Kostholdsveiledning ved kreft & annen alvorlig sykdom | Klinisk ernæringsfysiolog

kostholdsveiledning ved underernæring som følge av sykdom som kreft, parkinson, demens og hjertesykdom

Når alvorlig sykdom som kreft, Parkinson, hjerte- eller lungesykdom gjør det vanskelig å få i seg nok næring, kan konsekvensene bli svekket styrke, vekttap og redusert funksjon. Våre kliniske ernæringsfysiologer har høyeste utdanning og lang erfaring med underernæring, og hjelper deg å tilpasse kostholdet slik at du får bedre energi, tåler behandling bedre og reduserer risiko for svekkelse. Oppfølgingen kan skje via videotime uansett hvor du bor, eller på klinikk i Oslo dersom du ønsker det.

Alvorlig sykdom som kreft, Parkinson, demens eller hjerte- og lungesykdom kan gjøre det vanskelig å få i seg nok næring. Våre kliniske ernæringsfysiologer har høyeste utdanning og lang erfaring, og gir trygg, tilpasset hjelp via videotime over hele landet eller på klinikk i Oslo.

kostholdsveiledning ved underernæring som følge av sykdom som kreft, parkinson, demens og hjertesykdom

Kosthold ved kreft, Parkinson, alvorlig hjerte- og lungesykdom

Kostholdsveiledning og kostholdsplan med klinisk ernæringsfysiolog for en rekke problemstillinger inkludert diabetes type 2 kosthold, vektnedgang og diabetes type 1 kosthold, nyresvikt og kronisk nyresykdom, urinsyregikt kosthold (podagra), underernæring ved sykdom som for eksempel kreft, parkinsong og lungesykdom. Om du er utøver er vi gode på lav energitilgjengelighet / REDs. Når gravid hjelper vi deg ved svangerskapsdiabetes kosthold / diabetes gravid.
klinisk ernæringsfysiolog

Kosthold ved kreft, Parkinson, alvorlig hjerte- og lungesykdom

Hos oss møter du autoriserte kliniske ernæringsfysiologer med femårig utdanning og mastergrad, og solid erfaring med underernæring ved alvorlig sykdom. Vi hjelper deg å få i deg nok næring på en trygg og gjennomførbar måte, slik at du bevarer styrken, får mer energi og tåler behandling bedre.

Underernæring med og uten vekttap:

Underernæring og vekttap:

Omtrent 114 000 mennesker i Norge er rammet av underernæring som følge av sykdommer som gjør mat og aktivitet krevende. Tilstanden oppstår når kroppen får mindre energi og næring enn den trenger, og kan føre til tap av muskulatur, svakere skjelett, redusert immunforsvar og lavere livskvalitet.

Underernæring kan også forekomme uten vekttap – for eksempel når muskelmasse går tapt mens fettmassen øker, slik at vekten virker stabil. Dette er uheldig for både styrke, energi og funksjon. Mange opplever i tillegg nedsatt appetitt og fordøyelsesplager som følge av medisinsk behandling – noe vi hjelper deg å mestre gjennom målrettede kostholdstiltak.

Hjelp til å få i deg nok mat ved dårlig appetitt:

Dårlig matlyst og svak kropp:

Det finnes mange grunner til at det kan være vanskelig å spise nok. Noen mister sultfølelsen og glemmer å spise, mens andre blir raskt mette eller får åndenød når de spiser. Slitenhet, tung pust, depresjon og ensomhet kan også svekke matlysten, og for mange er det utmattende å handle og lage mat.

Vi hjelper deg å mestre måltidene i en krevende hverdag – med løsninger som gjør det enklere å få i seg nok næring, uten at det føles som en belastning.

Kosthold ved kreft og alvorlig sykdom:

Kosthold i kreftbehandling:

Kreftbehandling kan være en stor belastning for kroppen og føre til utfordringer med å få i seg nok og riktig næring. Kvalme, dårlig appetitt, endret smak og lukt, samt utmattelse (fatigue), er vanlige bivirkninger ved stråling, cellegift og operasjon.

Våre kliniske ernæringsfysiologer hjelper deg å finne mat og måltidsløsninger som kroppen tåler og som støtter deg gjennom behandlingen – slik at du bevarer styrke, energi og best mulig funksjon i sykdomsforløpet.

11 kostholdsprioriteringer for kreft og sykdom

11 kostholds-prioriteringer for kreft og sykdom

viktige kostholdsråd

Vi målretter kostholdstiltak spesifikt for din utfordring, kropp og livssituasjon – i motsetning til generelle råd eller dietter. Målet er best mulig effekt, uten at endringene blir unødvendig belastende. Vi tar ansvar for detaljer og næringsstoffer, slik at du slipper å forholde deg til dette i praksis. Under finner du våre prioriterte fokusområder for alvorlig sykdom. Sammen med deg vurderer vi hvilke og hvor mange tiltak som bør velges for god effekt og realistisk gjennomføring.

Vi målretter kostholdstiltak for din utfordring, kropp og livssituasjon – i motsetning til generelle råd eller dietter. Målet er best mulig effekt uten unødvendig belastning. Vi tar ansvar for detaljer og næringsstoffer, mens vi sammen vurderer hvilke og hvor mange tiltak som skal prioriteres for realistisk gjennomføring. Under ser du våre prioriterte fokusområder for alvorlig sykdom.

Vi tror på individualisering og prioritering av tiltak for varige resultater. Våre ernæringsfysiologer jobber vitenskapsbasert og bygger på oppdatert kunnskap fra internasjonale fagmiljøer. Vi tilpasser alltid veiledningen til din livssituasjon og endringskapasitet, for best mulig effekt og gjennomførbarhet.

Vi prioriterer individuelle tiltak for varige resultater. Våre ernæringsfysiologer bruker vitenskapsbasert kunnskap fra internasjonale fagmiljøer, og veiledningen tilpasses alltid din livssituasjon og kapasitet for best effekt.

viktige kostholdsråd

Kreft - kosthold for en sterk kropp under og etter behandling

Det finnes en jungel av kostråd der ute om hva man bør spise og ikke dersom man har kreft. Det kan oppleves utfordrende å navigere seg frem til hva som stemmer og hvilke man selv bør følge. For mange skaper disse rådene mer uro enn ro i en allerede stresset kropp, det kan være psykisk påkjennende og til og med i noen tilfeller skape mer skade enn godt. Vi, som klinisk ernæringsfysiologer, autorisert helsepersonell med 5-årlig utdannelse innen ernæring og sykdom, kan hjelpe deg med å navigere i disse kostrådene. Det er ulike problemstillinger og behov ved kreftsykdom og kostråd bør derfor alltid gis individuelt.

Kreft og underernæring

Kreftbehandling vil kunne gi store påkjenninger for kroppen, og for mange kan dette føre til utfordringer med å få i seg nok og riktig næring. Kvalme, dårlig appetitt, endringer i smaks- og luktesans, samt fatigue, er vanlige bivirkninger av stråling, cellegift og operasjon.

Kreft kosthold

Kosthold før, under, mellom og etter kreftbehandling

God ernæringsstatus vil kunne være viktig for god behandlingseffekt og bedre rekonvalesens etter behandling. En underernært kropp vil håndtere behandlingen dårligere enn en velernært kropp. Vekttap og underernæring er ofte årsak til å utsette behandling, noe som kan bidra til dårligere prognoser. Vi kan tilby råd og veiledning tilpasset dine behov og utfordringer før, under og etter kreftbehandling.

God ernæringsstatus vil kunne være viktig for god behandlingseffekt og bedre rekonvalesens etter behandling. En underernært kropp vil håndtere behandlingen dårligere enn en velernært kropp. Vekttap og underernæring er ofte årsak til å utsette behandling, noe som kan bidra til dårligere prognoser. Vi kan tilby råd og veiledning tilpasset dine behov og utfordringer før, under og etter kreftbehandling.

Kreften og kreftbehandlingen vil for noen føre til varige ernæringsutfordringer, som kan vedvare i lang tid etter behandling, og i noen tilfeller livet ut. Senskader man kan oppleve inkluderer redusert matlyst, munntørrhet og endrede smakssanser. Ved kreft rundt eller i spiserør vil det ofte være utfordringer med matinntak etter behandling. Fjerning av deler av eller hele bukspyttkjertelen vil resultere i livslange nødvendige tilpasninger i kostholdet avhengig av hva del og hvor mye av bukspyttkjertelen som er fjernet. Les med om dette nedenfor i artikkelen. Individuell veiledning er nødvendig for å få råd tilpasset dine utfordringer og behov. Dette kan vi bistå med.

Parkinson sykdom - hjelp med nok og riktig ernæring

Parkinson er en nevrologisk sykdom som kan skape ulike utfordringer knyttet til kosthold, deriblant fordøyelsesplager, svelgevansker (dysfagi), redusert smaks- og luktesans, munntørrhet, redusert appetitt, dårligere næringsopptak, økt energibehov og vansker med å innta mat på grunn av stivet og/eller store skjelvinger. Det er varierende hva utfordringene hvert enkelt personer med parkinson opplever. Derfor er et individuelt tilpasset kosthold avgjørende for å ivareta individuelle behov, opprettholde god ernæringsstatus og forbedre livskvalitet.

Felles for flere av alle av de overnevnte utfordringene knyttet til kostholdet er at de det kan gjøre det utfordrende å få i seg tilstrekkelig med næring. I tillegg vil også en aldrende kropp uavhengig av parkinson kunne redusere matlyst og gi ytterligere utfordringer rundt matinntak. Vekttap og underernæring er derfor noe flere med parkinson opplever. Underernæring kan igjen føre til tap av funksjon på grunn av svekket bein- og muskelstyrke. Forebygging av underernæring er alltid viktig, men spesielt ved en sykdom som kjennetegnes ved tap av og/eller ukontrollert funksjon.

Tilpasset kosthold for Parkinson

For å sikre tilstrekkelig matinntak, er det viktig at veiledning tilpasses den enkeltes utfordringer og behov, noe vi kan bistå med. Dersom du opplever svelgevansker, vil konsistenstilpasset- og energi- og næringstett mat være en del av ernæringsbehandlingen for å sikre tilstrekkelig næringsinntak og unngå aspirasjon. Ved fordøyelsesplager og utfordringer som påvirker matinntaket, vil fokuset på kostveiledningen tilpasses deretter.

I noen tilfeller kan medisinsk ernæring, som næringsdrikker og/eller tilskudd av vitaminer- og mineraler, være nødvendig dersom man ikke får i seg tilstrekkelig med mat og næring. Vår klinisk ernæringsfysiolog vil ta hensyn til de utfordringene du opplever og veilede deg mot et godt og tilstrekkelig næringsinntak, til tross for disse utfordringene.

Parkinson kosthold

Flere opplever en tregere tarmbevegelse, noe som kan føre til forstoppelse. Et kosthold rikt på fiber, nok mat og væske, i tillegg til regelmessig fysisk aktivitet, kan bidra til å forebygge dette. Flere vil imidlertid oppleve forstoppelse til tross for disse tiltakene. I slike tilfeller bør alternative løsninger som ulike kosttilskudd og medisinsk behandling vurderes. Hvordan du kan oppnå et kosthold for bedre fordøyelse, og eventuelt vurdere om det er behov for ytterligere tiltak, kan vi se på sammen.

Proteinfordelt diett

Noen kan oppleve dårligere effekt av medisinene sine når de inntar proteiner i vanlige måltider. Dette skyldes at virkestoffet i medikamentet konkurrerer med proteiner i kosten, noe som resulterer i redusert opptak av virkestoffet og en dårligere og mer ujevn effekt. Tiltak dersom man opplever dette inkluderer å ta medikamentene 30-60 minutter før et måltid. Det er også viktig å forebygge forstoppelse. Dersom disse tiltakene ikke hjelper, kan en såkalt proteinfordelt kost forsøkes.

Proteinomfordelt kost innebærer ikke å begrense det daglige inntaket av protein, men heller å begrense inntaket av protein på formiddagen og ha et høyere inntak på ettermiddag og kveld. Det er viktig å sikre nok protein i kosten, da proteiner er viktige byggesteiner. God individuell veiledning, planlegging og oppfølging av et slikt kosthold er essensielt for å sikre riktig sammensatte måltid og tilstrekkelig inntak av mat og næringsstoffer, inkludert protein og energi. Dette er noe vi hjelpe med.

Demens - en risiko for underernæring og forværring

Demens vil kunne føre til utfordringer knyttet ernæring og hydrering. En stor utfordring er glemsel rundt mat- og væskeinntak. Forebygging og behandling av underernæring vil avgjørende for å opprettholde god daglig funksjon og livskvalitet. Underernæring kan også føre til redusert kognitiv funksjon, derfor bør dette være en prioritet hos personer med demens. Det er viktig med gode støttepersoner rundt, enten det er pårørende, hjemmesykepleie eller andre, som kan følge opp matinntaket. Vi kan bidra med veiledning av pårørende og støttepersoner i hvordan å sikre god ernæring hos den som opplever demens.

Demens kosthold

Helge Syvertsen

Klient

Stjerne for kostholdsveiledning for underernæring, kosthold kreft, parkinson kosthold
Stjerne for kostholdsveiledning for underernæring, kosthold kreft, parkinson kosthold
Stjerne for kostholdsveiledning for underernæring, kosthold kreft, parkinson kosthold
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
“Fantastisk å få kostholdsveiledning fra noen som har kontroll på sakene og ikke skal prakke på meg vidunderkurer som ikke virker. Jeg har fått god hjelp for min sykdom og hvordan jeg burde leve for å takle denne på best mulig måte. Det viktigste jeg tar med meg videre er hvordan jeg skal spise for å styrke kroppen.”
time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Bestill time for hjelp underernæring via video eller på vår klinikk i Oslo

Hos oss får du rask hjelp – uten binding, skjulte kostnader eller helsekø. Vi starter med konkrete tiltak allerede fra første time.

time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Slik fungerer videotime:

Vi spesialiserer oss på videokonsultasjoner og bruker verktøy godkjent for helsepersonell.

  • Du får tilsendt møtelink på e-post – ingen nedlasting eller registrering.

  • Møtet fungerer på PC, Mac, nettbrett eller mobil.

  • Vi kan dele skjerm for å gjennomgå informasjon eller lage skreddersydde kostholdsplaner i samarbeid med deg.

Klinikk i Oslo:

Bor du i Oslo-området? Da kan du møte oss på Oslo Tennisarena, Hasle.

  • Lyse og trivelige lokaler som fremmer motivasjon og mestring.

  • Parkeringsmuligheter: kr. 25/time (Aimo Park).

  • T-bane/buss: 2 minutters gange fra Hasle T-banestasjon.

Noen velger å kombinere første time på klinikken med videre oppfølging på video.

Første time – hva kan du forvente?

Vi ser på sykdomsbilde, symptomer og ernæringsstatus. Målet er å forebygge underernæring og sikre energi og livskvalitet.

  • Kartlegging av matinntak, symptomer og vektutvikling.
  • Vurdering av ernæringsbehov i sykdomssituasjonen.
  • Identifisering av tiltak som gir mest effekt.
  • Tilbud om skreddersydd plan dersom det er hensiktsmessig.

👉 Bestill førstetime – over video eller på klinikk Oslo

Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.

Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.

Vanlig tematikk i første time:

  • Kartlegging av ernæringsproblemer, symptomer og påvirkende faktorer.
  • Forståelse av sammenhengen mellom problemstilling og effektive tiltak
  • Identifisering av prioriterte tiltak med best effekt.
  • Vurdering og kalkulering av fysiologiske behov, som forbrenning eller væskebehov.
  • Intervju om kosthold og tilbud om skreddersydd kostholdsplan, vanligvis over to 60-minutters konsultasjoner.
  • Samtykke til kommunikasjon med fastlege eller annet relevant helsepersonell om det skulle være verdifult.

Oppfølging og videre prosess:

Oppfølging gir trygghet i en krevende situasjon.

  • Vi vurderer effekt og tilpasser tiltak fortløpende.
  • Vi støtter deg i å opprettholde energi og styrke.
  • Vi samarbeider med fastlege eller sykehuspersonell ved behov.

Vi tilbyr oppfølging, støtte og motivasjon til gjennomføring av kostholds- og livsstilsendringer. Antall konsultasjoner tilpasses etter ditt ønske, problemstilling og kompleksitet. Hyppigheten av oppfølging varierer fra person til person, og vi tilpasser oss dine behov og budsjett.

Vanlige temaer i oppfølging:

  • Vurdering av effekt og gjennomførbarhet.
  • Justering av tiltak ved behov.
  • Motiverende samtale/intervju (MI)
  • Økt kunnskap om kroppslige reaksjoner og effektive grep for å mestre utfordrende situasjoner.

Våre ernæringsfysiologer samarbeider med fastlege og annet relevant helsepersonell der det er hensiktsmessig. Kun på ditt samtykke.

Kostholdsplan for underernæring:

En plan kan være avgjørende for å sikre energi og næring under sykdom.

  • Utarbeides sammen med ernæringsfysiologen.
  • Tilpasses sykdom, symptomer og behandling.
  • Fokus på å dekke behov og forebygge mangeltilstander.
  • Praktiske løsninger som kan justeres underveis.

👉 Les om skreddersydd kostholdsplan

Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.

Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.

Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.

En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.

Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.

Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.

Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.

Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.

Les mer om våre kostholdsplaner.

Kostholdsveiledning for din utfordring:

Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.

Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.

Praktisk:

  • Du betaler kun for gjennomførte timer – ingen pakkepriser.

  • Avbestilling uten kostnad inntil 36 timer før time.

  • Betaling skjer etter time via Vipps eller nettbank.

👉 Problemstillinger vi kan hjelpe med

Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.

Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.

Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.

En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.

Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.

Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.

Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.

Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.

Les mer om våre kostholdsplaner.

Samarbeidspartnere ved behov

Vi samarbeider med ulike aktører og helseprofesjoner som kan bidra ved behov. Vårt kvalitetssikrede nettverk sparer deg tid og reduserer usikkerhet når ytterligere bistand er nødvendig. Vi sikrer kort ventetid og en grundig overlevering av bakgrunnsinformasjon, med ditt samtykke.

helsepersonell ernæringsfysiolog

NSIPH psykologspesialister:

Psykologbistand på nett eller ved oppmøte.

Fysikalsk medisiner Kolsrud:

Behandling av muskel-skjelettplager

Sportsklinikken:

Personlinge trenere / treningsfysiologer (Oslo)

Geriatri- og søvnlege Andersen:

Når søvnforstyrrelser står i veien for helse og behandling.

helsepersonell ernæringsfysiolog

Mer om kosthold ved alvorlig sykdom og underernæring

Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.
Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.

Har du fjernet bukspyttkjertelen?

Bukspyttkjertelen har to ulike hovedfunksjoner: produksjon av det blodsukkerregulerende hormonet insulin og produksjon av fordøyelsesenzymer. Dersom deler eller hele bukspyttkjertelen fjernes eller funksjonen ødelegges, vil dette føre til utvikling av diabetes og/eller redusert fordøyelse og næringsopptak. Tilpasset ernæring i tillegg til medikamentell behandling er viktig ved begge disse tilstandene.

Den ene delen produserer insulin og er derfor viktig i reguleringen av blodsukkeret. Fjerner man hele eller deler av den insulinproduserende delen, vil man utvikle diabetes, da insulinproduksjonen blir redusert eller stopper opp, avhengig av hvor stor del som er fjernet. Avhengig av hvor stor reduksjonen i insulinproduksjon er, vil tilførsel av insulin være en viktig del av behandlingen. God og riktig ernæring spiller også en viktig rolle i for å oppnå godt regulert blodsukker. Hvor mye insulin man trenger til hvert måltid avhenger av hva man spiser, individuelle faktorer som vekt, hvordan blodsukkeret er før måltidet, og om man skal være fysisk aktiv. Vi kan bistå med veiledning i hvordan du kan dosere riktig mengde insulin til måltid og hvordan å sette sammen et kosthold for å oppnå god blodsukkerregulering.

Den andre delen av bukspyttkjertelen produserer fordøyelsesenzymer som er viktige for nedbrytningen av fett i kostholdet. Mangel på disse enzymene vil føre til at fettet ikke tas opp fra tarmen, men heller passerer ufordøyd ut med avføringen. Dette kan medføre vekttap og ernæringsmessige mangler. Dersom hele eller deler av denne delen fjernes, vil tilførsel av fordøyelsesenzymer, i tillegg til tilpasset kosthold, være en sentral del av behandlingen for å sikre god fordøyelse. Vi kan bistå med veiledning angående dosering av enzymene, samt hjelp med å tilpasse måltidene for å sikre gode fordøyelse og næringsopptak.

 


 

Les mye mer i vårt artikkelbibliotek

Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.

Bukspyttkjertel i og etter sykdom

Har du fjernet bukspyttkjertelen?

Bukspyttkjertelen har to ulike hovedfunksjoner: produksjon av det blodsukkerregulerende hormonet insulin og produksjon av fordøyelsesenzymer. Dersom deler eller hele bukspyttkjertelen fjernes eller funksjonen ødelegges, vil dette føre til utvikling av diabetes og/eller redusert fordøyelse og næringsopptak. Tilpasset ernæring i tillegg til medikamentell behandling er viktig ved begge disse tilstandene.

Den ene delen produserer insulin og er derfor viktig i reguleringen av blodsukkeret. Fjerner man hele eller deler av den insulinproduserende delen, vil man utvikle diabetes, da insulinproduksjonen blir redusert eller stopper opp, avhengig av hvor stor del som er fjernet. Avhengig av hvor stor reduksjonen i insulinproduksjon er, vil tilførsel av insulin være en viktig del av behandlingen. God og riktig ernæring spiller også en viktig rolle i for å oppnå godt regulert blodsukker. Hvor mye insulin man trenger til hvert måltid avhenger av hva man spiser, individuelle faktorer som vekt, hvordan blodsukkeret er før måltidet, og om man skal være fysisk aktiv. Vi kan bistå med veiledning i hvordan du kan dosere riktig mengde insulin til måltid og hvordan å sette sammen et kosthold for å oppnå god blodsukkerregulering.

Den andre delen av bukspyttkjertelen produserer fordøyelsesenzymer som er viktige for nedbrytningen av fett i kostholdet. Mangel på disse enzymene vil føre til at fettet ikke tas opp fra tarmen, men heller passerer ufordøyd ut med avføringen. Dette kan medføre vekttap og ernæringsmessige mangler. Dersom hele eller deler av denne delen fjernes, vil tilførsel av fordøyelsesenzymer, i tillegg til tilpasset kosthold, være en sentral del av behandlingen for å sikre god fordøyelse. Vi kan bistå med veiledning angående dosering av enzymene, samt hjelp med å tilpasse måltidene for å sikre gode fordøyelse og næringsopptak.

 


 

Les mer i vårt artikkelbibliotek

Les mye mer i vårt artikkelbibliotek

Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.

Bestill time

Gratis kartleggingssamtale

Er du utsatt for sykdom og trenger hjelp?

Synnøve Halvorsen

Klinisk ernæringsfysiolog (KEF, MSc)
Klinisk ernæringsfysiolog
(KEF, MSc)
Synnøve Halvorsen ernæringsfysiolog
Bestill time

Priser

Du betaler kun for hjelpen du trenger. Det er min oppgave å sørge for at veiledning blir verdifull for deg.  Les om priser her.

«Synnøve har lang erfaring med kostholdsveiledning for personer som er rammet av alvorlig sykdom og utilsiktet vekttap, og har i sitt arbeid opparbeidet inngående forståelse for hvordan ernæring påvirker sykdomsforløp, livskvalitet og funksjon. Hun
har tidligere jobbet i hjemmesykepleien med eldre og kronisk syke, og har veiledet pasienter med underernæring ved blant annet kreft, hjertesykdom, lungesykdom, Parkinson og demens. Hun har også bistått i forskningsprosjekt ved Lovisenberg sykehus, der hun jobbet med nettbasert ernæringsveiledning i rehabilitering etter sykdom. Med sin helhetlige og varme tilnærming skreddersyr Synnøve løsninger som tar hensyn til appetitt, fordøyelse og spesifikke sykdomsutfordringer. Hun gir målrettet hjelp til å styrke matinntaket, forebygge vekttap og sikre tilførsel av viktige næringsstoffer – med fokus på løsninger som faktisk fungerer i hverdagen. Målet er å bidra til bedre energi, økt toleranse for behandling og redusert risiko for svekkelse.»

Utdanning og kvalifikasjoner:

  • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen
  • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
  • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.

Interne kvalifikasjoner:

Gjennomført og godkjent omfattende opplæringsløp innen:

  • Vektnedgang ved overvekt og fedme.
  • Idrettsernæring og kosthold ved trening og skader.
  • Hjertehelse og risikofakorer for sykdom.
  • Revmatisme og revmatiske lidelser.
  • Underernæring ved alvorlig sykdom og dårlig appetitt.
  • Ernæring ved graviditet og vanlige helseutfordringer.
  • Fleksibelt kostholdsfundament / -kostholdsplan (metodikk).
  • Avslappet forhold til mat med kostholdsplan (metodikk).
  • Resultatorienterte kostholdsprioriteringer vs. informasjonsformidling (metodikk).

Status: Aktiv KEF

Les om vår kompetansemodell

Arbeidserfaring:

  • God poliklinisk erfaring fra veiledning innen flere ernæringsemner og klient-/pasientarbeid utenfor spesialisthelsetjenesten. Spesielt dyktig innen hjelp for varig vektnedgang, idrettsernæring og restitusjon, ulike diabetes-diagnoser og for gravide og ammende.
  • Involvert i flere tverrfaglige interne og eksterne insentiver som for eksempel helseattestordning for Norges Skiforbund, samarbeid med Lovisenberg Rehabilitering for personer med alvorlig sykdom, og Revmatikerforbundet.
  • Stavanger Sykehus (SUS) diabetespoliklinikk.
  • Styremedlem i Norsk Interesseforening for Diabetes i Svangerskap.
  • Frisklivssentral, ansvarlig KEF med ansvar for kostholdsveiledning innen en rekke helseplager.
  • Hun har også sterk erfaring fra arbeid i hjemmesykepleien hvor hun har hjulpet personer med lav appetitt og/eller undervekt, på grunn av tilstander som kreft, Parkinson, buksyttkjertelproblematikk og fordøyelsesutfordringer.

Metodikk og tilnærming

  • Skreddersydd kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid.
  • Skreddersydd kostholdsplan med hensyn til èn eller fler problemstillinger.
  • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.
  • Trenger du mer informasjon? Les mer om veiledning fra ernæringsfysiolog i Klinikk Kostholdsendring.

Resultatorientert hjelp

Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:

  • Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.

  • Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.

  • I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.

  • Gjennomføring og effekt – Jeg hjelper deg å holde fokus, justere underveis og finne løsninger som fungerer i praksis. Målet er mestring, trygghet og målbare resultater.

Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.

Her finner du oss:

Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.

Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).

Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

Nivethan Panchalingam

Klinisk ernæringsfysiolog (KEF, MSc)
Klinisk ernæringsfysiolog
(KEF, MSc)
Nivethan klinisk ernæringsfysiolog
Bestill time

Priser

Du betaler kun for hjelpen du trenger. Det er min oppgave å sørge for at veiledning blir verdifull for deg.  Les om priser her.

«Nive har bred erfaring fra sykehus og spesialisthelsetjenesten, der han har hatt ansvar for ernæringsbehandling på tvers av flere avdelinger ved både Sykehus Innlandet og Kristiansund sykehus. Denne bakgrunnen gir ham
en dyp forståelse for hvordan alvorlig sykdom påvirker kroppens behov for næring, og hvordan riktig ernæring kan bidra til bedre behandlingsrespons, økt styrke og raskere rehabilitering. Han jobber med et bredt spekter av pasienter som opplever underernæring i forbindelse med kreft, Parkinson, demens, hjertesykdom, lungesykdom og andre kroniske tilstander. Med særlig kompetanse på å hjelpe ved dårlig appetitt, utilsiktet vekttap og næringsmangler, skreddersyr Nive løsninger som styrker kroppen og støtter funksjonen i hverdagen. Han legger stor vekt på at tiltakene skal være gjennomførbare – og at små, riktige grep over tid skal gi bedre energi, økt toleranse for behandling og redusert risiko for ytterligere svekkelse.»

Utdanning og kvalifikasjoner:

  • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
  • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
  • Sertifisert FODMAP-veileder for Irritabel tarm syndrom (Monash university).
  • Videreutdanning innen forebygging av fedme og fedmebehandling hos barn og voksne ved NTNU Trondheim.

Interne kvalifikasjoner:

Gjennomført og godkjent omfattende opplæringsløp innen:

  • Fordøyelsesplager og mage- tarmsykdom.
  • Ernæringsbehandling av diabetes type 1, 2 og svangerskapsdiabetes.
  • Underernæring ved alvorlig sykdom.
  • Hjertehelse og risikofaktorer for sykdom.
  • Underernæring ved alvorlig sykdom og dårlig appetitt.

Les om vår kompetansemodell

Arbeidserfaring:

  • Sykehus Innlandet HF (Gjøvik sykehus): Ansvarlig for ernæring på hele sykehuset.
  • Kristiansund sykehus: ansvarlig for ernæringsbehandling på flere avdelinger.
  • St. Olavs Hospital HF: Poliklinisk arbeid med pasienter innen ulike diabetes-diagnoser, hjerte-karsykdom, og gastro-/fordøyelsesplager.
  • Sykehuset Østfold Kalnes.
  • Aker sykehus – avdeling for sykelig overvekt.
  • Aurskog-Høland kommune: Utforming av ernæringsplan/-strategi for kommunen innen ulike helse og sykdomsproblemstillinger.
  • God poliklinisk erfaring fra veiledning innen flere ernæringsemner og klient-/pasientarbeid. Spesielt lang erfaring i hjelp ved dibetesdiagnoser, Fordøyelsesplager og IBS, samt IBD (Crohns sykdom og Ulcerøs Kolitt).

Metodikk og tilnærming

  • Skreddersydd kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid.
  • Skreddersydd kostholdsplan med hensyn til èn eller fler problemstillinger.
  • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.
  • Trenger du mer informasjon? Les mer om veiledning fra ernæringsfysiolog i Klinikk Kostholdsendring.

Resultatorientert hjelp

Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:

  • Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.

  • Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.

  • I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.

  • Gjennomføring og effekt – Jeg hjelper deg å holde fokus, justere underveis og finne løsninger som fungerer i praksis. Målet er mestring, trygghet og målbare resultater.

Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.

Her finner du oss:

Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.

Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).

Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

Helge Andreas Felberg

Klinisk ernæringsfysiolog (KEF, MSc) – KEF Senior
Klinisk ernæringsfysiolog
(KEF, MSc) – KEF Senior
«Som daglig leder og fagansvarlig er jeg opptatt av at alle som tar kontakt med oss skal få best mulig hjelp hos den ernæringsfysiologen som har rett kompetanse for
akkurat deres behov. Med min bakgrunn som klinisk ernæringsfysiolog og over femten års erfaring fra arbeid med helse, klinikkdrift og pasientveiledning, sørger jeg for at vi holder et høyt faglig nivå i alt vi gjør. Vi legger derfor stor vekt på å gi tydelig og grundig informasjon på nettsiden vår, slik at du trygt kan bestille time direkte hos riktig behandler. Hvis du er usikker på hvem som kan hjelpe deg best, tilbyr jeg også kartleggingssamtaler som en ekstra trygghet – slik at du får rett hjelp fra starten. Målet mitt er at du skal føle deg ivaretatt fra første stund og ha tillit til at veien videre med oss er målrettet og riktig.»

Utdanning og kvalifikasjoner:

  • Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc) fra Edith Cowan University.
  • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
  • Sertifisert FODMAP-veileder for Irritabel tarm syndrom (Monash university).
  • Sertifisert veileder for lavgradig kronisk systemisk betennelse og riktig bruk og perspektiver ved antiiflammatorisk kosthold (Monash university).
  • Sertifisert personlig trener og fitness instruktør fra Norges Idrettshøyskole.
  • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.

Interne kvalifikasjoner:

Fagansvarlig i Klinikk Kostholdsendring (Kostholdsendring AS). Daglig leder og eier. 

Status: Senior KEF

Les om vår kompetansemodell

Arbeidserfaring:

  • Over femten års erfaring fra helse- og ernæringsbransjen som klinisk ernæringsfysiolog, rådgiver/konsulent og prosjektleder.
  • Sterk erfaring fra utvikling og drift av helseprosjekter, klinikkvirksomhet og pasientrettet arbeid.
  • Har jobbet ved kjente virksomheter som for eksempel Norges Idrettshøyskole, Sunnaas Sykehus HF, Volvat Nimi og Norges Skiforbund.
  • I tillegg har han lang fartstid i drift av egne bedrifter innen tverrfaglige klinikktjenester og helseteknologi.
  • Han jobber i dag 100% som daglig leder med fagansvar i Kostholdsendring AS.

Helge kan bistå med:

  • Gratis kartleggingssamtale på telefon (15min)
  • Tilbyr førstekonsultasjon for prioritert rådgivning innen et utvalg av emner.  Ved  behov for kostholdsplan og/eller oppfølgingstimer så vil han bistå med en grundig overlevering av informasjon til riktig ernæringsfysiolog dyktig på gitt problemstilling.

Resultatorientert hjelp

Jeg vet at kostholdsveiledning er en investering i kropp og helse. Derfor er vi opptatt av å gjøre tjenesten enkel, ryddig og resultatorientert:

  • Ingen binding eller forhåndsbetaling – du betaler kun for tiden du trenger.

  • Skreddersydd oppfølging – ingen standardprogrammer, men tiltak målrettet mot din situasjon og problemstilling.

  • I gang fra dag 1 – vi starter veiledning og konkrete justeringer allerede i første konsultasjon.

Hos oss får du mye mer enn kun informasjon og generelle lister. Du får en samarbeidspartner med spisskompetanse på din utfordring, som kjenner både kropp og ernæring, og som hjelper deg å gjennomføre målrettede kostholdsendringer for effekt.

Her finner du oss:

Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

T-bane eller buss: To minutter gange fra Hasle T-bane / Hasle Torg.

Navigasjonssystem: Benytt appen Google maps på smarttelefon (ikke bilens integrerte navigeringssystem).

Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.