å oppnå «ketose» – en tilstand hvor kroppen bruker fett som energikilde i stedet for glukose. Når karbohydrater reduseres i kosten, øker inntaket av fett og proteiner. Dette kan påvirke kostholdets helhet, da det fokuserer ensidig på karbohydratbegrensning uten å vurdere behovet for andre viktige næringsstoffer. De ulike nivåene inndeles vanligvis i:
- Ketogen diett:Under 50 gram karbohydrater per dag
- Moderat lavkarbo: 50–130 gram per dag
- Liberal lavkarbo: Opptil 150 gram per dag, men fortsatt lavere enn vanlig vestlig kosthold
Er en lavkarbodiett nødvendig for vektnedgang?
Mange som begynner på en lavkarbodiett, opplever rask vektnedgang, men denne vektreduksjonen skyldes ofte at kroppen mister glykogen – kroppens lagringsform for karbohydrater. Glykogen binder tre til fire ganger sin egen vekt i vann, så når glykogenlagrene tømmes, mister man raskt noen kilo vannvekt, ikke fett. Når man gjeninnfører karbohydrater i kosten, kommer vannvekten tilbake. Dette betyr at den raske vektnedgangen man opplever i starten av lavkarbodietter, hovedsakelig er væsketap, ikke tap av fettmasse, som egentlig er målet for de fleste som ønsker å gå ned i vekt.
Bør vi redusere sukkerinntaket?
Ja, mange av oss bør redusere sukker og junk food for et sunnere kosthold. Men det betyr ikke nødvendigvis at vi må følge en streng lavkarbodiett. Det er ikke mengden karbohydrater i seg selv som er avgjørende for vektnedgang, men heller kaloriinntaket i forhold til kaloriforbruket. Det viktigste er å fokusere på kvaliteten på karbohydratene.
Er livet på lavkarbodiett bærekraftig?
De fleste lavkarbodietter og andre strenge dietter oppleves som restriktive og kan være vanskelige å følge, spesielt i sosiale sammenhenger. Forskning viser at de fleste som går på diett, vil gå opp i vekt igjen etterpå – og strenge lavkarbodietter er intet unntak. Dette skyldes ofte at de er krevende å opprettholde over tid og kan føre til mangler på viktige næringsstoffer som jern, kalium, kalsium, magnesium og vitamin C.
Karbohydrater er også en viktig energikilde, spesielt i forbindelse med fysisk aktivitet. Mangel på karbohydrater kan føre til at man føler seg slapp og energiløs, noe som kan gå ut over både trening og hverdagsliv.
Hva sier forskningen?
Lavkarbo-dietter har blitt grundig undersøkt i vitenskapelig litteratur. Forskningen gir et nyansert bilde av både helsefordeler, vekttapseffekter og potensielle risikoer ved kosthold med lite karbohydrater.
Helsefordeler
Flere studier har vist at lavkarbo kan forbedre sentrale helsemarkører. For personer med type 2-diabetes har lavkarbo vist seg å forbedre blodsukkerkontroll, øke HDL-kolesterolet og senke triglyserider (Snorgaard et al., 2017). En studie publisert i BMJ fant at 57 % av deltakerne med diabetes i lavkarbogruppen oppnådde remisjon etter seks måneder, sammenlignet med 31 % i kontrollgruppen (Goldenberg et al., 2021).
Det er også observert en moderat blodtrykksreduksjon og forbedret metabolsk profil i lavkarbo-grupper, særlig på kort sikt (Bueno et al., 2013; Kirkpatrick et al., 2022). Ketogene dietter kan gi rask nedgang i både HbA1c og kroppsvekt, samt redusere behovet for diabetesmedikamenter (Saslow et al., 2017). Det er viktig å presisere at samme resultater oppnås ved vektnedgang, uavhengig av mengde karbohydrat i kostholdet. Det vil si at det er ikke restriksjon av karbohydrat som gir effekt, det er kaloriunderskudd og vektnedgang som forbedrer kroppens metabolisme og sykdomsrisiko. Et kaloriunderskudd kan oppnås med alle typer kosthold så lenge mengde mat og kalorier er lavere enn individets forbrenning.
Vekttapseffekter
Lavkarbo fører ofte til raskt vekttap i starten, delvis grunnet vannvekt. Meta-analyser viser at lavkarbo-dietter generelt gir like godt vekttap sammenliknet med lavfett-dietter de første 6 månedene (Tobias et al., 2015; Mansoor et al., 2016). På lang sikt (etter 12–24 måneder) ser forskjellene ut til å jevne seg ut og bli tilnærmet helt lik (Gardner et al., 2018). Dette bekrefter at det er kaloriunderskudd som gir effekt, ikke hvilket makronæringsstoff som begrenses. Ketogene dietter (<50 g karbohydrater per dag) har i noen studier gitt betydelig vektreduksjon, spesielt når dietten følges nøye (Bueno et al., 2013). En streng ketogen diett vil for de fleste resultere i et stort kaloriunderskudd som følge av den dramatiske restriksjonen av en rekke vanlige matvarer. Dette er forklaringen på hvorfor mange går mye ned i vekt i bruk av denne dietten. Forskning viser at et gjennomførbart kaloriinntak og diettetterlevelse ofte er viktigere enn makrofordelingen over tid (Johnston et al., 2014). Med andre ord så er ketogen diett en metode for å raske tape vekt, men de aller fleste øker dramatisk i vekt igjen etter endt gjennomføring. Det er ikke uvanlig å gå mer opp i fettmasse etter endt diett sammenliknet med før iverksatt diett. En grunn til dette er at man taper en god del muskelmasse som konsekvens av ketogen diett.
Risikoer
Lavkarbo kan medføre lavere inntak av fiber, vitaminer og mineraler ved redusert frukt, fullkorn og belgfrukter (Feinman et al., 2015). Enkelte dietter har høyt innhold av mettet fett, noe som kan føre til økt LDL-kolesterol (Kirkpatrick et al., 2022).
Vanlige bivirkninger i oppstarten er hodepine, tretthet og kvalme – ofte omtalt som “keto-influensa” (Westman et al., 2007). Strenge lavkarbo-dietter anbefales ikke til personer med type 1-diabetes, alvorlig nyresykdom eller under graviditet uten medisinsk tilsyn (Feinman et al., 2015). Personer som lider av spiseforstyrrelser, idrettsutøvere og hobbymosjonister, og alle andre som ønsker en varig løsning på vektnedgang frarådes også denne dietten.
Observasjonsstudier har også indikert at svært lavt karbohydratinntak kan være assosiert med høyere dødelighet over tid, særlig ved høyt inntak av animalske proteinkilder (Seidelmann et al., 2018).
Kvaliteten på forskningen
Det finnes mange randomiserte kontrollerte studier og systematiske oversikter som har evaluert lavkarbo. Dokumentasjonen er sterkest for kortsiktige effekter (opptil 6–12 måneder) og mer usikker for langtidsutfall (Snorgaard et al., 2017; Tobias et al., 2015). Lavkarbo fremstår som en effektiv metode for vektnedgang og bedre metabolsk helse, men ikke nødvendigvis bedre enn andre kostholdstyper på lang sikt (Gardner et al., 2018).
Hvordan gjennomføre en lavkarbodiett?
Å starte på en lavkarbodiett krever mer enn bare å kutte ut brød og pasta. Det handler om å lære hvilke matvarer som passer inn, planlegge måltider, og forstå hvordan kroppen reagerer når karbohydratinntaket reduseres.
En lavkarbodiett er ikke Kostholdsendring AS sin foretrukne tilnærming til vektnedgang, men dersom du likevel ønsker å prøve en slik diett, har vi noen steg for å komme i gang:
- Definer målet ditt – Vil du i ketose, eller bare redusere sukker og raske karbohydrater?
- Fyll opp med lavkarbo-mat – Fokusér på kjøtt, fisk, egg, grønnsaker over bakken, naturlige fettkilder (som olivenolje og smør), og lavkarbo-frukt som bær.
- Planlegg måltider på forhånd – Ha alltid lavkarbo-vennlige alternativer lett tilgjengelig, både hjemme og på jobb.
- Drikk nok vann og få i deg elektrolytter – Kalium, magnesium og natrium er viktig, spesielt i starten når kroppen slipper væske.
- Vær tålmodig og lytt til kroppen – Overgangen til fettforbrenning kan ta noen dager.
Les også vår artikkel med lavkarbomat og oppskrifter for mer inspirasjon: https://kostholdsendring.no/lavkarbo-mat
Konklusjon om lavkarbo og lavkarbodiett
Lavkarbodietter kan gi effektiv vektnedgang på kort sikt, særlig for personer med overvekt eller insulinresistens. Men for de aller fleste er det ikke en bærekraftig løsning i lengden. Forskningen viser at når det gjelder varig vekttap, finnes det ikke én perfekt diett som passer for alle – det handler om helhet, balanse og en tilnærming du klarer å gjennomføre over tid.
Karbohydrater i riktig mengde og kvalitet kan fortsatt være en verdifull del av et sunt kosthold. I stedet for å kutte dem ut helt, er det mer hensiktsmessig å velge smartere karbohydratkilder og tilpasse inntaket etter egne behov og mål.
I stedet for å følge en streng lavkarbodiett med mange begrensninger, anbefaler vi en fleksibel og helhetlig tilnærming til mat og helse. Les mer om våre 12 fokusområder i kostholdsveiledning for vektnedgang – og finn en løsning som varer. Du kan også booke time hos en av våre kliniske ernæringsfysiologer med spisskompetanse på vektnedgang:
https://kostholdsendring.no/vektnedgang/
Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog
Våre medarbeidere har flere års arbeidserfaring og hhv minimum fem-årig profesjonsutdanning med mastergrad innen ernæring. Under kan du lese om personell med spisskompetanse for tema for denne artikkelen:
Vårt personell har høyeste utdanning innen kostholdsveiledning
Vi består av et team av kliniske ernæringsfysiologer med lang erfaring innen bistand får å gå ned i vekt.
Alle kliniske ernæringsfysiologer er autorisert helsepersonell med minimum fem år utdannelse på universitet inkludert mastergrad.
Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med vektnedgang fra klinisk ernæringsfysiolog, og når søvnproblemer burde håndteres for å mestre vektnedgang.
Referanseliste
- Bueno, N. B., de Melo, I. S. V., de Oliveira, S. L., & da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet vs. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomized controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178–1187. https://doi.org/10.1017/S0007114513000548
- Feinman, R. D., Pogozelski, W. K., Astrup, A., Bernstein, R. K., Fine, E. J., Westman, E. C., … & Accurso, A. (2015). Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base. Nutrition, 31(1), 1–13. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.06.011
- Gardner, C. D., Trepanowski, J. F., Del Gobbo, L. C., Hauser, M. E., Rigdon, J., Ioannidis, J. P. A., … & King, A. C. (2018). Effect of low-fat vs low-carbohydrate diet on 12-month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insulin secretion: The DIETFITS randomized clinical trial. JAMA, 319(7), 667–679. https://doi.org/10.1001/jama.2018.0245
- Goldenberg, J. Z., Day, A. G., Brinkworth, G. D., Sato, J., Yamada, S., Jonsson, T., … & Guyatt, G. H. (2021). Efficacy and safety of low and very low carbohydrate diets for type 2 diabetes remission: Systematic review and meta-analysis of published and unpublished randomized trial data. BMJ, 372, m4743. https://doi.org/10.1136/bmj.m4743
- Johnston, B. C., Kanters, S., Bandayrel, K., Wu, P., Naji, F., Siemieniuk, R. A., & Guyatt, G. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: A meta-analysis. JAMA, 312(9), 923–933. https://doi.org/10.1001/jama.2014.10397
- Kirkpatrick, C. F., Bolick, J. P., Kris-Etherton, P. M., Sikand, G., Aspry, K. E., Soffer, D. E., … & Lichtenstein, A. H. (2022). Review of current evidence and clinical recommendations on the effects of low-carbohydrate and very-low-carbohydrate (including ketogenic) diets for the management of body weight and other cardiometabolic risk factors. Journal of Clinical Lipidology, 16(1), 20–40. https://doi.org/10.1016/j.jacl.2021.10.010
- Mansoor, N., Vinknes, K. J., Veierød, M. B., & Retterstøl, K. (2016). Effects of low-carbohydrate diets vs low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. British Journal of Nutrition, 115(3), 466–479. https://doi.org/10.1017/S0007114515004699
- Saslow, L. R., Kim, S., Daubenmier, J. J., Moskowitz, J. T., Phinney, S. D., Goldman, V., … & Hecht, F. M. (2017). A randomized pilot trial of a moderate carbohydrate diet compared to a very low carbohydrate diet in overweight or obese individuals with type 2 diabetes mellitus or prediabetes. PLOS ONE, 9(4), e91027. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0091027
- Seidelmann, S. B., Claggett, B., Cheng, S., Henglin, M., Shah, A., Steffen, L. M., … & Solomon, S. D. (2018). Dietary carbohydrate intake and mortality: A prospective cohort study and meta-analysis. The Lancet Public Health, 3(9), e419–e428. https://doi.org/10.1016/S2468-2667(18)30135-X
- Snorgaard, O., Poulsen, G. M., Andersen, H. K., & Astrup, A. (2017). Systematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetes. BMJ Open Diabetes Research and Care, 5(1), e000354. https://doi.org/10.1136/bmjdrc-2016-000354
- Tobias, D. K., Chen, M., Manson, J. E., Ludwig, D. S., Willett, W., & Hu, F. B. (2015). Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: A systematic review and meta-analysis. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 3(12), 968–979. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00367-8
- Westman, E. C., Yancy Jr, W. S., Edman, J. S., Tomlin, K. F., & Perkins, C. E. (2007). Effect of 6-month adherence to a very low carbohydrate diet program. American Journal of Medicine, 120(7), 665–671. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2006.08.036