Kostholdsveiledning ved høyt kolesterol​

Klinisk ernæringsfysiolog hjelper klient med kostholdsveiledning innen flere problemstillinger inkludert kosthold trening, kondisjonstrening (idrettsernæring), muskelbygging kosthold og styrketrening kosthold. Når skaden har vært ute hjelper vi deg med rehabilitering kosthold og kothold idrettsskade. Vi har også god erfaring med høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Høyt blodtrykk kosthold / hypertensjon inngår i dette. Hvordan senke kolesterolnivået.

Vi hjelper deg med kostholdsveiledning for å senke kolesterolnivået i blod og for god hjertehelse. Våre kliniske ernæringsfysiologer har femårig profesjonsutdanning i ernæring inkludert mastergrad fra universitet, og er opptatt av at du skal mestre mat og hjertehelse parallellt med et avslappet forhold til kropp og hverdagsliv. Under kan du lese om ernæringsfysiologer med god erfaring fra veiledning for redusert kolesterol ihht behandlingsmål gitt av fastlege eller fra kardiolog. Vi tar oss av alle detaljer slik at du kan fokusere på dine hjertevennlig kostholdsendringer målrettet for normalisert total kolesterol, LDL og HDL. La oss hjelpe deg uten strevsomme strategier som for eksempel kostregistrering, populærdietter eller «nei-mat-lister». Gode og effektive kostholdsgrep for hjertet handler om mer enn kun fokus på mettet fett og sukker. 

Vi hjelper deg med kostholdsveiledning for å senke kolesterolnivået i blod og for god hjertehelse. Våre kliniske ernæringsfysiologer har femårig profesjonsutdanning i ernæring inkludert mastergrad fra universitet, og er opptatt av at du skal mestre mat og hjertehelse parallellt med et avslappet forhold til kropp og hverdagsliv.

Under kan du lese om ernæringsfysiologer med god erfaring fra veiledning for redusert kolesterol ihht behandlingsmål gitt av fastlege eller fra kardiolog. Vi tar oss av alle detaljer slik at du kan fokusere på dine hjertevennlig kostholdsendringer målrettet for normalisert total kolesterol, LDL og HDL. La oss hjelpe deg uten strevsomme strategier som for eksempel kostregistrering, populærdietter eller «nei-mat-lister». Gode og effektive kostholdsgrep for hjertet handler om mer enn kun fokus på mettet fett og sukker. 

Klinisk ernæringsfysiolog i dialog med klient med fokus på kostholdsveiledning. Ernæringsfysiolog viser og forklarer klient hvordan hun skal benytte kostholdsplanen sin i praksis.

Tove Andersen

Klient

Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Pasienttilbakemelding på hjelp fra ernæringsfysiolog for mageplager inkludert IBS, Irritabel tarm syndrom, IBS, Ulcerøs Kolitt kosthold og Crohns Sykdom kosthold (Inflammatorisk tarmsykdom, IBD), overspisingslidelse og overspising, nyresvikt og kronisk nyresykdom, høyt kolesterol kosthold og høyt kolesterol mat, og metabolsk syndrom kosthold. Samt overvekt og fedme. hvordan senke kolesterolnivået.
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
Stjerne som symboliserer ferdigheter og tilbakemeldinger på behandling av tretthetsbrudd fra lege og ernæringsfysiolog, hvordan senke kolesterolnivået
“Jeg har fått hjelp med kostholdet for blant annet høyt kolesterol. For meg var det nyttig å få hjelp med å vite hva jeg burde spise mindre av og hva jeg spiste for lite av. Nytt for meg at det handler om riktig type fett og ikke minst mulig fett i maten. Jeg har nå normalt kolesterol og skal slutte helt med medisiner. Blodtrykket mitt er også mye bedre. Svært fornøyd.”

Vi kan kosthold for hjerte og kolesterol

Kostholdsveiledning og kostholdsplan med klinisk ernæringsfysiolog for en rekke problemstillinger inkludert diabetes type 2 kosthold, vektnedgang og diabetes type 1 kosthold, nyresvikt og kronisk nyresykdom, urinsyregikt kosthold (podagra), underernæring ved sykdom som for eksempel kreft, parkinsong og lungesykdom. Om du er utøver er vi gode på lav energitilgjengelighet / REDs. Når gravid hjelper vi deg ved svangerskapsdiabetes kosthold / diabetes gravid.
Bilde av en av våre kliniske ernæringsfysiologer som avholder videokonsultasjon / videotime med en klient som trenger hjelp med kostholdsveiledning for høyt blodtrykk og metabolsk syndrom.

Vi kan kosthold for hjerte og kolesterol

  • Hjelp til å fokusere på hva som er viktigst for deg:

    Risiko for hjertesykdom og åreforkalkning bestemmes av livsstil og genetikk. Om du har fått beskjed av lege at du har høyt kolesterol så kan vi hjelpe deg å prioritere tiltak med størst effekt for deg og din kropp. Vi er opptatt av mer enn kun kosthold for å gi deg råd om viktigste fokus.

  • Det handler ikke om «nei-mat», men om en god balanse:

    Ja, om du spiser for mye mettet fett og sukker så er det lurt å redusere dette, men visste du at den virkelig gode effekten ligger i hva du bør spise mer av? La oss hjelpe deg å mestre potente kostholdsendringer hvor du får hjelp med å øke inntaket av umettet fett og fiber. Da vil du få mye bedre resultat på blodprøven.

  • God fettkvalitet og nok fiber er avgjørende:

    Ikke gå i fellen av å spise minste mulig fett. Da frarøver du kropp og blod det sunne fettet som du trenger for lavere LDL kolesterol. Rådet om mindre mettet fett har liten effekt om du ikke samtidig øker inntak av umettet fett. Det samme gjelder for karbohydrater. Den gode effekten ligger ikke i å kutte alt sukker. Det handler om å øke inntaket av den sunne karbohydrat-maten som har mye fiber.

  • Vi hjelper deg også med overvekt og midjemål:

    Vektreduksjon ved fedme gir vesentlig reduksjon i både kolesterol, blodsukker og blodtrykk. Om du trenger hjelp med en bærekraftig strategi for en vektnedgang du kan leve med så vil dette også ilegges fokus. Du skal slippe kaloritelling, sultestrategier og populærdietter som er direkte usunt for hjertehelsen.

  • Du får oppfølging over tid om du ønsker det:

    Du har muligheten til å få støtte fra oss over tid. Mange synes det er verdifullt med en trygg sammarbeidspartner for å opprettholde motivasjon, justere kostholdsgrep basert på siste blodprøve og for hjelp med ulike perioder ila året.

Våre 11 prioriteringer i hjelp for lavere kolesterol i blod

Våre 11 prioriteringer i hjelp for lavere kolesterol i blod

viktige kostholdsråd

Vi målretter kostholdstiltak spesifikt for din utfordring, din kropp og livssituasjon.  Dette til forskjell fra generelle råd eller dietter som har til hensikt å øke sannsynlighet for en viss effekt. Parallelt har vi fokus på at kostholdsendringer skal være minst mulig belastende for deg. Vi tar derfor ansvar for alle detaljer og næringsstoffer slik at du slipper å forholde deg til dette i praksis. I listen under ser du våre prioriterte fokusområder for å hjelpe deg. Sammen med deg vurderer vi hvilke- og hvor mange punkter vi skal ta hensyn til for god effekt og realistisk gjennomføring:

Vi målretter kostholdstiltak spesifikt for din utfordring, din kropp og livssituasjon.  Parallelt har vi fokus på at kostholdsendringer skal være minst mulig belastende for deg. Vi tar derfor ansvar for alle detaljer og næringsstoffer slik at du slipper å forholde deg til dette i praksis. 

I listen under ser du våre prioriterte fokusområder for å hjelpe deg. Sammen med deg vurderer vi hvilke- og hvor mange punkter vi skal ta hensyn til for god effekt og realistisk gjennomføring:

  1. Kartlegging av diagnostisert hjertesykdom(er) og samsyklighet, alvorlighetsgrad, medisinsk historikk, medikamentbruk og genetisk predisposisjon. Grad av risiko og genetisk profil vil påvirke i valg av prioriteringspunkter.
  2. Vurdering av fettkvalitet i nåværende kosthold og konkrete tiltak for hensiktsmessig balanse mellom mettet og umettet fett. For god effekt på total- og LDL kolesterol bør inntak av sunt fett være høyere enn mettet fett.
  3. Vurdering av mengde fiber i nåværende kosthold og samarbeid om gjennomførbare kostholdsgrep for økt inntak til nivå som har bevist effekt på kolesterol.
  4. Persontilpasset måltidsrytme og porsjonsstørrelser for tilstrekkelig inntak av næring aktuelt for kolesterol og hjertehelse. «Aldri skrubbsulten» er en god retningslinje nyttig for identifisering av riktig antall måltider og mengde mat for ulike individer.
  5. Støtte til vektnedgang ved overvekt/fedme inkludert tilpasset kaloriunderskudd basert på din individuelle forbrenning.
  6. Anbefalinger for regelmessig aktivitet/trening med hensyn til hyppighet og intensitet.
  7. Vurdering og tilpassede alternativer til kolesterolrike /-lignende substanser som for eksempel ufiltrert kaffe.
  8. Vurdering av matvareberikning (beta-glukaner, plantesteroler) som binder galle i tarm og reduserer blodkolesterol.
  9. Begrenset inntak av alkohol og sukker ved høye triglyserider.
  10. Ivaretakelse av eventuelle tilleggsutfordringer som for eksempel høyt blodtrykk og mageplager.
  11. Etablerte strategier og trygghet for unntaksperioder inkludert ferie og sosiale arrangementer.

Vi tror på individualisering og prioritering av tiltak for gode resultater og varige løsninger. Våre ernæringsfysiologer følger en vitenskapsbasert tilnærming og bruker oppdatert kunnskap fra internasjonale fagorganisasjoner i valg av strategi. Din livssituasjon og endringskapasitet tas hensyn til og vi sørger for å tilpasse veiledningen for best mulig effekt og gjennomførbarhet.

viktige kostholdsråd
time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Bestill videotime eller på klinikk i Oslo

Se oversikt over når vi har ledige timer og bestill time direkte i timeboken til ernæringsfysiologen du ønsker hjelp fra. Du kan også ta kontakt med oss for bistand til timeoppføring.

time med klinisk ernæringsfysiolog, kostholdsveileder

Videokonsultasjon:

Vi spesialiserer oss på videokonsultasjoner og bruker verktøy godkjent for helsepersonell som sikrer personsikkerhet. Under timen kan vi dele skjerm for å gjennomgå informasjon og lage skreddersydde kostholdsplaner. For best opplevelse, bruk en større skjerm (iPad, PC/Mac), men smarttelefon fungerer også.

Vi bruker Whereby, en videomøteplattform som kjører i nettleseren uten behov for nedlasting. Du mottar en møtelink på epost og kan enkelt bli med uten registrering eller innlogging. Videomøter gir fleksibilitet og sparer reisetid. Du kan også velge å slå av kameraet hvis ønskelig.

Time på klinikk i Oslo:

Bor du i Oslo-området? Besøk oss på vår klinikk på Oslo Tennisarena, Hasle. Vi tilbyr hyggelige og romslige lokaler som fremmer motivasjon og mestring. Kombiner gjerne første time på klinikken med videre hjelp via video.

Adresse og transport:

  • Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)
  • Parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.
  • T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

Timebestilling og avbestilling

Du betaler kun for gjennomført time. Ingen dyre programmer eller pakkepriser. Vi tilpasser all hjelpen til deg.

Bestill time online ved å trykke på profilbildet til personell og videre knapp for timebestilling. Oversikt over ernæringsfysiologer med spisskompetanse er presentert lengre opp på denne siden.

Ved timebestilling mottar du timebekreftelse og informasjon om timen din på epost eller sms. Du får timepåminnelse 48 timer før konsultasjon. Om du har videotime mottar du epost med link til videoplattform samme dag. Etter konsultasjon sender vi deg epost med ønske om tilbakemelding på hjelpen du har fått.

Avbestilling av time: Du kan uten kostnad endre eller kanseller avtale innen 36 timer før konsultasjon. Ved senere endring eller kansellering belastes timepris i sin helhet. Ikke møtt til time belastes også fullt.

Betaling: Etter time mottar du betalingslenke/faktura på sms eller epost. Kan betales via vipps eller nettbank. Betalingsfrist er 14 dager. Les om priser her.

Førstekonsultasjon:

Vi tilpasser hjelp til dine behov og utfordringer(er), enten du ønsker èn time for å få svar på spørsmål eller om du trenger mer omfattende veiledning, med eller uten skreddersydd kostholdsplan.

Ingen «one-size-fits-all»-løsninger. Vi baserer oss på vitenskap, klinisk erfaring og individuell vurdering. Våre høyt utdannede ernæringsfysiologer bruker ulike verktøy og kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg best mulig. Du står sentralt i utforming av tilnærming, og vi sikrer at veiledningen er tilpasset ditt behov og din problemstilling.

Vanlig tematikk i første time:

  • Kartlegging av ernæringsproblemer, symptomer og påvirkende faktorer.
  • Forståelse av sammenhengen mellom problemstilling og effektive tiltak
  • Identifisering av prioriterte tiltak med best effekt.
  • Vurdering og kalkulering av fysiologiske behov, som forbrenning eller væskebehov.
  • Intervju om kosthold og tilbud om skreddersydd kostholdsplan, vanligvis over to 60-minutters konsultasjoner.
  • Samtykke til kommunikasjon med fastlege eller annet relevant helsepersonell om det skulle være verdifult.

Oppfølgingstime(r):

Vi tilbyr oppfølging, støtte og motivasjon til gjennomføring av kostholds- og livsstilsendringer. Antall konsultasjoner tilpasses etter ditt ønske, problemstilling og kompleksitet. Hyppigheten av oppfølging varierer fra person til person, og vi tilpasser oss dine behov og budsjett.

Vanlige temaer i oppfølging:

  • Vurdering av effekt og gjennomførbarhet.
  • Justering av tiltak ved behov.
  • Motiverende samtale/intervju (MI)
  • Økt kunnskap om kroppslige reaksjoner og effektive grep for å mestre utfordrende situasjoner.

Våre ernæringsfysiologer samarbeider med fastlege og annet relevant helsepersonell der det er hensiktsmessig. Kun på ditt samtykke.

Skreddersydd kostholdsplan:

Vi tilbyr skreddersydd kostholdsplan tilpasset ulike helseproblemstillinger og målsetninger. Planen utvikles i samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog og deg som klient for å sikre individuell tilpasning og bærekraftige endringer.

Våre planer tar hensyn til din livsstil, personlige preferanser, fysiologiske behov, og inkluderer fleksibilitet for sosiale situasjoner og favorittmat.

Vi unngår restriktive dietter og fokuserer på enkle, praktiske løsninger som integreres i hverdagen din.

En god kostholdsplan gir ikke bare veiledning for måloppnåelse, men tilfører også verdi i form av mindre sult, økt energi og velvære.

Vi følger vitenskapsbaserte metoder for å sikre best mulig resultat for deg.

Det må forventes x2 timer for ferdigstilling av kostholdsplan (Førstekonsultasjon + 60min oppfølgingstime). Det kan ta kortere tid. Prosess en gjennomsiktig da du er deltakende i utarbeidelse.

Ved behov for plan som tar hensyn til flere enn to problemstillinger samtidig kan det ved unntakstilfeller forekomme at vi trenger x3 timer for ferdigstilling.

Du får tilbud om oppfølging for mestring og motivasjon for å løse din utfordring.

Les mer om våre kostholdsplaner.

Vi prater om både hjertehelse og vektnedgang

Daglig leder og klinisk ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg holder foredrag på tema hjertehelse og hvordan senke kolesterolnivået i forbindelse med Hjerte-rehab-gruppe Helse SørØst.

Studio Vektnedgang hvor vi prater om vektnedgang ved overvekt og fedme. Til stede i panelet er fra v. Christian Lyckander, Katrine Pettersen, Helge Andreas Felberg (daglig leder).

Online webinar på tema vektnedgang for individer med overvekt eller fedme. Levert av C. Lyckander og K. Pettersen.

Er du blitt usikker på om mettet fett er sunt eller usunt?

høyt kolesterol kosthold

Noen studier og personer i media har de siste årene skapt tvil om hvor effektivt det er å redusere inntaket av mettet fett for å senke kolesterolet og for hjertehelse. I forskning er det viktig å være åpen for ny kunnskap, og nye funn kan endre hvordan vi forstår både kroppen og kosthold. Likevel har ingen av de nyere studiene klart å motbevise nasjonale- og internasjonale helsemyndigheters anbefalinger om sammenhengen mellom mettet fett og høyt kolesterol.

Forskning på enkeltstående næringsstoffer, som mettet fett, er komplisert. Vi mennesker er forskjellige – vi spiser ulik mat, i ulike mengder. I tillegg varierer søvn, aktivitetsnivå, stress og kroppsvekt. Da det er flere ting som kan øke kolesterolet, og det er flere ting som kan øke risiko for åreforkalkning/hjertesykdom, så er det komplisert å isolere effekt av mettet fett. Denne kompleksiteten må være en av grunnene til at alternative aktører i mediabildet ikke har forstått det store bildet.

To avgjørende grunner til misstolkning av forskning:

  1. Ved fedme vil vektnedgang i seg selv senke kolesterolet
    Mange gode studier viser at kolesterolet går ned ved vektnedgang – uavhengig av hva man spiser, så lenge man er i et kaloriunderskudd. Hvis en studie som skal undersøke effekten av mettet fett ikke kontrollerer for vektnedgang hos forsøkspersoner så vil man antakeligvis konkludere feil.
  2. Hva mettet fett erstattes med er avgjørende for god effekt på kolesterolet
    Rådet om å spise mindre mettet fett er kun halvparten av anbefalingen. Hele anbefaling innebærer å redusere mettet fett om det er for høyt og erstatte det med sunt fett, nemlig umettet fett. Hvis en studie kun måler effekten av lavere inntak av mettet fett, uten å undersøke hva denne maten erstattes med, så er studien ikke aktuell for å vurdere anbefaling. For eksempel om forsøkspersoner redusere mettet fett og samtidig øker inntak av karbohydrater uten fiber så er det forventet at kolesterolet ikke går ned i vesentlig grad. 

Fiber er bra og HDL kolesterol er positivt

Ved beskjed fra legen om at kolesterolet er blitt for høyt så er det vanlig å bli opptatt av «alt som er farlig». Det er lurt å spise mindre mettet fett og sukker, men det er også viktig å være klar over hva man burde spise mer av for å effektivt redusere LDL-kolesterolet. Mat med fiber er en av disse tingene.

Nok fiber i kostholdet er essensielt for både lavere kolesterol og for å styrke kropp og blodårer til å bli mer motstandsdyktig mot opptak av LDL-kolesterol fra blod til blodårevegg (første steg i åreforkalkning/plakk/aterosklerose).

HDL-kolesterol er det «gode kolesterolet» i blod. Det er bra fordi det transporterer LDL-kolesterolet vekk fra blodet og tilbake til lever for nedbrytning. Trening og røykeslutt er blant annet effektivt for økt HDL.

høyt kolesterol kosthold

Samarbeidspartnere ved behov

Vi samarbeider med ulike aktører og helseprofesjoner som kan bidra ved behov. Vårt kvalitetssikrede nettverk sparer deg tid og reduserer usikkerhet når ytterligere bistand er nødvendig. Vi sikrer kort ventetid og en grundig overlevering av bakgrunnsinformasjon, med ditt samtykke.

 

Sportsklinikken:

 Personlinge trenere / treningsfysiologer (Oslo)

NSIPH psykologspesialister:

 Psykologbistand på nett eller ved oppmøte.

Søvnlege Andersen:

 Når søvnforstyrrelser står i veien for en god livsstil.

Fysikalsk medisiner Kolsrud:

Behandling av muskel-skjelettplager som begrenser aktivitet.

Psykoterapeut Størby:

 Bistand ved Overspisingslidelse. 

helsepersonell ernæringsfysiolog

Tverrfaglige tjenester for hjertehelse

  • Trening- og kostholdsveiledning på Oslo Tennisarena – Høyt utdannede personlige trenere og kliniske ernæringsfysiologer.
  • Skreddersydd hjelp ved overspisingslidelse – Tverrfaglig oppfølging fra psykoterapeut og klinisk ernæringsfysiolog.

Meld deg på nyhetsbrev

for hjertehelse

    Alt du trenger å vite om kosthold og høyt kolesterol

    Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.
    Daglig leder i Kostholdsendring Helge Andreas Felberg får opplæring i aktuelle tverrfaglige emner hvor medisin og ernæring er høytstående.

    Hva er kolesterol og åreforkalkning?

    Det florerer mange kostholdsråd med lovnader om bedre helse og sterkere hjerte. Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen rundt hvilke råd som gir effekt eller ikke, og hvilke råd som gir liten eller stor effekt.

    Behandlingstiltak for å unngå og redusere utvikling av åreforkalkning står i høysete. Dette er viktig da åreforkalkning gjør blodårene stivere og trangere. Denne kombinasjonen uheldig da det øker trykket på innsiden av åreveggen og øker risikoen for turbulens i blodflyten som kan føre til at større eller mindre «klumper» løsner i de trange partiene i blodårene. Disse kan «sette seg fast» i mindre blodårer rundt om i kroppen og stoppe blodtilførsel til ulike organer. Det er dette som omtales som blodpropp og infarkt. Blant annet høyt kolesterol og høyt blodtrykk øker risikoen for åreforkalkning og er viktige behandlingsområder. Siden 19070-taller et er utviklet effektive medisiner som har bidratt til å halvere dødsrisiko for hjerte-/karsykdom. Medisinering er svært viktige tiltak, men det løser ikke nødvendigvis årsakene til problemet. Det er flere årsaker til høyt kolesterol og blodtrykk, og kosthold og aktivitet er to av dem.

    Kolesterol er en fettlignende substans som finnes i kroppen og maten vi spiser. Når nivåene blir for høye, kan kolesterol bygge seg opp i blodårene, noe som kan føre til åreforkalkning eller aterosklerose. Åreforkalkning gjør blodårene trangere og mindre elastiske, og dette øker risikoen for blodpropper og hjerteproblemer.

    Kolesterol er en fellesbetegnelse på ulike kolesterol-stoffer. Høye nivåer av “dårlig” LDL-kolesterol i blodet kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, øke risikoen for hjertesykdom, og dermed potensielt føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Man kan også rettet tiltak mot “å styrke” blodårenes motstandskraft til å lagre kolesterol i åreveggen, og det gjøres vha tiltak som reduserer lavgradig systemisk inflammasjon i blodbanen.

     


     

    Symptomer og tegn

    Høyt kolesterol gir vanligvis ingen symptomer eller tegn, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolnivået regelmessig ved hjelp av en blodprøve. Personer med risikofaktorer bør ta en blodprøve en gang hvert femte år (se under). Hyppigere kontroller om etablert forhøyet kolesterol, eller hjertesykdom i familien. For personer som ikke har noen risikofaktorer, kan en blodprøve tas sjeldnere, for eksempel hvert tiende år.

     


     

    Diagnostisering

    Høyt kolesterol diagnostiseres ved å ta en blodprøve som viser nivåene av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol i blodet. Normalt bør LDL-kolesterolet ligge under 3,0 mmol/L, mens HDL-kolesterolet bør ligge over 1,0 mmol/L for menn, og over 1,3 mmol/L for kvinner etter overgangsalder.

     


     

    Forekomst og risikofaktorer

    I Norge har omtrent halvparten av alle voksne høye kolesterolnivåer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken. Risikofaktorer til høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer inkluderer fedme, inaktivitet, usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, og arvelighet.

     


     

    Høyt kolesterol og risikofaktorer for hjertesykdom

    Årsaker til høyt kolesterol og åreforkalkning har flere årsaker og er kompleks. Viktige risikofaktorer er blant annet genene våre, røyking, lavt aktivitetsnivå, mye stress, lite søvn, uheldig kosthold m.m. Summen av alle disse tingene dekker godt hva som kan omtales som en overordnet vurdering av livsstil innen helse. De ulike delene av livsstilen påvirker hjerte og kar på ulike måter.

    Grovt sett kan det deles inn i to avgjørende reaksjonsveier:

    1. Faktorer som øker mengde LDL-kolesterol i blod.
    2. Faktorer som øker lavgradig systemisk betennelse. Dette skal ikke forveksles med “bokhandel-literatur” som tar for seg “betennelsesdempende mat”. Det blir for unyansert. Konsekvenser av denne tilstanden er at kroppen ikke klarer å gjøre ulike oppgaver den er ment til å gjøre. Et eksempel er at blodåreveggen lagrer uheldig kolesterol.

     


     

    Blodprøve for hjertehelse og betydningen av dem

    Hos fastlegen måles blant annet totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglyserider (TG), og blodtrykk. Dette kan oppleves forvirrende. I denne artikkelen håper vi på å forklare disse termene og presentere hvordan man kan påvirke disse verdiene. La oss starte med det helt overordnede:

    • LDL-kolesterol: Type kolesterol vi ikke ønsker skal være for høyt, da det kan «sette seg fast» i blodåreveggen og starte åreforkalkning.
    • HDL-kolesterol: Transporterer LDL-kolesterolet vekk fra blodårene og til lever for nedbrytning. HDL er hva som omtales «det gode kolesterolet».
    • Total-kolesterol: Summen av LDL- og HDL-kolesterol.
    • Triglyserider: Fettsubstanser som brukes til energi av blant annet muskler. Dette transporteres i blod for å gjøres tilgjengelig for ulikt vev.
    • Høyt blodtrykk: Forteller hvor stort press det er på innsiden av blodårene.

    Normale verdier av kolesterol i blod er viktig. Grunnen til dette er at om kolesterolet forblir høyt over tid så øker risikoen for at kolesterolet blir lagret i blodåreveggen. Dette er hva som omtales som  åreforkalkning, eller aterosklerose. Det betyr i praksis at blodåreveggen blir hardere og mindre fleksibel, som igjen fører til høyt blodtrykk fordi åreveggen ikke klarer å utvide seg i takt med blodgjennomstrømning. Om åreforkalkningen får vokse ved at mer og mer kolesterol “hoper seg opp og forkalkes” i blodåreveggen, så blir åpningen inne i årene desto trangere. En trang blodåre er uheldig da det kan løsne små biter av forkalket masse som kan sette seg fast i mindre blodårer. Om det setter seg fast i kransarteriene som forsyner hjertemuskelen med blod så omtales dette som hjerteinfarkt eller Angina Pectoris.

     


     

    Kort om overvekt og hjertehelse

    Overvekt og fedme er den største bidragsyteren til uheldig fettstoff- og kolesterolprofil, høyt blodtrykk og blodsukkerforstyrrelser. Linken mellom høy vekt og hjerte-/karsykdom omtales som metabolsk syndrom. Vektnedgang, økt aktivitet og sunnere kostholdsvalg vil i de aller fleste tilfeller forebygge utvikling av metabolsk syndrom og hjertesykdom. Vektnedgang er komplekst i praksis, men teorien er soleklar. Mindre mengde mat og økt aktivitet i riktige forhold gir kcal-underskudd og vektnedgang. Dette er forvirrende i praksis, men tre viktige poenger for vedvarende vekttap er følgende:

    • Strategi for vektnedgang og sunt kosthold er ikke nødvendigvis det samme. Vektnedgang handler om kalorier. Det er kalorier i både sunn og usunn mat. Selv om det er ulike mengder kalorier i ulike matvarer og ulike næringsstoffer så er det fortsatt total mengde mat som avgjør hvor mange kalorier man spiser og drikker over tid. Hold det enkelt. Mindre mengde mat gir mindre kalorier. Unngå slitsom telling av kalorier og veiing av mat. Det skaper mer styr enn verdi.
    • For langsiktig vektnedgang fokuser på å ikke bli skrubbsulten ved å spise mellommåltid før større måltider og kosestunder. Reduser mengde mat i større måltider. Om du ikke har noen sykdommer eller plager så glem «nei-mat». Alt er «ja-mat» i riktige mengder.
    • Fellesnevneren for populærdietter og rigide kostholdsråd er at de aller fleste er vanskelige å opprettholde over tid og de er ofte vanskelig å kombinere med et sosialt og godt liv. Mange av disse tiltakene stimulerer også til sterk sultfølelse og øker appetitthormonene som «tvinger oss» til å spise raskt og større mengder. Over tid så «taper» vi alltid over sulthormonene våre.

     


     

    Kostholdstiltak for lavere LDL-kolesterol

    For å redusere total- og LDL-kolesterolnivåene er det viktig å følge flere kostholdstiltak. Vektnedgang ved overvekt og fedme, redusert inntak av mettet fett fra kilder som er høye på typene Redusert inntak av kilder til mettet fett av typene laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, og økt inntak av umettet fett fra kilder som for eksempel nøtter er essensielle grep. Videre bør man unngå transfett, da dette øker LDL-kolesterolet betydelig. Inkludering av fiberrik mat, spesielt betaglukaner fra havre, og plantesteroler fra margarinen Vita Pro Aktiv kan også hjelpe. Et økt inntak av frukt og grønnsaker, opp til 800g per dag, og valg av fullkornsprodukter bidrar til redusert risiko for hjertesykdom. For mer omfattende og personlig tilpasset veiledning, anbefaler vi en konsultasjon med en klinisk ernæringsfysiolog. Vi hjelper deg med å mestre kostholdsomleggingen for lavere kolesterol og bedre helse.

    Høyt kolesterol mat – hva du bør redusere

    For å senke kolesterolnivået, er det viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som har negativ innvirkning på kolesterolet. Matvarer rike på mettet fett og transfett er kjent som høyt kolesterol mat, og det er anbefalt å redusere inntaket av disse.

    Typiske kilder til høyt kolesterol mat inkluderer:

    • Meieriprodukter med høyt fettinnhold som helmelk, fløte og smør. Selv om disse kan være en del av kostholdet ditt, er det lurt å bruke dem i mindre mengder og bytte til magrere alternativer som lettmelk eller plantebaserte alternativer.
    • Bearbeidet kjøtt som bacon, pølser og spekemat er rike på både salt og mettet fett. Dette er mat som kan bidra til å øke LDL-kolesterolet, så det er en fordel å redusere disse i kostholdet ditt.
    • Friterte matvarer inneholder ofte transfett, en fettvariant som er særlig skadelig for kolesterolet. Ved å velge mindre fritert mat kan du gjøre en betydelig innsats for å senke kolesterolet ditt.
    • Søtsaker og ferdigmat som kaker, kjeks og fastfood inneholder ofte skjulte mengder transfett og mettet fett. Redusere inntaket av disse kan hjelpe med å stabilisere kolesterolet på sikt.

    Ved å redusere mengden av høyt kolesterol mat i kostholdet ditt, kan du bidra til å forbedre din hjertehelse, senke kolesterolet, og samtidig nyte et mer balansert kosthold.

    Høyt kolesterol kosthold – mat som fremmer lavere kolesterolnivåer

    I tillegg til å redusere skadelig mat, er det avgjørende å inkludere matvarer som er gunstige for kolesterolnivået ditt. Et høyt kolesterol kosthold bør være rikt på mat som senker LDL-kolesterolet (det «dårlige» kolesterolet) og samtidig støtter kroppens produksjon av HDL-kolesterol (det «gode» kolesterolet). Noen av de beste valgene i et slikt kosthold inkluderer:

    • Fiberrik mat: Havregryn, bønner, linser, frukt og grønnsaker inneholder løselig fiber, som binder kolesterol i tarmen og fjerner det fra kroppen. Å spise fiberrike matvarer daglig kan ha en stor positiv effekt på kolesterolnivået.
    • Fet fisk: Matvarer som laks, makrell og sardiner er rik på omega-3 fettsyrer. Omega-3 er gunstig for å senke triglyserider og forbedre kolesterolprofilen din ved å øke HDL-kolesterolet.
    • Nøtter og frø: Nøtter som mandler og valnøtter er fulle av sunt fett og fiber, som hjelper til med å redusere LDL-kolesterolet. Å inkludere små mengder nøtter i kostholdet kan bidra til bedre kolesterolnivåer.
    • Sunt fett fra planteoljer: Olivenolje, rapsolje og andre plantebaserte oljer inneholder enumettet fett, som er kjent for å redusere kolesterolet. Bruk av slike oljer i matlagingen kan være en enkel måte å forbedre ditt høyt kolesterol kosthold.
    • Plantebasert kosthold: Å inkludere mer plantebasert mat, som grønnsaker, belgfrukter og fullkorn, gir både viktige næringsstoffer og mindre kolesterolbelastning for kroppen.

    Dette kostholdet hjelper ikke bare med å senke kolesterolnivået, men kan også bidra til generell bedre helse og energi.


     

    Livsstilstiltak for økt HDL- kolesterol

    HDL-kolesterolet («det gode kolesterolet») vurderes som en del av risikoprofilen for hjerte-/karsykdom. Denne typen kolesterol skal ikke være for lav. Tiltak som er med på å øke HDL er blant annet vektnedgang ved overvekt og fedme, røykeslutt og trening.

    OBS: Det kan forekomme falskt positiv økning av HDL-kolesterol ved inntak av matvarer med mye mettet fett. Bakgrunnen for dette er at leveren øker utskillelse av HDL-kolesterol for å redusere LDL-kolesterolet i blod. I denne sammenheng er det naturlig av HDL-nivåer øker når man spiser mye mettet fett. Vær obs på uttalelser om at kokkosolje øker HDL-kolesterol. Årsaken til dette er at kokkosfett inneholder mye mettet fett av typen som øker LDL-kolesterolet.

     


     

    Genetikk og høyt kolesterol

    Det er flere gener som øker risiko for høyt kolesterol, men den mest kjente tilstanden er familiær hyperkolestrolemi. I disse tilfellene er kolesterolet vanligvis svært høyt. Denne tilstanden blir vanligvis fanget opp som følge av kjent arvelig faktor i familien og/eller ved tilfeldig målt blodprøve. Om man har Familiær hyperkolestrolemi så er det avgjørende å få foreskrevet kolesterolsenkende medisiner fra legen fordi det ikke er mulig å normalisere verdier med kosthold- eller atferdsendring.

    For alle andre, som ikke lider av denne genetiske tilstanden, så vil kosthold, vektnedgang, økt aktivitet, og/eller røykeslutt gi svært god effekt på høyt kolesterol.

     


     

    Les mye mer i vårt artikkelbibliotek

    Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.

    Hva er kolesterol og åreforkalkning?

    Hva er kolesterol og åreforkalkning?

    Det florerer mange kostholdsråd med lovnader om bedre helse og sterkere hjerte. Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen rundt hvilke råd som gir effekt eller ikke, og hvilke råd som gir liten eller stor effekt.

    Behandlingstiltak for å unngå og redusere utvikling av åreforkalkning står i høysete. Dette er viktig da åreforkalkning gjør blodårene stivere og trangere. Denne kombinasjonen uheldig da det øker trykket på innsiden av åreveggen og øker risikoen for turbulens i blodflyten som kan føre til at større eller mindre «klumper» løsner i de trange partiene i blodårene. Disse kan «sette seg fast» i mindre blodårer rundt om i kroppen og stoppe blodtilførsel til ulike organer. Det er dette som omtales som blodpropp og infarkt. Blant annet høyt kolesterol og høyt blodtrykk øker risikoen for åreforkalkning og er viktige behandlingsområder. Siden 19070-taller et er utviklet effektive medisiner som har bidratt til å halvere dødsrisiko for hjerte-/karsykdom. Medisinering er svært viktige tiltak, men det løser ikke nødvendigvis årsakene til problemet. Det er flere årsaker til høyt kolesterol og blodtrykk, og kosthold og aktivitet er to av dem.

    Kolesterol er en fettlignende substans som finnes i kroppen og maten vi spiser. Når nivåene blir for høye, kan kolesterol bygge seg opp i blodårene, noe som kan føre til åreforkalkning eller aterosklerose. Åreforkalkning gjør blodårene trangere og mindre elastiske, og dette øker risikoen for blodpropper og hjerteproblemer.

    Kolesterol er en fellesbetegnelse på ulike kolesterol-stoffer. Høye nivåer av “dårlig” LDL-kolesterol i blodet kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, øke risikoen for hjertesykdom, og dermed potensielt føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Man kan også rettet tiltak mot “å styrke” blodårenes motstandskraft til å lagre kolesterol i åreveggen, og det gjøres vha tiltak som reduserer lavgradig systemisk inflammasjon i blodbanen.

     


     

    Symptomer og tegn

    Symptomer og tegn

    Høyt kolesterol gir vanligvis ingen symptomer eller tegn, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolnivået regelmessig ved hjelp av en blodprøve. Personer med risikofaktorer bør ta en blodprøve en gang hvert femte år (se under). Hyppigere kontroller om etablert forhøyet kolesterol, eller hjertesykdom i familien. For personer som ikke har noen risikofaktorer, kan en blodprøve tas sjeldnere, for eksempel hvert tiende år.

     


     

    Diagnostisering

    Diagnostisering

    Høyt kolesterol diagnostiseres ved å ta en blodprøve som viser nivåene av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol i blodet. Normalt bør LDL-kolesterolet ligge under 3,0 mmol/L, mens HDL-kolesterolet bør ligge over 1,0 mmol/L for menn, og over 1,3 mmol/L for kvinner etter overgangsalder.

     


     

    Forekomst og risikofaktorer

    Forekomst og risikofaktorer

    I Norge har omtrent halvparten av alle voksne høye kolesterolnivåer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken. Risikofaktorer til høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer inkluderer fedme, inaktivitet, usunt kosthold, røyking, høyt blodtrykk, og arvelighet.

     


     

    Høyt kolesterol og risikofaktorer for hjertesykdom

    Høyt kolesterol og risikofaktorer for hjertesykdom

    Årsaker til høyt kolesterol og åreforkalkning har flere årsaker og er kompleks. Viktige risikofaktorer er blant annet genene våre, røyking, lavt aktivitetsnivå, mye stress, lite søvn, uheldig kosthold m.m. Summen av alle disse tingene dekker godt hva som kan omtales som en overordnet vurdering av livsstil innen helse. De ulike delene av livsstilen påvirker hjerte og kar på ulike måter.

    Grovt sett kan det deles inn i to avgjørende reaksjonsveier:

    1. Faktorer som øker mengde LDL-kolesterol i blod.
    2. Faktorer som øker lavgradig systemisk betennelse. Dette skal ikke forveksles med “bokhandel-literatur” som tar for seg “betennelsesdempende mat”. Det blir for unyansert. Konsekvenser av denne tilstanden er at kroppen ikke klarer å gjøre ulike oppgaver den er ment til å gjøre. Et eksempel er at blodåreveggen lagrer uheldig kolesterol.

     


     

    Hva betyr blodprøven?

    Blodprøve for hjertehelse og betydningen av dem

    Hos fastlegen måles blant annet totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglyserider (TG), og blodtrykk. Dette kan oppleves forvirrende. I denne artikkelen håper vi på å forklare disse termene og presentere hvordan man kan påvirke disse verdiene. La oss starte med det helt overordnede:

    • LDL-kolesterol: Type kolesterol vi ikke ønsker skal være for høyt, da det kan «sette seg fast» i blodåreveggen og starte åreforkalkning.
    • HDL-kolesterol: Transporterer LDL-kolesterolet vekk fra blodårene og til lever for nedbrytning. HDL er hva som omtales «det gode kolesterolet».
    • Total-kolesterol: Summen av LDL- og HDL-kolesterol.
    • Triglyserider: Fettsubstanser som brukes til energi av blant annet muskler. Dette transporteres i blod for å gjøres tilgjengelig for ulikt vev.
    • Høyt blodtrykk: Forteller hvor stort press det er på innsiden av blodårene.

    Normale verdier av kolesterol i blod er viktig. Grunnen til dette er at om kolesterolet forblir høyt over tid så øker risikoen for at kolesterolet blir lagret i blodåreveggen. Dette er hva som omtales som  åreforkalkning, eller aterosklerose. Det betyr i praksis at blodåreveggen blir hardere og mindre fleksibel, som igjen fører til høyt blodtrykk fordi åreveggen ikke klarer å utvide seg i takt med blodgjennomstrømning. Om åreforkalkningen får vokse ved at mer og mer kolesterol “hoper seg opp og forkalkes” i blodåreveggen, så blir åpningen inne i årene desto trangere. En trang blodåre er uheldig da det kan løsne små biter av forkalket masse som kan sette seg fast i mindre blodårer. Om det setter seg fast i kransarteriene som forsyner hjertemuskelen med blod så omtales dette som hjerteinfarkt eller Angina Pectoris.

     


     

    Overvekt og hjertehelse

    Kort om overvekt og hjertehelse

    Overvekt og fedme er den største bidragsyteren til uheldig fettstoff- og kolesterolprofil, høyt blodtrykk og blodsukkerforstyrrelser. Linken mellom høy vekt og hjerte-/karsykdom omtales som metabolsk syndrom. Vektnedgang, økt aktivitet og sunnere kostholdsvalg vil i de aller fleste tilfeller forebygge utvikling av metabolsk syndrom og hjertesykdom. Vektnedgang er komplekst i praksis, men teorien er soleklar. Mindre mengde mat og økt aktivitet i riktige forhold gir kcal-underskudd og vektnedgang. Dette er forvirrende i praksis, men tre viktige poenger for vedvarende vekttap er følgende:

    • Strategi for vektnedgang og sunt kosthold er ikke nødvendigvis det samme. Vektnedgang handler om kalorier. Det er kalorier i både sunn og usunn mat. Selv om det er ulike mengder kalorier i ulike matvarer og ulike næringsstoffer så er det fortsatt total mengde mat som avgjør hvor mange kalorier man spiser og drikker over tid. Hold det enkelt. Mindre mengde mat gir mindre kalorier. Unngå slitsom telling av kalorier og veiing av mat. Det skaper mer styr enn verdi.
    • For langsiktig vektnedgang fokuser på å ikke bli skrubbsulten ved å spise mellommåltid før større måltider og kosestunder. Reduser mengde mat i større måltider. Om du ikke har noen sykdommer eller plager så glem «nei-mat». Alt er «ja-mat» i riktige mengder.
    • Fellesnevneren for populærdietter og rigide kostholdsråd er at de aller fleste er vanskelige å opprettholde over tid og de er ofte vanskelig å kombinere med et sosialt og godt liv. Mange av disse tiltakene stimulerer også til sterk sultfølelse og øker appetitthormonene som «tvinger oss» til å spise raskt og større mengder. Over tid så «taper» vi alltid over sulthormonene våre.

     


     

    Kosthold for lavere LDL-kolesterol

    Kostholdstiltak for lavere LDL-kolesterol

    For å redusere total- og LDL-kolesterolnivåene er det viktig å følge flere kostholdstiltak. Vektnedgang ved overvekt og fedme, redusert inntak av mettet fett fra kilder som er høye på typene Redusert inntak av kilder til mettet fett av typene laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, og økt inntak av umettet fett fra kilder som for eksempel nøtter er essensielle grep. Videre bør man unngå transfett, da dette øker LDL-kolesterolet betydelig. Inkludering av fiberrik mat, spesielt betaglukaner fra havre, og plantesteroler fra margarinen Vita Pro Aktiv kan også hjelpe. Et økt inntak av frukt og grønnsaker, opp til 800g per dag, og valg av fullkornsprodukter bidrar til redusert risiko for hjertesykdom. For mer omfattende og personlig tilpasset veiledning, anbefaler vi en konsultasjon med en klinisk ernæringsfysiolog. Vi hjelper deg med å mestre kostholdsomleggingen for lavere kolesterol og bedre helse.

    Høyt kolesterol mat – hva du bør redusere

    For å senke kolesterolnivået, er det viktig å være oppmerksom på hvilke matvarer som har negativ innvirkning på kolesterolet. Matvarer rike på mettet fett og transfett er kjent som høyt kolesterol mat, og det er anbefalt å redusere inntaket av disse.

    Typiske kilder til høyt kolesterol mat inkluderer:

    • Meieriprodukter med høyt fettinnhold som helmelk, fløte og smør. Selv om disse kan være en del av kostholdet ditt, er det lurt å bruke dem i mindre mengder og bytte til magrere alternativer som lettmelk eller plantebaserte alternativer.
    • Bearbeidet kjøtt som bacon, pølser og spekemat er rike på både salt og mettet fett. Dette er mat som kan bidra til å øke LDL-kolesterolet, så det er en fordel å redusere disse i kostholdet ditt.
    • Friterte matvarer inneholder ofte transfett, en fettvariant som er særlig skadelig for kolesterolet. Ved å velge mindre fritert mat kan du gjøre en betydelig innsats for å senke kolesterolet ditt.
    • Søtsaker og ferdigmat som kaker, kjeks og fastfood inneholder ofte skjulte mengder transfett og mettet fett. Redusere inntaket av disse kan hjelpe med å stabilisere kolesterolet på sikt.

    Ved å redusere mengden av høyt kolesterol mat i kostholdet ditt, kan du bidra til å forbedre din hjertehelse, senke kolesterolet, og samtidig nyte et mer balansert kosthold.

    Høyt kolesterol kosthold – mat som fremmer lavere kolesterolnivåer

    I tillegg til å redusere skadelig mat, er det avgjørende å inkludere matvarer som er gunstige for kolesterolnivået ditt. Et høyt kolesterol kosthold bør være rikt på mat som senker LDL-kolesterolet (det «dårlige» kolesterolet) og samtidig støtter kroppens produksjon av HDL-kolesterol (det «gode» kolesterolet). Noen av de beste valgene i et slikt kosthold inkluderer:

    • Fiberrik mat: Havregryn, bønner, linser, frukt og grønnsaker inneholder løselig fiber, som binder kolesterol i tarmen og fjerner det fra kroppen. Å spise fiberrike matvarer daglig kan ha en stor positiv effekt på kolesterolnivået.
    • Fet fisk: Matvarer som laks, makrell og sardiner er rik på omega-3 fettsyrer. Omega-3 er gunstig for å senke triglyserider og forbedre kolesterolprofilen din ved å øke HDL-kolesterolet.
    • Nøtter og frø: Nøtter som mandler og valnøtter er fulle av sunt fett og fiber, som hjelper til med å redusere LDL-kolesterolet. Å inkludere små mengder nøtter i kostholdet kan bidra til bedre kolesterolnivåer.
    • Sunt fett fra planteoljer: Olivenolje, rapsolje og andre plantebaserte oljer inneholder enumettet fett, som er kjent for å redusere kolesterolet. Bruk av slike oljer i matlagingen kan være en enkel måte å forbedre ditt høyt kolesterol kosthold.
    • Plantebasert kosthold: Å inkludere mer plantebasert mat, som grønnsaker, belgfrukter og fullkorn, gir både viktige næringsstoffer og mindre kolesterolbelastning for kroppen.

    Dette kostholdet hjelper ikke bare med å senke kolesterolnivået, men kan også bidra til generell bedre helse og energi.


     

    HDL kolesterol og falsk positiv økning

    Livsstilstiltak for økt HDL- kolesterol

    HDL-kolesterolet («det gode kolesterolet») vurderes som en del av risikoprofilen for hjerte-/karsykdom. Denne typen kolesterol skal ikke være for lav. Tiltak som er med på å øke HDL er blant annet vektnedgang ved overvekt og fedme, røykeslutt og trening.

    OBS: Det kan forekomme falskt positiv økning av HDL-kolesterol ved inntak av matvarer med mye mettet fett. Bakgrunnen for dette er at leveren øker utskillelse av HDL-kolesterol for å redusere LDL-kolesterolet i blod. I denne sammenheng er det naturlig av HDL-nivåer øker når man spiser mye mettet fett. Vær obs på uttalelser om at kokkosolje øker HDL-kolesterol. Årsaken til dette er at kokkosfett inneholder mye mettet fett av typen som øker LDL-kolesterolet.

     


     

    Genetisk predisposisjon

    Genetikk og høyt kolesterol

    Det er flere gener som øker risiko for høyt kolesterol, men den mest kjente tilstanden er familiær hyperkolestrolemi. I disse tilfellene er kolesterolet vanligvis svært høyt. Denne tilstanden blir vanligvis fanget opp som følge av kjent arvelig faktor i familien og/eller ved tilfeldig målt blodprøve. Om man har Familiær hyperkolestrolemi så er det avgjørende å få foreskrevet kolesterolsenkende medisiner fra legen fordi det ikke er mulig å normalisere verdier med kosthold- eller atferdsendring.

    For alle andre, som ikke lider av denne genetiske tilstanden, så vil kosthold, vektnedgang, økt aktivitet, og/eller røykeslutt gi svært god effekt på høyt kolesterol.

     


     

    Les mer i vårt artikkelbibliotek

    Les mye mer i vårt artikkelbibliotek

    Under er noen smakebiter, resten kan du finne i biblioteket hvor du kan fordype deg i en rekke ernæringsfaglige emner innen for eksempel mageplager, vektnedgang, livsstilssykdom og underernæring. Vi har også mye nyttig informasjon på tema søvn og smerter.

    Kartlegging samtale

    Dijana Stupar

    klinisk ernæringsfysiolog Dijana Stupar

    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    «Lidenskapen min ligger i å hjelpe mennesker til å finne frem til en balansert livsstil, bestående av fysisk aktivitet, godt kosthold og friskt sinn. Jeg brenner for psykisk helse, og trives spesielt godt når jeg får brukt de ulike utdannelsene mine og erfaringene mine i arbeidet med klienter.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert Personlig trener fra Norges Idrettshøyskole (NIH).
    • Mindful yoga instruktør, Oslo Yoga.
    • Integral Terapeut, Integral Psykologisk Institutt.

    Erfaring:

    • Over 15 års erfaring som klinisk ernæringsfysiolog på Diakonhjemmet sykehus og Ullevål Universitetssykehus (UiO)/RASP hvor hun har jobbet mye med spiseforstyrrelser, fedme, revmatiske lidelser og fordøyelsesplager. 
    • I flere å jobbet på SiO Athletica som ernæringsfysiolog og personlig trener hvor hun har bygget opp en solid erfaring med livsstilsveiledning og bærekraftige kosthold- og treningsstrategier. 
    • Hun har også jobbet som psykisk helsearbeider i kommune. 

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Victoria Oline Ringseth

    klinisk ernæringsfysiolog Victoria Ringseth
    Timebestilling:
    Kostholdsveiledning spisskompetanse:

    «Victoria er opptatt av spisevaner for å fremme sunn relasjon til mat og kropp. Hun brenner spesielt for å hjelpe barn og unge med kostholdsvaner og forhold til kropp som støtter en sunn mental- og fysisk utvikling. Victoria holder spesielt kjær hjelp til unge som er avhengig av tilpasninger i kosthold som følge av psykiske lidelser og spiseforstyrrelser. Voksne med spiseutfordringer kan også bestille time da hun generelt sett har god erfaring med hjelp og veiledning innen sine felt.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring:

    • Lang erfaring fra arbeid med barn og unge innen ernæring og psykisk helse/sykdom.
    • Ved siden av rollen hos oss jobber hun som klinisk ernæringsfysiolog i Barne- og Ungdomspsykiatrien i Oslo. Her har hun ansvar for både innlagte- og polikliniske barn/unge med  blant annet spiseforstyrrelser, spisevansker, undervekt, overvekt og fedme. God erfaring med hjelp for feilernæring som konsekvens av psykiske lidelser eller nevroutviklingsforstyrrelser.
    • Lang arbeidserfaring med spiseforstyrrelser på Regional Avdeling for Spiseforstyrrelser (RAS) og på Ungdomsposten i Bergen før fullført utdannelse som klinisk ernæringsfysiolog. 

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Persontilpasset kostholdsplan.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Åtte avgjørende kostholdsprinsipper for idrettsutøvere

    Foredragsholder: Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog

    Målgruppe:

    Primært: Idrettsutøvere i alle aldre (foredragsholder justerer takt og tone etter alder)

    sekundært: Trenere og foreldre

    Kort om foredrag:

    Foredraget tar for seg åtte grunnleggende prinsipper i idrettsernæring for god restitusjon, prestasjonsutvikling over tid og i konkurranse. Et vesentlig element i foredrag er å øke utøveres forståelse og bevissthet for egne kroppslige signaler som de kan bruke som retningssnor på god ernæringsrutine. Dette er blant annet viktig for å presentere et bedre alternativ til uheldig detaljfokus og kjente uheldige kostholdstilnærminger.

    Utøvere vil få hjelp til å identifisere hva de individuelt burde fokusere på for å prestere bedre, og konkrete forslag på type mat som er hensiktsmessig.

    Kostholdsprinsipper i prioritert rekkefølge:

    Foreleser tar utøvere gjennom alle prinsipper på en leken og lett forståelig måte.

    1. Aldri skrubbsulten!

    2. Idrettsernæring x5-6

    3. Fyll på tanken etter trening (selv om du ikke er sulten)

    4. Aldri tørst – drikkeflaska klar

    5. Proff matbag pakket og klar (hver kveld)

    6. Alltid karbobrensel (for energi)

    7. Alltid muskelprotein (for kraft)

    8. Hydrert og fokusert når det gjelder

    Interaktive hjelpemidler/sampspill (ved ønske):

    • Mentimeter kan benyttes under foredrag (anbefalt)
    • Tilhørere oppfordres til å skrive ned sine fokusområder underveis i foredrag.

    Lengde/varighet:

    Foredraget kan leveres og tilpasses innenfor 1 – 2t (anbefaler 2t for økt læringsutbytte og mulighet for å ta spørsmål fra publikum)

    Priser:

    Priser er inkludert dialog med bestiller, forberedelser og diverse koordinering. 

    Ordinære priser:

    • 1 t:         kr.7,000,-
    • 1,5t:       kr.8,000,-
    • 2-2,5t:  kr.10,000,-

    Godtgjørelse for reise kommer i tillegg (ingen kostnad i Oslo-området)

    Det kan forekomme unntak i prislisten. Ta kontakt med oss for endelig pristilbud og utvidet info om hvordan vi best mulig kan bistå dere med en spennende og givende seanse.

    Skreddersøm:

    Vi tilpasser foredrag til din/deres idrettsgren. Det er avgjørende for at utøvere skal kjenne seg igjen og øke sannsynlighet for god forståelse og implementering av budskap.

    Vi har klart foredrag for en del idretter, og vil lage nye for din/deres idrett om vi ikke har det i portoføljen.

    Helge Andreas Felberg klinisk ernæringsfysiolog

    Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog (MSc)

    Helge Andreas Felberg

    klinisk ernæringsfysiolog (MSc)

    Helge har lang erfaring som fordragsholder innen en rekke kostholdsemner. På tema idrettsernæring har han levert foredrag for trenere og utøvere i Norges Skiforbund, Tennisforbundet, Norges motorsportforbund, Norges Rytterforbund, Sunn Idrett, Turnforeningen og mange fler.

    Helge er opptatt av å tydligjere kostholdsprioriteringer slik at tilhører sitter igjen med en god forståelse av hva som er viktigst å fokusere på for god effekt. Han er også opptatt av et avslappet forhold til mat og kropp som har tar med seg som en rød tråd i sine foredrag.

    Course template title 2

    Subtitle

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

    Course template title 1

    Subtitle

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

     

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

    Remi Andersen

    Søvnlege, Landslagslege
    Problemstillinger:
    Over 24 års erfaring fra vurdering og veiledning av søvnvansker som en viktig del av utredning og behandling av fysisk- og psykisk sykdom. Lang erfaring som overlege i forsvaret, overlege på sykehjem, og landslagslege i NSF. Sterk kompetanse innen søvn, geriatri, idrettsmedisin og avhengighet.
    Remi er opptatt av søvn som viktig for god helse og et godt liv. Gjennom sin brede erfaring med de sprekeste (Landslagsutøvere), de skrøpeligste (sykehjemsbeboere), de mest sårbare (avhengige) og de tøffeste (soldatene) har han samlet seg en unik erfaringer på tvers av befolkningen. Han er alltid nysgjerrig og tar med seg kunnskap fra en gruppe til en annen som har kommet alle til gode. Felles for alle disse gruppene er hvordan dårlig søvn bidrar til nedsatt prestasjon og psykisk eller fysisk sykdom.

    Utdanning: 

    • Lege fra Universitetet i Oslo (1999).
    • Forbedringsutdanning for leger (2017).
    • Idrettsmedisinske grunnkurs NIMF.
    • Deltaker prosjekt NextGen Olympiatoppen.

    Erfaring: 

    • Tidligere Avdelingsoverlege i Forsvaret HMKG.
    • Mangeårig Sykehjemsoverlege.
    • Lektor UiO.
    • Lege i Tverrfaglig Spesialisert Behandling av avhengighet.
    • Landslagslege for Norges Skiforbund langrenn med hovedansvar junior-, rekrutt- og parautøvere.
    • Lege for Olympiatoppen under Ungdoms-OL Azerbaijan 2019.
    • Aktiv langrennsløper i 20 år.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.2540,-
    • Kontroll (60min): kr.1960,-

    Timer oppført med 60min utgjør inntil 45min konsultasjon pluss 15min etterarbeid inkl utskrift journalnotat, rekvisisjon av blodprøve/resept, henvisning etc.

    • Oppfølgende telefon-samtale med gjennomgang av prøvesvar, utskrift av eksisterende journal eller fornyelse av resept: kr.535,-
    • Annet arbeid etter telefonsamtale som krever større journal-arbeid som nye epikriser eller henvisninger til nye undersøkelser, o.l, – belastes som en kontroll-konsultasjon.
    • Leie, søvnmonitor (v/behov i utredning) kr.300,- / uke + porto ved sending.

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Lars Kolsrud

    Idrettslege NIMF, Legespesialist i fysikalsk medisin
    Lars Kolsrud, idrettslege / fysikalsk medisiner, legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
    Timebestilling:
    Problemstillinger muskel/skjelett:
    Akutte skader, smerter og kroniske problemer i forbindelse med aktivitet, hverdagsfunksjon og trening. Med sin imponerende erfaring kan Lars bistå med undersøkelse, utredning, diagnostisering og behandling av de aller fleste typer plager/skader i muskel- og skjeletapparatet:
    Fysikalsk medisin & rehabilitering er en medisinsk legespesialitet med fokus på og kunnskap om kroppens skjelett (benstrukturer, ledd og leddbånd) og muskulatur (muskler, sener, seneskjeder, slimposer) og tilhørende nervesystem. Idrettslege vurderer, behandler og søker å finne best mulig løsninger for akutte og kroniske skader/plager i bevegelsesapparatet, uansett om dette skyldes uhell, belastning over tid eller slitasjeproblemer med alder som forklaring.

    Utdanning: 

    • Legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering.
    • Idrettslege NIMF.
    • ACSM Certificate (USA)
    • Fysioterapeut (UiO)

    Erfaring og utmerkelser:

    • Over 40 års erfaring med legearbeid innen aktivitets- og idrettsmedisinske problemstillinger.
    • I sin tid deltatt i oppbygging av NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt), nå en del av Volvat.
    • Jobbet ved helseavdelingen på Olympiatoppen som idrettslege og overlege i over 20år.
    • Tidligere landslagslege for turn, Rytmisk sportsgymnastikk (RG), sykkel, skiskyting (2001-fortsatt), hopp, kombinert og skøyter.
    • Lege ved åtte OL fra Seoul 1988 til og med Beijing 2022.
    • Tidligere toppidrettsutøver, landslagsutøver og landslagstrener i turn.
    • Har utgitt to bøker; «I hode på en Toppidrettsutøver» og «Best når det gjelder».
    • Æresmedlem av Idrettsmedisinsk forening 2013.
    • Idrettsforbundets Hedersutmerkelse 2020.

    Tilnærminger:

    • Du får en grundig klinisk undersøkelse som, i kombinasjon med din sykehistorie, vil bli brukt til å identifisere årsaken til problemene dine og utarbeide en behandlingsplan.
    • Behandling kan variere fra enkle tiltak som riktig trening og fysioterapi, til mer komplekse inngrep som operasjon.
    • Ved behov kan idrettslegen også henvise deg til ytterligere utredning eller behandling. 

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60min): kr.1960,-
    • Kontroll (60min): kr.1490,-
    • Kontroll (30min): kr.1090,- (unntaksvis benyttet)

    Timer oppført med 60min utgjør inntil 45min konsultasjon pluss 15min etterarbeid inkl utskrift journalnotat, rekvisisjon av blodprøve/resept, henvisning etc.

    • Oppfølgende telefon-samtale med gjennomgang av prøvesvar, utskrift av eksisterende journal eller fornyelse av resept: kr.535,-
    • Annet arbeid etter telefonsamtale som krever større journal-arbeid som nye epikriser eller henvisninger til nye undersøkelser, o.l, – belastes som en kontroll-konsultasjon.

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Helge Andreas Felberg

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc) fra Edith Cowan University.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert FODMAP-veileder for Irritabel tarm syndrom (Monash university).
    • Sertifisert veileder for lavgradig kronisk systemisk betennelse og riktig bruk og perspektiver ved antiiflammatorisk kosthold (Monash university).
    • Sertifisert personlig trener og fitness instruktør fra Norges Idrettshøyskole.
    • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.

    Erfaring: 

    • Over femten års erfaring fra helse- og ernæringsbransjen som klinisk ernæringsfysiolog, rådgiver/konsulent og prosjektleder.
    • Sterk erfaring fra utvikling og drift av helseprosjekter, klinikkvirksomhet og pasientrettet arbeid.
    • Har jobbet ved kjente virksomheter som for eksempel Norges Idrettshøyskole, Sunnaas Sykehus HF, Volvat Nimi og Norges Skiforbund.
    • I tillegg har han lang fartstid i drift av egne bedrifter innen tverrfaglige klinikktjenester og helseteknologi.
    • Han jobber i dag 100% som daglig leder med fagansvar i Kostholdsendring AS.

    Veiledning:

    • Tilbyr enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål. Typisk førstekonsultasjon + oppfølgingstime.
    • Helge er tilgjengelig for førstegangskonsultasjon over video. Ved behov for oppfølging over tid og/eller skreddersydd kostholdsplan så vil han bistå med en grundig overlevering av informasjon til aktuell ernæringsfysiolog dyktig på gitt problemstilling.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,- 
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Iselin Schjelle Holen

    Iselin Schjelle Holen klinisk ernæringsfysiolog
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    «I møte med deg er jeg opptatt av at du skal få trygghet i hvilke kostråd som er viktig for akkurat din problemstilling og stadium av alvorlighetsgrad. Et tilpasset kosthold vil kunne bidra i å bremse videre sykdomsutvikling og forebygge følgesykdommer. Jeg ønsker å hjelpe deg med å holde det så enkelt som mulig og gi deg kunnskapen du trenger for å føle deg trygg på det du gjør.

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring: 

    • Trygg erfaring med kostholdsveiledning innen nyre-, hjerte- og karsykdommer.
    • I tillegg til rollen hos oss forsker hun på risikoreduksjon for hjerte- og karsykdom.
    • Med sin sterke erfaring fra ernæringsbehandling på Oslo Universitetssykehus (OUS) er hun en god samarbeidspartner på hvordan identifisere og gjennomføre målrettede kostholdsendringer for bedring av blodprøver og helsestatus ved alvorlig sykdom.
    • Hun tar også med seg erfaring fra kostholdsveiledning på Frisklivssentral som har gitt henne verktøy innen endring og mestring av kostholdsomlegging i dagliglivet.
    • Da varig vektnedgang ved overvekt og fedme spiller en vesentlig rolle for god helse ved hjerte- og nyresykdom, vil du møte en behandler som kan samarbeide om parallelle kostholdsstrategier for optimal bedring.

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Persontilpasset kostholdsplan.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Sainiga Sivasuthasarma

    Klinisk ernæringsfysiolog spesialisert på barn
    Klinisk ernæringsfysiolog Sainiga Sivasuthasarma (Saini Siva)
    Timebestilling:

    I SVANGERSKAPSPERMISJON

    Spisskompetanse innen hjelp for barn (og familier) med følgende utfordringer:

    «Saini har et brennende ønske å hjelpe barn, ungdommer og familier som sliter med matinntaket, men også de som ønsker å lære mer om riktig mat for kroppen. Med selv en flerkulturell bakgrunn kan hun hjelpe deg som lurer på hvilke type mat, men også hvor mye mat er sunn for deg. Hun tilbyr individuelle, men også familiebasert oppfølging.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog, mastergrad (MSc, Universitetet i Oslo).
    • Bachelorgrad ernæring (BSc, æresutmerkelse, Robert Gordon University).
    • To årsstudium i klinisk ernæring (Université Paris-Est Créteil).
    • Autorisert helsepersonell i Norge med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring: 

    Sainiga har jobbet med barnepasienter på sykehus i både Frankrike og Norge, og har god erfaring å veilede barn, ungdommer og familier med etablerte diagnoser som har noe med kroppen å gjøre (ikke forårsaket av psykiske faktorer). 

     

    Ved siden av rollen hos oss jobber Sainiga på barne- og ungdomsavdelingen på sykehus, i to tverrfaglige team bestående av barneleger og psykologsspesialister. Hun jobber i Spiseteam og ved overvektspoliklinikken. Denne erfaringen har gitt Sainiga svært god forståelse for familiendynamikk og er opptatt av å møte hver enkelt person på deres premisser og for deres utfordrende situasjon. 

     

    Sainiga har tidligere jobbet som prosjektleder innen bærekraftig mat, med ansvar for mat og helse. Hun har i forbindelse med den jobben god erfaring med å veilede voksne individer og grupper med minoritetsbakgrunn i sunt kosthold, samt livsstilsendring. 

    Veiledning:

    Veiledning i samarbeid med foreldre for barn fra 0-10 år. For eldre barn vurderes strategi  sammen med foreldre.

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • persontilpasset kostholdsplan.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Karoline Østereng Nilsen

    Karoline Østereng Nilsen klinisk ernæringsfysiolog
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    “Jeg er opptatt av å skape en trygg relasjon for å gjøre det lettere å snakke om det som kan oppleves som vanskelig. Mat er mye mer enn kun næringsstoffer, og jeg interesserer meg for hvordan tanker, erfaringer og følelser påvirker kostholdet og livet vårt. Noen ganger kan mat bli ekstra vanskelig, og ernæring blir da tett opp mot psykisk helse. Jeg har erfaring fra arbeid med spiseforstyrrelser.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.

    Erfaring: 

    • God erfaring fra ernæringsarbeid for spiseforstyrrelser inkludert anoreksi, bulimi og overspisingslidelse, men også mildere former for problematisk spiseatferd som gjerne forekommer sammen med overvekt og/eller fordøyelsesplager.
    • Har jobbet ved Distriktspsykiatrisk Senter (DPS) og har i dag en viktig rolle i Regional Seksjon for Spiseforstyrrelser (RASP). Jobber først og fremst med voksne og unge voksne over 18år.
    • Tidligere jobbet ved gastrologisk avdeling på Ullevål sykehus og med dette har hun god erfaring fra arbeid med mage-tarmsykdom og funksjonelle fordøyelsesplager.
    • I tillegg har hun jobbet mye med vektnedgang, samt kostholdsveiledning for gravide og ammende. Trygg psykologisk kompetanse er godt for et effektivt og ivaretakende samarbeid også innen disse problemstillingene.

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Skreddersydd kostholdsplan tilpasset problemstilling.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg)

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane/buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Synnøve Halvorsen

    klinisk ernæringsfysiolog Synnøve Halvorsen
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    «Kosthold kan for mange oppleves som komplisert, særlig når det kommer velmente råd både fra internett, sosiale medier og folk rundt seg. Det kan være utfordrende å skille mellom hva som er riktig generelt og hva som er riktig og bra for akkurat deg og din problemstilling. Jeg ønsker å skape trygghet i kostholdsvalg, slik at mat ikke blir en stressfaktor, men noe man kan glede seg over. For meg er det viktig at kosthold skal være en kilde til glede, uansett hvilket mål du har, hvilken livsstil du lever eller hvilke kosthensyn du må ta på grunn av ulike ernæringsutfordringer.»

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Bergen
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.
    Erfaring:
    • Med god erfaring fra diabetespoliklinikken på Stavanger Universitetssykehus (SUS) og som styremedlem i Norsk Interesseforening for Diabetes i Svangerskap, er Synnøve en trygg og kompetent veileder innen alle typer diabetes.
    • Hun har også sterk erfaring fra arbeid i hjemmesykepleien hvor hun har hjulpet personer med lav appetitt og/eller undervekt, på grunn av tilstander som kreft, Parkinson, buksyttkjertelproblematikk og fordøyelsesutfordringer.
    • I tillegg til rollen hos oss jobber hun som ernæringsfysiolog på Frisklivssentral hvor hun har opparbeidet seg viktig erfaring med veiledning for vektnedgang og livsstilssykdom. Hennes brede erfaring har bidratt til hennes personsentrerte tilnærming med fokus på strategier for varig endring og sunt forhold til mat, kropp og aktivitet.

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Skreddersydd kostholdsplan tilpasset problemstilling.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Katrine Pettersen

    Katrine Pettersen klinisk ernæringsfysiolog
    Timebestilling:

    Kostholdsveiledning spisskompetanse:
    “Jeg er spesielt opptatt av å skape trygge rammer i møtet med deg. Det er viktig for meg at du føler deg både sett og forstått. I tillegg til å identifisere kostholdstiltak som virker for din problemstilling, så er jeg opptatt av at du skal få økt forståelse for hvordan kroppen din fungerer. Økt kunnskap om kropp og kosthold erfarer jeg at bidrar til økt motivasjon og mestring i gjennomføring av kostholdsendringer.
    Synes du det er vanskelig å finne ut av hvilke kostholdsråd som er riktig for akkurat deg? Jeg hjelper deg gjerne på veien.”

    Utdanning: 

    • Klinisk ernæringsfysiolog (MSc), femårig profesjonsløp med mastergrad fra Universitetet i Oslo.
    • Autorisert helsepersonell med taushetsplikt og dekning for pasientskadeerstatning.
    • Sertifisert veileder i PED-t kostholdsterapi for overspisingslidelse.

    Erfaring: 

    • God poliklinisk erfaring fra veiledning innen flere ernæringsemner og klient-/pasientarbeid utenfor spesialisthelsetjenesten.
    • Koordinator med personalansvar i Kostholdsendring AS.
    • Involvert i flere tverrfaglige interne og eksterne insentiver inkl. helseattestordning for Norges Skiforbund.
    • Sterk i oppfølging av parallelle problemstillinger og en trygg behandler å møte både menneskelig og for et godt resultat. 

    Veiledning:

    • Kostholdsveiledning med mulighet for oppfølging over tid (vanlige med èn til to konsultasjoner per måned).
    • Skreddersydd kostholdsplan tilpasset problemstilling.
    • Tilbyr også enkelttimer for prioritert rådgivning og svar på spørsmål.

    Priser og info:

    • Førstekonsultasjon (60 min): kr.1790,-
    • Oppfølgingstime (60min): kr.1290,-
    • Oppfølgingstime (30min): kr.690,-

    Her finner du oss:

    Addresse: Oslo Tennisarena, Eikenga 4, 0579 Oslo (2.etg).

    Gode parkeringsmuligheter: kr.25,- per time, Aimo Park.

    T-bane og buss: To minutter gange fra Hasle T-banestasjon.

    Oslo Tennisarena, Kostholdsendring AS, Kostholdsveiledning med kliniske ernæringsfysiologer, og legetime med idrettslege.

    Takk for interessen for vårt webinar om vektnedgang!

    Registrer deg i skjema under - og du vil motta tilgang på epost innen kort tid.


    Ved registrering melder du deg på vårt nyhetsbrev. Du vil ikke motta mange eposter fra oss. Kun info om kampanjer ved noen sjeldne anledninger.
    * må fylles ut
    Kostholdsendring logo. kliniske ernæringsfysiologer og lege