Tretthetsbrudd kan være svært smertefulle og frustrerende for både vanlige mennesker og utøvere. Tilhelingstiden for slike brudd er vanligvis mye lengre, opptil 3-4 ganger lenger enn vanlige brudd. I tillegg kan det være flere underliggende faktorer som bidrar til tretthetsbrudd, i tillegg til den akutte hendelsen som vanligvis utløser bruddet. Disse faktorene kan inkludere mangelfull ernæring, mangelsykdom, bivirkninger av medisiner eller annen sykdom.
Form for behandling: Idrettslege / fysikalsk medisiner. Og eventuelt klinisk ernæringsfysiolog. Les om idrettslege Lars Kolsrud.
Tretthetsbrudd kan være svært smertefulle og frustrerende for både vanlige mennesker og utøvere. Tilhelingstiden for slike brudd er vanligvis mye lengre, opptil 3-4 ganger lenger enn vanlige brudd. I tillegg kan det være flere underliggende faktorer som bidrar til tretthetsbrudd, i tillegg til den akutte hendelsen som vanligvis utløser bruddet. Disse faktorene kan inkludere mangelfull ernæring, mangelsykdom, bivirkninger av medisiner eller annen sykdom.
Form for behandling: Idrettslege / fysikalsk medisiner. Og eventuelt klinisk ernæringsfysiolog. Les om legespesialist Lars Kolsrud.
Symptomer på tretthetsbrudd kan variere fra milde ubehag til alvorlige smerter, og inkluderer verkende bein, ømhet, hevelse og begrenset bevegelse. Tretthetsbrudd kan oppstå som følge av ulike faktorer, slik som overtrening, utilstrekkelig hvile, feil teknikk, rask økning i treningsmengde eller utilstrekkelig matinntak i forhold til aktivitetsnivået.
Årsaker:
Det finnes mange faktorer som kan bidra til tretthetsbrudd, inkludert langvarig overbelastning, mangel på kalsium og vitamin D, samt hormonelle ubalanser som oppstår på grunn av lavt energinivå. Idrettsutøvere med intensiv ensidig trening er spesielt utsatt, da det kan være utfordrende å oppnå tilstrekkelig restitusjon, noe som igjen påvirker benmassen negativt.
Idrettslege og ernæringsfysiolog:
Vår erfarne idrettslege har spesialisert seg på tretthetsbrudd og kan hjelpe deg med alt fra utredning til behandling og rehabilitering. Uansett alder eller aktivitetsnivå er vår lege klar til å tilby deg den beste oppfølgingen og veiledningen for å gjenopprette en smertefri hverdag. Ved behov kan tverrfaglig behandling i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog være aktuelt for å få riktig kostholdsveiledning som sikrer nødvendig næring i helingsprosessen og opprettholdelse av muskelmasse i perioder med redusert aktivitet.
Kliniske og fysiske undersøkelser anses som “gullstandarden” for beste praksis innen medisinske undersøkelser. Derfor er det viktig å være kledd på en måte som gjør det mulig å komfortabelt vise frem problemområdet. Bestill time under.
Videokonsultasjoner egner seg i situasjoner der det er nyttig å diskutere problemet med en medisinsk kvalifisert person og få medisinske råd om hvordan man best kan håndtere en plage eller skade og komme videre. Les mer her. Bestill videotime under.
Vanlige utfordringer:
Tretthetsbrudd i rygg
Tretthetsbrudd i fot
Verkende smerter i skjelett
Vi har respekt for og er stort sett veldig flinke til å forholde oss til brudd i skjelettet. Skadestedet skal være i ro og for å få dette til, blir kroppsdelen oftest beskyttet med gips eller annet støttemateriale.
Får vi beskjed om at vi har et tretthetsbrudd, vet vi også at skaden må være i ro, – ”men kanskje ikke med en gang??? Det er NM, EM,VM om 14 dager, og da passer det bedre å være i ro etter dette!”
Det er kanskje nettopp fordi årets idrettshøydepunkt er rett rundt hjørnet at man har trenet ekstra mye og derfor har fått sitt tretthetsbrudd. Mange utøvere forbereder seg faktisk så godt og trener så mye at de ender med ikke å få delta! Da blir det jo veldig trist.
Det ligger i ordet at dette er en overbelastning. Jo tyngre belastning, jo flere repetisjoner, jo mer ensidig belastningen eller jo raskere økningen av belastningen er på skjelettet, jo større er sjansene for at vi kan pådra oss et tretthetsbrudd. Ett tretthetsbrudd er resultat av en relativt lang prosess, der kroppen over tid utsettes for større belastninger enn den har vært vant til og har bygget seg opp til å tåle. Det blir rett og slett materialtretthet i skjelettet.
Mange har hatt erfaring med slike skader/plager i forbindelse med militæret der de blir satt til å gjøre en langvarig uvant belastning, for eks. utmarsj med oppakning.
Ved undersøkelse av rekrutter etter utmarsj, har man funnet mange tretthetsbrudd og forløpere til dette, hos mange flere de som oppsøkte lege på grunn av smerter. Alle har som regel vondt, men de nærmeste ukene etter en militær utmarsj består ikke av samme type belastning. Fordi rekruttene da kan pleie og ta hensyn til skadene/plagene sine, ender disse overbelastningsskadene uproblematisk for de aller fleste.
Det som likner mest på den militære marsj-skaden i idrett er periodisk løpstrening. De som er mest utsatt for slik brå overbelastning, er de idrettsutøverne som har en ”god motor” (= stor hjerte/lungekapasitet), men som ikke er så vant til å løpe. Dette kan være skiløpere, sykkelryttere, skøyteløpere, svømmere. Alle disse har svært god utholdenhet, har ikke noe problem med å løpe langt og lenge, men uten at treningen deres i det daglige forbereder og preparerer skjelettet deres til belastningen ved lange løpeturer. Det er også sjelden at de over nevnte utøverne beveger seg som ”lettbente gaseller” når de er ute på en alternativ løpetrening. De ”gamper” tungt av gårde når de løper, men har ikke problemer med å gjøre dette langt og lenge.
For andre idrettsutøvere kommer tretthetsbruddet ofte når de som unge begynner å bli flinke, så teknisk gode at de kan greie å bruke større kraft i aktiviteten sin. Dette tidspunktet kommer mange ganger sammen med at de også ønsker og får anledning til å trene mer, for eksempel at de begynner på en idrettslinje.
En ung håndballspiller som går fra å ”kaste” ballen mot mål, til å beherske teknikken som må til for virkelig å kunne skape den store kraften som kan lages fra koordinerte bevegelser helt fra føttene via rotasjon i kroppen, til skulderen, ut i armen og som ender i at ballen nå i stor hastighet ”skytes” mot mål.
En turner som kan salto, utvikler videre teknikken som skal til for kunne skru saltoen en, – to og etter hvert kanskje tre-fire ganger. Dette krevet stadig større kraft og stadig flere forsøk. I turn kan man oftest bruke mye av den samme teknikken i flere apparat når man først har lært den. Dette gir en fantastisk følelse av stadig økende mestring. Man er sin egen ”fornøyelsespark” og ønsker derfor å holde på med denne aktiviteten i det uendelige, – ofte inntil man blir stoppet av et kjeldelig og alltid upassende tretthetsbrudd og de diffuse, snikende smertene som følger med dette.
Det kommer av situasjoner der det er blitt:
For mye,
for tungt,
for ensidig,
på for kort tid.
Et vanlig akutt skjelettbrudd skjer med at en stor kraft brått sørger for å rive friske benceller fra hverandre. Samtidig oppstår det oftest en stor lokal blødning som reparasjonscellene til bruddsteddet kan hente næring fra. Dersom bruddflatene så blir holdt i ro av en gips eller liknende, gir dette et godt grunnlag for at skaden gror raskt og uproblematisk i løpet av 3-6 uker dersom bruddflatene holdes relativt på plass i forhold til hverandre.
Med tretthetsbruddene er det annerledes. Her dør overbelastede celler uten at det skjer noen stor skade og blødning som gir god næringstilførsel. Kroppen forsøker etter beste evne og sørger for en liten lokal hevelse, et lite ødem, på skadestedet og i det omkringliggende vev. Dette er minimalt sammenliknet med blødningen, inflammasjonen og næringstilgangen et brudd i forbindelse med en akutt skade gir.
Dessuten skal må de stresskadde cellene som over tid er døde, fjernes før de friske cellene lenger vekk fra skadestedet kan greie ”å få tak i hverandre”, gro sammen og bli et helt bein igjen. Dette tar laaaaang tid, minimum 12 uker.
Noen ganger, spesielt dersom man ikke har tatt hensyn og gitt tretthetsbruddet ro og næring nok til å gro tidlig i skadeprosessen, velger kroppen en annen løsning enn den originale sammengrodde. Blir det for mye bevegeler i gro-perioden, kan det i stedet dannes et kunstig ledd mellom benflatene, en såkalt pseud-artrose. Oppstår noe slikt må man oftest operere, fjerne de nye ”leddcellene”, på en måte lage nye skadeflater på bruddstedet, skru/fiksere de to delene sammen, håpe at denne nye situasjonen kan gjør at bruddet kan gro normalt og finne tilbake til den situasjon og funksjon som var før skaden.
For mye, FOR DEG, på for kort tid. Dessuten kan slike overbelastninger skje ved:
Feilbelastninger gir raskere overbelastning
Og til slutt kan det være andre sykdommer, disposisjoner og faresignal som legen eller vi selv bør være oppmerksomme på:
Noen av disse punktene kan henge sammen med hverandre, men de bør alltid vurderes ved tretthetsbrudd. Spesielt bør man gjøre dette dersom man ikke har en svært naturlig forklaring – som for eksempel at plagene kommer etter en uforberedt utmarsj i militæret.
Man bør selv gjøre en total vurdering av situasjon. Ettersom det jo også er mange som ikke får stressfraktur i etterkant utmarsjer eller mye trening, kan det være nyttig å se om disse gjør noe annerledes eller har bygget opp en annen fortsetning. Hva kan man lære av andre – eller av sine egne feil – slik at man mer bevisst kan organisere treningen slik at dette ikke skal skje igjen.
Jo raskere man får avdekket et område med et tretthetsbrudd eller begynnelsen til dette, jo raskere kan man sette inn tiltak slik at man har mulighet til å bli ”helt bra”.
Jo lenger tid som går uten at man legger forholdene til rette for ro og tilheling, jo større er sjansen for at man ”aldri blir bra” eller må ha ortopediske kirurgiske inngrep for å fungere.
Tilhelingen av tretthetsbrudd tar tid! Mens et vanlig brudd tar 3-6 uker, tar tretthetsbrudd minimum 12 uker.
1 > 6 uker:
Unngå alle forsøk på den aktiviteten som forårsaktet skaden, men sørg for generelt god blodsirkulasjon i kroppen og sunn ernæring for å tilrettelegge for å kunne gro best mulig.
6 > 12 uker:
Trening av området omkring skadestedet for å forberede dette på normal aktivitet, og ta spesielt tak i det som kanskje var mangelfullt og mulig bidro til tretthetsbruddet da det skjedde. Det kan være styrke, evne til stabilitet og balanse, sko og teknikk, osv.
Etter 12 uker:
Hva er nå forbedret slik man kan håpe og tro på at ikke det samme skjer igjen ved samme belastning?
Hva har man lært av dette slik at treningen videre tilpasses slik at ikke en liknende situasjon oppstår igjen?
Tretthetsbrudd i virvelbuen(e) i ryggen (=spondylolyse > spondylolisthese):
Den amerikanske barnelegen Lyle Michelli har vært en av foregangslegene i denne behandlingen. Han er også lege for amerikanske turnjenter, som er blant verdens beste, og har dermed sett/behandlet svært mange unge, overbelastede utøvere.
Jeg satt sammen med ham på en kongress der forskjellige behandlere foreleste om sine erfaringer med ultralyd, laser, trykkbølge, akupunktur, ”dry needling”, Pilates, stabilitetstrening, osv.. Jeg spurte ham hva han valgte som behandling for slike ryggskader?
Han svarte da at han så på alle disse behandlingene som ”tidsfordriv” mens de ventet på at naturen skulle gjøre sitt – å gro best mulig. Ved å gå til de spesielle behandlingene, opplevde utøverne det positive i at ” noe ble gjort”. De satt ikke bare passivt og ventet, for det mistrives gode utøvere ekstremt med. Han hadde ingen tro på de forskjellige behandlingstiltakene, unntatt at de aktive behandlerne fikk en regelmessig kontroll med utøverne. Dette kan oppleves riktig og være viktig for utøverne, selv om større undersøkelser har vist at ingen av behandlingene de ga, var bedre enn å la naturen gjøre jobben mens man selv sørget for:
Det er selvfølgelig store variasjoner på tiden det tar å komme i normal aktivitet alt etter kroppsdel, situasjon som utløste dette og behandling/tilrettelegging man faktisk kan gjøre.
Er det tretthetsbrudd i en tå etter jogging og man kan ha foten i en sko/støvel som er stiv og støttende, eks. en ishockey skøyte, så kan man raskt fungere i idretten sin, selv om bruddet ikke har grodd. Det gror da mens man kan holde på nesten som før.
Har man derimot fått tretthetsbrudd i ryggen som håndballspiller eller turner, så får man ikke bli med å skyte ”litt løst” i håndball eller gjøre ”litt salto” i turn. Man må ha:
God behandling og oppfølging for tretthetsbrudd gis i samarbeid mellom idrettslege og ernæringsfysiolog.
Vanlige utfordringer:
Tretthetsbrudd i rygg
Tretthetsbrudd i fot
Verkende smerter i skjelett
Symptomer på tretthetsbrudd kan variere fra milde ubehag til alvorlige smerter, og inkluderer verkende bein, ømhet, hevelse og begrenset bevegelse. Tretthetsbrudd kan oppstå som følge av ulike faktorer, slik som overtrening, utilstrekkelig hvile, feil teknikk, rask økning i treningsmengde eller utilstrekkelig matinntak i forhold til aktivitetsnivået.
Årsaker:
Det finnes mange faktorer som kan bidra til tretthetsbrudd, inkludert langvarig overbelastning, mangel på kalsium og vitamin D, samt hormonelle ubalanser som oppstår på grunn av lavt energinivå. Idrettsutøvere med intensiv ensidig trening er spesielt utsatt, da det kan være utfordrende å oppnå tilstrekkelig restitusjon, noe som igjen påvirker benmassen negativt.
Idrettslege og ernæringsfysiolog:
Vår erfarne idrettslege har spesialisert seg på tretthetsbrudd og kan hjelpe deg med alt fra utredning til behandling og rehabilitering. Uansett alder eller aktivitetsnivå er vår lege klar til å tilby deg den beste oppfølgingen og veiledningen for å gjenopprette en smertefri hverdag. Ved behov kan tverrfaglig behandling i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog være aktuelt for å få riktig kostholdsveiledning som sikrer nødvendig næring i helingsprosessen og opprettholdelse av muskelmasse i perioder med redusert aktivitet.
Kliniske og fysiske undersøkelser anses som “gullstandarden” for beste praksis innen medisinske undersøkelser. Derfor er det viktig å være kledd på en måte som gjør det mulig å komfortabelt vise frem problemområdet. Bestill time under.
Videokonsultasjoner egner seg i situasjoner der det er nyttig å diskutere problemet med en medisinsk kvalifisert person og få medisinske råd om hvordan man best kan håndtere en plage eller skade og komme videre. Les mer her. Bestill videotime under.
Vi har respekt for og er stort sett veldig flinke til å forholde oss til brudd i skjelettet. Skadestedet skal være i ro og for å få dette til, blir kroppsdelen oftest beskyttet med gips eller annet støttemateriale.
Får vi beskjed om at vi har et tretthetsbrudd, vet vi også at skaden må være i ro, – ”men kanskje ikke med en gang??? Det er NM, EM,VM om 14 dager, og da passer det bedre å være i ro etter dette!”
Det er kanskje nettopp fordi årets idrettshøydepunkt er rett rundt hjørnet at man har trenet ekstra mye og derfor har fått sitt tretthetsbrudd. Mange utøvere forbereder seg faktisk så godt og trener så mye at de ender med ikke å få delta! Da blir det jo veldig trist.
Det ligger i ordet at dette er en overbelastning. Jo tyngre belastning, jo flere repetisjoner, jo mer ensidig belastningen eller jo raskere økningen av belastningen er på skjelettet, jo større er sjansene for at vi kan pådra oss et tretthetsbrudd. Ett tretthetsbrudd er resultat av en relativt lang prosess, der kroppen over tid utsettes for større belastninger enn den har vært vant til og har bygget seg opp til å tåle. Det blir rett og slett materialtretthet i skjelettet.
Mange har hatt erfaring med slike skader/plager i forbindelse med militæret der de blir satt til å gjøre en langvarig uvant belastning, for eks. utmarsj med oppakning.
Ved undersøkelse av rekrutter etter utmarsj, har man funnet mange tretthetsbrudd og forløpere til dette, hos mange flere de som oppsøkte lege på grunn av smerter. Alle har som regel vondt, men de nærmeste ukene etter en militær utmarsj består ikke av samme type belastning. Fordi rekruttene da kan pleie og ta hensyn til skadene/plagene sine, ender disse overbelastningsskadene uproblematisk for de aller fleste.
Det som likner mest på den militære marsj-skaden i idrett er periodisk løpstrening. De som er mest utsatt for slik brå overbelastning, er de idrettsutøverne som har en ”god motor” (= stor hjerte/lungekapasitet), men som ikke er så vant til å løpe. Dette kan være skiløpere, sykkelryttere, skøyteløpere, svømmere. Alle disse har svært god utholdenhet, har ikke noe problem med å løpe langt og lenge, men uten at treningen deres i det daglige forbereder og preparerer skjelettet deres til belastningen ved lange løpeturer. Det er også sjelden at de over nevnte utøverne beveger seg som ”lettbente gaseller” når de er ute på en alternativ løpetrening. De ”gamper” tungt av gårde når de løper, men har ikke problemer med å gjøre dette langt og lenge.
For andre idrettsutøvere kommer tretthetsbruddet ofte når de som unge begynner å bli flinke, så teknisk gode at de kan greie å bruke større kraft i aktiviteten sin. Dette tidspunktet kommer mange ganger sammen med at de også ønsker og får anledning til å trene mer, for eksempel at de begynner på en idrettslinje.
En ung håndballspiller som går fra å ”kaste” ballen mot mål, til å beherske teknikken som må til for virkelig å kunne skape den store kraften som kan lages fra koordinerte bevegelser helt fra føttene via rotasjon i kroppen, til skulderen, ut i armen og som ender i at ballen nå i stor hastighet ”skytes” mot mål.
En turner som kan salto, utvikler videre teknikken som skal til for kunne skru saltoen en, – to og etter hvert kanskje tre-fire ganger. Dette krevet stadig større kraft og stadig flere forsøk. I turn kan man oftest bruke mye av den samme teknikken i flere apparat når man først har lært den. Dette gir en fantastisk følelse av stadig økende mestring. Man er sin egen ”fornøyelsespark” og ønsker derfor å holde på med denne aktiviteten i det uendelige, – ofte inntil man blir stoppet av et kjeldelig og alltid upassende tretthetsbrudd og de diffuse, snikende smertene som følger med dette.
Det kommer av situasjoner der det er blitt:
For mye,
for tungt,
for ensidig,
på for kort tid.
Et vanlig akutt skjelettbrudd skjer med at en stor kraft brått sørger for å rive friske benceller fra hverandre. Samtidig oppstår det oftest en stor lokal blødning som reparasjonscellene til bruddsteddet kan hente næring fra. Dersom bruddflatene så blir holdt i ro av en gips eller liknende, gir dette et godt grunnlag for at skaden gror raskt og uproblematisk i løpet av 3-6 uker dersom bruddflatene holdes relativt på plass i forhold til hverandre.
Med tretthetsbruddene er det annerledes. Her dør overbelastede celler uten at det skjer noen stor skade og blødning som gir god næringstilførsel. Kroppen forsøker etter beste evne og sørger for en liten lokal hevelse, et lite ødem, på skadestedet og i det omkringliggende vev. Dette er minimalt sammenliknet med blødningen, inflammasjonen og næringstilgangen et brudd i forbindelse med en akutt skade gir.
Dessuten skal må de stresskadde cellene som over tid er døde, fjernes før de friske cellene lenger vekk fra skadestedet kan greie ”å få tak i hverandre”, gro sammen og bli et helt bein igjen. Dette tar laaaaang tid, minimum 12 uker.
Noen ganger, spesielt dersom man ikke har tatt hensyn og gitt tretthetsbruddet ro og næring nok til å gro tidlig i skadeprosessen, velger kroppen en annen løsning enn den originale sammengrodde. Blir det for mye bevegeler i gro-perioden, kan det i stedet dannes et kunstig ledd mellom benflatene, en såkalt pseud-artrose. Oppstår noe slikt må man oftest operere, fjerne de nye ”leddcellene”, på en måte lage nye skadeflater på bruddstedet, skru/fiksere de to delene sammen, håpe at denne nye situasjonen kan gjør at bruddet kan gro normalt og finne tilbake til den situasjon og funksjon som var før skaden.
For mye, FOR DEG, på for kort tid. Dessuten kan slike overbelastninger skje ved:
Feilbelastninger gir raskere overbelastning
Og til slutt kan det være andre sykdommer, disposisjoner og faresignal som legen eller vi selv bør være oppmerksomme på:
Noen av disse punktene kan henge sammen med hverandre, men de bør alltid vurderes ved tretthetsbrudd. Spesielt bør man gjøre dette dersom man ikke har en svært naturlig forklaring – som for eksempel at plagene kommer etter en uforberedt utmarsj i militæret.
Man bør selv gjøre en total vurdering av situasjon. Ettersom det jo også er mange som ikke får stressfraktur i etterkant utmarsjer eller mye trening, kan det være nyttig å se om disse gjør noe annerledes eller har bygget opp en annen fortsetning. Hva kan man lære av andre – eller av sine egne feil – slik at man mer bevisst kan organisere treningen slik at dette ikke skal skje igjen.
Jo raskere man får avdekket et område med et tretthetsbrudd eller begynnelsen til dette, jo raskere kan man sette inn tiltak slik at man har mulighet til å bli ”helt bra”.
Jo lenger tid som går uten at man legger forholdene til rette for ro og tilheling, jo større er sjansen for at man ”aldri blir bra” eller må ha ortopediske kirurgiske inngrep for å fungere.
Tilhelingen av tretthetsbrudd tar tid! Mens et vanlig brudd tar 3-6 uker, tar tretthetsbrudd minimum 12 uker.
1 > 6 uker:
Unngå alle forsøk på den aktiviteten som forårsaktet skaden, men sørg for generelt god blodsirkulasjon i kroppen og sunn ernæring for å tilrettelegge for å kunne gro best mulig.
6 > 12 uker:
Trening av området omkring skadestedet for å forberede dette på normal aktivitet, og ta spesielt tak i det som kanskje var mangelfullt og mulig bidro til tretthetsbruddet da det skjedde. Det kan være styrke, evne til stabilitet og balanse, sko og teknikk, osv.
Etter 12 uker:
Hva er nå forbedret slik man kan håpe og tro på at ikke det samme skjer igjen ved samme belastning?
Hva har man lært av dette slik at treningen videre tilpasses slik at ikke en liknende situasjon oppstår igjen?
Tretthetsbrudd i virvelbuen(e) i ryggen (=spondylolyse > spondylolisthese):
Den amerikanske barnelegen Lyle Michelli har vært en av foregangslegene i denne behandlingen. Han er også lege for amerikanske turnjenter, som er blant verdens beste, og har dermed sett/behandlet svært mange unge, overbelastede utøvere.
Jeg satt sammen med ham på en kongress der forskjellige behandlere foreleste om sine erfaringer med ultralyd, laser, trykkbølge, akupunktur, ”dry needling”, Pilates, stabilitetstrening, osv.. Jeg spurte ham hva han valgte som behandling for slike ryggskader?
Han svarte da at han så på alle disse behandlingene som ”tidsfordriv” mens de ventet på at naturen skulle gjøre sitt – å gro best mulig. Ved å gå til de spesielle behandlingene, opplevde utøverne det positive i at ” noe ble gjort”. De satt ikke bare passivt og ventet, for det mistrives gode utøvere ekstremt med. Han hadde ingen tro på de forskjellige behandlingstiltakene, unntatt at de aktive behandlerne fikk en regelmessig kontroll med utøverne. Dette kan oppleves riktig og være viktig for utøverne, selv om større undersøkelser har vist at ingen av behandlingene de ga, var bedre enn å la naturen gjøre jobben mens man selv sørget for:
Det er selvfølgelig store variasjoner på tiden det tar å komme i normal aktivitet alt etter kroppsdel, situasjon som utløste dette og behandling/tilrettelegging man faktisk kan gjøre.
Er det tretthetsbrudd i en tå etter jogging og man kan ha foten i en sko/støvel som er stiv og støttende, eks. en ishockey skøyte, så kan man raskt fungere i idretten sin, selv om bruddet ikke har grodd. Det gror da mens man kan holde på nesten som før.
Har man derimot fått tretthetsbrudd i ryggen som håndballspiller eller turner, så får man ikke bli med å skyte ”litt løst” i håndball eller gjøre ”litt salto” i turn. Man må ha:
God behandling og oppfølging for tretthetsbrudd gis i samarbeid mellom idrettslege og ernæringsfysiolog.
Videotime med idrettslege med lang erfaring fra Olympiatoppen.
Vurdering, utredning og behandling på klinikk.
Tilgang på legespesialist i hele Norge
Enkel tilgang på spesialkompetanse
Enkel tilgang på spesialkompetanse
Kostholdsendring AS
Org. nr. 927 532 840
post@kostholdsendring.no
(+47) 915 29 353
Kostholdsendring AS
Org. nr. 927 532 840
post@kostholdsendring.no
(+47) 915 29 353
Copyright © Kostholdsendring AS. Alle rettigheter reservert.
Copyright © Kostholdsendring AS. Alle rettigheter reservert.