Bekken- og ryggplager kan være en stor utfordring for mange mennesker. Disse plagene kan omfatte smerter, stivhet og muskelspenninger, enten med eller uten redusert funksjon i hverdagen. Ryggsmerter kan oppstå på forskjellige måter. Mange forbinder dem med en spesifikk aktivitet som forårsaker akutt smerte, mens andre opplever en gradvis utvikling av smerteproblematikken uten en klar forklaring. Varigheten av smertene kan variere, noen opplever dem som kortvarige, mens andre sliter med en kronisk, verkende smerte av varierende intensitet som alltid begrenser ønsket funksjon og aktivitet.
Korsryggsmerter kan føles som en skarp smerte etterfulgt av en vedvarende verkende følelse som kan forårsake en skjevstilling i ryggen (avverge-skoliose). Smerter i ryggen som skyldes muskelspenninger har en tendens til å avta og gi nær normal funksjon når kroppen blir oppvarmet gjennom trening, men kan deretter komme tilbake med mer smerte og stivhet etter treningen.
Det kan være utfordrende å identifisere den eksakte årsaken til plagene. Ved alvorlige og langvarige smerter i korsryggen og bekkenet vil det ofte være nødvendig å gjennomføre bildediagnostikk (røntgen, CT, MR). Disse bildene kan gi oss informasjon om mange av plagene. Imidlertid tar ikke bildene direkte bilder av selve smerten, men bare av strukturene hvor vi antar årsaken kan være. Derfor er det ikke alltid samsvar mellom “kartet” (bildene) og “terrenget” (plagene). En grundig klinisk undersøkelse og evaluering over tid er ofte nødvendig for å kunne gi en mest mulig nøyaktig diagnose og dermed optimal behandling.
Vi tilbyr en grundig evaluering av dine plager, samt en individuelt tilpasset behandlingsplan for å hjelpe deg med å oppnå minst mulig plager og best mulig funksjon i hverdagen. Vår lege vil også henvise deg til ytterligere utredning eller behandling hvis det anses som nødvendig og nyttig.
Prolaps / skiveutglidning
Prolaps eller skiveutglidning oppstår når den myke kjernen i en mellomvirvelskive presser ut gjennom den ytre delen av skiven, noe som kan irritere nerverøtter og forårsake smerter, nummenhet eller svakhet. Dette er en vanlig årsak til ryggsmerter og kan oppstå som følge av tung løfting, dårlige løfteteknikker eller aldring.
Behandling: Behandlingen av prolaps inkluderer ofte avlastning, fysioterapi og øvelser for å styrke ryggmuskulaturen og forbedre kjernestabilitet. En idrettslege vil også kunne vurdere om injeksjoner for smertelindring eller i sjeldne tilfeller kirurgi er nødvendig dersom konservativ behandling ikke gir tilstrekkelig bedring.
Lumbago
Lumbago, ofte kalt “korsryggsmerter”, er en samlebetegnelse for smerter i korsryggen som kan oppstå på grunn av overbelastning, feilaktige bevegelser eller svekkelse av musklene i ryggen. Denne tilstanden rammer mange i løpet av livet og kan være akutt eller kronisk.
Behandling: En idrettslege eller fysikalsk medisiner vil kunne hjelpe med å identifisere den underliggende årsaken til smertene. Behandlingen inkluderer ofte fysioterapi, tøyninger, manuell terapi og veiledning om ergonomi og riktig bevegelsesmønster for å unngå tilbakefall.
Ischias
Ischias oppstår når isjiasnerven, som går fra korsryggen og ned i benet, blir irritert eller komprimert. Dette fører til strålende smerte fra korsryggen og nedover baksiden av låret, ofte med prikking eller nummenhet i foten. Prolaps og muskelspenninger kan være vanlige årsaker til ischias.
Behandling: En idrettslege vil vurdere om årsaken til ischias er relatert til muskelspenninger, skiveproblemer eller andre faktorer. Behandlingen inkluderer ofte fysioterapi med fokus på tøyninger, kjernestabilisering og avlastning for å redusere trykket på isjiasnerven. I noen tilfeller kan det være behov for injeksjoner eller kirurgi for å lindre smertene.
Protrusjon
En protrusjon er en mindre alvorlig form for prolaps, der mellomvirvelskiven buler ut uten å bryte gjennom den ytre delen av skiven. Dette kan føre til trykk på nerverøtter og resultere i smerter i korsryggen eller strålende smerter ned i beina, lik ischias.
Behandling: Behandling for protrusjon ligner på behandlingen for prolaps, med fokus på fysioterapi, smertelindring og styrkeøvelser for kjernen. En idrettslege eller fysikalsk medisiner vil kunne foreslå den mest passende behandlingsformen basert på graden av protrusjonen og symptomene.
Bekkensmerter i aktivitet
Smerter i bekkenområdet under aktivitet kan skyldes flere årsaker, inkludert overbelastning, muskelspenninger eller dysfunksjon i bekkenleddene. Dette kan påvirke alt fra løping til gange, og smertene kan variere fra milde til skarpe avhengig av årsaken.
Behandling: En idrettslege vil vurdere muskulær balanse og bevegelsesmønster for å finne årsaken til smertene. Behandlingen kan inkludere fysioterapi, øvelser for å styrke muskulaturen rundt bekkenet og justering av treningsrutiner for å redusere belastningen på bekkenet.
Smerter i øvre rygg
Smerter i den øvre delen av ryggen kan skyldes dårlig holdning, overbelastning eller spenninger i muskulaturen mellom skulderbladene. Dette er vanlig hos personer som tilbringer mye tid foran datamaskiner eller med stillesittende arbeid, men det kan også ramme aktive personer som driver med styrketrening eller idretter som involverer overkroppen.
Behandling: Behandlingen inkluderer fysioterapi og manuell terapi for å løse opp spenninger i musklene, samt øvelser for å forbedre kroppsholdningen. En idrettslege vil også kunne gi råd om ergonomi og bevegelsesmønstre som reduserer belastningen på den øvre delen av ryggen.
Smerter i korsrygg
Smerter kan oppstå som følge av dårlig løfteteknikk, svak kjernemuskulatur eller som et resultat av degenerative tilstander som artrose. Plager i korsryggen kan være akutte, forårsaket av en plutselig bevegelse, eller kroniske, utviklet over tid.
Behandling: En fysikalsk medisiner eller idrettslege kan hjelpe med å identifisere årsaken til korsryggsmerter gjennom grundige kliniske undersøkelser og bildediagnostikk om nødvendig. Behandlingen inkluderer ofte fysioterapi, styrketrening og ergonomiske råd for å forebygge tilbakefall.
Ryggskade
Ryggskader kan oppstå som følge av fall, ulykker, eller overbelastning i forbindelse med fysisk aktivitet. Skader på ryggvirvlene, skivene eller musklene kan føre til alt fra milde smerter til mer alvorlige tilstander som krever omfattende behandling.
Behandling: En idrettslege vil kunne diagnostisere skadeomfanget og foreslå en behandlingsplan som kan inkludere avlastning, fysioterapi og i noen tilfeller kirurgi ved mer alvorlige skader. Målet med behandlingen er å redusere smerte, gjenopprette funksjon og forebygge fremtidige skader.
Emner: Smerte i ryggen og bekken, lumbago, prolaps, skiveutglidning, behandling og utredning med idrettslege / fysikalsk medisiner.
Time på klinikk
Videokonsultasjon
Lars Kolsrud