Føtter og ankler kan være årsaken til mye smerte. Ingen deler av kroppen må tåle så mye belastning som føtter og legger. All aktivitet, bortsett fra å sitte eller ligge, belaster dem, og ethvert kraftig hopp eller tung landing må absorberes og tåles av den slanke, men supersterke benstrukturen og muskel- og seneapparatet. Selv ved løping sies det at belastningen kan være åtte ganger kroppsvekten. Smertene kan være så plagsomme at de hindrer deg i å utføre daglige aktiviteter normalt og kan også lett forårsake andre “følgesmerter” høyere opp i kroppen (som legger, knær, hofter og korsrygg) på grunn av endringer i bevegelsesmønsteret som skyldes smerter i føtter og ankler.
Vanlige problemer etter løping, lange marsjer med eller uten tung sekk og aktiviteter som kroppen ikke er trent opp til å tåle, er smerter under føttene, ved stortåballene, langs utsiden av føttene, under hælen og i ankelleddet. Slike belastningsplager oppstår enda raskere hvis man bruker sko med dårlig støtdemping og/eller manglende stabilitet. Overbelastning oppstår også raskt hvis man har en skjev fotstilling, noe som fører til at kraften fra fraspark eller landing ikke fordeles optimalt på de bærende benstrukturene. De vanligste årsakene til fotproblemer inkluderer overtrening, feil skotøy, overvekt og sekundære plager etter gamle eller nye skader.
Du får en nøye utredning, behandling og råd om hvordan du kan forebygge ytterligere skader. Idrettslegen vil foretrekke å gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse for å identifisere årsaken til smerten, gi råd og eventuelt henvise til ytterligere utredning eller behandling ved behov.
Målet er å fortest mulig hjelpe deg tilbake i trening, konkurranser eller dine daglige aktiviteter uten smerte. Behandlingen kan variere fra enkle tiltak som riktig trening, fysioterapi og ortopediske innleggssåler, til mer komplekse inngrep som operasjon.
Overtråkk / Vrikket ankel
Overtråkk skjer når ankelen plutselig vris eller rulles, noe som fører til overstrekking eller rift i leddbåndene rundt ankelen. Dette er en av de mest vanlige ankelskadene, spesielt blant idrettsutøvere og aktive personer. Vanlige symptomer inkluderer smerte, hevelse og vanskeligheter med å belaste foten.
En av de aller vanligste plagene/skadene, og vanligst av de tre måtene vi kan tråkke over på, er å trå slik på foten at fotsålen vender mot den andre foten (=lateral forstuing). Denne skaden representerer over 85% av alle overtråkk.
Det motsatte – der fotsålen vender utover (=medial forstuing) når vi tråkker ned, skjer i 10% av tilfellene. De siste 5% er når hele foten blir strukket (=slik turnere strekker på føttene) og vi legger tynge på ankelleddet uten av foten står normalt under for å ta imot kroppstyngden.
Ettersom overtråkk med strekk av leddbånd/ligamenter på utsiden av foten er desidert vanligst, så bruker jeg dette som eksempel.
Tråkker man skjevt og strekker hele utsiden – så er det viktig å huske at det samtidig en kraftig kompresjon på innsiden av leddet. Trykket her – bein mot bein – oversees hofte i starten fordi skaden på utsiden gjør så vondt, men ofte kan det være skade på innsiden som tar tid for å bli bra.
Kraftige overtråkk kan også resultere i brudd, og kan oversees fordi man synes å kjenne igjen problemstillingen fra erfaringer med overtråkk.
Gaffelspreng
Dessuten kan alle tre overtråkk-situasjonene forårsake det man kaller «gaffelspreng» (=syndesmose-skade). Syndesmosen er de
bånd-/ligamentstrukturene som forbinder de to leggbena (= tibia og fibula) med hverandre. Med denne konstruksjonen har naturen greid å gjøre leggene våre like sterke og lette som om det hadde vært et helt, tjukt og kompakt leggben.
Å huske på syndesmosen og en mulig skade av denne, er viktig, for skader her krever en mye lenger tid for å gro. Syndesmoseskadene har også liten eller ingen effekt av ankeltape eller ankelstøtter som ved vanlige overtråkk kan være fenomenalt nyttig og gi kontroll, trygghet og smertefrihet raskt etter vanlige overtråkk.
Behandling: En idrettslege eller fysikalsk medisiner vil først stille en nøyaktig diagnose basert på omfanget av skaden. I milde tilfeller vil behandlingen inkludere hvile, is, kompresjon og elevasjon (RICE-prinsippet). Ved mer alvorlige overtråkk kan det være behov for fysioterapi eller til og med kirurgi dersom leddbåndene er kraftig skadet.
Akillesskade
Akillesskader kan oppstå som følge av overbelastning, ofte ved løping, hopping eller brå bevegelser. Dette kan føre til betennelse (akillestendinitt) eller i mer alvorlige tilfeller en rift eller ruptur i akillessenen. Akillessmerter kjennetegnes av stivhet og smerte bak på ankelen, særlig om morgenen eller etter fysisk aktivitet.
Behandling: En idrettslege vil kunne vurdere skadens alvorlighetsgrad ved klinisk undersøkelse og eventuelt bildediagnostikk. Behandlingen kan omfatte fysioterapi, styrkeøvelser for leggmuskulaturen, og i noen tilfeller bruk av ortopediske innleggssåler. Ved ruptur av akillessenen kan kirurgi være nødvendig.
Ankelskade
Ankelskader omfatter et bredt spekter av skader, fra forstuinger til brudd. De kan være et resultat av akutte skader som fall eller vridninger, eller utvikles over tid gjennom gjentatt belastning. Symptomer varierer avhengig av skadens natur, men smerte, hevelse og nedsatt funksjon i ankelen er vanlig.
Behandling: Avhengig av skaden kan behandlingen inkludere alt fra avlastning og fysioterapi til kirurgi. Idrettsleger og fysikalske medisinere vil bruke vitenskapelig baserte metoder for å stille en korrekt diagnose og lage en tilpasset behandlingsplan for å fremme rask og trygg bedring.
Neglbetennelse
En neglbetennelse (paronyki) oppstår når huden rundt en negl blir betent, ofte som følge av inngrodde negler eller infeksjoner. Dette kan føre til smerte, rødhet og hevelse, særlig ved trykk på det berørte området.
Behandling: En fysikalsk medisiner kan hjelpe med å behandle milde tilfeller ved å rense området, anbefale passende sårpleie og unngå trykk på neglen. Ved mer alvorlige tilfeller kan det være behov for å drenere betennelsen eller vurdere kirurgi for å fjerne deler av neglen.
Blå negl
En blå negl oppstår når blod samler seg under neglen, ofte etter støt eller kraftig trykk. Dette kan være smertefullt, spesielt hvis blodansamlingen er stor.
Behandling: Hvis skaden er mild, kan smertene avta over tid. En idrettslege eller fysikalsk medisiner kan, dersom det er nødvendig, drene blodet under neglen for å lindre smerte. Det kan også gis råd om riktig skotøy for å forhindre fremtidige skader.
Smerter i fot under aktivitet
Smerter under foten mens du er i aktivitet kan være et tegn på flere mulige tilstander, inkludert plantar fasciitt, stressbrudd eller senebetennelse. Disse smertene kan være diffuse eller lokaliserte, og de kan variere i intensitet avhengig av belastning.
Behandling: Idrettsleger bruker vitenskapelig funderte tester for å fastslå årsaken til smertene. Behandlingen kan inkludere styrketrening, tøyningsøvelser og anbefalinger om skotøy eller innleggssåler for å redusere belastningen på foten under aktivitet.
Smerter i fot etter aktivitet
Smerter i foten som dukker opp etter aktivitet, kan tyde på overbelastning eller dårlig tilpasning til aktivitetens krav. Typiske årsaker kan være betennelser, tretthetsbrudd eller muskeloveranstrengelse.
Behandling: En idrettslege eller fysikalsk medisiner kan vurdere din treningsrutine, fysiske tilstand og eventuelle biomekaniske problemer. Behandlingen kan inkludere justeringer i treningsopplegget, fysioterapi og bruk av ortopediske hjelpemidler for å avlaste foten.
Smerter utside fot
Smerter på utsiden av foten kan skyldes ulike årsaker, inkludert peroneal tendinitt (betennelse i senene på fotens ytterside), stressbrudd eller overtråkk. Smertene er ofte forverret ved gange eller belastning.
Behandling: En grundig undersøkelse vil hjelpe med å identifisere den underliggende årsaken. Behandlingen kan omfatte avlastning, øvelser for å styrke fotens muskler, og i noen tilfeller fysioterapi eller medisinsk behandling for å redusere betennelse og fremme heling.
Smerte under foten
Kan ofte skyldes tilstander som plantar fasciitt, overbelastning eller problemer med fotbuen. Dette kan gi verkende eller stikkende smerter, spesielt etter aktivitet. Behandling kan omfatte fysioterapi, tøyningsøvelser og justering av fottøy for å avlaste området.
Behandling fra idrettslege kan inkludere bruk av spesifikke såler, manuell behandling, injeksjoner for å lindre betennelse, og veiledning om tilpasset aktivitet for å unngå videre belastning.
Smerte under foten fremme
Kan være relatert til tilstander som metatarsalgi eller Mortons nevrom, hvor trykk på nervene i foten fører til smerter og nummenhet. Avlastning, spesialtilpassede såler og andre justeringer kan være nødvendig for å redusere ubehaget.
Behandling fra idrettslege kan inkludere veiledning om bruk av spesialsåler, lokal behandling som trykkbølge eller injeksjon, og tilpassede øvelser for å styrke foten og forbedre fotstillingen.
Smerter i foten ved hvile
Kan tyde på en underliggende betennelse, nerveskade eller stressfraktur. Det er viktig å få en grundig undersøkelse for å finne den bakenforliggende årsaken, slik at behandlingen kan målrettes riktig.
Behandling fra idrettslege kan innebære bildediagnostikk for å bekrefte diagnosen, samt anbefalinger for avlastning, ortopediske hjelpemidler og tilpasset rehabilitering for å fremskynde helbredelsen.
Tretthetsbrudd i fot / tretthetsbrudd oppå foten
Tretthetsbrudd i foten oppstår vanligvis i metatarsalbenene, som er de lange beinene på toppen av foten. Løpere, fotballspillere, og dansere er spesielt utsatt for denne typen skade, da repetitiv belastning og overbelastning på foten kan føre til utviklingen av små sprekker i disse beinene.
Symptomer på tretthetsbrudd i foten inkluderer:
- Smerte på oversiden av foten, som forverres ved aktivitet og forbedres med hvile.
- Hovenhet på toppen av foten.
- Vanskeligheter med å støtte vekt på den berørte foten.
- Følelse av ømhet eller sensitivitet ved trykk på foten.
Tretthetsbrudd i Ankel
Tretthetsbrudd i ankelen er sjeldnere, men kan forekomme hos idrettsutøvere som gjentatte ganger belaster ankelen under løping, hopping eller rask bevegelse. Dette kan skje i talusbenet, som er et av de største beinene i ankelen og bærer en betydelig del av kroppens vekt under bevegelse.
Symptomer på tretthetsbrudd i ankel inkluderer:
- Smerter og hevelse rundt ankelen.
- Smerter ved vektbæring, spesielt etter aktivitet.
- Vanskeligheter med å bevege ankelen normalt.
- En følelse av svakhet eller ustabilitet i ankelen.
Behandling av tretthetsbrudd i foten og ankel innebærer ofte bruk av avlastende fottøy for å beskytte foten og redusere belastningen på det berørte området. Det anbefales vanligvis å redusere eller stoppe fysisk aktivitet inntil beinet har grodd helt. Gradvis gjenopptakelse av aktivitet, med fokus på å forbedre teknikk og unngå overbelastning, er avgjørende for å forhindre fremtidige skader. Les mer om tretthetsbrudd / stressreaksjon / stressfraktur på denne siden.
Emner: Smerte i fot, overtråkk, akillesskade, ankelskade, smerte utside fot, behandling fra idrettslege / fysikalsk medisiner.
Les om personell og bestill time
Time på klinikk
Videokonsultasjon
Lars Kolsrud