ARFID | Symptomer, diagnose og behandling

ARFID

Strever barnet med maten?

ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), er en spiseforstyrrelse som preges av en vedvarende unngåelse av visse typer mat eller et sterkt begrenset matinntak. På norsk kalles dette gjerne spesifikk spiseforstyrrelse. ARFID er ikke knyttet til frykt for vektøkning eller utfordringer med kroppsbildet, slik man ser ved anoreksi.

Selv om ARFID primært rammer barn, kan det også påvirke voksne. I denne artikkelen får du en gjennomgang av ARFID, inkludert symptomer, diagnose, behandling og hvordan denne spiseforstyrrelsen kan påvirke hverdagen.

Hva er ARFID?

ARFID innebærer en unormalt lav interesse for mat, sensorisk overfølsomhet for matens tekstur, lukt eller utseende, eller en frykt for konsekvensene av å spise, som å kaste opp eller sette mat i halsen. Dette kan igjen resultere i betydelig vekttap, ernæringsmangler, og en avhengighet av kosttilskudd og i verste fall sondeernæring.

Hvordan ARFID skiller seg fra andre spiseforstyrrelser 

Mens spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi ofte er relatert til kroppsbilde og et ønske om å kontrollere vekten, har personer med ARFID som regel ikke slike bekymringer. ARFID handler heller om unngåelse av mat av andre årsaker, som sensoriske eller psykologiske faktorer.

Historien bak diagnosen ARFID

ARFID ble offisielt anerkjent som en diagnose i 2013, da den ble inkludert i den femte utgaven av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Denne anerkjennelsen har ført til økt oppmerksomhet rundt tilstanden den siste tiden, spesielt blant helsepersonell som jobber med barn og unge.

Symptomer på ARFID

Kresen spising er vanlig hos barn og skyldes ofte naturlige preferanser som endres over tid. ARFID er derimot en vedvarende og alvorlig lidelse som påvirker både ernæring og psykologisk velvære.  ARFID har tradisjonelt blitt delt inn i fem hovedkategorier, basert på årsaken til matavvisning:

  1. Sensorisk aversjon:

     Overfølsomhet for tekstur, lukt, temperatur eller smak.

  2. Mangel på interesse for mat:

     Lav appetitt eller manglende interesse for måltider.

  3. Frykt for konsekvenser:

     Angst forbundet med å kaste opp, sette mat i halsen eller oppleve ubehag.

  4. Posttraumatisk ARFID:

     Oppstår etter en traumatisk hendelse knyttet til mat.

  5. Blandet type:

     En kombinasjon av flere av de ovennevnte årsakene.

I nyere tid har flere miljøer valgt å gå litt bort i fra denne kategoriske inndelingen av ARFID da de fleste barn/unge har 2-3 av kategoriene/vanskene presentert. De viktigste inndelingene ser ut til å være 1) Sensoriske vansker, 2) Redsel for å spise, og 3) Manglende interesse. I disse tre grupperingene vil Posttraumatisk  ARFID falle inn under «redsel for å spise», og Blandet type hører godt hjemme under Sensoriske aversjon.

Vanlige tegn og symptomer hos barn og voksne:

  • Ekstrem kresenhet eller nektelse av visse matvarer.
  • Lav appetitt som ikke er relatert til medisinske tilstander.
  • Redusert vekst hos barn og vekttap hos voksne.
  • Avhengighet av flytende ernæring eller kosttilskudd.
  • Sosial tilbaketrekning under måltider på grunn av skam eller angst. 

Hva forårsaker ARFID?

Årsakene til ARFID varierer, men kan inkludere følgende:

  • Sensoriske problemer: Overfølsomhet for matens tekstur, lukt eller utseende.
  • Negative følelser overfor lukten, smaken eller teksturen til visse matvarer
  • En reaksjon på en tidligere opplevelse med mat som var ubehagelig, for eksempel å ha blitt syk etter å ha spist noe
  • Ikke å føle seg sulten eller bare en mangel på interesse for å spise

ARFID hos barn – En voksende bekymring

Hos barn kjennetegnes ARFID ofte av ekstrem kresenhet. De kan nekte å prøve nye matvarer, insistere på å spise samme mat daglig, eller kun akseptere mat med spesifikke teksturer. Dette kan føre til alvorlige ernæringsmangler. Mange lurer på hvordan man kan skille ARFID fra normal kresenhet.

Mens kresenhet er midlertidig og ofte avtar med alderen, er ARFID en vedvarende lidelse som påvirker helse og sosialt liv. Tegn på ARFID inkluderer vekttap, lav energi og angst knyttet til mat. Foreldre kan hjelpe ved å skape en positiv spiseopplevelse, unngå press og søke profesjonell hjelp fra ernæringsfysiologer eller psykologer.

Diagnostisering av ARFID

En ARFID-diagnose stilles basert på en grundig vurdering av matvaner, vekthistorie, og psykologiske symptomer. Det krever at problemene med matinntak fører til betydelig helse- eller funksjonsmessige utfordringer. Diagnosen krever samarbeid mellom flere spesialister, inkludert leger, psykologer og ernæringsfysiolog, for å utelukke andre medisinske tilstander. En ARFID-test (diagnostikk) innebærer spørreskjemaer og intervjuer for å vurdere spisemønstre, frykter og sensoriske problemer. Disse testene er ofte tilpasset aldersgruppen til pasienten.

Behandling av ARFID

Behandling for ARFID kan være forbundet med ubehag, og det tar ofte lang tid å endre fastlåste mønstre. Derfor bør endringene skje i små steg og med god støtte fra omgivelsene. Man vil i behandling gradvis introdusere nye matvarer og øke mengdene, samtidig som man jobber med faktorene som opprettholder den utilstrekkelige spisingen. Dette kan være angst, manglende sultfølelse eller sensitivitet for smak og konsistens. 

Mange opplever det som nyttig å lage en oversikt sammen med ernæringsfysiologen over hva de alltid kan spise, hva de noen ganger kan spise, og hva de aldri kan spise. Da kan man videre lage en plan for å øve på én matvare om gangen og repetere til det føles tryggere. 

For barn og unge er det en god idé å gjennomføre dette arbeidet i samarbeid med foreldrene, slik at de kan støtte opp om spiseoppgavene i hverdagen og bidra med oppmuntring og belønning. 

Avsluttende tanker

ARFID er en kompleks lidelse som krever en helhetlig tilnærming for å forstå og behandle. Med økt oppmerksomhet og støtte kan personer med ARFID oppleve betydelig bedring . Ønsker du å booke time hos en ernæringsfysiolog med spisskompetanse innen ARFID? Vi står klare for å hjelpe deg, og du kan enkelt booke time her.

 

Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog

Våre medarbeidere har flere års arbeidserfaring og hhv minimum fem-årig profesjonsutdanning med mastergrad innen ernæring. Under kan du lese om personell med spisskompetanse for tema for denne artikkelen:

Vårt personell har høyeste utdanning innen kostholdsveiledning

Vi består av et team av kliniske ernæringsfysiologer og leger med lang erfaring innen bistand ved en rekke vanlige helseplager. Se behandlere innen alle felt.

Kartlegging samtale

Dijana Stupar

Ernæringsfysiolog Dijana Stupar

Timebestilling:

Kostholdsveiledning spisskompetanse:
«Lidenskapen min ligger i å hjelpe mennesker til å finne frem til en balansert livsstil, bestående av fysisk aktivitet, godt kosthold og friskt sinn. Jeg brenner for psykisk helse, og trives spesielt godt når jeg får brukt de ulike utdannelsene mine og erfaringene mine i arbeidet med klienter.»

Utdanning: 

Erfaring:

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Victoria Oline Ringseth

Ernæringsfysiolog Victoria Ringseth
Timebestilling:
Kostholdsveiledning spisskompetanse:

«Victoria er opptatt av spisevaner for å fremme sunn relasjon til mat og kropp. Hun brenner spesielt for å hjelpe barn og unge med kostholdsvaner og forhold til kropp som støtter en sunn mental- og fysisk utvikling. Victoria holder spesielt kjær hjelp til unge som er avhengig av tilpasninger i kosthold som følge av psykiske lidelser og spiseforstyrrelser. Voksne med spiseutfordringer kan også bestille time da hun generelt sett har god erfaring med hjelp og veiledning innen sine felt.»

Utdanning: 

Erfaring:

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Åtte avgjørende kostholdsprinsipper for idrettsutøvere

Foredragsholder: Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog

Målgruppe:

Kort om foredrag:

Kostholdsprinsipper i prioritert rekkefølge:

Interaktive hjelpemidler/sampspill (ved ønske):

Lengde/varighet:

Priser:

Skreddersøm:

Helge Andreas Felberg klinisk ernæringsfysiolog

Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog (MSc)

Helge Andreas Felberg

klinisk ernæringsfysiolog (MSc)

Helge har lang erfaring som fordragsholder innen en rekke kostholdsemner. På tema idrettsernæring har han levert foredrag for trenere og utøvere i Norges Skiforbund, Tennisforbundet, Norges motorsportforbund, Norges Rytterforbund, Sunn Idrett, Turnforeningen og mange fler.

Helge er opptatt av å tydligjere kostholdsprioriteringer slik at tilhører sitter igjen med en god forståelse av hva som er viktigst å fokusere på for god effekt. Han er også opptatt av et avslappet forhold til mat og kropp som har tar med seg som en rød tråd i sine foredrag.

Course template title 2

Subtitle

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Course template title 1

Subtitle

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Remi Andersen

Søvnlege, Landslagslege
Problemstillinger:
Over 24 års erfaring fra vurdering og veiledning av søvnvansker som en viktig del av utredning og behandling av fysisk- og psykisk sykdom. Lang erfaring som overlege i forsvaret, overlege på sykehjem, og landslagslege i NSF. Sterk kompetanse innen søvn, geriatri, idrettsmedisin og avhengighet.
Remi er opptatt av søvn som viktig for god helse og et godt liv. Gjennom sin brede erfaring med de sprekeste (Landslagsutøvere), de skrøpeligste (sykehjemsbeboere), de mest sårbare (avhengige) og de tøffeste (soldatene) har han samlet seg en unik erfaringer på tvers av befolkningen. Han er alltid nysgjerrig og tar med seg kunnskap fra en gruppe til en annen som har kommet alle til gode. Felles for alle disse gruppene er hvordan dårlig søvn bidrar til nedsatt prestasjon og psykisk eller fysisk sykdom.

Utdanning: 

Erfaring: 

Priser og info:

Her finner du oss:

Lars Kolsrud

Idrettslege NIMF, Legespesialist i fysikalsk medisin
Lars Kolsrud, idrettslege / fysikalsk medisiner, legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
Timebestilling:
Problemstillinger muskel/skjelett:
Akutte skader, smerter og kroniske problemer i forbindelse med aktivitet, hverdagsfunksjon og trening. Med sin imponerende erfaring kan Lars bistå med undersøkelse, utredning, diagnostisering og behandling av de aller fleste typer plager/skader i muskel- og skjeletapparatet:
Fysikalsk medisin & rehabilitering er en medisinsk legespesialitet med fokus på og kunnskap om kroppens skjelett (benstrukturer, ledd og leddbånd) og muskulatur (muskler, sener, seneskjeder, slimposer) og tilhørende nervesystem. Idrettslege vurderer, behandler og søker å finne best mulig løsninger for akutte og kroniske skader/plager i bevegelsesapparatet, uansett om dette skyldes uhell, belastning over tid eller slitasjeproblemer med alder som forklaring.

Utdanning: 

Erfaring og utmerkelser:

Tilnærminger:

Priser og info:

Her finner du oss:

Helge Andreas Felberg

Helge Andreas Felberg klinisk ernæringsfysiolog
Timebestilling:

FORELDREPERMISJON

Tilnærming i hjelp og veiledning:

  • Tilbyr enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål. Typisk førstekonsultasjon + oppfølgingstimer.
  • Ved behov for skreddersydd kostholdsplan så vil han bistå med en grundig overlevering av informasjon til aktuell ernæringsfysiolog dyktig på gitt problemstilling.

Utdanning: 

Erfaring: 

Priser og info:

Her finner du oss:

Iselin Schjelle Holen

Ernæringsfysiolog Iselin holen
Timebestilling:

Kostholdsveiledning spisskompetanse:
«I møte med deg er jeg opptatt av at du skal få trygghet i hvilke kostråd som er viktig for akkurat din problemstilling og stadium av alvorlighetsgrad. Et tilpasset kosthold vil kunne bidra i å bremse videre sykdomsutvikling og forebygge følgesykdommer. Jeg ønsker å hjelpe deg med å holde det så enkelt som mulig og gi deg kunnskapen du trenger for å føle deg trygg på det du gjør.

Utdanning: 

Erfaring: 

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Sainiga Sivasuthasarma

Klinisk ernæringsfysiolog spesialisert på barn
Ernæringsfysiolog Sainiga
Timebestilling:

I SVANGERSKAPSPERMISJON

Spisskompetanse innen hjelp for barn (og familier) med følgende utfordringer:

«Saini har et brennende ønske å hjelpe barn, ungdommer og familier som sliter med matinntaket, men også de som ønsker å lære mer om riktig mat for kroppen. Med selv en flerkulturell bakgrunn kan hun hjelpe deg som lurer på hvilke type mat, men også hvor mye mat er sunn for deg. Hun tilbyr individuelle, men også familiebasert oppfølging.»

Utdanning: 

Erfaring: 

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Karoline Østereng Nilsen

Karoline Østereng Nilsen klinisk ernæringsfysiolog
Timebestilling:

Kostholdsveiledning spisskompetanse:
“Jeg er opptatt av å skape en trygg relasjon for å gjøre det lettere å snakke om det som kan oppleves som vanskelig. Mat er mye mer enn kun næringsstoffer, og jeg interesserer meg for hvordan tanker, erfaringer og følelser påvirker kostholdet og livet vårt. Noen ganger kan mat bli ekstra vanskelig, og ernæring blir da tett opp mot psykisk helse. Jeg har erfaring fra arbeid med spiseforstyrrelser.»

Utdanning: 

Erfaring: 

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Synnøve Halvorsen

Ernæringsfysiolog Synnøve Halvorsen
Timebestilling:

Kostholdsveiledning spisskompetanse:
«Kosthold kan for mange oppleves som komplisert, særlig når det kommer velmente råd både fra internett, sosiale medier og folk rundt seg. Det kan være utfordrende å skille mellom hva som er riktig generelt og hva som er riktig og bra for akkurat deg og din problemstilling. Jeg ønsker å skape trygghet i kostholdsvalg, slik at mat ikke blir en stressfaktor, men noe man kan glede seg over. For meg er det viktig at kosthold skal være en kilde til glede, uansett hvilket mål du har, hvilken livsstil du lever eller hvilke kosthensyn du må ta på grunn av ulike ernæringsutfordringer.»

Utdanning: 

Erfaring:

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Katrine Pettersen

Katrine Pettersen klinisk ernæringsfysiolog
Timebestilling:

Kostholdsveiledning spisskompetanse:
“Jeg er spesielt opptatt av å skape trygge rammer i møtet med deg. Det er viktig for meg at du føler deg både sett og forstått. I tillegg til å identifisere kostholdstiltak som virker for din problemstilling, så er jeg opptatt av at du skal få økt forståelse for hvordan kroppen din fungerer. Økt kunnskap om kropp og kosthold erfarer jeg at bidrar til økt motivasjon og mestring i gjennomføring av kostholdsendringer.
Synes du det er vanskelig å finne ut av hvilke kostholdsråd som er riktig for akkurat deg? Jeg hjelper deg gjerne på veien.”

Utdanning: 

Erfaring: 

Tilnærming i hjelp og veiledning:

Priser og info:

Her finner du oss:

Takk for interessen for vårt webinar om vektnedgang!

Registrer deg i skjema under - og du vil motta tilgang på epost innen kort tid.


Ved registrering melder du deg på vårt nyhetsbrev. Du vil ikke motta mange eposter fra oss. Kun info om kampanjer ved noen sjeldne anledninger.
* må fylles ut
Kostholdsendring logo. kliniske ernæringsfysiologer og lege