Det er flere faktorer som bidrar til at flere opplever forstoppelse når de blir eldre. Alderdommen medfører fysiologiske endringer som gjør at fordøyelsessystemet går langsommere og musklene som styrer tarmbevegelsen blir svakere. De fleste opplever også på et tidspunkt redusert fysisk aktivitet, suboptimalt kosthold og/eller lavt væskeinntak, faktorer som også kan bidra til økt grad av forstoppelse.
Løsningen ligger i målrettede rutiner
Riktig ernæring, daglig fysisk aktivitet og tilstrekkelig væskeinntak spiller en viktig rolle i å forbedre tarmmotiliteten og fordøyelse. Tilstrekkelig inntak av mat er avgjørende for god fordøyelse, i tillegg til at det er lurt å ha en regelmessig måltidsrytme. Et kosthold rikt på fiber bidrar til mykere avføring og økt tarmbevegelse. Samtidig er det helt essensielt å opprettholde et tilstrekkelig væskeinntak, spesielt når fiberinntaket økes, da fiber binder vann. Uten tilstrekkelig væske kan fiber ha en motsatt effekt og føre til forstoppelse.
For de fleste vil de overnevnte tiltakene bidra til bedre fordøyelse. Noen vil likevel ikke ha tilstrekkelig effekt. Dersom forstoppelsen vedvarer eller alvorlige symptomer som smerte oppstår, bør man kontakte helsepersonell. I slike tilfeller finnes det tilskudd og medikamenter som kan bidra til å forbedre fordøyelsen
Forstoppelse er i de fleste tilfeller ikke farlig, men kan oppleves som svært ubehagelig for den som opplever det og påvirke livskvaliteten for den som opplever det. Gjennom en god kartlegging av ditt kosthold og livssituasjon kan vi komme frem til tiltak som kan bidra til bedre fordøyelse. Vi kan også vurdere behovet for medisinsk intervensjon.
Klinisk ernæringsfysiolog med spisskompetanse på eldre
Les om klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Halvorsen under. Hun har god erfaring fra veiledning av eldre med og uten sykdom.