Det er viktig å adressere både søvnproblemer og smerte hos personer med kroniske smerter. Behandlingstilnærminger kan inkludere smertehåndteringsteknikker, medikamenter for smertelindring og søvnterapi. Å forbedre søvnen kan hjelpe med å redusere smerteopplevelsen og forbedre livskvaliteten for personer med kroniske smerter. Søvn og kroniske smerter har en gjensidig påvirkning, og forståelsen av dette forholdet er viktig for å forbedre pasienters livskvalitet.
Overlege Remi Andersen har lang erfaring med å hjelpe folk med kroniske smerter til en bedre hverdag. God smertebehandling bør inkludere fokus på god søvn, god ernæring og tilpassede treningsøvelser/aktivitet. Forbigående bruk av tilpassede medisiner kan være nødvendig, men målet er å komme inn i en god sirkel der bruk av medisiner over tid reduseres til et minimum eller kan fjernes helt.
Søvnforstyrrelser forverrer smerte
Personer med søvnproblemer, som søvnløshet eller urolig søvn, kan oppleve økt smerteopplevelse. Dette skyldes endringer i smerteoppfattelsen og nedsatt smerteterskel som kan oppstå som en følge av søvnmangel.
Redusert smertetoleranse
Søvnmangel kan redusere kroppens evne til å takle smerte, noe som kan gjøre eksisterende smerte mer intens og vanskeligere å håndtere.
Inflammatoriske reaksjoner
Dårlig søvn kan øke betennelse i kroppen, og kronisk betennelse kan forverre smerteopplevelsen. Dette skjer fordi søvn spiller en viktig rolle i å regulere betennelsesprosesser.
Endret smerteoppfattelse
Søvnmangel kan føre til endringer i hjernens smerteoppfattelse og smertebehandlingssystemer, noe som kan resultere i økt følsomhet for smerte.
Smerter forstyrrer søvn
På den andre siden kan kroniske smerter forstyrre søvnen ved å forhindre innsovning, føre til hyppige oppvåkninger eller tidlig oppvåkning om morgenen.
Økt risiko for utvikling av søvnproblemer
Personer med kroniske smerter har økt risiko for å utvikle søvnproblemer som et resultat av smerten.
Behandling av søvnvansker fra erfaren lege
Overlege Remi Andersen har over 24 års erfaring fra vurdering og veiledning av søvnvansker som en viktig del av utredning og behandling av fysisk- og psykisk sykdom.