Sure oppstøt (reflux)

Sure oppstøt, halsbrann, brennende/sviende følelse i spiserør og midt i brystet rammer mange. Noen kan forveksle dette med smerte fra hjertet som kan oppleves som skummelt, men det er altså vanligvis vondter fra spiserør som går som en kanal fra munnhule ned til magesekk («bak hjertet»). Magesekken ligger mye høyere i mageregionen enn hva mange tror. Nesten helt opp til brystet. 

 

Fastlege skal uansett konsulteres for å sikre at det ikke er noen alvorlige bakenforeliggende tilstander som er årsak til problemet. I de aller fleste tilfeller blir man anbefalt syrenøytraliserende medisin fra lege, som kan være viktig for å stimulere til ro i betent vev. Slik medisin bør man unngå å bruke over lengre perioder da det kan gi negative bivirkninger. 

 

Hva kan hjelpe mot sure oppstøt?

For nesten alle vil atferd- og kostholdsjusteringer løse eller lindre sure oppstøt / halsbrann. Til forskjell fra hva mange tror, så er det ikke først og fremst reduksjon eller restriksjon av ulike typer mat- og drikkevarer som gir best effekt. For de aller fleste løses problemet ved å redusere til riktige porsjoner i større måltider og på tidspunkter ila dagen/kvelden hvor det er større mengder mat og drikke. Ved mye mat i magesekken presses mageinnhold, blandet med magesyre, opp mot spiserøret og gir sviende symptomer. 

 

Den beste «medisin» er å øve på mindre mengde mat i store måltider, og få hjelp med effektive og avslappende sitte- og liggestillinger i perioden etter måltid. Mindre porsjoner er ikke lett om man er skrubbsulten. Vi hjelper deg med kostholdsfundament som støtter til mindre sult, økt overskudd og videre muligheten til å i ro og mak øve på mindre porsjoner. Mange har et ønske om hjelp med vektnedgang parallellt med lindring av sure oppstøt. Vi kan hjelp deg med begge deler samtidig.

 

Det er lurt å ta hyppig halsbrann alvorlig. Enkelte episoder med sviende følelse i mellomgulvet og spiserør gir ingen grunn til bekymring og er ikke unormalt. Det er når den sure oppstøten vedvarer over tid at det kan øke risiko for sykdom og mer alvorlige helseplager. Bakgrunnen for dette kan forklares i hvordan ulikt vev i ulike organer er bygget opp. Magesekken er spesielt rustet for produksjon og kontakt med magesyre. Da magesyre er et relativt sterkt stoff så ønsker vi minst mulig av denne syren i kontakt med spiserøret. Dette er fordi spiserøret ikke har den samme «polstringen» som det magesekken har. Vedvarende og/eller hyppig kontakt med magesyre vil «slite» på slimhinnen i spiserøret og føre til irritasjon og betent vev i dette området. Derfor er vi mennesker utstyrt med en lukkemuskel mellom magesekk og spiserør som har til formål å holde mat blandet med magesyre avsperret i magesekken. Ved store porsjoner mat og uheldig sitte-/liggestilling etter måltid er sjansen for at mat-syre blandingen presser seg gjennom denne lukkemekanismen. Syre kan føre til betennelser og nedbrytning av vev. På langsikt øker det risikoen for kreft. Stadig press av syre gjennom lukkemuskelen kan også slite på funksjonen til denne muskelen, noe som øker sjansen for at reflux og halsbrann kan opptre lettere i fremtiden.

 

Parallelle målsetninger

• Har du parallelle plager og mål?
• Vi målretter veiledning for flere utfordringer samtidig