Kosthold for eldre med innflammatorisk tarmsykdom (IBD)

Kosthold for eldre med innflammatorisk tarmsykdom (IBD)

Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog

  • Inflammatorisk tarmsykdom, forkortet IBD (inflammatory bowel diseases), er en samlebetegnelse på kroniske betennelsessykdommer som rammer fordøyelsessystemet. Inflammasjon er det samme som betennelse, som er en tilstand hvor det oppstår en lokal betennelsesreaksjon i tarmveggen etter sår/skade. Kronisk innebærer at man må leve med sykdommen over lengre tid.
  • Form for hjelp: Kostholdsveiledning  med klinisk ernæringsfysiolog. Vurdering fra gastroenterolog (via vår samarbeidspartner, kort ventetid).
Bilde av en av våre kliniske ernæringsfysiologer som avholder videokonsultasjon / videotime med en klient som trenger hjelp med kostholdsveiledning for høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Kostholdsveiledning med klinisk ernæringsfysiolog

Inflammatorisk tarmsykdom, forkortet IBD (inflammatory bowel diseases), er en samlebetegnelse på kroniske betennelsessykdommer som rammer fordøyelsessystemet. Inflammasjon er det samme som betennelse, som er en tilstand hvor det oppstår en lokal betennelsesreaksjon i tarmveggen etter sår/skade. Kronisk innebærer at man må leve med sykdommen over lengre tid.

Form for hjelp: 

Kostholdsveiledning  med klinisk ernæringsfysiolog. Vurdering fra gastroenterolog (via vår samarbeidspartner, kort ventetid).

Kliniske ernæringsfysiologer og

leger på nett

Stadig flere får diagnostisert en tarmsykdom blant den eldre befolkningen. Enhver tilstand i mage- og tarmkanalen kan være med på å påvirke en persons helse- og ernæringsstatus.  Ernæringsstatus beskriver forholdet mellom kroppens behov for energi og næringsstoffer og den faktiske tilførselen man får gjennom mat og drikke som inntas. Man vurderer ernæringsstatus ved at man måler vekt, vektendring over tid, og blodprøver som viser nivåer av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Risiko for mangeltilstander og underernæring øker både med alderen og ved aktiv tarmsykdom.

Blant eldre vet vi at underernæring og et utilstrekkelig matinntak er relativt utbredt. Derfor er det spesielt viktig å fokusere på kosthold for eldre med IBD for å sikre tilfredsstillende næringsinntak. Dette for å unngå for lite mat over tid, og øke tarmens evne til å reparere vevsskade.

Stadig flere får diagnostisert en tarmsykdom blant den eldre befolkningen. Enhver tilstand i mage- og tarmkanalen kan være med på å påvirke en persons helse- og ernæringsstatus.  Ernæringsstatus beskriver forholdet mellom kroppens behov for energi og næringsstoffer og den faktiske tilførselen man får gjennom mat og drikke som inntas. Man vurderer ernæringsstatus ved at man måler vekt, vektendring over tid, og blodprøver som viser nivåer av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Risiko for mangeltilstander og underernæring øker både med alderen og ved aktiv tarmsykdom.

Blant eldre vet vi at underernæring og et utilstrekkelig matinntak er relativt utbredt. Derfor er det spesielt viktig å fokusere på kosthold for eldre med IBD for å sikre tilfredsstillende næringsinntak. Dette for å unngå for lite mat over tid, og øke tarmens evne til å reparere vevsskade.

Spesielt viktig for eldre

Det skjer endringer i kroppen når man eldes. Hos en som er frisk går kroppens totale energibehov ned, proteinbehovet går opp, og behovet for vitaminer og mineraler vil være det samme (unntaket er vitamin D hvor behovet er større). Utfordringen er at mange eldre allerede har èn eller flere underliggende sykdommer som for eksempel hjertesykdom, kreft, lungesykdom, diabetes og/eller nevrologiske sykdommer. I tillegg brukes det ofte flere medikamenter daglig. Dette påvirker kroppens behov for næringsstoffer, og påvirker kapasiteten til å innta mat. Ved sykdom har kroppen økt behov for energi og økt behov for proteiner. Det å være syk fører ofte med seg nedsatt appetitt og følgelig utfordrende å få i seg nok mengde mat.

Spesielt viktig for eldre

Det skjer endringer i kroppen når man eldes. Hos en som er frisk går kroppens totale energibehov ned, proteinbehovet går opp, og behovet for vitaminer og mineraler vil være det samme (unntaket er vitamin D hvor behovet er større). Utfordringen er at mange eldre allerede har èn eller flere underliggende sykdommer som for eksempel hjertesykdom, kreft, lungesykdom, diabetes og/eller nevrologiske sykdommer. I tillegg brukes det ofte flere medikamenter daglig. Dette påvirker kroppens behov for næringsstoffer, og påvirker kapasiteten til å innta mat. Ved sykdom har kroppen økt behov for energi og økt behov for proteiner. Det å være syk fører ofte med seg nedsatt appetitt og følgelig utfordrende å få i seg nok mengde mat.

Prioriterte kostholdstiltak for eldre med IBD

Ernæring og kosthold spiller en viktig rolle i behandlingen av Crohns sykdom og ulcerøs kolitt blant eldre, da en ofte lider av redusert næringsopptak, magesmerter, slapphet og redusert appetitt. Tross ingen veletablert, spesifikk diett for Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt, finnes det nyttige kostholdsråd med sikte på å ivareta en god ernæringsstatus og for å styrke tarmen.

 

Prioritet 1: Væske

La oss starte med det viktigste først. Følelsen av å være tørst blir svakere ved økt alder, men væskebehovet forblir det samme. Behovet ligger på 30 ml/kg og for folk flest vil dette være et sted mellom 2,0 – 2,5 L pr dag.

Kroppen er avhengig av vann for å opprettholde sine normale funksjoner og en dehydrert kropp vil ikke være i stand til å takle sykdom like godt som en godt hydrert kropp. Forsøk derfor å drikke vann til, og mellom, alle måltider.  

 

Prioritet 2: Nok mengde mat

Målet er å tilføre kroppen riktig mengde mat og næring for å styrke tarmens tarmslimhinne og immunforsvar. For de aller fleste eldre er det fornuftig å spise sunn og næringsrik mat med ca tre-fire timers mellomrom. Dette for å opprettholde tilgang på energi og næringsstoffer gjennom dagen. De nasjonale kostrådene baserer seg på systematiske kunnskapsoppsummeringer og har mange fellestrekk med middelhavskosthold. Dette er sett å være betennelsesdempende. Dvs at Norske kostholdsråd kan påvirke betennelse i riktig retning.

 

Norske kostholdsråd i korte trekk

  • Nok mengde fibermat fra grønnsaker, frukt, bær og grove korn
  • God fettkvalitet med fisk, oliven- eller rapsolje, og nøtter
  • Redusert inntak av rødt- og prosessert kjøtt, sukker og fritert mat.

 

Prioritet 3: Nok protein

Protein er byggeklosser i kroppen og til musklene våre. Eldre har et økt behov for disse byggeklossene. Sykdom øker behovet ytterligere. For å unngå å miste for mye muskelmasse ved redusert aktivitet og ved tarmsykdom er det ekstra viktig å få i seg nok mengde protein.  Dette for å bevare muskelmasse, men også for å reparere eventuelle skader i tarmen. Forsøk derfor, som en god retningssnor, å ha proteinrike matvarer til alle dagens måltider. Protein av høy kvalitet er meieriprodukter, egg, kylling/kalkun, rent kjøtt, fisk, belgvekster som bønner, kikerter og soya.

 

Oppsummering:

Eldre med tarmsykdom er i særlig risiko for å utvikle mangeltilstander. Dette som følge av økt behov for en rekke viktige byggesteiner, og det faktum at en eldre kropp er dårligere til å signalisere sult og tørste. Mange eldre må derfor spise mer på «kommando», og etterstrebe gode kostholdsrutiner. Prioriter matvarer av høy og god kvalitet (tabell 1) og unngå ikke-nødvendige kostrestriksjoner som øker risiko for underernæring.

Prioriterte kostholdstiltak for eldre med IBD

Ernæring og kosthold spiller en viktig rolle i behandlingen av Crohns sykdom og ulcerøs kolitt blant eldre, da en ofte lider av redusert næringsopptak, magesmerter, slapphet og redusert appetitt. Tross ingen veletablert, spesifikk diett for Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt, finnes det nyttige kostholdsråd med sikte på å ivareta en god ernæringsstatus og for å styrke tarmen.

 

Prioritet 1: Væske

La oss starte med det viktigste først. Følelsen av å være tørst blir svakere ved økt alder, men væskebehovet forblir det samme. Behovet ligger på 30 ml/kg og for folk flest vil dette være et sted mellom 2,0 – 2,5 L pr dag.

Kroppen er avhengig av vann for å opprettholde sine normale funksjoner og en dehydrert kropp vil ikke være i stand til å takle sykdom like godt som en godt hydrert kropp. Forsøk derfor å drikke vann til, og mellom, alle måltider.  

 

Prioritet 2: Nok mengde mat

Målet er å tilføre kroppen riktig mengde mat og næring for å styrke tarmens tarmslimhinne og immunforsvar. For de aller fleste eldre er det fornuftig å spise sunn og næringsrik mat med ca tre-fire timers mellomrom. Dette for å opprettholde tilgang på energi og næringsstoffer gjennom dagen. De nasjonale kostrådene baserer seg på systematiske kunnskapsoppsummeringer og har mange fellestrekk med middelhavskosthold. Dette er sett å være betennelsesdempende. Dvs at Norske kostholdsråd kan påvirke betennelse i riktig retning.

 

Norske kostholdsråd i korte trekk

  • Nok mengde fibermat fra grønnsaker, frukt, bær og grove korn
  • God fettkvalitet med fisk, oliven- eller rapsolje, og nøtter
  • Redusert inntak av rødt- og prosessert kjøtt, sukker og fritert mat.

 

Prioritet 3: Nok protein

Protein er byggeklosser i kroppen og til musklene våre. Eldre har et økt behov for disse byggeklossene. Sykdom øker behovet ytterligere. For å unngå å miste for mye muskelmasse ved redusert aktivitet og ved tarmsykdom er det ekstra viktig å få i seg nok mengde protein.  Dette for å bevare muskelmasse, men også for å reparere eventuelle skader i tarmen. Forsøk derfor, som en god retningssnor, å ha proteinrike matvarer til alle dagens måltider. Protein av høy kvalitet er meieriprodukter, egg, kylling/kalkun, rent kjøtt, fisk, belgvekster som bønner, kikerter og soya.

 

Oppsummering:

Eldre med tarmsykdom er i særlig risiko for å utvikle mangeltilstander. Dette som følge av økt behov for en rekke viktige byggesteiner, og det faktum at en eldre kropp er dårligere til å signalisere sult og tørste. Mange eldre må derfor spise mer på «kommando», og etterstrebe gode kostholdsrutiner. Prioriter matvarer av høy og god kvalitet (tabell 1) og unngå ikke-nødvendige kostrestriksjoner som øker risiko for underernæring.

Tabell 1: Gode matvarer å inkludere hver dag for deg med IBD   

  • Melk og meieriprodukter
  • Egg
  • Frukt og bær
  • Kylling/Kalkun
  • Fisk (Hvit og rød)
  • Fullkornsprodukter (4/4 nøkkelhullsmerket)
  • Nøtter
  • Grønnsaker
  • Rent kjøtt 
Kostholdsveileder forklarer hvordan tarmen fungerer i fordøyelse av mat og hvordan dette kan forårsake oppblåsthet ved inntak av fiber og fruktaner som er en del av FODMAP familien. Yrke: Klinisk ernæringsfysiolog
Kostholdsveileder forklarer hvordan tarmen fungerer i fordøyelse av mat og hvordan dette kan forårsake oppblåsthet ved inntak av fiber og fruktaner som er en del av FODMAP familien. Yrke: Klinisk ernæringsfysiolog
Logo Kostholdsendring.no og bilde av en av vår kliniske ernæringsfysiologer som avholder videotime med sin klient. Bilde skal illustrere det faktum at vi har spesialisert oss på kostholdsveiledning over video.
  • Vi hjelper deg med kostholdsendringer som virker, og som du kan leve med.
  • Personlig kostholdsplan og oppfølgingen du trenger.
  • Kliniske ernæringsfysiologer har høyeste utdanning innen kropp og kosthold.
Logo Kostholdsendring.no og bilde av en av vår kliniske ernæringsfysiologer som avholder videotime med sin klient. Bilde skal illustrere det faktum at vi har spesialisert oss på kostholdsveiledning over video.

Vi hjelper deg å få det til.

Personlig kostholdsplan og oppfølging.

Vi har høyeste utdanning innen kosthold og kropp.

Takk for interessen for vårt webinar om vektnedgang!

Registrer deg i skjema under - og du vil motta tilgang på epost innen kort tid.


Ved registrering melder du deg på vårt nyhetsbrev. Du vil ikke motta mange eposter fra oss. Kun info om kampanjer ved noen sjeldne anledninger.
* må fylles ut
Kostholdsendring logo. kliniske ernæringsfysiologer og lege