Sure oppstøt (reflux)

Sure oppstøt, brennende/sviende følelse i spiserør og midt i brystet rammer mange. Noen kan forveksle dette med smerte fra hjertet som kan oppleves som skummelt, men det er altså vanligvis vondter fra spiserør som går som en kanal fra munnhule ned til magesekk («bak hjertet»). Magesekken ligger mye høyere i mageregionen enn hva mange tror. Nesten helt opp til brystet. 

 

Fastlege skal uansett konsulteres for å sikre at det ikke er noen alvorlige bakenforeliggende tilstander som er årsak til problemet. I de aller fleste tilfeller blir man anbefalt syrenøytraliserende medisin fra lege, som kan være viktig for å stimulere til ro i betent vev. Slik medisin bør man unngå å bruke over lengre perioder da det kan gi alvorlige bivirkninger. 

 

Hva kan hjelpe mot sure oppstøt?

For nesten alle vil atferd- og kostholdsjusteringer løse eller lindre sure oppstøt. Til forskjell fra hva mange tror, så er det ikke først og fremst reduksjon eller restriksjon av ulike typer mat- og drikkevarer som gir best effekt. For de aller fleste løses problemet ved å redusere til riktige porsjoner i større måltider og tidspunkter på dagen/kvelden hvor det er mer mat og drikke. Ved mye mat i magesekken presses mageinnhold, blandet med magesyre, opp mot spiserøret og gir sviende symptomer. 

 

Den beste «medisin» er å øve på mindre mengde mat i store måltider, og få hjelp med effektive og avslappende sitte- og liggestillinger i perioden etter måltid. Mindre porsjoner er ikke lett om man er skrubbsulten. Vi hjelper deg med kostholdsfundament som støtter til mindre sult, økt overskudd og videre muligheten til i ro og mak øve på mindre porsjoner. Mange har et ønske om hjelp med vektnedgang parallellt med lindring av sure oppstøt. Vi kan hjelp deg med begge deler samtidig.

Parallelle målsetninger

• Har du parallelle plager og mål?
• Vi målretter veiledning for flere utfordringer samtidig