Problemer i fingrene kan være en stor utfordring for alle som er avhengige av fingrene i dagliglivet eller under idrettsaktiviteter. Smerter og ubehag i fingrene kan oppleves på forskjellige måter, inkludert verkende smerter, nummenhet, prikking og stivhet. I tillegg kan det oppstå leddsmerter og ømhet i fingerleddene, spesielt når man beveger fingrene eller påvirker dem på annen måte. Slike plager kan oppstå etter trening, aktiviteter som krever mye håndarbeid eller ved langvarig og belastende bruk av tastatur og mus.
Idrettslege Lars Kolsrud har erfaring innen utredning, veiledning og behandling av smerter og plager knyttet til fingrene, både hos hobbymosjonister og toppidrettsutøvere, kan hjelpe deg med å finne årsaken til problemet ditt og utarbeide en behandlingsplan som passer for deg. Legen vil også kunne henvise deg til videre utredning eller behandling ved behov.
Fingerskader
Fingerskader kan oppstå som følge av direkte traume, som for eksempel ved idrettsskader eller ulykker, eller som et resultat av overbelastning over tid. Skader kan inkludere forstuing, brudd eller seneruptur, som kan føre til smerter, hevelse og vanskeligheter med å bevege fingrene.
Behandling: En idrettslege vil kunne diagnostisere skaden ved hjelp av klinisk undersøkelse og eventuelt røntgen eller MR. Behandlingen av fingerskader kan variere avhengig av skadens alvorlighetsgrad, men vil ofte inkludere avlastning, immobilisering med skinne eller tape, og fysioterapi for å gjenopprette bevegeligheten. I alvorlige tilfeller, som ved brudd eller seneruptur, kan kirurgi være nødvendig.
Slitasjegikt
Slitasjegikt (artrose) i fingrene er en degenerativ leddsykdom som ofte rammer eldre eller personer som har belastet leddene mye over tid. Dette fører til at brusken i fingerleddene brytes ned, noe som kan gi smerter, stivhet og hevelse. Over tid kan slitasjegikt føre til nedsatt bevegelighet og deformasjoner i leddene.
Behandling: Behandlingen av slitasjegikt inkluderer ofte avlastning, betennelsesdempende medisiner og fysioterapi for å opprettholde bevegelighet og styrke i fingrene. En idrettslege kan også anbefale bruk av ortoser eller skinner for å støtte leddene. Ved alvorlige tilfeller kan injeksjoner eller kirurgi vurderes.
Nerveskader
Nerveskader i fingrene kan oppstå som følge av traumer, kompresjon eller sykdommer som diabetes. Nerveskader kan føre til nummenhet, prikking, svakhet eller skarpe smerter i fingrene. Karpaltunnelsyndrom er en vanlig årsak til nerveskader som påvirker hånd og fingre, der medianerven blir klemt i håndleddet.
Behandling: En idrettslege eller fysikalsk medisiner vil kunne diagnostisere nerveskader gjennom klinisk undersøkelse og eventuelt nerveledningsstudier. Behandling kan inkludere avlastning, bruk av skinne for å redusere trykk på nervene, fysioterapi og medisiner for å lindre symptomer. Ved alvorlige tilfeller, som ved karpaltunnelsyndrom, kan kirurgi være nødvendig for å frigjøre nerven.
Reumatoid Artritt
Reumatoid artritt er en kronisk, autoimmun sykdom som fører til betennelse i leddene, inkludert fingerleddene. Denne betennelsen kan forårsake smerte, stivhet, hevelse og i noen tilfeller deformasjoner i fingrene. Sykdommen utvikler seg ofte gradvis, men kan ha betydelige konsekvenser for bevegelighet og funksjon i hendene.
Behandling: En idrettslege eller fysikalsk medisiner kan samarbeide med revmatologer for å gi en helhetlig behandling av reumatoid artritt. Behandlingen kan inkludere betennelsesdempende medisiner, fysioterapi og ergoterapi for å opprettholde funksjon og lindre smerte. I alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å rette opp deformiteter eller erstatte skadede ledd.
Forstuing
Forstuing av fingrene skjer når leddbåndene som støtter fingerleddene blir strukket eller revet, ofte som følge av et fall eller plutselig bevegelse. Symptomer inkluderer smerte, hevelse og vanskeligheter med å bevege fingeren. Forstuing er en vanlig skade innen idrett og kan variere fra mild til alvorlig avhengig av skadeomfanget.
Behandling: Behandlingen av forstuing inkluderer ofte immobilisering av fingeren med tape eller skinne, bruk av is for å redusere hevelse, og avlastning. En idrettslege kan også anbefale fysioterapi for å gjenopprette bevegeligheten i fingeren etter at den akutte fasen er over. Ved alvorlige forstuinger, der leddbåndet er delvis eller helt revet, kan kirurgi være nødvendig.
Emner: fingerskader, slitasjegikt i fingre, nerveskader i fingrene, reumatoid artritt, utredning og behandling fra idrettslege / fysikalsk medisiner.
Time på klinikk
Videokonsultasjon
Lars Kolsrud